Skip to main content

11 mei 2001, babylijkje jongetje, Groningen

ANP, 12 mei 2001: "Babylijkje bij vuilnis"

Bij het huisvuil in een flat in Groningen is vrijdagmiddag het lijkje van een baby gevonden. Het kindje was in een plastic zak gestopt en op een gezamenlijk balkon neergezet. Waarschijnlijk heeft het daar enkele dagen gelegen. Dat heeft een woordvoerder van de politie zaterdag meegedeeld.

Een bewoner van de flat aan de Aquamarijnstraat deed de lugubere ontdekking en belde de politie. Die is direct een uitgebreid buurtonderzoek begonnen. Het lichaampje is overgebracht naar het Gerechtelijk Laboratorium in Rijswijk, waar sectie de doodsoorzaak en de leeftijd van de baby moet uitwijzen.

Het buurtonderzoek heeft nog geen verdachte opgeleverd. Veel bewoners van de flat zijn studenten en zijn in het weekend de stad uit.

ANP, 13 mei 2001: "Moeder bewaarde dode baby maandenlang"

Een moeder heeft haar dode baby maandenlang in een doos bewaard. Ze kon geen afstand doen van het kindje, bekende ze tegenover de politie.

De boreling was vrijdag in een Groningse flat gevonden. Nadat de 19-jarige moeder voor de beantwoording van wat vragen naar het politiebureau was gebracht, biechtte ze haar verhaal op. Maandag beslist de rechter-commissaris of de vrouw, die inmiddels psychische hulp kreeg, in voorlopige hechtenis wordt genomen.

Het babytje, een jongetje, overleed direct na de geboorte. De moeder was zo gehecht aan het kind dat ze het in een luchtdicht kistje verstopte. Uit angst voor ontdekking legde ze het pakketje op het balkon naast het huisafval. Een medebewoonster ontdekte het babylijkje omdat het door de warmte was gaan ruiken.

De familieleden van de vrouw waren niet op de hoogte van de geboorte van het kind. Ook wisten ze niet dat de vrouw in psychische nood verkeerde, aldus een politiewoordvoerder zondagavond. Op het babytje wordt nadere sectie verricht om de doodsoorzaak vast te stellen.

Trouw, 14 mei 2001: "Jonge vrouw bewaarde babylijkje maanden"

GRONINGEN - Een 19-moeder heeft haar dode baby maandenlang in een doos bewaard. Ze kon geen afstand doen van het kindje, bekende ze tegenover de politie. De boreling, die meteen na de geboorte overleed, was vrijdag in een Groningse flat gevonden. Vandaag beslist de rechter-commissaris of de vrouw, die inmiddels psychische hulp kreeg, in voorlopige hechtenis wordt genomen.

Dagblad van het Noorden, 14 mei 2001: "Moeder (19) verstopte babylijkje maandenlang"

Groningen - Een meisje van 19 jaar heeft maandenlang haar dode baby verborgen gehouden op het balkon van haar flat in de Aquamarijnstraat in Groningen. Ze kon geen afstand doen van haar kindje, een jongetje, dat direct na de geboorte overleed, vertelde ze de politie. Niemand wist dat het meisje was bevallen. Niemand heeft daarom geweten van de psychische nood waarin ze verkeerde. De jonge moeder had het lijkje zorgvuldig en luchtdicht verpakt in een kistje gelegd. Vrijdag ontdekte een bewoonster van de flat het pakketje, dat door het warme weer een onaangename geur was gaan verspreiden. Zij waarschuwde de politie. Die heeft het meisje zaterdagavond aangehouden, nadat ze tijdens een verhoor op het hoofdbureau uiteindelijk toegaf de moeder te zijn van het dode kind. Ze vertelde dat de baby enkele maanden geleden werd geboren in de woning van haar ouders in de provincie Utrecht en direct daarna stierf. De jonge vrouw heeft haar baby'tje meegenomen naar Groningen. Uit angst voor ontdekking legde ze het pakketje op het balkon van haar flat, waar zelden iemand kwam. Er is inmiddels sectie verricht. Het onderzoek naar de doodsoorzaak wordt voortgezet. De vrouw heeft via de politie psychiatrische hulp gekregen. In de loop van vandaag wordt beslist of de vrouw wordt voorgeleid aan de rechter commissaris.

Algemeen Dagblad, 14 mei 2001: "Moeder bewaarde dode baby maandenlang"

Een moeder heeft haar dode baby maandenlang in een doos bewaard. Ze kon geen afstand doen van het kindje.

De boreling was vrijdag in een Groningse flat gevonden. Nadat de 19-jarige moeder voor de beantwoording van wat vragen naar het politiebureau was gebracht, biechtte ze haar verhaal op. Vandaag beslist de rechter-commissaris of de vrouw, die psychische hulp krijgt, in voorlopige hechtenis wordt genomen.

Het jongetje overleed direct na de geboorte. De moeder was zo gehecht aan het kind dat ze het in een luchtdicht kistje verstopte. Uit angst voor ontdekking legde ze het pakketje op het balkon naast het huisafval. Een medebewoonster ontdekte het babylijkje omdat het door de warmte was gaan ruiken.

De familieleden van de vrouw waren niet op de hoogte van de geboorte van het kind. Ook wisten ze niet dat de vrouw in psychische nood was. Op het baby'tje wordt sectie verricht om de doodsoorzaak vast te stellen.

Dagblad van het Noorden, 15 mei 2001: "Vinkhuizen geschokt door vondst babylijkje"

Groningen - De gruwelijke ontdekking van een babylijkje op het balkon van de Scholeksterflat in de wijk Vinkhuizen in Groningen dreunt keihard na in de vriendenkring rond de 19-jarige moeder. De twintigjarige studente psychologie Julianne woont boven het balkon waar de baby werd gevonden. Ze is goed bevriend met een huisgenoot van de 19-jarige moeder en met diens buren. "Er heerst een rotsfeer binnen de vriendenkring. Haar huisgenootje heeft het lijkje gevonden en die ziet steeds weer dat beeld van die dode baby voor zich. Die is echt helemaal af."

De 19-jarige moeder beviel enkele maanden geleden van een jongetje in het huis van haar ouders in Utrecht. Het kind overleed na enkele dagen. Om dat de vrouw geen afstand kon doen van de baby nam ze het mee naar Groningen waar ze een studie volgt. Ze bewaarde het lijkje enkele maanden in een luchtdichte doos op haar kamer. Zaterdag werd het lijkje op het balkon ontdekt.

Buurvrouw Julianne hoorde vlak na de ontdekking van het lijkje de onheilstijding. "Onze vrienden wonen er pal naast en delen het balkon. Ze hebben een tijd geleden samen de schutting weggehaald. Daarom heeft de politie hun woning ook onderzocht en de boel overhoop gehaald. Ik snap er geen bal van. Volgens mij had ze ze niet meer allemaal op een rijtje. Ik vind het hartstikke erg voor haar en zeker ook voor haar huisgenootje die de verschrikkelijke ontdekking heeft gedaan. Die heeft die doos geopend. Dan word je toch helemaal raar in je hoofd. Zeker als je bedenkt hoe het lichaampje er na al die maanden uit moet hebben gezien."

Begrip is er ook voor de jonge moeder. "Natuurlijk wist ze zelf niet meer goed wat ze moest. Ik weet niet zo veel van haar, maar je zou denken dat dit niet was gebeurd als ze een goede relatie had gehad. Haar huisgenoten wisten helemaal niet dat ze zwanger was. Je zag haar de laatste tijd ook niet meer zoveel." De late vondst van de baby verrast Julianne niet. "De buren komen niet zo vaak op het balkon. Het gekke is dat onze vrienden laatst voor de bovenburen een tijdschrift moesten ophalen dat was gevallen. Toen roken ze wel iets, maar ze dachten dat het wat anders was."

De 19-jarige moeder moet enkele maanden een vreselijk geheim met zich hebben meegedragen dat ze goed voor de buitenwereld heeft kunnen verbergen. "De flat bestaat overwegend uit studenten en asielzoekers. Studenten hebben hun eigen groepje waar ze mee optrekken." Julianne krijgt steun van haar mannelijke huisgenoten. "Er zit veel doorloop in deze flat. We zaten donderdag nog de hele dag op het balkon er pal boven. Achteraf bekeken is dat wel een heel raar idee." Julianne kan ergens wel begrijpen dat de moeder geen afstand van het kind wilde doen. "Het zit toch negen maanden in je buik. Daar ga je natuurlijk van houden." De politie is nog bezig met het onderzoek naar de doodsoorzaak van de baby. De 19-jarige moeder staat onder behandeling van een psychiater.

Algemeen Dagblad, 15 mei 2001: "In een flat in Groningen is gistermiddag het lijkje van een baby gevonden. Het kindje was in een plastic zak gestopt die was neergezet bij het afval op een gezamenlijk balkon. Waarschijnlijk heeft het lijkje daar enkele dagen gelegen. Een bewoner van de flat aan de Aquamarijnstraat deed de lugubere ontdekking en belde de politie. Op het lichaampje wordt sectie gepleegd."

Dagblad van het Noorden, 15 mei 2001: "Moeder dode baby nog in hechtenis"

Groningen - De 19-jarige vrouw die het lichaam van haar dode kind maanden bewaarde in een kistje op het balkon van haar flat in Groningen, moet vandaag voor de rechter-commissaris verschijnen. Het is nog onduidelijk wat de vrouw ten laste wordt gelegd. Sectie op het stoffelijk overschot heeft nog niets uitgewezen. De politie gaat voorlopig uit van een natuurlijke dood en baseert dit op de verklaring van de vrouw. Volgens woordvoerder Pieter Boomsma van de politie is de vrouw nog steeds in hechtenis. "Meteen na de vondst is ze onder behandeling van een psychiater gekomen. Er moet even worden bekeken of en hoe het nu verder gaat. De vrouw heeft geen aangifte gedaan van de geboorte en ook niet van het overlijden. Er moet worden gekeken of ze kan worden vervolgd via de Wet op de lijkbezorging."

Dagblad van het Noorden, 16 mei 2001: "Moeder babylijkje verdacht van doodslag"

Chris Klomp. Groningen - De 19-jarige moeder die maandenlang het lijkje van haar pasgeboren baby in haar huis in Groningen bewaarde, wordt verdacht van doodslag. De politie heeft het onderzoek afgerond en de rap portage overgedragen aan het openbaar ministerie.

Het onderzoek naar de exacte doodsoorzaak wordt bemoeilijkt door de slechte staat van het stoffelijk overschot. Het gerechtelijk laboratorium dat het lichaampje heeft onderzocht, kan in het voorlopige rapport geen lichamelijke doodsoorzaak vaststellen. De politie houdt daarom ernstig rekening met de mogelijkheid dat het kind om het leven is gebracht.

De vrouw heeft zelf verklaard dat het kind vlak na de bevalling een natuurlijke dood is gestorven. De verdachte zat sinds zaterdagmiddag vast en is voorlopig vrijgelaten. ,,De vrouw was in bewaring gesteld op verdenking van doodslag. Ze is gisteren gehoord door de rechter-commissaris. Die heeft haar vrijgelaten op voorwaarde dat ze onder psychiatrische hulp wordt gesteld. Als zij zich hier aan onttrekt, wordt ze opnieuw door de politie op basis van de verdenking van doodslag in hechtenis genomen,'' aldus politiewoordvoerder Pieter Boomsma. De vrouw zit momenteel bij familieleden in de provincie Utrecht.