Skip to main content

Inleiding

Met name bij kindmoeders komt het voor dat de baby in het ouderlijk gezin wordt opgenomen als het nieuwe broertje of zusje. De oma van de baby, dus de moeder van de moeder, geeft het kind aan als haar nieuwe kind. Daarmee is de baby dus biologisch het kind van de jonge moeder, maar juridisch het broertje of zusje. De kindmoeder is dan een zogeheten zusmoeder. In het boek Aan het licht over moeders met ongewenste bevallingen, blijkt dat in ongeveer eenderde van de beschreven situaties deze oplossing is gekozen.

Geregistreerde familieadopties

Zorginstanties proberen baby's altijd zo dicht mogelijk bij de moeder of familie te laten opgroeien. Daarom zijn er ook veel geregistreerde familieplaatsingen en familieadopties. Deze zijn echter officieel vastgelegd en niet illegaal. Deze vorm van opvang valt daarom niet onder de definitief van zusmoederschap. Overigens heeft niet altijd de omgeving weet van deze afspraken.

Boeken over zusmoederschap en illegale adoptie

Er is voor zover bekend bij het NIDAA naast bovengenoemd boek nog slechts één ander boek verschenen over zusmoederschap dat op werkelijke ervaringen is gebaseerd, namelijk Schwestermutter: Ich bin ein Inzestkind van Urike Dierkes.

Klik hier om naar de online bibliotheek van het NIDAA te gaan en boeken over anoniem afstand doen rechtstreeks bij Bol.com en Amazon.com te bestellen. U kunt kiezen uit publicaties uit/over Nederland en Vlaanderen, of publicaties internationaal.