Vondelingen
Duitse contactorganisatie voor de vondelingenluiken:
SterniPark
Heußweg 3, D-20255 Hamburg
Telefoon +49 - 40 - 43 18 74 - 0
E-mail info@sternipark.de
In 1999 wordt in Hamburg het eerste Duitse vondelingenluikje geopend. Een vondelingenluik heeft in Duitsland verschillende namen: Babyklappe, Babyfenster, Babykörbchen, of zoals bij het St. Franziskus Ziekenhuis in Münster (zie foto hierboven), Babytür. Sindsdien bieden tientallen kerkelijke organisaties, vrijwiligersorganisaties en ziekenhuizen meerdere mogelijkheden om een baby anoniem af te geven. Naast vondelingenluiken gaat het dan onder meer om anonieme bevallingen. Kijk hier voor een overzicht van alle Duitse vondelingenluiken (peildatum april 2015). Volgens een onderzoek van de Deutsches Jugendinstitut (2012, p. 12) is er van 1999 tot 2010 sprake van 652 anonieme bevallingen, 278 vondelingen via een Babyklappe, en 43 kinderen die anoniem aan medewerkers zijn aangeboden.
De Duitse Ethiekraad adviseert in november 2009 (volledige versie of samenvatting) om het vondelingenluik en de verloskundige faciliteiten af te schaffen, en meer te investeren in hulpverlening. Op initiatief van Bundesfamilienministerin (minister van Familie, Senioren, Vrouwen en Jeugd) Manuela Schwesig (SPD) wordt op 1 mei 2014 een nieuwe wet van kracht die de vondelingenluiken (en het anoniem bevallen) nog ten minste drie jaar gedoogt: de 'Ausbau der Hilfen für Schwangere und zur Regelung der vertraulichen Geburt'. De termijn van drie jaar is niet in die wet neergelegd, maar wordt afgeleid uit het feit dat de politiek uitspreekt over drie jaar de werking van de wet te evalueren (online of pdf).
Zusmoederschap
Nog geen informatie beschikbaar.
Babydoding
Nog geen informatie beschikbaar.
Illegale opneming
Nog geen informatie beschikbaar.
Anoniem bevallen
Sinds 1999 gedoogd. Op 1 mei 2014 is een nieuwe wet van kracht geworden die het anoniem bevallen (en de vondelingenluiken) nog drie jaar gedoogt. Zie hierboven.
Bevallen onder geheimhouding/Vertrouwelijk bevallen
Op 1 mei 2014 is een nieuwe wet van kracht geworden die ook de zogenaamde vertrouwelijke geboorte ('vertrauliche Geburt') legaliseert. De identiteit van de moeder wordt verzegeld bekendgemaakt aan een orgaan dat deze informatie bewaart. Wanneer het kind zestien jaar oud is, kan het bij dit orgaan informeren naar de naam van zijn of haar biologische moeder. Als de moeder dat weigert, beslist de rechter of het belang van de moeder om anoniem te blijven zwaarder weegt dan het belang van het kind om zijn of haar afstamming te kennen.