Skip to main content

20 januari 2008, vondeling Fabian, Karken (D)

ANP, 20 januari 2008: "Baby te vondeling gelegd aan Duitse grens"

Een onbekende persoon heeft zondagavond voor een huisdeur aan de Roermonder Strasse in het Duitse Karken, vlak over de grens bij het Limburgse Posterholt, een pasgeboren babytje neergelegd. Hij belde bij de bewoners aan en ging er toen met een auto richting Nederland vandoor, liet de Duitse politie weten.

De bewoners vonden het kleine blonde jongetje van een of twee dagen omwikkeld in handdoeken in een tas met Nederlands opschrift. De woning ligt pal aan de Nederlandse grens. Het kind is volgens de politie onvakkundig van zijn navelstreng ontdaan, maar verkeert in goede gezondheid.

ANP, 21 januari 2008: "Vondeling grens Posterholt vermoedelijk Nederlands"

De pasgeboren baby die zondagavond te vondeling is gelegd voor een woning aan de Roermonder Strasse in Karken, pal over de grens bij het Limburgse Posterholt, zou goed uit Nederland kunnen komen. Dat zegt de Duitse politie maandag. Een onbekende legde het in handdoeken gewikkelde blonde jongetje in een schoudertas met Nederlands opschrift om 19.40 uur neer voor de deur en belde aan, om er vervolgens in een auto richting Posterholt vandoor te gaan. Het kind, dat onvakkundig van zijn navelstreng was ontdaan, is in een ziekenhuis opgenomen. De hevig emotionele bewoners die het kind vonden, zijn onder behandeling van een arts gesteld.

De Duitse politie zegt samen met de Nederlandse politie op zoek te zijn naar de moeder van de zuigeling. "We hopen dat iemand zich bij de Nederlandse politie meldt die gezien heeft dat een vrouw hoogzwanger was, en nu geen kind heeft", zei een woordvoerder van de Duitse politie in Heinsberg maandag. De politie weet niet in wat voor personenauto de persoon gevlucht is na het te vondeling leggen van het babytje. "De bewoners hoorden de bel gaan, deden de deur open en zagen een wagen hard wegrijden. Ze hebben echter niet op die auto gelet, maar op het kind dat op de stoep lag", aldus de woordvoerder. "Deze mensen zijn zwaar emotioneel aangeslagen door het voorval."

Het kind was gekleed in een rompertje, had sokjes en een shirtje aan. De politie van Heinsberg publiceert in de loop van maandagmiddag foto's van kind en kleren. "Waarschijnlijk heeft buiten de moeder en een mogelijke andere persoon niemand het kind vlak na de geboorte gezien", zei de woordvoerder van de Duitse politie. "Maar wellicht herkennen mensen de kleding van het kind". In de Limburgs-Duitse grensregio is geen baby als vermist opgegeven. De woordvoerder zei de afgelopen 25 jaar nog nooit iets dergelijks te hebben meegemaakt.

Zondagavond nog heeft de Duitse politie de Limburgse korpsen geïnformeerd. Maandagochtend rond 10.00 uur hebben Duitse en Nederlandse politie met elkaar overleg om de opsporingsacties op elkaar af te stemmen, zei een woordvoerster van de politie Limburg Noord maandag.

ANP, 21 januari 2008: "Duitse politie publiceert foto's vondeling"

De politie in Heinsberg (Duitsland) heeft maandagmiddag foto's gepubliceerd van het pasgeboren baby'tje, dat zondagavond te vondeling is gelegd in Karken, pal over de grens bij Posterholt (Limburg). Ook publiceerde de politie foto's van de kleding die het jongetje aan had. Die worden mogelijk herkend.

Het kind is inmiddels opgevangen door Jeugdzorg in Heinsberg, maakte de politie maandag bekend. Een nog onbekende persoon legde het kind zondagavond om 19.40 uur voor de deur van een woning in Karken, belde aan, en ging er met een auto richting Posterholt vandoor.

Op de foto lijken de handjes van het baby'tje enigszins uitgedroogd. Volgens de politie is het jongetje overigens in goede gezondheid. Het kind was gekleed in een rompertje, had sokjes en een shirtje aan. "Waarschijnlijk heeft buiten de moeder en misschien een mogelijke andere persoon niemand het kind vlak na de geboorte gezien", zei de woordvoerder van de Duitse politie. "Maar wellicht herkennen mensen de kleding van het kind".

Het ziekenhuis in Heinsberg, waar het kind nog wordt verpleegd, gaf het kind maandag de naam Fabian. Dit omdat het op de naamsdag van deze katholieke heilige is gevonden, aldus de politie in Heinsberg. Het kind zal via Jeugdzorg in een pleeggezin worden geplaatst.

De politie Limburg Noord verspreidt maandag via de regionale omroep L1 een extra politiebericht. Dinsdagavond besteedt het tv-programma Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak, liet de politie maandagmiddag weten. De mensen die het kind op de stoep voor hun deur vonden zijn volgens de politie erg geëmotioneerd. Ze krijgen geestelijke bijstand.

De Duitse en Nederlandse politie werken samen bij de opsporing van de moeder van het kind. "We hopen dat iemand zich bij de Nederlandse politie meldt die gezien heeft dat een vrouw hoogzwanger was, en nu afgeslankt is en geen kind heeft", zei een woordvoerder van de Duitse politie in Heinsberg maandag.

Mensen die kind of kleding menen te herkennen of andere informatie hebben, kunnen bellen met 0800-2552552.

ANP, 21 januari 2008: "Vondeling lag in handtas uit Belgie"

De handtas waarin een pasgeboren baby zondagavond vlak over de Duitse grens bij Posterholt (Limburg) te vondeling werd gelegd, is afkomstig uit België. In een opsporingsbericht voor de regionale omroep L1 maakte de politie Limburg Noord maandagavond bekend dat er 'Corstjens Mannenmode Maaseik' op de tas staat.

Vanwege het Nederlandse opschrift vermoedde de Duitse politie dat het jongetje van Nederlandse afkomst is. Maar mogelijk komt het kind dus uit België. De politie in Heinsberg en Limburg heeft nog geen spoor van de moeder gevonden. Die moet volgens de Duitse politie snel gevonden worden, omdat ze mogelijk in psychische nood verkeert.

De politie in Heinsberg reageerde maandagavond "uiterst verbaasd" op de speciale uitzending van de politie Limburg Noord. Het was volgens een woordvoerder van de Duitse politie absoluut niet de bedoeling dat de tas met tekst voor het publiek getoond werd. "Het gaat hierbij om gevoelige daderinformatie", aldus een woordvoerder, die zei dat dit dinsdag een staartje zal krijgen. Een woordvoerster van de politie Limburg Noord erkent "dat er iets mis is gelopen". "Als zij dat niet wilden, hebben wij een fout gemaakt", aldus deze woordvoerster. Beide korpsen zullen dinsdag met elkaar praten over dit incident, bevestigde zij.

vermist.nl: "(Karken, Duitsland) VONDELING FABIAN"

Uiterlijke kenmerken
Blond haar, blanke huidskleur, 50 cm. 3 kg. gezonde baby van rond de twee dagen oud, onvakkundig van de navelstreng ontdaan. De vondeling was gekleed en omwikkeld met handdoeken en lag in een schoudertas met Nederlands opschrift.

Gezocht door
Derden

Extra info
Op zondag 20 januari 2008 is een pasgeboren jongetje te vondeling gelegd in het Duitse Karken, vlak over de grens bij het Limburgse Postholt. Het kind werd voor de huisdeur van een Nederlands stel aan de Roermonder Strasse neergelegd waarna een onbekende man aanbelde en er in zijn auto richting Nederland vandoor ging. Van de moeder is nog geen spoor.

Het Stadsblad Breda, 21 januari 2008: "Duitse politie publiceert foto's vondeling"
ad.nl, 21 januari 2008: "Duitse politie publiceert foto’s vondeling"

HEINSBERG - De politie in Heinsberg (Duitsland) heeft maandagmiddag foto’s gepubliceerd van het pasgeboren baby’tje, dat zondagavond te vondeling is gelegd in Karken, pal over de grens bij Posterholt (Limburg). Ook publiceerde de politie foto’s van de kleding die het jongetje droeg in de hoop dat die wordt herkend. Het kind is inmiddels opgevangen door Jeugdzorg in Heinsberg, maakte de politie maandag bekend. Een nog onbekende persoon legde het kind zondagavond om 19.40 uur voor de deur van een woning in Karken, belde aan, en ging er met een auto richting Posterholt vandoor.

Op de foto lijken de handjes van het baby’tje enigszins uitgedroogd. Volgens de politie is het jongetje overigens in goede gezondheid. Het kind was gekleed in een rompertje, had sokjes en een shirtje aan. "Waarschijnlijk heeft buiten de moeder en misschien een mogelijke andere persoon niemand het kind vlak na de geboorte gezien," zei de woordvoerder van de Duitse politie. "Maar wellicht herkennen mensen de kleding van het kind." De politie Limburg Noord verspreidt maandag via de regionale omroep L1 een extra politiebericht. Dinsdagavond besteedt het tv-programma Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak, liet de politie maandagmiddag weten. De mensen die het kind op de stoep voor hun deur vonden zijn volgens de politie erg geëmotioneerd. Ze krijgen geestelijke bijstand.

De Duitse en Nederlandse politie werken samen bij de opsporing van de moeder van het kind. "We hopen dat iemand zich bij de Nederlandse politie meldt die gezien heeft dat een vrouw hoogzwanger was, en nu afgeslankt is en geen kind heeft," zei een woordvoerder van de Duitse politie in Heinsberg maandag. Mensen die kind of kleding menen te herkennen of andere informatie hebben, kunnen bellen met 0800-2552552. (ANP)

ad.nl, 21 januari 2008: "Vondeling mogelijk uit België"

KARKEN - De pasgeboren baby die afgelopen zondagavond werd achtergelaten voor een huisdeur in het Duitse plaatsje Karken, vlak over de grens met Limburg, komt waarschijnlijk uit België. Op de tas waarin het kind was verpakt stond ‘Corstjens Mannenmode Maaseik’. Vanwege dat Nederlandstalige opschrift dacht de Duitse politie dat het jongetje van Nederlandse afkomst was. Omdat Maaseik in België ligt, is nu waarschijnlijker dat de ouders daarvandaag komen.

Bewoners aan de Roermonder Strasse in Karken, vlakbij de voormalige grensovergang Posterholt, kregen de schrik van hun leven toen ze even na half acht het jongetje op de stoep van hun woning vonden. Even tevoren was er bij hen aangebeld. In de straat zijn bijna alle huizen verduisterd met rolluiken. "Alleen bij deze woning was duidelijk te zien dat de bewoners thuis waren," zegt politiewoordvoerder Karl-Heinz Frenken. "Daarom gaan we ervan uit dat degene die het kindje heeft achtergelaten, zeker wilde zijn dat het niets zou overkomen. De baby was ook warm aangekleed en in handdoeken gewikkeld." De politie heeft foto’s van het blonde jongetje en zijn kleding op internet gezet. Fabian, zoals de vondeling voorlopig is genoemd, is twee tot drie dagen oud en waarschijnlijk zonder deskundige begeleiding ter wereld gekomen. Het ziekenhuis waar de baby is opgenomen, vermoedt dit omdat de navelstreng niet vakkundig is doorgeknipt. Het jongetje maakt het goed.

Het Parool, 21 januari 2008: "Vondeling in Duitsland komt mogelijk uit Nederland; Bewoners die kind vonden zijn zeer geschokt | Baby in schoudertas"

KARKEN - Een pasgeboren baby die gisteravond te vondeling is gelegd voor een woning in Karken, pal over de grens bij het Limburgse Posterholt, zou uit Nederland kunnen komen. Dat zei de Duitse politie vandaag.

Een onbekende legde het in handdoeken gewikkelde blonde jongetje in een schoudertas met Nederlands opschrift om 19.40 uur neer voor de deur en belde aan, om er vervolgens in een auto richting Posterholt vandoor te gaan. Het kind, dat onvakkundig van zijn navelstreng was ontdaan, is in een ziekenhuis opgenomen. De bewoners die het kind voor hun deur vonden, zijn zeer geschokt en zijn onder behandeling van een arts gesteld.

De Duitse politie zegt samen met de Nederlandse politie op zoek te zijn naar de moeder van de zuigeling. "We hopen dat iemand zich bij de Nederlandse politie meldt die gezien heeft dat een vrouw hoogzwanger was, en nu geen kind heeft," aldus een woordvoerder van de Duitse politie in Heinsberg. De politie weet niet in wat voor personenauto de persoon gevlucht is na het te vondeling leggen van de baby. "De bewoners hoorden de bel gaan, deden de deur open en zagen een wagen hard wegrijden. Ze hebben niet op die auto gelet, maar op het kind dat op de stoep lag," aldus de woordvoerder.

Gisteravond nog heeft de Duitse politie de Limburgse korpsen geinformeerd. Vanochtend hadden de Duitse en Nederlandse politie met elkaar overleg om de opsporingsacties op elkaar af te stemmen.

De Telegraaf, 21 januari 2008: "Vondelingetje wellicht Nederlander"

KARKEN - De Duitse en Nederlandse politie hebben nog geen idee wie de moeder is van de drie dagen oude baby die zondagavond te vondeling is gelegd. Dat gebeurde in het Duitse plaatsje Karken, een kilometer over de grens bij het Limburgse Posterholt. Het jongetje, door verpleegkundigen Fabian genoemd, werd op de Roermonderstrasse bij een Nederlands echtpaar te vondeling gelegd. Daar belde zondagavond even voor achten iemand aan. Toen de bewoners de deur openmaakten, zagen ze een auto snel wegrijden, richting Nederland. Daarom wordt er serieus rekening mee gehouden dat het wel eens een Nederlands kindje kan zijn. Het zat in een schoudertas en was gewikkeld in handdoeken.

Op de schoudertas staat een Nederlandse tekst: Corstjens Mannenmode Maaseik. Dat is een winkel in het Belgische Maaseik, ook vlak over de Limburgse grens waar veel Nederlanders winkelen. Een woordvoerster van de Nederlandse politie zegt daarover: "We houden met alles rekening. Ook België is niet helemaal uit te sluiten zolang we niets weten." De baby heeft een blanke huidskleur en donkerblond haar. Het kind is gezond, maar duidelijk is wel dat de navelstreng onvakkundig is verwijderd.

Het Nederlandse paar dat de baby vond, wil niet reageren. "Ze zijn te geëmotioneerd. Ze zagen de baby meteen liggen. Daarom hebben ze niet op de wegrijdende auto gelet. Als het jongetje niet was gevonden, was hij zeker door de kou overleden. Maar we hebben het sterke vermoeden dat de mensen die het kind te vondeling hebben gelegd, eerst hebben gekeken of er licht brandde in het huis", zegt een politiewoordvoerder. De politie hoopt nu dat het iemand is opgevallen dat iemand hoogzwanger was, maar dat er daarna geen baby is waargenomen. Ook hoopt de politie dat iemand de kleertjes herkent die het jongetje droeg.

Reformatorisch Dagblad, 21 januari 2008: "Pasgeboren baby te vondeling gelegd"

KARKEN (ANP) - De pasgeboren baby die gisteravond te vondeling werd gelegd voor een woning aan de Roermonder Strasse in Karken, pal over de Duitse grens bij het Limburgse Posterholt, zou goed uit Nederland afkomstig kunnen zijn. Dat zei de Duitse politie vanochtend.

Een onbekende legde het in handdoeken gewikkelde blonde jongetje in een schoudertas met Nederlands opschrift om 19.40 uur neer voor de deur van een woning en belde aan, om er vervolgens in een auto richting Posterholt vandoor te gaan. Het kind, dat onvakkundig van zijn navelstreng was ontdaan, is in een ziekenhuis opgenomen. De mensen die het kind vonden, waren dusdanig overstuur dat ze onder behandeling van een arts zijn gesteld.

Reformatorisch Dagblad, 21 januari 2008: "Duitse politie publiceert foto’s vondeling"

De politie in Heinsberg (Duitsland) heeft maandagmiddag foto’s gepubliceerd van het pasgeboren baby’tje, dat zondagavond te vondeling is gelegd in Karken, pal over de grens bij Posterholt (Limburg). Ook publiceerde de politie foto’s van de kleding die het jongetje aan had. Die worden mogelijk herkend.

Het kind is inmiddels opgevangen door Jeugdzorg in Heinsberg, maakte de politie maandag bekend. Een nog onbekende persoon legde het kind zondagavond om 19.40 uur voor de deur van een woning in Karken, belde aan, en ging er met een auto richting Posterholt vandoor. De handtas waarin de pasgeboren baby zondagavond te vondeling werd gelegd, is afkomstig uit België. In een opsporingsbericht voor de regionale omroep L1 maakte de politie Limburg Noord maandagavond bekend dat er ’Corstjens Mannenmode Maaseik’ op de tas staat.

De Telegraaf, 21 januari 2008: "Vondeling lag in handtas uit Belgie"

HEINSBERG/MAASTRICHT - De handtas waarin een pasgeboren baby zondagavond vlak over de Duitse grens bij Posterholt (Limburg) te vondeling werd gelegd, is afkomstig uit België. In een opsporingsbericht voor de regionale omroep L1 maakte de politie Limburg Noord maandagavond bekend dat er 'Corstjens Mannenmode Maaseik' op de tas staat. Vanwege het Nederlandse opschrift vermoedde de Duitse politie dat het jongetje van Nederlandse afkomst is. Maar mogelijk komt het kind dus uit België. De politie in Heinsberg en Limburg heeft nog geen spoor van de moeder gevonden. Die moet volgens de Duitse politie snel gevonden worden, omdat ze mogelijk in psychische nood verkeert.

De politie in Heinsberg reageerde maandagavond „uiterst verbaasd” op de speciale uitzending van de politie Limburg Noord. Het was volgens een woordvoerder van de Duitse politie absoluut niet de bedoeling dat de tas met tekst voor het publiek getoond werd. „Het gaat hierbij om gevoelige daderinformatie”, aldus een woordvoerder, die zei dat dit dinsdag een staartje zal krijgen. Een woordvoerster van de politie Limburg Noord erkent „dat er iets mis is gelopen”. „Als zij dat niet wilden, hebben wij een fout gemaakt”, aldus deze woordvoerster. Beide korpsen zullen dinsdag met elkaar praten over dit incident, bevestigde zij.

hbvl.be, 22 januari 2008: "Fabian, de kleine held van Karken"

Maaseik - De tas waarin de pasgeboren baby zondagavond vlakbij het Nederlands-Limburgse Posterholt te vondeling werd gelegd, is afkomstig uit Maaseik, niet zo ver van het Duits-Nederlandse grensgebied. Op de regionale omroep L1 maakte de politie Limburg Noord maandagavond bekend dat er ‘Corstjens Mannenmode Maaseik’ op de tas staat. ‘Corstjens Mannenmode Maaseik’ is een kledingzaak in de Capucienenstraat, in het centrum van de stad. De zaak bestaat al 40 jaar en verkoopt niet alleen mannenkleren, maar verhuurt ook ceremoniekleding. Uitbater Luc Corstjens van Corstjens Mannenmode was gisterenavond nog niet op de hoogte van de link tussen zijn winkel en de Duitse vondeling. De Duitse politie heeft nog geen contact met hem opgenomen. “Maar die zak kan ook van overal komen”, zegt Corstjens. “Iemand kan zo’n zak net zo goed uit een vuilnisbak gehaald hebben. Dit is hoogst waarschijnlijk puur toeval.” Toch noemt de Duitse politie de informatie in verband met de tas “gevoelige daderinformatie”.

Zondagavond is een pasgeboren jongetje te vondeling gelegd in het plaatsje Karken, net over de Duitse grens met Nederlands-Limburg, vlakbij het Limburgse dorpje Posterholt. Mogelijk komt de moeder uit onze provincie, want het jongetje - dat intussen Fabian werd genoemd - zat in een zak van ‘Corstjens Mannenmode Maaseik’. In vierentwintig uur groeide hij uit tot de tragische held van het Duitse Karken. Het jongetje dat zondag, op de naamdag van Sint-Fabianus, te vondeling werd gelegd en van de zusters van het ziekenhuis in Heinsberg als - voorlopige - roepnaam Fabian kreeg. De van gezondheid blakende zuigeling is pas twee dagen oud, maar heeft nu al een stempel dat hij de rest van zijn leven met zich mee draagt. Daar kan de intensieve zoektocht naar de ouders, die de Duitse en Nederlands-Limburgse politiekorpsen gisteren hebben geopend, niets meer aan veranderen.

Fabians geschiedenis begint zondagavond op de stoep van een gele villa aan de Roermonder Strasse in Karken, één kilometer van de grens met het Nederlands-Limburgse Posterholt. Van alle huizen die aan de enige drukke straat van het dorp liggen, kiest de moeder of vader van de baby nummer 114 uit om het kind te vondeling te leggen. Bij een familie die volgens buren oorspronkelijk uit Nederland komt. Rond acht uur gaat de bel op nummer 114. De bewoner doet open. Het enige dat hij ziet is een boodschappentas met het opschrift ‘Corstjens Mannenmode Maaseik’, voor hem op de stoep. Terwijl een auto met een rotvaart naar de Nederlandse grens scheurt, ziet de vinder dat de tas beweegt. Onderin ligt een baby. Een pasgeboren jongen, gekleed in een roze romper met een olifantopdruk. Hij heeft een luier aan en is in bonte handdoeken gewikkeld. Voor hetzelfde geld had die moeder mij uitgekozen als nieuwe voogd. Ik krijg er spontaan een rilling van.”

Buurtbewoonster Barbara Stand
Pas later, nadat hij met ambulances naar het ziekenhuis van Heinsberg is vervoerd, blijkt dat de vondeling in goede gezondheid verkeert. De navelstreng is onvakkundig geknipt - ‘doe-het-zelf-werk’ denken de artsen - maar de jongen heeft geen infecties. Geen wonder dat het gezin op de Roermonder Strasse de dag erop nog in shock is van de vondst. Terwijl de politie een actie op touw zet om de moeder van Fabian te vinden, benadert het Jugendamt van Heinsberg een pleeggezin. Henri Scott, bewoner van het huis waar de baby werd gevonden, is aangeslagen en heeft de nieuwsgierige pers niet meer te bieden dan “Geen commentaar.” De deur gaat dicht en de rolluiken naar beneden.

Hoofdcommissaris Karl-Heinz
Frenken van de politie in Heinsberg kan zich goed voorstellen dat de familie een klap te verwerken heeft. “Als je er bij stilstaat, is dit een zeer tragisch verhaal. Gelukkig met goede afloop. Maar iemand legt zijn ‘eigen vlees en bloed’ in jouw handen. Dat is nogal wat. Het is voor ons ook de eerste keer dat we zoiets meemaken. Ineens heb je te maken met een gebeurtenis die je alleen uit films kent.” De enige aanwijzingen die de politie heeft, zijn de tas, de niet professioneel afgeknipte navelstreng en een beschrijving van een auto die wegreed, richting Nederlandse grens. Foto’s van het kind gaan naar de pers. De Duitse hoofdcommissaris heeft nog hoop dat de moeder van het kind zich zal melden. Of dat een verloskundige of een arts uit de regio belt met een vermoeden. Die worden momenteel zowel in Nederlands-Limburg als in Duistland actief benaderd.

Barbara Stand, bewoonster van de Roermonder Strasse en zelf moeder, veroordeelt net als andere inwoners van het dorp de moeder van de vondeling helemaal niet. “Moedig en zielig tegelijk, vind ik het. Dat die vrouw koos voor een drukke straat waar ze gezien kon worden. Ze heeft toch risico genomen.” Barbara denkt dat de moeder van Fabian - ‘de kleine held van Karken’ - radeloos moet zijn geweest. “Als ik in paniek zou zijn en mijn kind kwijt wilde, zou ik het ook niet weten. Voor hetzelfde geld hadden ze mij uitgekozen als nieuwe voogd. Ik krijg er spontaan een rilling van.”

DMorgen.be, 22 januari 2008: "Recherche Maaseik start onderzoek naar draagtas vondeling"
hln.be, 22 januari 2008: "Recherche Maaseik start onderzoek naar draagtas vondeling"

De lokale recherche van de politiezone Maasland is een onderzoek gestart naar de draagtas van een Maaseikse kledingwinkel waarin de vondeling Fabian in het Duitse Karken werd aangetroffen. Dat is bevestigd door de lokale politie Maasland. Fabian is een twee dagen oud jongetje dat zondagavond gevonden is in Karken, dicht bij de grens met het Nederlandse Posterholt. De plastieken draagtas was van de winkel Corstjens Mannenmode. De Maaseikse politie is gisteren gecontacteerd door de Duitse politie, die het onderzoek naar de vondeling voert. De politie denkt dat de baby van een Nederlandse moeder is, maar er wordt ook rekening mee gehouden dat het jongetje uit België komt. (belga/tdb)

Trouw, 22 januari 2008: "Duitse politie publiceert foto’s van vondeling"

heinsberg – De politie in Heinsberg (Duitsland) heeft gistermiddag foto’s gepubliceerd van het pasgeboren baby’tje dat zondagavond te vondeling is gelegd in Karken, pal over de grens bij Posterholt (Limburg). Ook publiceerde de politie foto’s van de kleding die het jongetje droeg, in de hoop dat die wordt herkend. Het kind is opgevangen door Jeugdzorg in Heinsberg.

Een nog onbekende persoon legde het kind zondagavond om 19.40 uur voor de deur van een woning in Karken, belde aan en ging er met een auto richting Posterholt vandoor. De baby werd achtergelaten in een tas met het opschrift ’Corstjens Mannenmode Maaseik’, wat doet vermoeden dat de baby uit België komt. Op de foto’s die de politie heeft vrijgegeven lijken de handjes van het baby’tje enigszins uitgedroogd. Volgens de politie is het jongetje in goede gezondheid. Het kind was gekleed in een rompertje, had sokjes en een shirtje aan. „Waarschijnlijk heeft buiten de moeder en misschien een mogelijke andere persoon niemand het kind vlak na de geboorte gezien”, zei de woordvoerder van de Duitse politie. De politie Limburg Noord verspreidde gisteren via de regionale omroep L1 een extra politiebericht. Vanavond besteedt het tv-programma ’Opsporing Verzocht’ aandacht aan de zaak.

De mensen die het kind op de stoep voor hun deur vonden zijn erg geëmotioneerd. Ze krijgen geestelijke bijstand. De Duitse en Nederlandse politie werken samen bij de opsporing van de moeder van het kind. "We hopen dat iemand zich bij de Nederlandse politie meldt die gezien heeft dat een vrouw hoogzwanger was en nu geen kind heeft", zei een woordvoerder van de Duitse politie in Heinsberg gisteren.

Provinciale Zeeuwse Courant, 22 januari 2008: "Politie publiceert foto's van vondeling"

HEINSBERG - De politie in het Duitse Heinsberg heeft gistermiddag foto's gepubliceerd van het pasgeboren baby'tje, dat zondagavond te vondeling is gelegd in Karken, pal over de grens bij Posterholt in Limburg. Ook publiceerde de politie foto's van de kleding die het jongetje droeg, in de hoop dat die wordt herkend. De handtas waarin de baby te vondeling werd gelegd, komt uit Belgie. 'Corstjens Mannenmode Maaseik' staat erop. De Duitse politie houdt er rekening mee dat de moeder uit Nederland of uit Belgie komt. Het kind is opgevangen door Jeugdzorg in Heinsberg.

Een nog onbekende persoon legde het ventje zondagavond om 19.40 uur voor de deur van een woning in Karken, belde aan, en ging er met een auto richting Posterholt vandoor. Volgens de politie is het jongetje in goede gezondheid. Het kind was gekleed in een rompertje en had sokjes en een shirtje aan. "Waarschijnlijk heeft buiten de moeder en misschien een mogelijke andere persoon niemand het kind vlak na de geboorte gezien", zei de woordvoerder van de Duitse politie. "Maar wellicht herkennen mensen de kleding van het kind."

De politie Limburg-Noord verspreidde gisteren via de regionale omroep L1 een extra politiebericht. Vanavond besteedt het tv-programma Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak. De Duitse en Nederlandse politie werken samen in de zaak. "We hopen dat iemand zich bij de Nederlandse politie meldt die gezien heeft dat een vrouw hoogzwanger was, en nu afgeslankt is en geen kind heeft", zei een woordvoerder van de Duitse politie.

De Telegraaf, 22 januari 2008: "Nog geen spoor van moeder vondeling"

HEINSBERG - Bij de Duitse en Limburgse politie zijn enkele tips binnengekomen over de zondagavond gevonden baby aan de Duitse grens bij Posterholt. De gouden tip zit daar niet bij, liet de politie in Heinsberg (Duitsland) dinsdag weten. De politie is de moeder van het pasgeboren jongetje, dat maandag Fabian werd gedoopt, nog niet op het spoor. De politie gaat ervan uit dat de moeder in het Limburgs-Duitse grensgebied woont, aldus de Duitse politie. Ook is inmiddels de Belgische politie ingeschakeld. De tas waarin het baby'tje werd achtergelaten, is afkomstig van een winkel uit Maaseik (België).

De Telegraaf, 22 januari 2008: "Vondelingetje Fabian wellicht Nederlander; Tekst op tas met baby niet openbaar"

Van onze correspondent KARKEN, dinsdag De Duitse en Nederlandse politie hebben nog geen idee wie de moeder is van de drie dagen oude baby die zondagavond te vondeling is gelegd. Dat gebeurde in het Duitse plaatsje Karken, een kilometer over de grens bij het Limburgse Posterholt.

Het jongetje, door verpleegkundigen Fabian genoemd, werd op de Roermonderstrasse bij een Nederlands echtpaar te vondeling gelegd. Daar belde zondagavond even voor achten iemand aan. Toen de bewoners de deur openmaakten, zagen ze een auto snel wegrijden, richting Nederland. Daarom wordt er serieus rekening mee gehouden dat het wel eens een Nederlands kindje kan zijn. Het zat in een schoudertas en was gewikkeld in handdoeken. Op de schoudertas staat een Nederlandse tekst: Corstjens Mannenmode Maaseik. Dat is een winkel in het Belgische Maaseik, ook vlak over de Limburgse grens waar veel Nederlanders winkelen. Een woordvoerster van de Nederlandse politie zegt daarover: "We houden met alles rekening. Ook België is niet helemaal uit te sluiten zolang we niets weten."

De baby heeft een blanke huidskleur en donkerblond haar. Het kind is gezond, maar duidelijk is wel dat de navelstreng onvakkundig is verwijderd. Het Nederlandse paar dat de baby vond, wil niet reageren. "Ze zijn te geëmotioneerd. Ze zagen de baby meteen liggen. Daarom hebben ze niet op de wegrijdende auto gelet. Als het jongetje niet was gevonden, was hij zeker door de kou overleden. Maar we hebben het sterke vermoeden dat de mensen die het kind te vondeling hebben gelegd, eerst hebben gekeken of er licht brandde in het huis", zegt een politiewoordvoerder.

De politie hoopt nu dat het iemand is opgevallen dat iemand hoogzwanger was, maar dat er daarna geen baby is waargenomen. Ook hoopt de politie dat iemand de kleertjes herkent die het jongetje droeg.

Dagblad De Limburger, 22 januari 2008: "'Fabian', de kleine grote onbekende van Karken"

Binnen vierentwintig uur groeide hij uit tot de tragische held van Karken. Het jongetje dat zondag, op de naamdag van sint Fabianus, te vondeling werd gelegd en van de zusters van het ziekenhuis in Heinsberg als - voorlopige - roepnaam Fabian kreeg. De van gezondheid blakende zuigeling is pas twee dagen oud, maar heeft nu al een stempel dat hij de rest van zijn leven met zich mee draagt. Daar kan de intensieve zoektocht naar de ouders, die de politiekorpsen van Heinsberg en Limburg-Noord gisteren hebben geopend, niets meer aan veranderen.

Fabians geschiedenis begint zondagavond op de stoep van een gele villa aan de Roermonder Strasse in Karken, één kilometer van de grens met Posterholt. Van alle huizen die aan de enige drukke straat van het dorp liggen, kiest de moeder of vader van de baby nummer 114 uit om het kind te vondeling te leggen. Bij een familie die volgens buren oorspronkelijk uit Nederland komt. Rond acht uur gaat de bel op nummer 114. De bewoner doet open. Het enige dat hij ziet is een boodschappentas van een modezaak uit Maaseik, voor hem op de stoep. Terwijl een auto met rotvaart naar de Nederlandse grens scheurt, ziet de 'vinder' dat de tas beweegt. Onderin de shopper ligt een baby. Een pasgeboren jongen, gekleed in een pakje met vrolijke opdruk en het woord 'club', met sokjes, een luier aan en gewikkeld in bonte handdoeken. Pas later, nadat hij met ambulances naar het ziekenhuis van Heinsberg is vervoerd, blijkt dat de vondeling in goede gezondheid verkeert. De navelstreng is provisorisch geknipt - 'doe-het-zelfwerk' denken de artsen - maar de jongen heeft geen infecties. Geen wonder dat het gezin op de Roermonder Strasse de dag erop, terwijl de politie een zoektocht naar de ouders is begonnen en het Jugendamt van Heinsberg een pleeggezin benadert, nog in shock is van de vondst. Henri Scott, bewoner van het huis waar de baby werd gevonden, is aangeslagen en heeft de nieuwsgierige pers niet meer te bieden dan een beleefd Geen commentaar". En dicht gaat de deur. De rolluiken zakken naar beneden. Een buurvrouw loopt gehaast het pand uit. Ook zij geeft geen reactie.

De Stentor*, 22 januari 2008: "Vondeling misschien afkomstig uit Belgie"

Sallands Dagblad, Zutphens Dagblad, Veluws Dagblad, Apeldoornse Courant, Deventer Dagblad, Dagblad Flevoland, Gelders Dagblad, Nieuw Kamper Dagblad, Zwolse Courant

HEINSBERG - De politie in Heinsberg (Duitsland) heeft gisteren foto's vrijgegeven van de pasgeboren baby, die zondagavond te vondeling is gelegd in Karken, pal over de grens bij Posterholt in Limburg. Ook gaf de politie foto's van de kleding die het jongetje droeg in de hoop dat die wordt herkend. Het kind, dat inmiddels Fabian is gedoopt, is opgevangen door Jeugdzorg in Heinsberg. Een nog onbekende persoon legde het kind zondagavond voor de deur van een woning in Karken, belde aan, en ging er met een auto richting Posterholt vandoor. Volgens de politie is het jongetje in goede gezondheid. De handtas waarin de baby te vondeling werd gelegd, is afkomstig uit Belgie. Vanwege het Nederlandse opschrift vermoedde de Duitse politie dat het jongetje van Nederlandse afkomst is. Maar mogelijk komt het kind dus uit Belgie. De politie in Heinsberg en Limburg heeft nog geen spoor van de moeder gevonden. Die moet volgens de Duitse politie snel gevonden worden, omdat ze mogelijk in psychische nood verkeert. De mensen die het kind op de stoep voor hun deur vonden, zijn volgens de politie erg geemotioneerd.

Spits, 22 januari 2008: "Duitse vondeling mogelijk Belgisch"

HEINSBERG/MAASTRICHT De handtas waarin een pasgeboren baby zondagavond vlak over de Duitse grens bij Posterholt (Limburg) te vondeling werd gelegd, is afkomstig uit België. In een opsporingsbericht voor de regionale omroep L1 maakte de politie Limburg Noord gisteravond bekend dat er 'Corstjens Mannenmode Maaseik' op de tas staat.

Vanwege het Nederlandse opschrift vermoedde de Duitse politie dat het jongetje van Nederlandse afkomst is. Maar mogelijk komt het kind dus uit België. De politie in Heinsberg en Limburg heeft nog geen spoor van de moeder gevonden. De politie in Heinsberg reageerde gisteravond "uiterst verbaasd" op de speciale uitzending van de politie Limburg Noord. Het was volgens een woordvoerder van de Duitse politie absoluut niet de bedoeling dat de tas met tekst voor het publiek getoond werd. "Het gaat hierbij om gevoelige daderinformatie", aldus een woordvoerder, die zei dat dit vandaag een staartje zal krijgen. De politie in Heinsberg heeft gistermiddag wel foto's gepubliceerd van het pasgeboren baby'tje. Op de foto lijken de handjes van het baby'tje enigszins uitgedroogd, maar volgens de politie is het jongetje in goede gezondheid. (ANP)

ANP, 22 januari 2008: "Nog geen spoor van moeder vondeling"

Bij de Duitse en Limburgse politie zijn enkele tips binnengekomen over de zondagavond gevonden baby aan de Duitse grens bij Posterholt. De gouden tip zit daar niet bij, liet de politie in Heinsberg (Duitsland) dinsdag weten.

De politie is de moeder van het pasgeboren jongetje, dat maandag Fabian werd gedoopt, nog niet op het spoor. De politie gaat ervan uit dat de moeder in het Limburgs-Duitse grensgebied woont, aldus de Duitse politie. Ook is inmiddels de Belgische politie ingeschakeld. De tas waarin het baby'tje werd achtergelaten, is afkomstig van een winkel uit Maaseik (België).

Metro, 22 januari 2008: "Nederlands opschrift op tas, vondeling mogelijk uit België"

OP ZOEK. De handtas waarin een pasgeboren baby zondagavond vlak over de Duitse grens bij Posterholt (Limburg) te vondeling werd gelegd, is afkomstig uit België. In een opsporingsbericht voor de regionale omroep L1 maakte de politie Limburg Noord gisteravond bekend dat er 'Corstjens Mannenmode Maaseik' op de tas staat. Vanwege het Nederlandse opschrift vermoedde de Duitse politie dat het jongetje van Nederlandse afkomst is. Maar mogelijk komt het kind dus uit België.

ANP, 23 januari 2008: "Duitse politie steekt stokje voor tv-item"

De Duitse politie heeft dinsdagavond op het laatste moment verhinderd dat het tv-programma Opsporing Verzocht een item uitzond over een zondag aan de grens bij Posterholt (Limburg) te vondeling gelegde baby. Het programma is bedoeld om misdadigers op te sporen, maar de moeder van de baby is geen misdadiger volgens het Duitse recht, liet de politie woensdag weten.

In Nederland staan op te vondeling leggen strenge straffen, maar in Duitsland is die straf mild als de gezondheid van de baby gewaarborgd is. "Als de moeder zich snel meldt, maakt ze kans het kind terug te krijgen", zei een woordvoerder van de politie in Heinsberg.

Het Parool, 23 januari 2008: "Spoor baby in tas naar Limburg"

KARKEN - De politie van Heinsberg heeft sterke aanwijzingen dat Fabian, de vondeling die zondag bij een huis in het Duitse Karken werd gevonden, uit het grensgebied van Roermond komt. Het kind werd gevonden in een tas van een winkel in Maaseik, maar politiecommissaris Karl-Heinz Frenken zegt dat de vondeling 'vrijwel zeker niet uit Maaseik komt'. Hij baseert zich op verscheidene tips van onder andere artsen en verloskundigen die een vermoeden hebben wie de moeder van het jongetje zou kunnen zijn. De ouders worden in de directe omgeving van Posterholt en Karken (Duitsland) gezocht.

Maandagavond heeft de politie Limburg-Noord een opsporingsbericht op tv laten zien. Daarin werden foto's getoond van baby Fabian, van zijn kleren en van de tas en handdoeken waarin hij werd gevonden. Na de uitzending belden verscheidene mensen met tips over de auto die de vinders van Fabian in de Roermonder Strasse in Karken hebben zien wegrijden. Gisteren kwam de zaak ook ter sprake in het programma Opsporing verzocht.

Fabian, zoals de zusters van het ziekenhuis in Heinsberg de vondeling noemen, ligt nog in het ziekenhuis. Hij maakt het naar omstandigheden goed. Jeugdzorg in Heinsberg is in gesprek met een pleeggezin voor de drie dagen oude baby.

Het Parool, 24 januari 2008: "Duitse politie voorkomt item Opsporing verzocht"

HEINSBERG - De Duitse politie heeft dinsdagavond op het laatste moment verhinderd dat tv-programma Opsporing verzocht een item uitzond over een zondag aan de grens bij Posterholt (Limburg) te vondeling gelegde baby. Het programma is bedoeld om misdadigers op te sporen, maar de moeder van de baby is geen misdadiger volgens het Duitse recht. In Nederland staan op te vondeling leggen strenge straffen, maar in Duitsland is die straf mild als de gezondheid van de baby gewaarborgd is.(ANP)

Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad, 24 januari 2008: "Zaak 'Fabian' door Duitse politie niet in Opsporing Verzocht"

KARKEN De politie van Heinsberg vindt Opsporing Verzocht niet het juiste programma om de ouders van vondeling Fabian op te sporen. De zaak rond het gevonden jongetje zou dinsdagavond aanvankelijk wel in Opsporing Verzocht komen.

Politiecommissaris Karl Heinz Frenken uit Heinsberg bevestigt dat hij op het laatste moment de zaak-Fabian heeft teruggetrokken voor de uitzending. Omdat Opsporing Verzocht bedoeld is om echte misdadigers op te sporen. We willen de ouders van Fabian niet bestempelen als zware criminelen. Dit is gewoon een schrijnende zaak." Volgens Frenken bestaat er nog steeds een kleine kans dat de moeder van de in Karken gevonden baby zich zelf meldt. Daarom moeten we prudent blijven. En hopen dat de moeder niet afgeschrikt wordt door zo'n tvprogramma", zegt de commissaris.

Op het te vondeling leggen van een kind staat in Nederland een celstraf van vier jaar. In Duitsland kan die straf nog hoger zijn. Frenken benadrukt echter dat er rond de zaak-Karken Karken verzachtende omstandigheden zijn, waardoor de ouders wellicht niet eens vervolgd worden. Het kind is goed aangekleed, doelbewust bij een bewoond huis neergelegd. Er lijkt geen sprake van kwade opzet. Wij denken dat het een wanhoopsdaad is geweest. Als de moeder zich meldt, belandt ze niet zomaar in de cel." Hij ontkent dat de politie de ouders inmiddels op het spoor is.

Frenken heeft nog steeds geen concrete aanwijzingen over de herkomst van Fabian. De politie zegt wel tips van medici te hebben gekregen over de mogelijke ouder van de jongen. Bij de baby is dna-materiaal afgenomen zodat het eventueel direct vergeleken kan worden met dat van de moeder. De instanties denken dat de jongen uit de directe omgeving van Karken of Posterholt afkomstig is. De jongen werd zondagavond bij een huis op de Roermonder Strasse in Karken gevonden. De vinders van het kind hebben een auto naar de Nederlandse grens zien weg rijden. Fabian ligt nog in het ziekenhuis van Heinsberg, maar mankeert verder niets. Hij wordt een dezer dagen in een pleeggezin opgenomen.

De Telegraaf, 25 januari 2008: "Vondeling Fabian opgenomen in pleeggezin"

Fabian, de baby die in de Limburgs-Duitse grensstreek te vondeling is gelegd, woont sinds donderdagmiddag bij een pleeggezin. Dat heeft een woordvoerder van de stad Heinsberg verklaard tegenover de regionale omroep L1. Het jongetje heeft tot donderdag in het ziekenhuis gelegen. De naam Fabian kreeg hij van het ziekenhuispersoneel. De politie heeft nog weinig aanwijzingen over de afkomst van de vondeling.

L1, 25 januari 2008: "Vondeling Fabian opgenomen in pleeggezin"

Fabian, de vondeling uit de Duitse grensplaats Karken, vlakbij Posterholt, is sinds donderdagmiddag bij een pleeggezin. Dat heeft een woordvoerder van de stad Heinsberg verklaard, waar Karken onder valt. De jongen verbleef tussen zondag - toen hij in Karken werd gevonden - en donderdag in het ziekenhuis van Heinsberg. Ziekenhuispersoneel gaf de jongen de naam Fabian. Een zoektocht naar de ouders van Fabian heeft nog geen resultaat gehad.

Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad, 26 januari 2008: "Baby Fabian naar pleeggezin | Vondeling Fabian naar pleeggezin"

HEINSBERG Fabian, de baby die zondag een kilometer over de Duitse grens bij Posterholt werd gevonden, heeft het ziekenhuis van Heinsberg verlaten. De vondeling is donderdagmiddag ondergebracht bij een gezin in Heinsberg, zo verklaart een woordvoerder van het ziekenhuis. De pleegfamilie wenst anoniem te blijven. De politie van Heinsberg heeft de biologische moeder van de jongen nog steeds niet kunnen achterhalen. De vondeling werd op de Roermonder Strasse in Karken gevonden. Er zijn aanwijzingen dat de ouders van Fabian uit de directe omgeving van de grensplaats komt. Nederlandse en Duitse politie werken samen om de ouders te traceren.

De Telegraaf, 9 mei 2008: "Weer baby te vondeling gelegd in Limburgs grensgebied"

GANGELT - Voor de deur van een woning in Gangelt-Birgden, vlak over de grens bij Schinveld, is vrijdagmiddag rond 18.00 uur een veertien dagen oud meisje te vondeling gelegd. Het slechts in een handdoek gewikkelde baby'tje lijkt in goede gezondheid te verkeren, maar is uit voorzorg naar het ziekenhuis van Heinsberg gebracht. Enkele maanden geleden werd ook in Karken pal aan de grens met Posterholt een in handdoeken gewikkelde baby'tje voor een woning te vondeling gelegd. De politie vermoedde toen dat de ouders uit Nederland kwamen, maar die zijn nooit gevonden. Het onderzoek naar de vondeling in Karken, een pasgeboren jongetje met blonde haren, loopt nog. „We hopen de ouders snel te kunnen vinden”, zei een woordvoerder van de politie in Heinsberg vrijdagavond. Het jongetje, dat op 20 januari te vondeling werd gelegd, is bij een pleeggezin ondergebracht. Ook het vrijdag in Gangelt gevonden meisje gaat voorlopig naar een pleeggezin.

In Nederland is het te vondeling leggen van een kind een misdrijf, maar in Duitsland niet. De ouders die in Duitsland een baby te vondeling leggen zijn daar niet strafbaar, mits de gezondheid van de vondeling gewaarborgd is. De reden waarom de Duitse politie toch naar de ouders blijft zoeken is omwille van het kind zelf, niet om 'daders' op te sporen. „Dat kind wil toch de ouders leren kennen, ook al groeit het in een pleeggezin op”, aldus de woordvoerder van de Duitse politie.

Dagblad De Limburger, 10 mei 2008: "Politie: ouders geen Nederlanders"

GANGELT Een andere bewoner, Christian Silberhorn, zegt niets te hebben gemerkt. We zijn geschokt, maar het belangrijkste is dat het kind gezond is." Op 20 januari werd in Karken, pal aan de grens met Posterholt, ook een in handdoeken gewikkeld baby'tje voor een woning te vondeling gelegd. De politie vermoedde toen dat de ouders uit Nederland kwamen, omdat getuigen een auto hadden zien wegrijden in de richting van Nederland. De ouders zijn nooit gevonden. De politie gaat er nu vanuit dat de ouders uit Duitsland afkomstig zijn, zegt perswoordvoerder Karl-Heinz Frenken. Birgden ligt toch een aantal kilometers van de Nederlandse grens. We gaan er niet vanuit dat Nederlandse ouders zo ver Duitsland in rijden en vervolgens het kind ín de centrale hal van een groot huis neer te leggen. Dit baby'tje lag ook niet op de stoep, men is het pand binnengegaan om het kindje daar neer te leggen." Het onderzoek naar de vondeling in Karken, een pasgeboren jongetje met blonde haren, loopt nog. Het jongetje is bij een pleeggezin ondergebracht. Ook het gisteren in Gangelt gevonden meisje gaat voorlopig naar een pleeggezin. In Nederland is het te vondeling leggen van een kind een misdrijf, maar in Duitsland niet. De ouders die in Duitsland een baby achterlaten zijn daar niet strafbaar, mits de gezondheid van de vondeling gewaarborgd is. De reden waarom de Duitse politie toch naar de ouders blijft zoeken, is omwille van het kind zelf, niet om 'daders' op te sporen. Dat kind wil toch de ouders leren kennen, ook al groeit het in een pleeggezin op", aldus de woordvoerder van de Duitse politie.

Dagblad De Limburger, 24 december 2008: "De onbekende baby in de boodschappentas"

MYSTERIE Echte ouders van vondeling Fabian in Karken hebben zich nooit gemeld, zaak blijft lopend dossier

De onbekende baby Hij haalde het landelijke nieuws in Duitsland, België en Nederland: Fabian, het jongetje dat op zondagavond 20 januari 2008 net over de grens bij Roermond te vondeling werd gelegd. Hoe zou het toch gaan met Fabian, de zuigeling die begin van dit jaar in een boodschappentas te vondeling werd gelegd in het Duitse Karken? Het kind wordt bewust afgeschermd van de pers. Politieman Karl Heinz Frenken weet alleen dat de ouders van de inmiddels bijna eenjarige baby zich nooit bij de politie gemeld hebben. En dat de zaak 'lopend' blijft tot het moment dat de naar de heilige Fabianus vernoemde jongen zijn achttiende verjaardag viert. Frenken was begin januari betrokken bij de zoektocht naar de ouders van de vondeling, van wie vermoed werd dat ze uit Nederland afkomstig waren. Ik weet alleen dat Fabian in Heinsberg in een gezin is opgenomen. Toch houden we er nog altijd rekening mee dat de ouders zich melden, dat ze wroeging krijgen en alsnog aanspraak op hem boodschappentas willen maken. Het is vooral een tragisch verhaal wat hier achter zit." Frenken was dag en nacht in de weer met de kwestie. Hij stond de pers te woord, presenteerde de kleren boodschappentas en een foto van de jongen, maar praatte ook met agenten die de vondeling die bewuste avond in de shopper meenamen naar het bureau. Nog steeds hebben wij zijn foto hier hangen. Eigenlijk heb ik het kind al die dagen nooit in levenden lijve gezien. Maar als je mij naar de opvallendste momenten van 2008 vraagt staat Fabian hoog op de lijst."