Skip to main content

5 februari 2008, vondeling Leonardo Zhang, Leiden

De Telegraaf, 8 februari 2008: "Vinder vondeling Leonardo meldt zich"

HAARLEM - De vrouw die dinsdagmiddag het Chinese jongetje Leonardo Zhang naar NS-personeel heeft gebracht, heeft zich bij de politie gemeld. Dat heeft een zegsman van de politie vrijdag bekendgemaakt. De vrouw, die inmiddels is gehoord, vond de jongen in de trein en heeft met hem naar zijn moeder gezocht. Daarnaast kreeg de politie nog vijftien tips over het Aziatische vondelingetje. „De gouden tip zit er vooralsnog niet bij”, aldus de woordvoerder. „Maar wel een paar hele nuttige aanwijzingen die ons waarschijnlijk verder kunnen helpen.” Donderdag kwamen er al 25 tips binnen bij de politie.

Het 9-jarige jongetje, dat zowel Italiaans als Chinees spreekt, werd dinsdagmiddag door zijn moeder en een nog onbekende man in de trein van Leiden naar Haarlem achtergelaten. De jongen is inmiddels naar jeugdzorg gebracht en zal later naar een pleeggezin gaan. In 2002 werd in de Burger King op het Amsterdamse Centraal Station een jongetje van zes jaar gevonden. Dit ventje, Luca, had een briefje bij zich met het verzoek of de vinder goed voor hem wilde zorgen. Bijna anderhalve maand later meldde de Chinese moeder, die in Italië woonde, zich bij de fastfoodketen. Ze werd aangehouden en veroordeeld tot negentig dagen cel.

De Telegraaf, 18 februari 2008: "Politie arresteert moeder vondeling Leonardo"

HAARLEM - De politie heeft afgelopen weekeind de moeder van Leonardo gearresteerd. Het Chinese jongetje van 9 jaar oud werd 5 februari alleen achtergelaten in de trein van Leiden naar Amsterdam. De moeder van het kind is vrijwillig vanuit Italië naar Nederland gekomen, zo meldde een politiewoordvoerder maandag. De vrouw was telefonisch benaderd door de politie Kennemerland en bleek in Italië te zijn. Ze gaf toen aan dat ze wel naar Nederland wilde komen.

Ze is aangehouden, omdat ze haar kind in hulpeloze toestand heeft achtergelaten. Dat is een strafbaar feit. Bovendien wil de politie weten wat er precies is gebeurd op de dag dat zij haar kind achterliet in de trein. Als het politieonderzoek is afgerond, bepaalt de officier van justitie wat er verder met de vrouw gaat gebeuren. Het jongetje is opgevangen in een pleeggezin. De Raad van de Kinderbescherming zal volgens de politiewoordvoerder beslissen over de verdere opvang van het kind.

De Telegraaf, 19 februari 2008: "Politie laat moeder vondeling Leonardo vrij"

HAARLEM - De politie Kennemerland heeft dinsdagmiddag de 35-jarige moeder van de Chinese vondeling Leonardo op vrije voeten gesteld. Zij zat sinds zaterdag vast. Volgens de politie is gebleken dat de Chinese metgezel van de vrouw haar had verboden haar in de trein kwijtgeraakte 9-jarige zoontje te gaan zoeken. De marechaussee arresteerde de vrouw zaterdag op Schiphol, nadat ze op verzoek van de politie vanuit Italië naar Nederland was gekomen. Volgens de politie dreigde de Chinese man met wie de vrouw op 5 februari reisde dat zij haar zoontje nooit meer zou zien als ze niet deed wat de man zei. Ook vertelde hij haar dat Leonardo al in Italië was. Een treinreizigster trof het kind echter moederziel alleen aan in de trein van Leiden naar Amsterdam en ontfermde zich over de vondeling. Het kind zit inmiddels in een pleeggezin.

De moeder van Leonardo wil proberen in Italië aangifte te doen tegen de Chinese man die haar verbood haar zoon te zoeken. „De identiteit van deze man is bekend. Hij verblijft in Italie”. De politie licht de Italiaanse autoriteiten in. Naar verwachting zal de Raad voor de Kinderbescherming haar Italiaanse collega's informeren over de situatie en vragen onderzoek te doen naar Leonardo en zijn moeder. De politie verwacht dat het nog enkele weken zal duren voordat duidelijk is of het kind weer bij zijn moeder kan gaan wonen.

De Telegraaf, 26 februari 2008: "Vondeling Leonardo terug naar Italië"

UTRECHT - Het 9-jarige Chinese jongetje Leonardo Zhang is vrijdag met zijn moeder teruggekeerd naar Italië, waar ze wonen. Dat heeft een woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming dinsdag gezegd. Het jongetje woont volgens de woordvoerder weer thuis. Uit gesprekken met een docente van Leonardo is gebleken dat er om het gezin 'een netwerk van hulpverlening' is. Desondanks heeft de raad de Italiaanse kinderbescherming verzocht een onderzoek in te stellen naar de situatie van het jongetje.

Leonardo werd 5 februari door zijn moeder en een man in de trein van Leiden naar Haarlem achtergelaten. Enkele dagen lukte het de Nederlandse politie de vrouw in Italië op te sporen en kwam zij vrijwillig vanuit Italië naar Nederland. Bij aankomst hield de politie de vrouw aan, omdat ze haar kind in hulpeloze toestand had achtergelaten. Een aantal dagen later werd ze vrijgelaten nadat was gebleken dat de Chinese metgezel van de vrouw haar had verboden haar in de trein kwijtgeraakte zoontje te zoeken.