Skip to main content

30 augustus 2013, babylijkje Jayden, Harderwijk

Strafzaak

Rechtbank Gelderland, 2 december 2014, ECLI:NL:RBGEL:2014:7416.
De rechtbank veroordeelt de moeder tot een geheel voorwaardelijke jeugddetentie voor de duur van zes maanden, met een proeftijd van twee jaren en een bijzondere voorwaarde.

rtlnieuws, 2 december 2014: "Baby geboren op wc Dolfinarium, moeder (17) krijgt straf"

Een stagiaire (17) van het Dolfinarium in Harderwijk heeft op de laatste dag van haar stage in augustus 2013 tijdens haar pauze op het toilet een baby gebaard. De baby overleefde het niet en de jonge moeder moest daarom voor de rechter komen.

De moeder verstopte het kind in een tas en belde haar vader. Hij heeft haar naar het ziekenhuis gebracht, maar daar bleek dat het kind overleden was. De baby was wel gezond en levend ter wereld gekomen. De rechter in Zutphen bepaalde dat het meisje zich voor twee jaar moet laten begeleiden door Jeugdzorg. Ook kreeg ze een voorwaardelijke celstraf van zes maanden met een proeftijd van twee jaar.

Het meisje wist volgens de rechtbank al maanden dat ze in verwachting was, maar ze vroeg niemand om hulp. In haar omgeving en op haar werk merkte niemand op dat ze zwanger was. Ook toen het kind op 30 augustus 2013 werd geboren, sloeg de moeder geen alarm.

Ze vroeg alleen aan een collega om haar tas naar de wc te brengen, omdat ze ongesteld zou zijn geworden. "Het had op de weg van de moeder gelegen om haar hulpeloze baby de juiste zorg te bieden", meent de rechter. Volgens de rechtbank is kinderdoodslag niet bewezen. De baby viel na de geboorte in de wc en bleef daar een poosje liggen, maar het kind is daardoor niet verdronken. Omdat niet meer te achterhalen is waaraan het kind precies is gestorven, beschuldigt de rechter de moeder ervan dat zij haar kind in een hulpeloze toestand heeft gebracht en gelaten. Het meisje heeft zelf al psychologische hulp gezocht.