Skip to main content

Lijst van vondelingen en babylijkjes in Nederland

30 december 2014, babylijkje jongetje, Breda

politie.nl, 30 december 2014: "Stoffelijk overschot baby aangetroffen"

Breda - Op dinsdag 30 december 2014 werd het stoffelijk overschot van een pasgeboren baby gevonden. Uit aangetroffen sporen maakt de politie op dat de moeder wellicht medische hulp nodig heeft. De politie doet een dringend beroep op de moeder zich onder medische behandeling te stellen.

Het babylichaampje werd rond het middaguur gevonden op de galerij van een flat aan de Ganzerik (wijk Haagse Beemden) te Breda. Voorbijgangers zagen een vuilniszak liggen, waarin babylichaampje bleek te liggen. Het bleek om het stoffelijk overschot te gaan van een pasgeboren kindje. Tot op heden heeft zich nog niemand gemeld die bij de zaak betrokken is. Het is van groot belang dat de moeder zich onder medische behandeling laat stellen.

Onderzoek
Het medisch welbevinden van de moeder staat voorop. Daarnaast is de politie echter ook een opsporingsonderzoek gestart, waarbij rekening gehouden wordt met verschillende scenario's. Het stoffelijk overschot van het kindje is overgebracht naar een mortuarium, waarna een sectie zal plaatsvinden.

nu.nl, 30 december 2014: "Dode baby gevonden in vuilniszak in Breda"
ad.nl, 30 december 2014: "Pasgeboren baby dood gevonden in vuilniszak"

Voorbijgangers hebben dinsdagmiddag het stoffelijk overschot van een pasgeboren baby gevonden in een vuilniszak. Uit sporen die de politie aantrof, wordt de conclusie getrokken dat de moeder mogelijk medische hulp nodig heeft. Het is volgens de politie van groot belang dat de moeder zich onder medische behandeling laat stellen.

Het babylichaampje werd rond het middaguur gevonden op de galerij van een flat aan de Ganzerik in de Bredase wijk Haagse Beemden. Tot op heden heeft zich nog niemand gemeld die bij de zaak betrokken is. De politie is een opsporingsonderzoek begonnen. Op de baby zal sectie worden verricht.

ed.nl, 30 december 2014: "Dode baby gevonden in vuilniszak in Breda"

BREDA - Op de galerij van een flat aan de Ganzerik in Breda is dinsdag het stoffelijk overschot gevonden van een pasgeboren baby. Het kindje lag in een vuilniszak. Volgens de politie heeft de moeder waarschijnlijk dringend medische hulp nodig. Dat heeft de politie opgemaakt uit sporen. "Wij doen een beroep op de vrouw dat zij zich spoedig meldt bij een ziekenhuis of een arts", vertelt politiewoordvoerder Jeroen Steenmeijer dinsdagavond. De politie heeft een GGD-arts geraadpleegd. Verder kan Steenmeijer niet ingaan op de vermoedelijke medische situatie van de vrouw. Er heeft zich nog niemand gemeld die betrokken is bij de zaak.

Voorbijgangers vinden lichaampje
De baby werd door voorbijgangers rond het middaguur gevonden. De flat ligt in de wijk Haagse Beemden. De politie is een opsporingsonderzoek begonnen en houdt rekening met diverse scenario's. De dode baby is overgebracht naar een mortuarium. Woensdag of donderdag zal er sectie worden verricht op het lichaampje.

Ondergrondse containers
Dinsdagavond was een vrachtwagen van de gemeentelijke reinigingsdienst ter plaatse om de ondergrondse containers in de omgeving van de flat te doorzoeken. Volgens de politiewoordvoerder heeft dit mogelijk te maken met het onderzoek.

BN DeStem, 30 december 2014: "Dode baby gevonden in vuilniszak op galerij van flat in Breda: 'Moeder moet medische hulp zoeken'"

BREDA - Op de galerij van een flat aan de Ganzerik in Breda is dinsdag het stoffelijk overschot gevonden van een pasgeboren baby. Het kindje lag in een vuilniszak. Volgens de politie heeft de moeder waarschijnlijk dringend medische hulp nodig. Dat heeft de politie opgemaakt uit sporen. De baby is volgens een bewoner gevonden op de bovenste galerij. Het is nog niet bekend bij de politie of de moeder van de baby een bewoonster was van de flat. "Wij doen een beroep op de vrouw dat zij zich spoedig meldt bij een ziekenhuis of een arts", vertelt politiewoordvoerder Jeroen Steenmeijer dinsdagavond. De politie heeft een GGD-arts geraadpleegd. Verder kan Steenmeijer niet ingaan op de vermoedelijke medische situatie van de vrouw. Er heeft zich nog niemand gemeld die betrokken is bij de zaak.

Voorbijgangers vinden lichaampje
De baby werd door voorbijgangers rond het middaguur gevonden. De flat ligt in de wijk Haagse Beemden. De politie is een opsporingsonderzoek begonnen en houdt rekening met diverse scenario's. De dode baby is overgebracht naar een mortuarium. Vermoedelijk woensdag zal er bij het Nederlands Forrensisch Instituut (NFI) in Rijswijk sectie worden verricht op het lichaampje. 'We hopen dat bij het onderzoek meer duidelijkheid komt over de doodsoorzaak", aldus de politiewoordvoerder. Ook wordt dan wellicht duidelijk wanneer de baby was geboren.

Ondergrondse containers
Dinsdagavond was een vrachtwagen van de gemeentelijke reinigingsdienst ter plaatse om de ondergrondse containers in de omgeving omhoog te takelen. Dit is vanwege het onderzoek van de politie. "We laten de containers apart zetten. Indien nodig gaan we de inhoud onderzoeken", aldus Steenmeijer. Door de containers apart te zetten, wil de politie voorkomen dat eventueel bewijsmateriaal verloren gaat.

BN DeStem, 31 december 2014: "Vinder babylijkje Breda: ‘En toen zag ik een babyvoetje’"

Door Berry van der Heijden
BREDA – Het babylijkje dat dinsdagochtend rond half twaalf is gevonden op de galerij van een flat aan de Ganzerik lag er maandagavond al. Dat vertelt een bewoonster van de flat, die het kindje heeft gevonden.

Beelden
Ze is nog steeds erg onder de indruk. „Ik blijf die beelden zien. Hoe moet je hiermee omgaan?” De flatbewoonster en haar vriend zijn de dag na de vondst nog helemaal van slag van de vreselijke vondst. Het kindje was nog verbonden met de placenta. Ze gaan er niet van uit dat de moeder in de flat woont.

Toegang
De flat aan de Ganzerik is enkel toegankelijk voor bewoners of zij moeten aanbellen om binnengelaten te worden. De bewoonster zag maandagavond op de galerij al een vuilniszak staan met daarnaast een zak met iets bloederigs erin. „Ik dacht dat het een kalkoen was of iets dergelijks, vanwege de kerst.”

Voorgevoel
Haar vriend zag de zakken de volgende ochtend. „Ik dacht, daar ga ik echt niet in kijken”, zegt hij. Later op de dag belde een andere bewoonster aan. Ze had een slecht voorgevoel, maar durfde de zak niet te openen. Toen ze de vuilniszak open trok zag ze een babyvoetje van een volgroeide blanke baby. „Dat herken ik direct. Meer hoefde ik niet te zien. Ik heb meteen de politie gebeld”, vertelt ze.

Afgesloten
Toen de agenten kwamen leken ze haar eerst niet te geloven. „Een van hen lachte een beetje. Maar toen hij terug kwam zei hij dat ik maar naar binnen moest gaan. Al snel stond er hier dertig man politie. De galerij werd afgesloten, de forensische dienst kwam erbij en niemand mocht nog de flat in of uit.” Haar vriend was die dinsdag met een van zijn zoontjes bij een voetbalwedstrijd in de sporthal tegenover. Hij had nog moeite om binnen te komen.

Boos
Beiden hebben zelf kinderen en slapen slecht. De bewoonster blijft de beelden van de vondst voor zich zien. „En dan ben ik nog blij dat ik het kindje gevonden heb en niet mijn zoontje van 5. Daarom was ik eerst ook enorm boos. Hoe kun je als moeder dat nou doen. Mijn kind is mijn liefste wat ik heb. Toen ik er langer over nadacht, begreep ik wel dat zo’n moeder enorm in de problemen moet hebben gezeten. Maar zelfs dan kun je het niet begrijpen.” Ze hebben geen idee wie de moeder kan zijn. In de flat kennen ze niemand die recentelijk nog zwanger was. Ze hebben ook niemand gezien. Wel denken ze dat het kindje al was overleden toen het op de galerij is gezet. Diverse andere bewoners is evenmin iets opgevallen. Verbazing klinkt alom. „Je verwacht dit in een andere stad, niet zo in je eigen flat.”

politie.nl, 1 januari 2015: "Onderzoek dode baby nog in volle gang"

Breda - Het politieonderzoek naar ouders van de dode baby, die dinsdag 30 december 2014 werd aangetroffen, is nog in volle gang. Tot op heden heeft zich nog niemand gemeld die bij de zaak betrokken is.

Het babylichaampje werd rond het middaguur gevonden op de galerij van een flat aan de Ganzerik (wijk Haagse Beemden) te Breda. Een voorbijganger zag een vuilniszak liggen, met daarin een babylichaampje. Uit nader onderzoek bleek dat het om het stoffelijk overschot ging van een pasgeboren kindje. Inmiddels is vastgesteld dat het om een jongetje gaat.

Forensisch onderzoek
Het technisch onderzoek in en rond de flat is afgerond. De politie heeft aangetroffen sporen veiliggesteld. Rechercheurs spraken ook met een groot aantal bewoners van de flat. Het opsporingsteam trekt momenteel alle informatie en tips na.

Medische behandeling
Op basis van de aangetroffen sporen leidt de politie af dat de moeder wellicht medische hulp nodig heeft. Op advies van een ggd-arts en een gynaecoloog deed de politie eerder al een dringend beroep op de moeder om zich onder medische behandeling te stellen.

Opsporingsonderzoek
De politie heeft een Team Grootschalige Onderzoek (TGO) geformeerd. Dat betekent dat zo’n vijftien rechercheurs, onder leiding van de officier van justitie, aan deze zaak werken. Als u informatie over de baby of de ouders heeft, neemt u dan contact op met de politie. Belt u dan met 0900-8844. Als u liever anoniem wilt blijven? Belt u dan met Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

nu.nl, 9 januari 2015: "Minderjarig meisje waarschijnlijk moeder van dode baby Breda"

De vermoedelijke moeder van de dode baby die op 30 december in een vuilniszak in Breda werd gevonden, is gearresteerd. Het gaat om een minderjarig meisje. Dat heeft de politie vrijdag laten weten. Het meisje is eerder deze week aangehouden. De politie laat weten dat zij waarschijnlijk in geestelijke nood verkeerde. Het meisje is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ze is vanwege de omstandigheden vrijgelaten en krijgt nu medische en psychische zorg.

Leeftijd
De politie wil niet laten weten hoe oud het meisje precies is. Hoe het babyjongetje om het leven is gekomen, wordt evenmin bekendgemaakt. Het Openbaar Ministerie wil niet zeggen waar het meisje van wordt beschuldigd. Het dode pasgeboren jongetje werd gevonden in een vuilniszak op de galerij van een flat. De politie benadrukt dat het meisje niet in de flat woont. Waar ze wel vandaan komt, zegt de politie niet.

nu.nl, 24 oktober 2016: "Voorwaardelijke straf voor meisje dat baby in vuilniszak stopte "

Het 16-jarige meisje dat op 30 december 2014 haar pasgeboren baby in een vuilniszak op de galerij van een flat in Breda legde, waarna het kind stierf, krijgt acht maanden cel voorwaardelijk. De kinderrechter in Breda verplichtte haar bovendien tot behandeling bij de GGZ.

Het babylichaampje werd gevonden op de galerij van een flat aan de Ganzerik in de Bredase wijk Haagse Beemden. De destijds 14-jarige moeder werd een week na de vondst van het lijkje opgepakt en ook al meteen vrijgelaten, zodat ze medische en psychische zorg kon krijgen. Ze was bang dat de familie het kind zou ontdekken. Het meisje stond veertien dagen terug achter gesloten deuren voor de kinderrechter. Bij de uitspraak was ze niet aanwezig.

Toilet
Het meisje beviel 27 december bij haar vader thuis op het toilet. Daar heeft ze snel het toilet gereinigd met twee rollen wc-papier en het kind, dat geen geluid maakte, met het vieze papier in een vuilniszak gedaan. Die draaide ze dicht en zette ze op de galerij in de sneeuw. Het lijkje werd drie dagen later gevonden. Volgens de rechtbank kwam het kind om door onderkoeling, ondervoeding, zuurstofgebrek of een combinatie daarvan. Omdat het meisje kon weten dat het kind daaraan kon overlijden, was ze schuldig aan kinderdoodslag.

Zwangerschap
Niemand heeft haar zwangerschap opgemerkt. Zelf kreeg ze pas na vier of vijf maanden door dat ze zwanger was. Het kind was van haar toenmalige vriendje, vertelde de rechter in haar vonnis. Vanwege haar leeftijd en problemen met haar identiteitsontwikkeling was ze verminderd toerekeningsvatbaar. Omdat bovendien het Openbaar Ministerie lang wachtte met vervolging, krijgt ze geen onvoorwaardelijke straf.

rtlnieuws.nl, 24 oktober 2016: "Meisje (14) dat baby dumpte, hoeft niet de cel in"

Een meisje dat op 14-jarige leeftijd een baby kreeg en in een vuilniszak stopte, hoeft niet de gevangenis in. Wel krijgt ze acht maanden voorwaardelijk. Het meisje beviel eind december 2014 bij haar vader thuis in Breda op het toilet. Ze maakte snel de wc schoon met twee rollen wc-papier. Het kind, dat geen geluid maakte, deed ze met het vieze papier in een vuilniszak. Die draaide ze dicht en zette ze op de galerij in de sneeuw. Het lijkje werd drie dagen later gevonden. Volgens de rechtbank kwam het kind om door onderkoeling, ondervoeding, zuurstofgebrek of een combinatie daarvan. Omdat het meisje kon weten dat het kind daaraan kon overlijden, is ze schuldig aan kinderdoodslag.

Niemand wist van zwangerschap
Niemand had de zwangerschap van het meisje opgemerkt. Zelf kreeg ze pas na vier of vijf maanden door dat ze zwanger was. Het kind was van haar toenmalige vriendje. De jonge moeder werd een week na de vondst van het lijkje opgepakt en ook al meteen vrijgelaten, zodat ze medische en psychische zorg kon krijgen. Ze had de baby gedumpt omdat ze bang was dat de familie het kind zou ontdekken.

Verminderd toerekeningsvatbaar
Het meisje stond veertien dagen geleden achter gesloten deuren voor de kinderrechter. Bij de uitspraak was ze vandaag niet aanwezig. Vanwege haar leeftijd en psychische problemen is ze verminderd toerekeningsvatbaar. Omdat bovendien het Openbaar Ministerie lang wachtte met vervolging, krijgt ze geen onvoorwaardelijke straf. Wel moet ze behalve de voorwaardelijke straf verplicht worden behandeld bij de GGZ.