Skip to main content

2 maart 2015, vondeling meisje, Breda

politie.nl, 2 maart 2015: "Moeder van vondeling gezocht"

Breda - De politie is op zoek naar de ouders van een pasgeboren meisje dat te vondeling werd gelegd. Het baby'tje werd maandagmorgen 2 maart 2015 gevonden op de openbare weg van de Christiaan Huygensstraat.

Rond 09.00 uur hoorde een voorbijganger het gehuil van een baby. In een parkeervak, tussen geparkeerde auto's, werd vervolgens een zwarte tas aangetroffen met daarin een pasgeboren meisje, dat hooguit enkele dagen oud was. Omwonenden boden hulp aan en waarschuwden de hulpverleningsdiensten. De baby werd per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht en kreeg medische zorg van een kinderarts. Kort na het middaguur kwam het bericht dat het meisje in goede gezondheid verkeerde. Een ziekenhuisopname wordt niet langer noodzakelijk geacht. Het kindje wordt daarom overgedragen aan zorginstanties.

Onderzoek
De politie stelde een sporenonderzoek in rond de vindplaats van de baby en stelde daarbij aangetroffen sporen veilig. Rechercheurs spraken inmiddels ook met een aantal direct omwonenden. De recherche trekt momenteel alle informatie en tips na.

Informatie?
De politie roept de moeder (en vader) dringend op om zich bekend te maken. Als u informatie over de baby of de ouders heeft, neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

nu.nl, 2 maart 2015: "Meisje te vondeling gelegd in Breda"

In Breda is maandagochtend een pasgeboren babymeisje gevonden. Het meisje leeft en is naar het ziekenhuis gebracht, aldus de politie. Een woordvoerder vertelde dat een voorbijganger het huilende meisje in de Christaan Huygensstraat tussen geparkeerde auto's ontdekte. Het meisje lag in een zwarte tas. Bij buurtbewoners werden de politie en ambulance gealarmeerd. Het meisje is hooguit een paar dagen oud. Voor zover bekend gaat het naar omstandigheden goed met haar. De politie is op zoek naar de moeder en roept haar op om zich te melden.

hartvannederland.nl, 2 maart 2015: "Babymeisje te vondeling gelegd in Breda"

In Breda is maandagochtend een babymeisje gevonden. Volgens de politie is ze te vondeling gelegd. Het meisje, dat rond 09.00 uur werd gevonden in de Christiaan Huygensstraat, leeft nog en is naar het ziekenhuis gebracht. De politie doet onderzoek rond de vindplaats. Het is nog onduidelijk hoe oud heb meisje precies is.

omroepbrabant.nl, 2 maart 2015: "Meisje te vondeling gelegd in Breda: kindje leeft en is naar ziekenhuis gebracht"

BREDA - In de Christiaan Huygensstraat in Breda is maandagochtend een baby gevonden. Volgens de politie gaat het om een meisje. Het kindje leeft nog. "Ze huilde", aldus een politiewoordvoerder. Het kindje werd rond negen uur gevonden. De leeftijd van het kindje is nog niet bekend. De politie is ter plaatse voor onderzoek.

Vondelingenkamer
Enkele weken werd bekend dat de eerste vondelingenkamer van Brabant in Oudenbosch komt. Hier kunnen pasgeboren baby's anoniem achtergelaten worden. Het is nog niet bekend wanneer die vondelingenkamer er precies komt.

ad.nl, 3 maart 2015: "Moeder vondeling wilde dat baby levend gevonden werd"

Het alledaagse ochtend-ritueel van de inwoners van de Christiaan Huygensstraat in Breda werd gistermorgen overhoop gehaald door de vondst van een baby tussen de geparkeerde auto's. 'Ze had kleertjes aan, de moeder wilde dat ze veilig en warm was en zou worden gevonden,' zegt Mignon Houdijk, die de baby vond. Vanavond besteedt Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak.

Het leven van het onbekende meisje dat gisteren werd gevonden in Breda, is nog maar een paar dagen oud en nu al veelbewogen. In de vroege ochtenduren moet ze zijn achtergelaten tussen twee geparkeerde auto's in de wijk vlakbij het Centraal Station.

Tasje vergeten
Een voorbijganger zag als eerste de tas. Volgens een buurvrouw die daar recht tegenover woont, was de baby op dat moment nog niet aan het huilen. "Die voorbijganger dacht dat iemand bij het parkeren van zijn auto gewoon een tasje was vergeten,'' vertelt de buurvrouw. "En is daarom wat in het rond gaan vragen. De tas hadden ze nog niet aangeraakt."

Het gezin Houdijk woont het dichtste bij de vindplaats. Zij zagen het levende meisje in de tas en namen haar meteen mee naar binnen. "Ze zat in een dekentje, en had kleertjes aan," vertelt Gert Jan Houdijk. "Een blank meisje. Nee, er zat geen briefje bij of zo."

Zijn vrouw Mignon zag de baby als eerste: "Dat was flink schrikken natuurlijk. Maar ik weet zeker dat de moeder, of degene die haar achterliet, wilde dat ze levend en veilig zou worden gevonden. Ze was ook nog warm en zo. We hebben haar ook maar warm gehouden en meteen de politie gebeld."

Redelijke gezondheid
Een halfuur duurde de 'gezinsuitbreiding' van de familie Houdijk, bestaande uit vader, moeder en twee oudere kinderen. De gealarmeerde hulpdiensten namen het daarna over. Het meisje werd naar het Amphia Ziekenhuis in Breda gebracht. Daar bleek dat ze in redelijke gezondheid verkeert. De Kinderbescherming en Jeugdzorg ontfermen zich over haar. Het meisje gaat naar een pleeggezin.

Politiewoordvoerder Jeroen Steenmeijer zegt dat er geen spoor is van een moeder of de persoon die het meisje heeft achtergelaten. De politie roept de moeder op zich te melden, desnoods alleen bij een arts, omdat ze mogelijk medische hulp nodig heeft. "Dat kan anoniem. Die arts zal dan echt de politie niet bellen, dat hebben we in Nederland goed geregeld."

Tweede vondeling
Het is de tweede keer in korte tijd dat in Breda een baby wordt achtergelaten. Op 30 december gebeurde dat bij de galerij van een flat aan de Ganzerik. Dat jongetje was helaas al overleden. Later bleek dat het kind te zijn van een verwarde minderjarige moeder.

Vuilcontainer
Vorig jaar werden in totaal zes 'gedumpte' pasgeboren baby's gevonden, waarvan er slechts eentje in leven was. Dat meisje werd in oktober in Amsterdam gevonden in een vuilcontainer.

In september 2014 ging in Papendrecht de eerste 'vondelingenkamer' van Nederland open, een plek waar moeders anoniem hun baby kunnen achterlaten. In november ging in Groningen de tweede open en er volgen binnenkort kamers in Oudenbosch en Middelburg.

In de al geopende vondelingenkamers is tot nu toe nog nooit een baby achtergelaten. "Probleem is dat een baby achterlaten bij ons net zo strafbaar is als een baby achterlaten in het park," zegt initiatiefneemster Barbara Muller. "Dan is het voor iemand die anoniem wil blijven toch lastiger om naar ons in een drukke woonwijk te komen, dan in een park." Muller wil graag dat een wanhopige moeder die een baby op een veilige plek achterlaat, niet wordt vervolgd.

Opsporing Verzocht
De politie besteedt vanavond in Opsporing Verzocht aandacht aan de vondst van een pasgeboren meisje maandag in Breda. Er worden spullen getoond die bij het meisje werden gevonden, kondigde een politiewoordvoerder aan.

In de buurt in Breda is de politie dinsdagochtend op zoek geweest naar getuigen die maandag mogelijk meer hebben gezien. Ook met een lichtkrant wordt aan getuigen gevraagd om zich te melden.

Opsporing Verzocht, 3 maart 2015: "Breda - Pasgeboren baby in tas in de Christiaan Huygensstraat - De politie is dringend op zoek naar de ouders."

Op maandag 2 maart 2015 rond 09.00 uur vonden buurtbewoners een tas met een pasgeboren meisje in de Christiaan Huygensstraat, vlakbij het station en het Liniepark in Breda. Het meisje is meteen naar het ziekenhuis gebracht. Ondanks de kou is ze zo sterk en gezond dat ze inmiddels al in een pleeggezin is.

Omgeving
Waarschijnlijk is ze ergens rond vrijdag 27 februari 2015 geboren. Het is een blank meisje, met donkerblonde haartjes. De ouders lijken niet uit de directe omgeving van de straat te komen.

Hulp
De moeder heeft waarschijnlijk geestelijke en lichamelijke hulp nodig. De politie wil de moeder daarom met klem vragen zich snel te melden, desnoods bij een arts. De navelstreng zat nog aan het kindje en hoe die eruitzag lijkt het alsof er geen deskundige hulp bij de bevalling is geweest.

Zwanger
De politie wil vragen of mensen willen nadenken of ze een vrouw of meisje kennen dat zwanger was, misschien problemen had, en nu niet meer in verwachting is, en zonder verklaring geen kindje meer heeft.

Getuige oproep
Die maandagochtend rond 08.30 uur belt een man die op weg is naar het station aan bij één van de huizen. Hij ziet tussen twee auto’s een tas staan en vraagt aan de bewoner of die hem misschien vergeten is. Daarna gaat hij weer richting station. Die man die de tas opmerkte wil de politie nog graag spreken, omdat hij een belangrijke getuige is.

Edisonplein
Een getuige blijkt te hebben gezien dat de tas om 08.05 uur is neergezet door iemand die uit de richting van het Edisonplein kwam en daarna ook weer richting dat Edisonplein is teruggelopen.

Signalement
Op beelden is zeer waarschijnlijke degene te zien die het kindje achterliet. Het is niet helemaal zeker of het een man of vrouw is geweest, maar het was iemand met een normaal postuur, gekleed in een donker jack met capuchon met doorgestikte horizontale banen, en een iets lichtere spijkerbroek. De persoon loopt door de Christiaan Huygensstraat en de Keplerstraat. Op de beelden zie je ook veel andere mensen en hopelijk kunnen die ook meer vertellen over de persoon met de tas.

Video Opsporing Verzocht | Pasgeboren baby in tas in de Christiaan Huygensstraat

Foto 1 | foto 2 | foto 3 | Foto 4 | foto 5

nu.nl, 10 maart 2015: "Anonieme brief van 'moeder' vondeling Breda naar politie gestuurd"

De politie heeft vorige week een anonieme brief ontvangen van een vrouw die schrijft dat ze de moeder is van het pasgeboren meisje dat vorige week werd achtergelaten in Breda. Wat er precies in de brief staat, wil de politie dinsdag niet zeggen. De politie is op zoek naar de schrijfster en vraagt haar om opnieuw contact op te nemen.

Het babymeisje werd ruim een week geleden achtergelaten tussen geparkeerde auto's in de Christaan Huygensstraat in Breda. Het is strafbaar om een baby te vondeling te leggen. De verdachte die de zwarte tas met het pasgeboren meisje achterliet werd kort ervoor door bewakingscamera's gefilmd. De opnamen maken niet duidelijk of het gaat om een man of een vrouw. De politie denkt dat het meisje een paar dagen eerder is geboren. De politie concludeert aan de hand van de navelstreng dat ze zonder deskundige hulp ter wereld is gekomen. De moeder heeft mogelijk medische hulp nodig. Het meisje maakt het goed. Ze is naar een pleeggezin gebracht.

De zaak krijgt dinsdagavond voor de tweede keer aandacht in Opsporing Verzocht. De politie laat dan nieuwe bewakingsbeelden zien van de verdachte.