Skip to main content

Home

16 februari 1992, babylijkje jongetje, Leiden

De Telegraaf, 17 februari 1992: "Babylijkje gevonden in Leiden"

Van onze correspondent, LEIDEN, maandag. In Leiden is gistermiddag het levenloze lichaampje van een pasgeboren baby gevonden. Wandelaars die in het Cronesteynpark hun hond uitlieten, zagen even voor drie een plastic zak liggen, waarin zich het lichaampje bevond. Het stoffelijk overschot is naar het Academisch Ziekenhuis in Leiden overgebracht. Het was gisteravond nog niet duidelijk of het levenloos ter wereld was gekomen of dat het nog in leven was toen het in het park werd neergelegd.

De Telegraaf, 1 april 1992: "Politie stopt onderzoek gevonden babylijkje"

Van onze Haagse redactie LEIDEN, woensdag Het recherche-onderzoek naar de dood van de baby, die vorige maand in Leiden werd gevonden, heeft het raadsel niet opgelost. Met het plaatsen van een steentje op het graf komt maandag een einde aan de naspeuringen. De tekst, opgesteld door leden van het onderzoeksteam, luidt: „Waarom mocht jij niet leven?"

Het onbekende blanke jongetje werd op zondag 22 februari gevonden in het Cronesteijnpark. Het levenloze lichaampje zat in een plastic zak en lag er al een paar dagen voordat wandelaars het ontdekten. Het kind is gezond geboren en heeft enkele dagen geleefd. De doodsoorzaak is niet vastgesteld, maar het lijkje vertoonde geen sporen van geweld. De politie veronderstelt dat het kind door de moeder in het park is gelegd. „Wellicht omdat zij niet wilde dat anderen van haar zwangerschap wisten," aldus D. Graveland van de politie in Leiden. „Haar nood moet heel, heel groot zijn geweest." Vermoedelijk heeft de vrouw het kind zonder deskundige hulp ter wereld gebracht. De politie ondervroeg alle artsen, verloskundigen en overige hulpverleners in de regio. Hoewel zij een geheimhoudingsplicht hebben, wekten ze bij de rechercheurs de indruk niets met de bevalling te maken te hebben gehad.