Skip to main content

Home

september 2016, vondeling jongetje

Stichting Beschermde Wieg, 19 september 2016: "PERSBERICHT - Tweede kind afgestaan via Beschermde Wieg"

Begin september van dit jaar heeft een vrouw die alleen het bevallen was en haar zwangerschap voor iedereen verborgen heeft gehouden, gebeld met de noodlijn van Stichting Beschermde Wieg. Een vrijwilliger van de Stichting heeft de vrouw naar een veilige plek gebracht en voor voorspoedige professionele verloskundige hulp gezorgd. Na de bevalling is de baby op verzoek van de vrouw overgedragen aan twee vrijwilligers van de Stichting. Deze hebben de baby naar een ziekenhuis gebracht. Daar is vastgesteld dat de baby gezond is. De baby is ondergebracht bij een crisispleeggezin.

Op aandringen van Stichting Beschermde Wieg heeft de vrouw persoonsgegevens in een gesloten enveloppe afgegeven. Deze enveloppe is afgegeven aan een notaris. Het kind kan als het zestien jaar is - als het dat wil - de moeder achterhalen. De vrouw krijgt nazorg van de verloskundige en de het team van de Stichting. Het bestuur van Stichting Beschermde Wieg is opgelucht en dankbaar dat zij deze vrouw op tijd heeft kunnen helpen, waardoor de baby op een veilige plek is geboren, medisch is onderzocht, de moeder ook verloskundige hulp en steun heeft gekregen en nazorg krijgt.

Op 2 september 2014 is de Stichting Beschermde Wieg (liefde voor leven) opgericht. Inmiddels heeft de Stichting vijf Beschermde Wieg kamers in Papendrecht, Groningen, Middelburg en Oudenbosch het Isala Ziekenhuis in Zwolle. In het najaar opent ze twee nieuwe kamers in grote steden.

Stichting Beschermde Wieg stelt zich ten doel zwangere vrouwen die – om welke redenen dan ook - geen beroep op reguliere hulpverlening kunnen, durven of willen doen, desgewenst anoniem, hulp te bieden bij hun vragen en onzekerheden rond hun zwangerschap, bevalling of de situatie die ontstaat als zij eenmaal zijn bevallen.

Het team professionele vrijwilligers van de Stichting staat deze vrouwen bij. Niet alleen door hen advies en antwoord op hun vragen te geven, maar ook door hen te helpen tot verantwoorde afwegingen te komen als het om de toekomst van hun (aanstaande) baby gaat. Vrouwen in nood met een hulpvraag kunnen contact opnemen via een live chat en via 0800-6005 (24 uur per dag gratis bereikbaar). Zo hebben de afgelopen periode bijna 200 zwangere vrouwen in nood ons weten te bereiken. Op 13 mei 2016 is de eerste “Beschermde Wieg-baby” in Groningen overgedragen aan een ziekenhuis.

ad.nl, 19 september 2016: "Opnieuw kind afgestaan via speciale vondelingenkamer"

Jan-Dirk Verhey - Voor de tweede keer is in Nederland een vondelingenkamer gebruikt. Een vrouw die begin september beviel heeft haar zoontje overgedragen aan vrijwilligers van de Stichting Beschermde Wieg uit Dordrecht, initiatiefnemer van de noodlijn en vijf vondelingenkamers in het land.

"De vrouw belde ons toen de weeën al waren begonnen", vertelt oprichtster Barbara Muller van de stichting. "We zijn direct in actie gekomen. Ze is op een veilige plek, onder begeleiding van een verloskundige bevallen. De vrouw en baby maken het goed." Uit privacyoverwegingen meldt Muller niet waar de baby ter wereld is gekomen.

De baby is ondergebracht bij een crisispleeggezin. Vrijwilligers wisten de vrouw te overtuigen haar persoonsgegevens achter te laten in een gesloten enveloppe. Die ligt bij een notaris. Muller: "Zo kan het kind als ie 16 is, als hij wil, de moeder achterhalen."

Het te vondeling leggen van een baby is strafbaar. De Raad voor de Kinderbescherming laakt het initiatief van Muller, die sinds 2014 met haar stichting vondelingenkamers opende in Papendrecht, Groningen, Middelburg, Oudenbosch en Zwolle. De Dordtse zegt niet bang te zijn voor strafvervolging. Dat gebeurde ook niet in mei van dit jaar, toen in Groningen voor het eerst een baby in een vondelingenkamer terechtkwam.

hartvannederland.nl, 19 september 2016: "Tweede baby opgevangen in vondelingenkamer"

Een tweede baby is opgevangen door de Stichting Beschermde Wieg, die vondelingenkamers heeft ingericht op verschillende plaatsen in het land, meldt RTL Nieuws. Het gaat om de baby van een vrouw die in het geheim zwanger was. Het is de tweede baby die door de stichting wordt opgevangen. In mei van dit jaar gebeurde dat voor het eerst in Groningen.

De omgeving van de moeder wist niet dat zij zwanger was en er was ook nog geen contact geweest met een verloskundige gedurende de zwangerschap. Na de bevalling is het kindje overgedragen aan twee vrijwilligers, die met de baby naar het ziekenhuis zijn gegaan. Daar is vastgesteld dat de baby gezond is. Het kindje is ondergebracht bij een pleeggezin.

Verzegelde enveloppe
De baby heeft de status van vondeling gekregen. Op aandringen van de stichting heeft de moeder haar gegevens in een verzegelde enveloppe gedaan. Deze zal worden bewaard bij een notaris. Als het kind zestien jaar is, kan het die gegevens opvragen.

rtlnieuws.nl, 19 september 2016: "Tweede baby opgevangen via vondelingenkamer"

Er is een tweede baby opgevangen door de Stichting Beschermde Wieg, die vondelingenkamers heeft ingericht op verschillende plaatsen in het land. Het gaat om de baby van een vrouw die in het geheim zwanger was. Het is de tweede baby die door de stichting wordt opgevangen. In mei van dit jaar gebeurde dat voor het eerst in Groningen.

"Het is eigenlijk hetzelfde gegaan als vorige keer. Alleen nu in een eerder stadium", zegt Barbara Muller van de stichting Beschermde Wieg tegen RTL Nieuws. "De moeder heeft contact met ons gezocht toen ze weeën kreeg. Wij hebben haar geholpen om anoniem, met behulp van een verloskundige te bevallen."

Gezonde baby
Niemand wist dat de moeder zwanger was en ze had ook nog geen contact met een verloskundige gehad. Na de bevalling is het kindje overgedragen aan twee vrijwilligers. Die hebben de baby naar het ziekenhuis gebracht. Daar is vastgesteld dat de baby gezond is. De baby is ondergebracht bij een pleeggezin.

De baby heeft de status van vondeling gekregen en is zonder achternaam geboren. Op aandringen van de Beschermde Wieg heeft de moeder haar gegevens in een verzegelde enveloppe gedaan. Die wordt bewaard bij een notaris. Als het kind 16 jaar is, kan het die gegevens opvragen.

rijnmond.nl, 20 september 2016: "OWeer baby naar vondelingenkamer gebracht"

Voor de tweede keer is er een pasgeboren baby afgegeven bij een van de vondelingenkamers van Stichting Beschermde Wieg uit Dordrecht. Een moeder vroeg de stichting onlangs om hulp. "Ze belde terwijl ze aan het bevallen was", vertelt Kitty Nutseling van de stichting. "De weeën waren al begonnen. Ze had haar zwangerschap uit angst tot het laatste moment verborgen gehouden." De Beschermde Wieg heeft de vrouw een plek gegeven waar ze veilig kon bevallen onder begeleiding van een verloskundige. De baby is daarna door de Kinderbescherming naar een pleeggezin gebracht. "De moeder en de baby maken het goed", zegt Nusteling.

Illegaal
Het is in Nederland illegaal om een baby te vondeling te leggen, omdat kinderen het recht hebben te weten wie hun ouders zijn. Volgens de stichting is er in dit geval niks strafbaars gebeurd, omdat de moeder haar gegevens heeft achtergelaten. Nusteling: "We hebben de moeder ervan overtuigd dat dat belangrijk is. Het kind kan nu als ze 16 is de gegevens opvragen. We verwachten daarom niet dat het tot vervolging komt."

Privacy
In mei werd voor het eerst de hulp van de Beschermde Wieg ingeschakeld. Dat was in Groningen. Vanwege de privacy van de moeder en het kind is niet bekend gemaakt waar de baby nu te vondeling is gelegd.

Levens redden
De stichting werd een aantal jaar terug in het leven geroepen om de levens van ongewenste baby’s te redden. Eerder was er al het Babyhuis in Dordrecht; een opvangplek voor pasgeboren kinderen van moeders die de zorg even niet alleen aankunnen. Ook introduceerde de Beschermde Wieg de vondelingenkamers, dat zijn ruimtes waar baby’s veilig achtergelaten kunnen worden. Papendrecht had de eerste.