Skip to main content

Home

12 mei 2021, babylijkje Amy-Amélief van het Ven, Wernhout

omroepbrabant.nl, 12 mei 2021: "Pasgeboren baby dood gevonden in vuilniszak, park Wernhout afgezet"

Rebecca Seunis | De politie heeft woensdagmiddag rond halfzes het lichaam van een baby gevonden in een park in Wernhout. Het gaat om een pasgeboren baby'tje dat werd gevonden in een vuilniszak. Een getuige vond het stoffelijk overschot in een bungalowpark bij de Kleine Heistraat. De voorbijganger zag een groene vuilniszak naast een afvalbak staan en wilde deze opruimen. Tot zijn schrik bleek er een baby'tje in de zak te zitten waarna de voorbijganger meteen de politie belde. Lees verder in de originele bron...

nu.nl, 12 mei 2021: "Stoffelijk overschot pasgeboren baby gevonden in Wernhout"

In een park in het Noord-Brabantse dorp Wernhout is het stoffelijk overschot van een baby gevonden. Het zou om een pasgeboren baby gaan, laat de politie woensdagavond weten. De politie trof het lichaampje rond 17.30 uur aan na een melding van een getuige. Omroep Brabant meldt dat het stoffelijk overschot is aangetroffen in een groene vuilniszak naast een afvalbak. Maar daarover kon een woordvoerder van de politie geen informatie geven. Lees verder in de originele bron...

hartvannederland.nl, 12 mei 2021: "Man vindt dode baby in vuilniszak Wernhout: 'Ik ben verbijsterd'"

Het babylijkje dat woensdagmiddag werd gevonden bij een park in het Brabantse dorp Wernhout, zat verstopt in een vuilniszak. Dat vertelt de man die de schokkende ontdekking deed aan Hart van Nederland. "Ik ben verbijsterd." De man, die alleen anoniem zijn verhaal wil doen, liep in de natuur bij bungalowpark Wernhoutsburg toen hij in de berm twee groene vuilniszakken zag liggen. De Brabander opende één van de afvalzakken en merkte meteen dat het mis was: er bleek een overleden kindje in te zitten. "De plaats vind ik bizar", zegt de man. Hij denkt dat de pasgeboren baby niet zomaar op een willekeurige plek is gedumpt, "want het is een afscheid op een mooi plekje." Wat er in de andere zak zat, weet de vinder niet. Hij belde direct de politie, die daarop een groot onderzoek op en rond de plek startte. Lees verder in de originele bron...

nrc.nl, 12 mei 2021: "Politie treft levenloos lichaampje pasgeboren baby aan in Wernhout"

Thomas Borst | Brabant | In het Brabantse Wernhout is woensdag avond het stoffelijk overschot van een pasgeboren baby gevonden, meldt de politie. In het Noord-Brabantse Wernhout is woensdag aan het einde van de middag een stoffelijk overschot aangetroffen van een pasgeboren baby. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De politie kreeg om 17.30 uur een melding van iemand die iets verdachts had gezien. Lees verder in de originele bron...

bndestem.nl, 12 mei 2021: "Politie maakt zich ernstig zorgen over moeder dode baby, onderzoek in volle gang"

Franka van der Rijt | WERNHOUT - Hij is rustig, maar zichtbaar ontdaan en zoekt naar de juiste woorden. "Weet u, ik kan alleen maar hopen dat het kindje niet geleden heeft. Als dat wel zo is, hoop ik op gerechtigheid. Dit is hoe dan ook een tragisch verlies.” De politie maakt zich ondertussen grote zorgen over de geestelijke en fysieke gezondheid van de moeder van de pasgeboren baby, die woensdag dood gevonden werd in Wernhout. Het onderzoek is donderdag in volle gang. De vrouw wordt opgeroepen zich te melden. Lees verder in de originele bron...

omroepbrabant.nl, 12 mei 2021: "Henry vond dode baby in vuilniszak: 'Dit was echt gruwelijk'"

Rebecca Seunis | Henry, bewoner van het bungalowpark Wernhoutsburg in Wernhout, was degene die woensdagmiddag daar een vuilniszak met het babylijkje vond. "Ik heb veel in mijn leven meegemaakt, maar dit was het ergste ooit", vertelt hij aan Omroep Brabant.

De nuchtere veertiger is een boom van een vent, maar hij moet uren na de vreselijke vondst nog altijd bekomen van de schrik. Hij woont zelf op het bungalowpark en laat elke dag zijn honden uit langs het ven. Om halfzes zag hij een vuilniszak half in het zand liggen, vlakbij het water. Henry is nogal van het opruimen en besloot de zak weg te gooien. Toen hij de vuilniszak oppakte, zag hij bloed uit de zak komen. Vervolgens zag hij dat het om een pasgeboren baby'tje ging dat niet meer leefde. "Ik ben me rot geschrokken en heb meteen de politie gebeld. Er lag nog een vuilniszak naast maar die durfde ik niet meer open te maken. Ik heb jarenlang in Zuid-Afrika gewoond en veel gezien en meegemaakt maar dit was echt gruwelijk", vertelt hij.

Henry heeft slachtofferhulp aangeboden gekregen. "Het zou zomaar kunnen dat ik daar gebruik van maak, maar ik moet er nog even over nadenken." Hij hoopt maar één ding, dat het kindje niet geleden heeft. "Ik hoop echt dat dit baby'tje al overleden of doodgeboren was, want dat zou het iets draaglijker maken." Volgens Henry is Wernhoutsburg een enorm rustig bungalowpark waar nooit iets gebeurt. "Iedereen is compleet verbaasd en ontdaan."

nieuwsblad.be, 13 mei 2021: "Babylijkje gevonden in vuilzak net over Nederlandse grens: “We sluiten niet uit dat moeder uit België komt"

De Nederlandse politie sluit niet uit dat de mama van de baby die woensdagnamiddag dood werd teruggevonden in een vuilniszak, in het Nederlandse Wernhout, Belgische is. Het staat nu ook vast dat het pasgeboren slachtoffertje een meisje is.

Woensdagnamiddag werd een pasgeboren baby gevonden in het bungalowpark in Wernhout (Noord-Brabant). Een bewoner zag een groene vuilniszak liggen en wilde die opruimen. Tot zijn verbazing bleek er een babylijkje in te zitten. De politie deed woensdag urenlang onderzoek met onder meer een speurhond en een politiehelikopter. Het onderzoek is steeds aan de gang . Er wordt gezocht naar sporen in de buurt. De eventuele camerabeelden worden bekeken. Ook het lichaam van het meisje wordt nog onderzocht. Lees verder in de originele bron...

omroepbrabant.nl, 18 mei 2021: "Wie is de baby van Wernhoutsburg? Meter voor meter wordt meertje doorzocht"

Marjanka Meeuwissen | Wie is het pasgeboren meisje dat vier dagen geleden dood in een vuilniszak werd gevonden, vlakbij een meertje op bungalowpark Wernhoutsburg? In de hoop dichterbij een antwoord op die vraag te komen, tastten duikers zondag meter voor meter de bodem van het ondiepe watertje af. Een voorbijganger: "Het is een tragedie." Twee mensen die hun hond uitlaten op een pad in de buurt van het watertje, het Patersven, het zijn de enige figuranten in een verder doodstil decor. Op de duikers en andere politiemensen na dan, maar dat zijn deze zondag eigenlijk de hoofdrolspelers. Aan hen de belangrijke taak sporen te zoeken die het onderzoek rond de baby vooruit kunnen helpen. Zodat het pasgeboren meisje in elk geval een identiteit krijgt. En haar moeder de hulp waarvan de politie vermoedt dat ze die hard nodig heeft.

Het lichaampje van de baby werd woensdag gevonden in een vuilniszak, vlakbij het meertje. Het water daar is maar ongeveer een halve meter diep. Twee duikers tastten zondag meter voor meter de bodem af. Vlakbij is een monumentje voor de anonieme baby verrezen. Het silhouet van een man naast neergelegde bossen bloemen en het kruis dat erbij staat, het is een aangrijpend, bijna plechtig beeld.

"Het is een tragedie."
De wind ruist door de bomen, de zon boven het water breekt zo nu en dan door, de vogels fluiten. Bewoners van Wernhoutsburg blijven weg bij de politielinten en laten de speurders hun werk doen. Vanaf hun chalets kijken sommigen zo nu en dan naar wat zich deze zondag in en bij het water afspeelt. Een van de mannen die zijn hond uitlaat, is John. Hij woont al 23 jaar op Wernhoutsburg, dat vroeger Patersven heette. Volgens hem is het er gezellig wonen, gemoedelijk. Maar deze dagen werpt de vondst van de dode baby een donkere schaduw over het park. "De mensen die je tegenkomt in de supermarkt of tijdens het uitlaten van de hond, iedereen heeft het erover." Hij vertelt dat een groot deel van de bewoners gepensioneerd is. "Mensen die er behoefte aan hadden, zochten elkaar donderdag op. Het is een tragedie."

Iets na half twaalf zijn de duikers weer verdwenen. Twee agenten met een drone blijven achter. Ook vanuit de lucht wordt zondag gezocht naar sporen, welke aanwijzing dan ook. Onder water, in het gras, of in het laboratorium waar knappe koppen het lichaam van het dode kindje onderzoeken, overal kan het antwoord verborgen zijn op de vraag: wie is de baby van Wernhoutsburg? Zondag aan het eind van de middag was nog onduidelijk of de zoekactie zondag het antwoord dichterbij bracht.

omroepbrabant.nl, 11 juni 2021: "Dode baby Wernhout werd met geweld om het leven gebracht"

Rebecca Seunis | De dode baby die in mei in een park in Wernhout werd gevonden, blijkt met geweld om het leven te zijn gebracht. Dat meldt de politie. De doodsoorzaak werd onderzocht door onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut. Tot nu toe was nog niet bekendgemaakt dat het kind levend was geboren. De politie maakt zich nog steeds ernstig zorgen om de ouders van het meisje.

Het pasgeboren meisje werd op 12 mei gevonden in een vuilniszak. Of duidelijk is geworden hoe lang het kind heeft geleefd, is niet bekendgemaakt. Het onderzoek, dat wordt gedaan door het Team Grootschalige Opsporing, is nog steeds in volle gang. "Omdat nog niet duidelijk is wie de moeder en vader van de pasgeborene zijn, maakt de politie zich ook zorgen om haar ouders en biedt hen graag de hulp die zij mogelijk nodig hebben", schrijft de politie. Ze kreeg 25 tips over het meisje. Een deel hiervan wordt nog onderzocht. De tips hebben er nog niet geleid dat ze weet wie de baby en de ouders zijn.

Bungalowpark
Een buurtbewoner vond het meisje in de vuilniszak toen hij een wandeling maakte in het bungalowpark Wernhoutsburg. De zak lag naast een vuilniscontainer en daarom besloot hij die op te ruimen. Tot zijn grote schrik zag hij een bebloed baby'tje in de zak. De politie zette direct het gebied af en begon een groot onderzoek. Duikers doorzochten het water en de politie vroeg onder andere in het Pools om tips.

De gemeente Zundert gaat een passende naam zoeken voor het baby'tje en een herdenking houden. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend.

omroepbrabant.nl, 14 juli 2021: "Baby die dood gevonden werd in Wernhout heeft een naam gekregen"

Bert van Doorn | De dode baby die in mei in een park in Wernhout is gevonden heeft een naam gekregen: Amy-Amélief van het Ven, roepnaam Amy. Hiermee willen de vinder, de gemeente Zundert, de politie en het OM haar graag de aandacht en het respect geven dat zij verdient.

Op 12 mei vond een voorbijganger het meisje in een vuilniszak bij bungalowpark Wernhoutsburg. Na de vondst was de roep om het meisje een naam te geven erg groot. Hier is echter nog even mee gewacht.

Later passend afscheid
Nu is het moment gekomen om het meisje niet langer anoniem door het leven te laten gaan, vertelt burgemeester Joyce Vermue van de gemeente Zundert, waar Wernhout onder valt. "Na goed overleg met de meest direct betrokkenen heb ik het meisje de naam Amy-Amélief van het Ven gegeven. Wij geven Amy, op het moment dat dit in het kader van het onderzoek kan, een passend afscheid."

Vermue benadrukt het belang van de naamgeving. "Voor nu is het belangrijk dat zij een naam heeft en gekend is en dat we alles in het werk stellen om een doorbraak in het onderzoek te bereiken."

Onderzoek
Het rechercheteam is nog volop bezig met het onderzoek. Er is nog geen doorbraak te melden, maar het onderzoeksteam gaat er wel vanuit dat het meisje vermoedelijk tussen 9 en 12 mei is neergelegd aan de oever van het meertje in Wernhout. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat het meisje levend is geboren en met geweld om het leven is gebracht.

omroepbrabant.nl, 23 december 2021: "Dode vondeling Amy begraven in Wernhout, ouders nooit gevonden"

Corné Verschuren | De dode baby die in mei in een park in Wernhout is gevonden is dinsdag begraven. Dat gebeurde na een afscheid dat volgens de gemeente passend en liefdevol was. Het meisje kreeg de naam Amy-Amélief van het Ven, haar roepnaam is Amy. Na een besloten bijeenkomst is het meisje begraven op begraafplaats in Wernhout.

Op 12 mei vond een voorbijganger het meisje in een vuilniszak bij bungalowpark Wernhoutsburg. Na onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut bleek dat ze door geweld om het leven was gebracht. Het Team Grootschalige Opsporing van de politie onderzocht 25 tips die na de vondst bij de politie binnenkwamen. Tot nu toe zonder resultaat. Wie de ouders van Amy zijn is nog steeds niet bekend.

In juli kreeg het gevonden meisje de naam Amy. “De vondst van Amy heeft onze samenleving opgeschrikt en zij heeft veel mensen geraakt. Wij hebben haar nu met heel veel warmte een plaats gegeven in onze gemeenschap. Zo blijft Amy voor altijd in ons hart,” aldus burgemeester Joyce Vermue.

nieuwsblad.be, 24 december 2021: "Baby die in vuilniszak gedumpt werd in Nederland is begraven, moeder en vader nog steeds niet gevonden"

De dode baby, die afgelopen mei in een vuilniszak werd gevonden in het Nederlandse Wernhout , is dinsdag begraven. De afscheidsbijeenkomst en begrafenis vonden plaats in een kleine kring, laat Joyce Vermue, burgemeester van gemeente Zundert, weten op Facebook. “Als we ooit een vallende ster gaan zien, we zullen wensen dat jij het bent misschien.”

In mei dit jaar werd de dode baby gevonden in Wernhout door een man die zijn twee honden daar uitliet. Het lichaam was gewikkeld in een vuilniszak. De politie werd onmiddellijk ingeschakeld en rukte snel met groot materieel uit. Agenten, forensische rechercheurs en een helikopter brachten de situatie in kaart en probeerden sporen veilig te stellen.

Uit onderzoek is gebleken dat de baby door geweld om het leven is gekomen. Maar de identiteit van zowel het meisje als haar ouders is nog volstrekt onduidelijk. Het onderzoek, dat gedraaid wordt door het Team Grootschalige Opsporing, is dus nog in volle gang. De politie heeft ruim 25 tips gekregen over de zaak.

De overleden baby heeft een naam gekregen: Amélief van het Ven, roepnaam Amy. Daarmee willen de vinder, gemeente Zundert, politie en het Openbaar Ministerie haar “de aandacht en het respect geven die zij verdient”.

De baby werd gevonden op park Wernhoutsburg. Tips zijn nog altijd welkom, benadrukt de burgemeester in haar bericht. Eerder werd al een opsporingsbericht in het Pools gedeeld.

omroepbrabant.nl, 4 juli 2022: "Christa zorgt voor gedenkplek voor vondeling Amy: 'Mijn moederhart brak'"

Raoul Cartens | Op bungalowpark Wernhoutsburg (beter bekend als Patersven) bij Wernhout stond het 12 mei vorig jaar ineens blauw van de politie. "Het was alsof er een bom was ingeslagen op Patersven", vertelt bewoonster Christa Kienen. In een plastic zak, half in het water, werd een vermoord pasgeboren meisje gevonden. Het laat Christa niet meer los en ze zorgt voor een gedenkplek voor het vondelingetje. Een plek die ze nu nog altijd met liefde verzorgt.

Het monumentje voor Amy-Amélief van het Ven, de naam die ze later heeft gekregen, ligt aan het rand van het park, bij de oever van het ven waarin ze werd gevonden. Christa komt er regelmatig, maar niet al te vaak. "Dat is niet goed voor me. Ik ben zelf moeder en ik kan me niet voorstellen dat dit je niet raakt. Dit meisje is niet dood geboren, maar echt op een gewelddadige manier om het leven gebracht. Het is echt mensonterend wat er met haar is gebeurd en dat doet mij nog altijd heel veel."

De plek waar het meisje werd gevonden grijpt het Christa opnieuw naar de keel: "Mijn moederhart brak echt. Dit meisje had echt moeten leven. Had ze maar bij mij voor de deur gelegd en ik had voor haar gezorgd." Ook ruim een jaar na haar vondst zijn de ouders nooit gevonden. "We weten ook niet of het een Nederlands meisje is, of Pools of Roemeens. De man die haar vond heeft de naam Amy gekozen. En daarop heb ik de achternaam Van het Ven gekozen, omdat dit de plek is waar hij haar heeft gevonden."

Op het monumentje ligt een gedenksteen met haar naam en datum van overlijden. Christa: "Er zou hier eigenlijk een boom voor haar worden geplant, maar toen dat op zich liet wachten heb ik het heft maar in eigen handen genomen en deze gedenksteen laten maken. En het mooie is dat er nu ook andere versierde stenen naast liggen, gelegd door kinderen die ook aan haar denken. En dat vind ik fijn."

Na ons gesprek plukt Christa wat hoog gras en bladeren weg van de gedenkplaats voor het vondelingetje. De emotie door de gruwelijke vondst is er nog steeds. Het monumentje helpt haar. "En degene die dit weghaalt, die vind ik", zegt Christa met een zeer overtuigende blik. "Hier blijf je met je fikken van af. Dit is Amy en laat ieder hier op zijn of haar manier om haar rouwen."