Skip to main content

Home

3 maart 2023, babylijkje Mirjam van Lekkerkerk, Lekkerkerk

ad.nl, 3 maart 2023: "Dode baby gevonden in het water bij Lekkerkerk"

Eric Oosterom | In het water bij de Schuwacht in Lekkerkerk is vrijdagmiddag een overleden baby gevonden. Dat meldt de politie. Veel is nog onduidelijk, zo laat een woordvoerder van de politie weten. Zo kan hij vooralsnog niets kwijt over de leeftijd, het geslacht en de doodsoorzaak van het kindje. Er wordt volop onderzoek gedaan. Duidelijk is wel dat de politie de melding over de vondst iets na twaalven binnenkreeg.

Agenten en mensen in witte pakken
De Schuwacht is een kilometerslange dijk die langs de Lek slingert. Het is een oer-Hollands tafereel: polders, slootjes, een hoge dijk, een meanderende rivier en manshoog riet. Waar het normaal druk is met fietsers op de dijk, staan nu agenten en mensen in witte pakken. Bij het bankje waar met mooi weer mensen genieten van het uitzicht over het water, is nu een politielint gespannen. Er cirkelt een helikopter boven het gebied. Een vrouw komt joggend de dijk op, met haar oortjes in, nog onwetend van wat er aan de hand is.

‘Komt hard aan’
Aan de dijk woont ook Jack van der Kleij, die het nieuws hoorde toen hij op weg was naar huis. Van der Kleij woont pal tegenover de vindplek. "Het nieuws komt hard aan, ik heb zelf net een kleinkind gekregen", zegt hij tijdens het uitlaten van de hond. "Normaal gesproken lopen we op het stukje bij het riet, waar de baby is gevonden." Waarnemend burgemeester Pauline Bouvy-Koene van de gemeente Krimpenerwaard, waar Lekkerkerk onder valt, heeft kort gereageerd op de gebeurtenis. "Een verschrikkelijke vondst, we wachten de reactie van de politie af."

alblasserdamsnieuws.nl, 3 maart 2023: "Overleden baby gevonden in rivier de Lek tegenover Nieuw-Lekkerland"

NIEUW-LEKKERLAND / LEKKERKERK – In de rivier de Lek tegenover Nieuw-Lekkerland, aan de kant van Lekkerkerk, is vrijdagmiddag 3 maart 2023 een overleden baby aangetroffen. Het lichaampje lag in het water, nabij de eendenkooi. Vanaf de Lekdijk in Nieuw-Lekkerland, schuin tegenover Korenmolen De Regt, is te zien hoe de mensen van Forensische Opsporing ter plaatse onderzoek doen. Over het lichaam is een witte tent geplaatst. De politie doet onderzoek naar de toedracht en hoopt er zodoende achter te komen van wie de baby is, hoe het om het leven is gekomen en hoe het in de rivier terecht is gekomen. Wie de baby vrijdag heeft aangetroffen, is nog onduidelijk.

Update 21.00 uur. De politie verwacht vrijdag geen extra informatie te kunnen delen in verband met het onderzoek dat nog steeds in volle gang is. De verwachting is dat men zaterdag meer kan melden.

nos.nl, 3 maart 2023: "Dode baby gevonden in water bij Lekkerkerk"

In een zijarm van de Lek bij Lekkerkerk is een dode baby gevonden. Het levenloze lichaampje werd vanmiddag ter hoogte van de dijkweg Schuwacht in het water gevonden. Hoe oud de baby precies is en hoe de melding bij de politie is binnengekomen, kan de politie nog niet zeggen. "Op dit moment doen wij onderzoek naar de toedracht", laat een politiewoordvoerder aan Omroep West weten. Langs het water is een witte tent geplaatst.

rijnmond.nl, 3 maart 2023: "Lichaampje van baby gevonden in de Lek tussen Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk"

In de rivier de Lek is vrijdagmiddag een dode baby gevonden. Het lichaampje lag volgens de politie in een zijarm van de rivier aan de Schuwacht, schuin tegenover molen De Regt in Nieuw-Lekkerland. Het is niet duidelijk hoe het dode kindje in het water terecht is gekomen. Het kan daar gedumpt zijn of ergens anders waarna het met de stroming van de Lek is meegedreven.

De politie kon niet zeggen hoe oud het baby'tje is of wie melding heeft gedaan van de vondst van het kindje. "Op dit moment doen wij onderzoek naar de toedracht", liet de politie vrijdagmiddag weten. De Schuwacht is een kronkelige dijk van een paar kilometer lang, vlak naast de rivier de Lek.

telegraaf.nl, 4 maart 2023: "Overleden baby in water Lekkerkerk is meisje"

LEKKERKERK - De overleden baby die vrijdagmiddag in het water bij de Schuwacht in Lekkerkerk (Zuid-Holland) werd gevonden is een meisje. De politie meldt zaterdag dat een persoon die aan het werk was het kind rond 13.00 uur aantrof in een tas drijvend in de Lek. Diegene waarschuwde daarop de politie.

Het is nog niet duidelijk waar de tas met de baby in het water terecht is gekomen. "Het is ook mogelijk dat het kindje op een andere locatie aan de Lek dan in Lekkerkerk in het water is achtergelaten", volgens de politie. De politie probeert te achterhalen wie het meisje is, wat er met haar gebeurd is en hoe ze is overleden. Ook heeft de politie zorgen over de moeder van het kind en of ze wel medische zorg heeft.

telegraaf.nl, 4 maart 2023: "Zorgen om moeder na vondst babylijkje Lekkerkerk: ’Meld je, er is hulp’"

Door GERDA FRANKENHUIS | LEKKERKERK - lees pdf.

nos.nl, 7 maart 2023: "Dode baby in Lek werd geboren na voldragen zwangerschap"

De dode baby die afgelopen vrijdag in een zijarm van de Lek werd gevonden, is geboren na een voldragen zwangerschap. Dat laat de politie weten aan Omroep West. Het meisje werd in een donkergrijze plastic tas in het water gevonden ter hoogte van de dijkweg Schuwacht bij Lekkerkerk. De politie liet eerder weten de zaak te onderzoeken en zich ook zorgen te maken of de moeder wel medische zorg heeft gekregen.

Er wordt rekening mee gehouden dat de baby niet in Lekkerkerk in het water is gelegd, maar vanaf een andere plek met de stroming van de rivier is meegedreven. Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt vanavond aandacht aan de zaak.

Opsporing Verzocht, 7 maart 2023: "Overleden baby aangetroffen bij eilandje in de Lek"

In het water nabij de Schuwacht in Lekkerkerk is op vrijdag 3 maart 2023 een overleden baby aangetroffen in een plastic zak. Wie de ouders van het kleine meisje zijn en wie haar in het water heeft achtergelaten, is nog niet duidelijk.

Sinds de melding die middag rond 13.00 uur binnenkwam is de politie met een groot team op zoek naar met name de moeder van het kindje. Zo is er uitgebreid buurt- en sporenonderzoek verricht en is er met een groot aantal mogelijke getuigen gesproken.

Mogelijke stroming
Het meisje is achtergelaten in een donkergrijze plastic zak. De precieze plek waar die op 3 maart werd gevonden, is in een zijarm van de Lek; bij het eilandje daar, vlak bij de dijk tussen Lekkerkerk en Krimpen. Die dijk heet de Schuwacht. De plastic zak dreef overigens op het moment van aantreffen. Het is mogelijk dat die ergens stroomopwaarts in de Lek is gelegd en door het water is meegevoerd. Dat kan, zo leert het politieonderzoek, tot een aantal weken voor het aantreffen zijn gebeurd. Neem alstublieft contact op als u de plastic zak, ergens heeft zien liggen of drijven.

Opgevallen in omgeving?
Uit onderzoek blijkt dat het meisje is geboren na een voldragen zwangerschap. Mogelijk is het iemand in de omgeving van de moeder opgevallen dat zij zonder logische verklaring geen baby heeft. De politie gaat zeer zorgvuldig om met tips waarin bijvoorbeeld een naam of adres wordt genoemd. Het achterlaten van het kindje hoeft niet de keuze van de moeder te zijn geweest. Er is in het leven van de vrouw echter hoe dan ook iets vreselijk misgegaan. De politie wil haar in eerste instantie vooral vinden om er zeker van te zijn dat zij de juiste zorg krijgt.

Deel uw informatie
Wie weet of vermoedt iets over de moeder van het gevonden kindje?
Wie heeft gezien dat iemand ergens in de Lek een donkergrijze plastic zak achterliet, op of kort voor vrijdag 3 maart?
Wie beschikt over andere informatie of mogelijk camerabeelden die in dit onderzoek van belang zou(den) kunnen zijn?

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

nos.nl, 14 maart 2023: "Dertig tips over dode baby die in de Lek werd gevonden"

De politie heeft dertig tips binnengekregen over de dode baby die begin deze maand in de Lek bij Lekkerkerk werd gevonden. Dat heeft nog echter nog niet geleid naar de ouders van het kindje.

Het meisje werd op 3 maart gevonden en lag mogelijk al weken in het water, meldt Omroep West. Ze werd aangetroffen in een plastic zak langs de dijk tussen Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek. Uit onderzoek blijkt dat ze is geboren na een voldragen zwangerschap.

De politie onderzoekt niet alleen wie de ouders zijn, maar ook waar het meisje in het water is achtergelaten. Dat hoeft niet in de buurt van Lekkerkerk te zijn: ze kan ook vanaf een andere plek met de stroming van de rivier zijn meegedreven.

nos.nl, 16 maart 2023: "In Lek gevonden baby begraven als 'Mirjam van Lekkerkerk'"

De baby die begin deze maand dood in de Lek bij Lekkerkerk werd gevonden is vandaag in besloten kring begraven. Het kindje, een meisje, heeft van de burgemeester van Krimpenerwaard, waar Lekkerkerk onder valt, de naam 'Mirjam van Lekkerkerk' gekregen.

De vinder van het lichaampje, burgemeester Bouvy-Koene en een aantal politiemensen waren bij de begrafenis aanwezig. Een dichter schreef speciaal voor de baby het gedicht Meisje van de Lek.

Omdat het kindje voor zover bekend geen naam had, mocht de burgemeester haar een naam geven, schrijft Omroep West. Er is gekozen voor Mirjam van Lekkerkerk. Haar voornaam verwijst naar de zus van Mozes, die volgens het Bijbelse verhaal in een mandje in de Nijl te vondeling werd gelegd. Het meisje heeft 'Van Lekkerkerk' als achternaam gekregen, omdat ze daar is gevonden.

"De vondst van Mirjam heeft op veel mensen een diepe indruk gemaakt", zei burgemeester Koene tijdens de uitvaart. "Wij hebben haar vandaag met liefde een mooie plek in onze gemeenschap gegeven. Wij maken nog een herinneringsdoos voor de eventuele nabestaanden van Mirjam."

Het levenloze lichaampje van het meisje werd op vrijdag 3 maart door een voorbijganger gevonden in een plastic tas die in het water lag onder aan de Schuwacht, een dijk aan de Lek. Het meisje werd geboren na een voldragen zwangerschap en lag mogelijk al weken in het water. Naar de ouders van het meisje wordt nog altijd gezocht.

Wanneer bij een overlijden geen nabestaanden bekend zijn, ligt de verantwoordelijkheid voor de begrafenis bij de gemeente. Volgens waarnemend burgemeester Pauline Bouvy-Koene heeft de gemeente het meisje "met veel aandacht en zorg een liefdevol afscheid gegeven".

politie.nl, 17 december 2023: "Aantreffen overleden baby - Schuwacht - Lekkerkerk"

Op 3 maart 2023 werd een pasgeboren meisje gevonden op het eilandje aan de Schuwacht in Lekkerkerk. Ze is waarschijnlijk enkele weken eerder overleden. Het is heel belangrijk dat bij de politie bekend wordt wie haar ouders waren. Omdat niemand weet wie het baby’tje is, heeft de burgermeester haar de naam “Mirjam van Lekkerkerk” gegeven. Weet jij meer? Anoniem informatie doorgeven kan via Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800 – 7000 of online via de website van Meld Misdaad Anoniem. De Opsporingstiplijn is bereikbaar via 0800 - 6070. Voor de gouden tip is door het Openbaar Ministerie een beloning uitgeloofd van 10.000 euro.

Zorg om de moeder
Het onderzoeksteam probeert te achterhalen wie de baby is, wat er met het kindje is gebeurd en wat de oorzaak van haar overlijden is. Het kindje is gevonden in een donkergrijze plastic zak. Uit onderzoek blijkt dat het meisje geboren is na een voldragen zwangerschap, maar zonder medische zorg. Ze was best zwaar voor een pasgeboren baby en we denken dat de bevalling daardoor niet makkelijk is geweest. Het moet allemaal heel eenzaam zijn geweest. We denken veel aan de moeder en we zijn erg bezorgd om haar. Op dit moment gaan we ervanuit dat het kindje door iemand op het eiland bij de Schuwacht is achtergelaten. Dat de zak is aangespoeld is ook mogelijk maar lijkt op dit moment minder aannemelijk.

Antwoorden
Weet jij meer? Denk je dat je misschien weet wie de vader of de moeder van dit kleine meisje kan zijn? Ken je iemand die zwanger leek zonder dat er later een geboorte leek te zijn? Of weet je wie de baby heeft achtergelaten? Twijfel niet. Deel alsjeblieft wat je weet of hebt gehoord. Dat mag ook helemaal anoniem.

Anoniem
Anoniem informatie delen kan via 0800-7000 of via de website van Meld Misdaad Anoniem. Je geeft je informatie dan niet rechtstreeks aan de politie maar aan een anoniem meldpunt. Het meldpunt zorgt ervoor dat jouw informatie aan de politie wordt gestuurd zonder dat iets over jou bekend wordt. Vind je het geen probleem dat jouw naam bij de politie bekend is? Dan kan je ook bellen met de gratis opsporingstiplijn: 0800-6070. Online informatie delen kan via onderstaand tipformulier. Voor de gouden tip is een beloning uitgeloofd van 10.000 euro.

Vragen
Heeft u informatie over deze zaak? De recherche komt graag met u in contact via de gratis opsporingstiplijn 0800-6070. Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Voor een vertrouwelijk gesprek kunt u contact opnemen met het Team Criminele Inlichtingen (TCI) 088-9647543.