Vondeling leggen

home-vondeling

Babydoding

home-neonaticide

Zusmoederschap

home-zusmoederschap

Illegale opneming

home-opneming

(Acute) hulp nodig? Klik hier voor belangrijke adressen en telefoonnummers >>>

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

21 februari 2021, vondeling meisje, Amsterdam

 

@Politie_Adam, 22 februari 2021

In een container aan de Meernhof in Amsterdam zuidoost heeft de politie rond elf uur vanavond een baby aangetroffen. De brandweer heeft ondersteund bij het bevrijden van de baby. De baby is direct en in leven overgebracht naar het ziekenhuis. De straat is afgezet voor onderzoek.

De recherche is een uitgebreid onderzoek gestart en roept mensen op die informatie hebben hierover dit te delen met de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Meer informatie wordt op dit moment niet verstrekt.

 

nos.nl, 22 februari 2021: "Baby gevonden in ondergrondse container Amsterdam"

In een ondergrondse container in Amsterdam-Zuidoost heeft de politie een levende baby gevonden. Het kind werd rond 23.00 uur aangetroffen. De baby is overgebracht naar het ziekenhuis. De brandweer ondersteunde agenten bij het bevrijden van het kind uit de container aan het Meernhof. Welk geslacht het kind heeft en hoe oud het is, is niet duidelijk. Ook is onduidelijk hoelang het kind in de container lag.

 

nu.nl, 22 februari 2021: "Levende baby gevonden in container in Amsterdam"

In een container aan de Meernhof in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost is zondagavond een baby gevonden, meldt de politie. Het kind werd rond 23.00 uur aangetroffen. Met hulp van de brandweer is de baby uit de container bevrijd. Het nog levende kind is direct naar het ziekenhuis overgebracht. De recherche is begonnen met een uitgebreid onderzoek. De straat is hiervoor afgezet. Het geslacht van de baby is niet bekendgemaakt. Het is nog onduidelijk hoe oud het kind is en hoelang het in de container heeft gelegen.

 

telegraaf.nl, 22 februari 2021: "Schokkende vondst in Amsterdam: baby in container"

AMSTERDAM - Een schokkende vondst, zondagavond laat in Amsterdam Zuidoost. In een vuilcontainer aan de Meernhof trof de politie rond elf uur een levende baby aan. De brandweer hielp de politie bij het bevrijden van de baby uit de ondergrondse container. Het kindje dat rond 23.00 uur werd gevonden, is direct overgebracht naar het ziekenhuis. De straat is afgezet voor onderzoek. Meer details over de toestand waarin de baby verkeert, zijn niet bekend. De recherche is een uitgebreid onderzoek gestart.

Op foto’s is te zien dat de zijkant en de voorkant van de container zijn geopend. In en rond de container speuren agenten met zaklantaarns naar mogelijke sporen. Het is niet duidelijk waar precies in de container de baby werd aangetroffen en hoe lang het kindje er al lag. Ook is niet duidelijk hoe agenten de baby op het spoor kwamen. De politie is op zoek naar getuigen.

 

ad.nl, 22 februari 2021: "Baby gevonden in ondergrondse vuilcontainer in Amsterdam"

In een ondergrondse vuilcontainer aan de Meernhof in Amsterdam-Zuidoost heeft de politie zondag rond 23.00 uur een baby aangetroffen. Het kindje is direct overgebracht naar het ziekenhuis. De straat is afgezet voor onderzoek, zo laat de Amsterdamse politie op Twitter weten. De baby is nog in leven, maar over de gezondheidstoestand is verder niks bekendgemaakt. Ook is niet duidelijk hoe oud het kind is en hoe lang het in de vuilcontainer heeft gelegen. De brandweer heeft ondersteuning verleend bij het bevrijden van de baby. De recherche is een uitgebreid onderzoek gestart en roept getuigen op zich bij de politie te melden.

 

hln.be, 22 februari 2021: "Amsterdamse politie vindt levende baby in vuilniscontainer"

In een vuilniscontainer in Amsterdam Zuidoost is gisteravond een baby gevonden. Dat meldt de politie van Amsterdam. De baby werd rond 23 uur aangetroffen. Met hulp van de brandweer is het kindje uit de container bevrijd. De baby zou nog in leven zijn en is direct naar het ziekenhuis overgebracht. Over de gezondheidstoestand van het kind is verder niets bekend gemaakt. Ook is niet duidelijk hoe oud het kind is en hoe lang het in de vuilcontainer heeft gelegen. De brandweer heeft ondersteuning verleend bij het bevrijden van de baby. De recherche is een uitgebreid onderzoek gestart en roept getuigen op zich bij de politie te melden.

 

nu.nl, 22 februari 2021: "Medische toestand van in Amsterdamse container gevonden baby is stabiel"

De toestand van de baby die zondagavond in een ondergrondse container in Amsterdam is gevonden, is stabiel. Het pasgeboren meisje ligt in het ziekenhuis, zo laat de politie maandag weten. Rond 22.40 uur belde iemand de hulpdiensten omdat hij of zij sterk het vermoeden had dat er geluiden van een huilende baby uit de container kwamen. "De brandweer haalt uiteindelijk een grote gele Jumbo shopper tas uit de vuilcontainer waar de baby in wordt aangetroffen", aldus de politie. Agenten hebben het meisje snel ingepakt in hun jassen, waarna de baby is overgebracht naar het ziekenhuis. Haar toestand is stabiel. De container waarin het meisje is aangetroffen ligt bij de Meernhof. De politie is "heel hard op zoek naar getuigen en personen die meer weten".

 

volkskrant.nl, 22 februari 2021: "Levende baby gevonden in ondergrondse vuilcontainer in Amsterdam"

Door Haro Kraak
In een vuilcontainer in Amsterdam Zuidoost is op zondagavond rond elf uur een levende baby aangetroffen. De brandweer hielp de politie bij het bevrijden van de baby uit de ondergrondse container aan de Meernhof. Het pasgeboren meisje is direct overgebracht naar het ziekenhuis. Haar situatie is stabiel.

Rond 22:40 uur kreeg de politie een melding binnen van iemand die dacht een huilende baby te horen in een vuilcontainer. De politie en brandweer snelden eropaf, haalden meerdere vuilniszakken uit de container en hoorden toen inderdaad een baby huilen. Ze vonden het meisje uiteindelijk in een grote Jumbo-tas. De agenten wikkelden haar in jassen en brachten haar naar het ziekenhuis. De recherche is een onderzoek gestart en is op zoek naar getuigen en camerabeelden uit de omgeving.

Het is zeer uitzonderlijk dat een kind in Nederland te vondeling wordt gelegd of wordt achtergelaten. Het gaat om gemiddeld één à twee kinderen per jaar, volgens Het Nederlands Instituut voor de Documentatie van Anoniem Afstand doen (NIDAA) en de Raad voor de Kinderbescherming, dat de cijfers sinds 2003 bijhoudt. Soms gebeurt het dat de moeder zich presenteert als de ‘vinder’, zodat ze zeker weet dat het kind wordt gevonden. In 2019 en 2020 waren er voor zover bekend geen baby’s te vondeling gelegd. In 2014 werden er vijf baby’s gevonden, van wie er vier al overleden waren.

In Amsterdam Nieuw-West werd in oktober van dat jaar een levende baby aangetroffen in een vuilcontainer, nadat een buurtbewoner midden in de nacht gehuil hoorde. Er werd een crowdfundingscampagne opgezet en een grote zoekactie opgetuigd. De politie verspreidde een compositietekening van een 30 jaar oude getuige, een man die 's nachts vlak bij de container in een auto zat. Desondanks zijn de ouders voor zover bekend nooit gevonden. Het kind werd ondergebracht bij een pleeggezin.