Vondeling leggen

home-vondeling

Babydoding

home-neonaticide

Zusmoederschap

home-zusmoederschap

Illegale opneming

home-opneming

(Acute) hulp nodig? Klik hier voor belangrijke adressen en telefoonnummers >>>

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

2 maart 2021, babylijkje, 's-Heerenberg

 

nos.nl, 2 maart 2021: "Dode baby gevonden in achtertuin in 's-Heerenberg"

In een achtertuin in 's-Heerenberg zijn de stoffelijke resten gevonden van een baby. De politie vond het lichaampje maandagmiddag na een tip. Hoelang het kindje daar al lag en hoe het om het leven is gekomen, is nog onduidelijk. Het is ook niet duidelijk of de bewoners van het huis tot de verdachten behoren, schrijft Omroep Gelderland. Het onderzoek van de politie loopt nog. De zoektocht in de tuin in de Gelderse stad startte maandagmiddag. De voortuin werd daarvoor afgezet met zwarte hekken en in de achtertuin werd een witte tent geplaatst. Ook gisteravond is er nog onderzoek gedaan na de vondst van de dode baby.

 

wnl.tv, 2 maart 2021: "Dode baby opgegraven in achtertuin ‘s-Heerenberg"

n een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot na een “betrouwbare tip”. Na deze tip gingen experts maandagmiddag direct zoeken op het adres in ‘s-Heerenberg. De voortuin werd afgezet met zwarte hekken en in de achtertuin werd een witte tent geplaatst. Later op de dag konden de stoffelijke resten geborgen worden. De politie verwacht dat het onderzoek naar de identiteit van de baby en de oorzaak van het overlijden lang gaat duren. Een woordvoerder kon niets zeggen over de tijd dat het kindje in de tuin begraven lag. Maandag is volgens Omroep Gelderland al een man gehoord door de politie. Hij gaf aan nergens van verdacht te worden. De politie laat op dit moment niet weten of er verdachten in beeld zijn.

 

metronieuws.nl, 2 maart 2021: "Politie vindt dode baby in achtertuin in Gelderse ‘s-Heerenberg"

De politie vond maandagmiddag een dode baby in een achtertuin in het Gelderse ‘s-Heerenberg. Het stoffelijk overschot lag in de tuin van een woning aan de Krokusstraat. Een tipgever attendeerde de politie op een mogelijk babylijkje in de desbetreffende achtertuin. Maandagmiddag zochten experts op de aangegeven locatie. De politie zetten de voortuin af met zwarte hekken en in achtertuin plaatsten zij een witte tent. Later op de dag konden zij de stoffelijke resten bergen.

Onderzoek naar overlijden baby
De politie onderzoekt momenteel belangrijke informatie omtrent het gruwelijke voorval. Zo is de identiteit van de baby nog onbekend. Ook wordt onderzocht hoe lang het lichaam van de baby in de tuin lag en wat de oorzaak van overlijden is. De verwachtingen zijn dat het onderzoek lang gaat duren. Omroep Gelderland meldt dat maandag een man verhoord is door de politie. Deze man liet weten nergens van verdacht te worden. De politie zelf geeft nog geen informatie vrij over mogelijke verdachten. Om de privacy van de betrokkenen niet te schaden, is de politie terughoudend in het naar buiten brengen van informatie.

 

gelderlander.nl, 2 maart 2021: "Geschokte reacties na vondst babyresten in tuin ’s-Heerenberg: ‘Hoe kun je zo’n kromme kronkel hebben?’"

Henny Haggeman en Kay Scholten | ’s-HEERENBERG - Er zijn maandag stoffelijke resten van een baby gevonden door de politie bij het onderzoek in en achter een woning aan de Krokusstraat in ’s-Heerenberg. Dat laat de politie dinsdag weten in een persbericht.

De politie had uit betrouwbare bronnen vernomen dat in de tuin mogelijk een overleden baby begraven zou zijn. In de loop van de dag werden, na graafwerkzaamheden, de resten van de baby gevonden. Hoe lang de stoffelijke resten begraven laten in de tuin is onduidelijk. De politie onderzoekt onder welke omstandigheden de baby is overleden en wat de identiteit is. ‘Uit piëteit en uit privacyoverwegingen zijn we terughoudend over informatie over betrokken personen en de omstandigheden', laat de politie weten.

Uitvaartverzorger
De stoffelijke resten werden in de loop van maandagmiddag gevonden. Een uitvaartondernemer uit Doetinchem nam iets voor vijf uur de resten van de baby mee. Hierbij viel op dat de uitvaartondernemer met een klein pakket de woning verliet. De politie doet onderzoek naar de omstandigheden en wat er precies is gebeurd. Dat onderzoek zal geruime tijd in beslag nemen, volgens de politie. Het is onduidelijk of er aanhoudingen zijn verricht. 'Het onderzoek richt zich eerst op de hoofdvraag: de doodsoorzaak en het vaststellen van de omstandigheden’, laat politiewoordvoerder Ruud Visser weten. ‘Het is een trieste situatie die we verder niet kunnen uitleggen of toelichten'.

‘Ik kan het niet zeggen’
In de woning woonden tot voor kort een man en een vrouw. De vader van de man vertelde maandagavond dat zijn zoon en diens vrouw vorige week hadden besloten uit elkaar te gaan. Of de baby van zijn zoon en diens vrouw is, kon de vader niet zeggen: "Ik heb geen idee. Ik kan het niet zeggen en wil het ook niet zeggen.” Volgens de vader woonde zijn zoon sinds vorige week alleen in het huis en was diens vrouw vertrokken. Waar zijn schoondochter is, kon de vader gisteren niet zeggen.

De zoon was maandagmorgen in de woning aan de Krokusstraat geweest toen de politie rond 09.30 uur aanbelde. De politie was daarna het onderzoek gestart en de zoon was de rest van de dag bij zijn vader gebleven. "Mijn zoon is niet verdacht", vertelde de vader maandagavond.

Burgemeester geschrokken
Burgemeester Peter de Baat (gemeente Montferland) bezoekt ’s-Heerenberg vanmiddag. "Ik ben geschrokken dat er na onderzoek daadwerkelijk stoffelijke resten van een baby zijn gevonden", vertelt hij ter plaatse. "De dood van een kind is ingrijpend, en het feit dat stoffelijke resten gevonden werden in een tuin maakt deze zaak nog vele malen ingrijpender. Voor datgene wat er zich heeft afgespeeld in de Krokusstraat, moeten we het politieonderzoek geduldig afwachten. Volgende week maandag zal ik in gesprek gaan met bewoners uit de buurt, om te helpen dit een plaats te geven.”

Een omwonende treurt na het horen van het nieuws. "Hoe kun je het over je hart verkrijgen om een kind te begraven?” Ze geeft aan dat het al een jaar niet lekker liep binnen het gezin. Lang niet alle ruzies bleven onopgemerkt bij buren. Een maand of drie geleden hoorden ze glas rinkelen bij een heftige ruzie. "Zo ging het wel vaker, maar dit blijft heel schokkend. Hoe kun je zo’n kromme kronkel in je hoofd hebben?”

Geen verband met vluchtpoging in 's-Heerenberg
In de loop van maandagmiddag vond er een ander incident in 's-Heerenberg plaats. Een jongeman werd achtervolgd vanuit Duitsland door de politie en aangehouden op de parkeerplaats van de Lidl in het grensstadje. Het bericht - er waren ook beelden van het incident bij de Lidl die via social media werden verspreid - zorgde ervoor dat buren in de Krokusstraat een verband legden met het onderzoek in het huis. Vandaag maakte de politie bekend dat er geen verband is tussen de aanhouding bij de Lidl en de gevonden stoffelijke resten achter de woning.

 

rtl.nl, 2 maart 2021: "Politie vindt babylijkje in tuin van woning in 's-Heerenberg"

De politie heeft in de tuin van een woning aan de Krokusstraat in ’s-Heerenberg (Gelderland) de stoffelijke resten van een baby gevonden. Over de identiteit van de baby en de doodsoorzaak doet de politie geen mededelingen.

Langdurig onderzoek
De forensische recherche begon gistermorgen met graven in de tuin, en stuitte 's middags op de stoffelijke resten van de baby. Naar aanleiding van de vondst doet de politie onderzoek naar de precieze omstandigheden rond het drama. Dat onderzoek zal geruime tijd in beslag nemen, staat in een politieverklaring. Volgens Omroep Gelderland is gisteren al een man door de politie gehoord. Hij gaf aan nergens van verdacht te worden. De politie laat op dit moment niet weten of er verdachten in beeld zijn.

 

gelderlander.nl, 3 maart 2021: "‘Liever geen bloemen of knuffels’, vraagt bewoner huis waar babylijkje is gevonden"

Henny Haggeman | 's-HEERENBERG - "Liever geen bloemen en knuffels." Dit vraagt Ingo Brugman, de bewoner van het huis aan de Krokusstraat in 's-Heerenberg waar de politie maandag in de achtertuin een babylijkje heeft gevonden. "Ik snap dat mensen het doen, maar als ze mij willen steunen kunnen ze beter aanbellen en een bak koffie met me drinken", zegt Brugman.

De bloemen en knuffels zijn in de nacht van dinsdag op woensdag in de voortuin van de woning gelegd. "Niet door buren", zegt Brugman. "Ik weet wel door wie maar dat zeg ik niet. Ik laat de bloemen en knuffels ook liggen. Er is hier in huis iets gebeurd waar ik niets mee van doen heb. Ik weet wat zich heeft afgespeeld. Ik heb er vrede mee."

De politie vond maandagavond de stoffelijke resten van een babylijkje in de achtertuin van de woning. Sindsdien zijn er veel onduidelijkheden. Brugman en zijn vrouw wonen hier sinds 2012. De twee leefden in onmin. De vrouw verliet het huis vorige week dinsdag.

 

ad.nl, 4 maart 2021: "Bewoner over vondst babylijkje: ‘Weet niet of ik de vader ben en ook niet of het een jongen of meisje was’"

Henny Haggeman | De bewoner van het huis waar maandag in de achtertuin een babylijkje werd gevonden, weet niet of hij de vader is. Hoe het heeft kunnen gebeuren weet hij inmiddels wel. Die wetenschap geeft hem rust: ‘Ik heb er vrede mee’.

"Ik weet niet of ik de vader ben en ik weet niet of het een jongen of een meisje was”, zegt Ingo Brugman, de bewoner van de rijtjeswoning aan de Krokusstraat in ’s-Heerenberg. Hoe lang het geleden is dat het lijkje is begraven weet Brugman inmiddels wel: "Maar dat hou ik nog voor me.”

 

gelderlander.nl, 4 maart 2021: "Bewoner over vondst babylijkje: ‘Weet niet of ik de vader ben en ook niet of het een jongen of meisje was’"

Henny Haggeman | ’s-HEERENBERG - Ingo Brugman weet niet of hij de vader is van het babylijkje dat maandag is gevonden in zijn achtertuin. Hoe het heeft kunnen gebeuren weet hij inmiddels wel. Die wetenschap geeft hem rust: ‘Ik heb er vrede mee’.

"Ik weet niet of ik de vader ben en ik weet niet of het een jongen of een meisje was”, zegt Ingo Brugman, de bewoner van de rijtjeswoning aan de Krokusstraat in ’s-Heerenberg waar de politie maandag in de achtertuin een babylijkje vond. Hoe lang het geleden is dat het lijkje is begraven weet Brugman inmiddels wel: ,,Maar dat hou ik nog voor me.”

‘Ik heb er vrede mee’
48 uur nadat de politie maandagmorgen iets voor 10.00 uur bij hem aanbelde, is Brugman (37) - naar eigen zeggen door de politie gezien als getuige, niet als verdachte - de rust zelve. "Ik weet nu wat er is gebeurd”, zegt hij vriendelijk, kalm en bij de les. "Het heeft zich buiten mij afgespeeld, maar wél in dit huis. Ik heb geen verdriet, ben ook niet boos. Ik heb er vrede mee en kan het ook begrijpen.” Die rust was er maandagmorgen allesbehalve. Volgens Brugman werd hem door de politie gesommeerd het huis te verlaten. Terwijl hij onderdak vond bij zijn vader, startte de politie op basis van een tip - ‘Niet van mij’ zegt Brugman - een forensisch onderzoek. Eerst werd de voortuin - die toch al overhoop lag vanwege een kleine verbouwing - op de kop gezet. Toen daar niets werd gevonden, werd de aandacht verlegd naar de achtertuin.

Niet in de koude kleren
"Wat ze zochten werd mij niet verteld”, zegt Brugman. "Pas ’s avonds hoorde ik van de politie wat er was gevonden. En dinsdag kreeg ik het hele verhaal te horen. Ik weet alles nu. Het waarom en het hoe.” Het is hem aan te zien dat de boodschap hem niet in de koude kleren is gaan zitten: "Het is onwerkelijk”.
Ondanks het onwerkelijke bericht sliep Brugman in de nacht van maandag op dinsdag gewoon thuis. Dinsdag in de namiddag - na een politieverhoor - had hij nog geen trek om verslaggevers van deze krant te woord te staan. ,,Ik had geen trek in welke media dan ook”, zegt hij. Maar woensdagmorgen is hij bereidwilliger, brengt de hond - een Mechelse herder genaamd Diva - tot rust en zet koffie. Dan vertelt hij wat hij kwijt wil.

‘We liggen in scheiding’
Met zijn vrouw woont hij sinds 2012 in het rijtjeshuis, een koopwoning, aan de Krokusstraat. Samen hebben ze twee zoontjes (5 en 10 jaar). Het stel heeft al langere tijd een slechte verstandhouding en mede om die reden logeren de kinderen al een half jaar bij de ouders van Brugman. De relatie met zijn vrouw verslechterde dusdanig dat hij haar vorige week dinsdag uit huis zette. "Zonder geweld”, voegt hij eraan toe. "We liggen in scheiding. Maar de procedure is nu voorlopig stopgezet.”
Brugman praat met clementie over zijn vrouw, van wie voor de buitenwereld in elk geval sinds maandag onduidelijk is waar ze verblijft. "Net als ik, is ook zij op vrije voeten”, zegt Brugman. "Ik weet waar ze is. Ergens in Nederland. Of zij verdachte is, weet ik niet.” Waarom er juist nu - bijna een week na het vertrek van zijn vrouw uit de Krokusstraat - een tip binnenkomt bij de politie die leidt naar de gruwelijke vondst in de achtertuin, weet Brugman niet. Ook zegt hij niet te kunnen zeggen of de baby op de wereld is gezet door zijn vrouw.

Knuffels en bloemen
Woensdagmorgen vond hij knuffels en bloemen in de voortuin. Hoewel hij er niet blij mee is - ‘Ik heb er immers niets mee te maken’ - laat hij ze liggen. "Ik snap dat mensen het doen”, zegt hij. "Maar als ze mij echt willen steunen kunnen ze beter aanbellen en een bak koffie met me drinken.”

p>

Niets bekend over aanhoudingen
Of er aanhoudingen zijn verricht of dat er verdachten zijn in kwestie rond het babylijkje, wil de politie niet zeggen. Ook gaat de politie niet in op de bewering van Ingo Brugman dat hij geen verdachte is, maar getuige. Wel liet de politie maandag al weten uiterst terughoudend te zijn over deze kwestie, die als ‘triest’ omschreven wordt. Er loopt in elk geval een strafrechtelijk onderzoek naar de achtergronden van de gruwelijke vondst in een achtertuin bij de woning aan de Krokusstraat in ’s-Heerenberg.