Vondeling leggen

home-vondeling

Babydoding

home-neonaticide

Zusmoederschap

home-zusmoederschap

Illegale opneming

home-opneming

(Acute) hulp nodig? Klik hier voor belangrijke adressen en telefoonnummers >>>

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

12 mei 2021, babylijkje meisje, Wernhout

 

omroepbrabant.nl, 12 mei 2021: "Pasgeboren baby dood gevonden in vuilniszak, park Wernhout afgezet"

Rebecca Seunis | De politie heeft woensdagmiddag rond halfzes het lichaam van een baby gevonden in een park in Wernhout. Het gaat om een pasgeboren baby'tje dat werd gevonden in een vuilniszak. Een getuige vond het stoffelijk overschot in een bungalowpark bij de Kleine Heistraat. De voorbijganger zag een groene vuilniszak naast een afvalbak staan en wilde deze opruimen. Tot zijn schrik bleek er een baby'tje in de zak te zitten waarna de voorbijganger meteen de politie belde.

De politie doet onderzoek in het park. Een buurtbewoner vertelt dat het gaat om een bungalowpark waar permanent gewoond wordt. "Het is een vrij open terrein ondanks dat het park afgesloten is met een slagboom. Mijn eerste reactie is daarom: het zal wel iemand van het park zijn. Maar of dat zo is weet ik natuurlijk niet", zegt hij. "Ik verwacht dat het en wanhoopsdaad is."

Er is een groot gedeelte van het park afgezet en er zijn veel agenten aanwezig. Er wordt onder andere forensisch onderzoek gedaan.

 

nu.nl, 12 mei 2021: "Stoffelijk overschot pasgeboren baby gevonden in Wernhout"

In een park in het Noord-Brabantse dorp Wernhout is het stoffelijk overschot van een baby gevonden. Het zou om een pasgeboren baby gaan, laat de politie woensdagavond weten. De politie trof het lichaampje rond 17.30 uur aan na een melding van een getuige. Omroep Brabant meldt dat het stoffelijk overschot is aangetroffen in een groene vuilniszak naast een afvalbak. Maar daarover kon een woordvoerder van de politie geen informatie geven.

Er zijn meerdere agenten ter plekke om onderzoek te doen in de omgeving van het park aan de Kleine Heistraat. De omgeving is afgezet, in de buurt wordt onderzocht of er mogelijk getuigen te vinden zijn. De politie roept mensen die iets verdachts hebben gezien in de omgeving van het park op zich te melden.

 

hartvannederland.nl, 12 mei 2021: "Man vindt dode baby in vuilniszak Wernhout: 'Ik ben verbijsterd'"

Het babylijkje dat woensdagmiddag werd gevonden bij een park in het Brabantse dorp Wernhout, zat verstopt in een vuilniszak. Dat vertelt de man die de schokkende ontdekking deed aan Hart van Nederland. "Ik ben verbijsterd." De man, die alleen anoniem zijn verhaal wil doen, liep in de natuur bij bungalowpark Wernhoutsburg toen hij in de berm twee groene vuilniszakken zag liggen. De Brabander opende één van de afvalzakken en merkte meteen dat het mis was: er bleek een overleden kindje in te zitten. "De plaats vind ik bizar", zegt de man. Hij denkt dat de pasgeboren baby niet zomaar op een willekeurige plek is gedumpt, "want het is een afscheid op een mooi plekje." Wat er in de andere zak zat, weet de vinder niet. Hij belde direct de politie, die daarop een groot onderzoek op en rond de plek startte.

'Verdachte personen gezien'
Een man die in de buurt woont heeft dinsdagavond nog twee verdachte personen gezien in de bosjes. Of het duo iets te maken heeft met de gruwelijke vondst, is niet duidelijk. "Ik vind het triest", zegt de buurman. Zijn vriendin vult hem aan: "Ik heb zelf ook een kind van negentien. Je hoort je kind niet in een vuilniszak te gooien. Is ze doorgedraaid?" Een andere inwoner van Wernhout liep een halfuur vóór de vondst nog met zijn hond langs de twee vuilniszakken. "Hoe is dit zo gekomen?", vraagt hij zich hardop af. "Wat voor nood zit erachter?" Een andere omwonende is ook in shock: "Dit is heel raar en gek. Het is zo'n rustig natuurpark. Heel ingrijpend dat zulke heftige dingen hier gebeuren."

Het is nog onduidelijk hoe lang de baby in de vuilniszak in de berm gelegen heeft. Ook is onbekend of de moeder al is opgespoord. De politie roept mensen die iets verdachts hebben gezien in de omgeving van het bungalowpark op om contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844, of anoniem via 0800-7000.

 

nrc.nl, 12 mei 2021: "Politie treft levenloos lichaampje pasgeboren baby aan in Wernhout"

Thomas Borst | Brabant | In het Brabantse Wernhout is woensdag avond het stoffelijk overschot van een pasgeboren baby gevonden, meldt de politie. In het Noord-Brabantse Wernhout is woensdag aan het einde van de middag een stoffelijk overschot aangetroffen van een pasgeboren baby. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De politie kreeg om 17.30 uur een melding van iemand die iets verdachts had gezien.

Volgens Omroep Babant lag de baby in een groene vuilniszak naast een afvalbak in een bungalowpark bij de Kleine Heistraat. Toen een voorbijganger deze wilde opruimen, trof die het kind aan. De politie heeft een onderzoek geopend naar de zaak. Daarbij is een groot deel van het park afgezet.

Het Nederlands Instituut voor de Documentatie van Anoniem Afstanddoen (NIDAA) meldde onlangs op NPO Radio 1 dat het aantal gevonden en geregistreerde dode baby’s in de afgelopen twintig jaar iets is teruggelopen van zestig naar zo’n veertig tot vijftig per jaar. Het kan zo zijn dat het aantal in werkelijkheid hoger ligt, omdat sommige kinderen niet gevonden worden.

 

bndestem.nl, 12 mei 2021: "Politie maakt zich ernstig zorgen over moeder dode baby, onderzoek in volle gang"

Franka van der Rijt | WERNHOUT - Hij is rustig, maar zichtbaar ontdaan en zoekt naar de juiste woorden. ,,Weet u, ik kan alleen maar hopen dat het kindje niet geleden heeft. Als dat wel zo is, hoop ik op gerechtigheid. Dit is hoe dan ook een tragisch verlies.” De politie maakt zich ondertussen grote zorgen over de geestelijke en fysieke gezondheid van de moeder van de pasgeboren baby, die woensdag dood gevonden werd in Wernhout. Het onderzoek is donderdag in volle gang. De vrouw wordt opgeroepen zich te melden.

Terwijl forensisch rechercheurs in witte pakken verderop aan de waterkant van het wandelparkje in het voormalige recreatiepark Patersven in Wernhout minutieus onderzoek doen, wordt de vinder van het babylijkje woensdagavond warm omringd door medebewoners. Hij wil anoniem blijven, maar wil wel iets vertellen over wat hij tegen de avond onverwacht aantrof tijdens zijn vertrouwde rondje met de hond door het parkje. Nabij het water viel zijn oog op twee half begraven zakken. Kraaien maakten aanstalten om in de zakken te pikken. De bewoners van Patersven houden het graag netjes, dus trok hij een van de zakken uit de grond, in de veronderstelling dat het vuilnis was. "Maar toen ik de zak voelde, wist ik meteen dat het wat anders was. Ik zag bloed en vervolgens het lichaampje van een baby. Het kindje was pas geboren. Of het een jongen of meisje is, weet ik niet.”

‘Alsof ze wilden dat het snel gevonden zou worden’
Hij alarmeerde direct de politie, raakte de tweede zak niet meer aan. Hij heeft het sterke vermoeden dat de persoon of personen die de baby achterlieten, toch wilden dat de pasgeborene snel gevonden zou worden. ,,Anders was het echt begraven, maar niet op deze manier. Alsof ze er afstand van wilden doen, maar tegelijkertijd ook weer niet.”

De gruwelijke vondst past helemaal niet bij de gemoedelijkheid in woonwijk Wernhoutsburg, zegt John van Dongen die er al 23 jaar woont en zijn medebewoner een hart onder de riem probeert te steken. De bewoners van de ongeveer 460 huizen en chalets op het park zijn een mengelmoes van nationaliteiten. Nederlanders, arbeidsmigranten met uiteenlopende roots. Gaat allemaal prima samen, zegt Van Dongen.'

Overal agenten en politiebusjes
"Het voelt als vakantie om hier te wonen”, vindt Ank de Wit die sinds vorig jaar is neergestreken in een chalet. Maar van de vakantiesfeer was woensdagavond weinig over. Overal agenten en politiebusjes. De vijver en het park met linten afgegrendeld voor het publiek. Een andere bewoonster meldt dat zij 's middags nog op het bankje zat, vlakbij de plek waar het kindje is gevonden.

Het politieonderzoek gaat nog vele uren door, meldt politiewoordvoerster Pierre-Ine Mattheussens even na half negen. Een politiehelikopter cirkelt boven het wijkje om het gebied fotografisch nauwgezet in kaart te brengen. Ondertussen is ook een politiehond gearriveerd om het terrein af te speuren. De ‘witte pakken’ maken de ene foto na de andere. Mattheussens bevestigt slechts de vondst door een ‘voorbijganger’ van een babylijkje nabij de oevers van de vijver. De politie roept iedereen die mogelijk iets opmerkelijks heeft gezien op om zich te melden. Een buurtonderzoek vindt ook plaats. "Uiteraard is de voorbijganger enorm geschrokken. Dit is gruwelijk om mee te maken”, beseft Mattheussens. Dat het hem niet in de koude kleren gaat zitten, is wel een understatement, bevestigt de vinder. De bewoners kunnen slechts gissen naar het hoe en waarom. Oordelen doen ze niet. Dat is te makkelijk. "Je weet nooit wat er voor gezinsdrama's achter de voordeur plaatsvinden”, aldus De Wit.

 

nieuwsblad.be, 13 mei 2021: "Babylijkje gevonden in vuilzak net over Nederlandse grens: “We sluiten niet uit dat moeder uit België komt"

De Nederlandse politie sluit niet uit dat de mama van de baby die woensdagnamiddag dood werd teruggevonden in een vuilniszak, in het Nederlandse Wernhout, Belgische is. Het staat nu ook vast dat het pasgeboren slachtoffertje een meisje is.

Woensdagnamiddag werd een pasgeboren baby gevonden in het bungalowpark in Wernhout (Noord-Brabant). Een bewoner zag een groene vuilniszak liggen en wilde die opruimen. Tot zijn verbazing bleek er een babylijkje in te zitten. De politie deed woensdag urenlang onderzoek met onder meer een speurhond en een politiehelikopter. Het onderzoek is steeds aan de gang . Er wordt gezocht naar sporen in de buurt. De eventuele camerabeelden worden bekeken. Ook het lichaam van het meisje wordt nog onderzocht.

Geestelijke gezondheidstrong>
De politie denkt dat de mama van het meisje dringend hulp nodig heeft. “Daarnaast sluiten wij niet uit dat de moeder uit België komt.” Getuigen die iets hebben gezien of weten wie de moeder is, worden gevraagd zich te melden. Donderdagmiddag heeft de politie al een aantal tips gekregen. “Die worden nu verder uitgelopen om te bekijken of de informatie bruikbaar is in het onderzoek”, staat er te lezen op de site van Omroep Brabant. Als de politie er niet in slaagt de nabestaanden terug te vinden, wordt haar DNA in een databank opgeslagen. Het meisje zal dan worden begraven in Zundert, schrijft het AD, de gemeente waar ze werd gevonden. “Maar laten we hopen dat we met ons onderzoek de moeder kunnen achterhalen”, besluit de politiewoordvoerder.