Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

november 1977, babylijkje meisje, Beringe

Leeuwarder courant, 15 november 1977: "Vrouw verdacht van ombrengen van haar pasgeboren baby"

HELDEN - Verdacht van het doden van haar pasgeboren baby is de 25-jarige barjuffrouw A. K. uit het Noordlimburgse Helden gearresteerd. Zij werkte in de sexclub „Romantica" in het kerkdorp Beringe (gem. Helden), waar zij verbleef in een caravan. Dezer dagen vertrok zij naar Roermond waar zij in een andere bar is aangehouden, omdat in Beringe inmiddels een plastic zak was gevonden met het lijkje van een pasgeboren baby op de plek waar de caravan van A. K. had gestaan. De vrouw heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd, zo deelde de politie mee. Vermoedelijk heeft zij uit wanhoop gehandeld. Zij was niet getrouwd en heeft waarschijnlijk kort na de geboorte van het kindje de baby in een kussen gestikt en het lijkje kort daarop begraven.

De Telegraaf, 15 november 1977: "Meisje leefde één dag | Ongehuwde vrouw doodt haar baby"

Van een onzer verslaggevers. ROERMOND, dinsdag. In een Roermondse bar, waar zij sinds enkele weken als animeermeisje werkte, heeft de politie gisteren de 25-jarige ongehuwde A. K. uit Veendam gearresteerd, die ervan wordt verdacht, vorige maand haar pasgeboren baby — een meisje — om het leven te hebben gebracht. Het kind dat waarschijnlijk niet langer dan één dag heeft geleefd, werd afgelopen weekeinde gevonden in het kerkdorp Beringe onder de gemeente Helden. Het lijkje was verpakt in een plastic zak en lag begraven naast een caravan, die geparkeerd stond achter de plaatselijke sexclub „Romantica", waar mejuffrouw K. enkele maanden heeft gewerkt. De caravan werd door haar en haar driejarig dochtertje gebruikt als tijdelijk onderkomen.

Tips
Al op 26 oktober (waarschijnlijk enkele dagen na de bevalling) kreeg de politie een tip vanuit het wereldje van de Noordlimburgse sexclubs dat in de buurt van „Romantica" een kinderlijkje zou zijn begraven. Het afgelopen weekeinde werd het stoffelijk overschot gevonden. Sectie wees gisteren uit, dat het kind na de bevalling in ieder geval nog heeft geleefd, zodat, van moord sprake moet zijn. De politie houdt er overigens ernstig rekening mee, dat mejuffrouw K. bij haar wanhoopsdaad hulp heeft gehad van een vriend of van de vader van het kind. Tot nu toe heeft het meisje geweigerd de naam van de vader te noemen.

Depressief
Wel is uit de verklaringen van de jonge moeder vast komen te staan, dat zij haar tweede kind in een depressieve bui heeft vermoord, omdat zij geen uitweg meer zag in haar moeilijkheden. Het 3-jarige dochtertje van mej. K. is in een tehuis opgenomen.

Limburgsch Dagblad, 15 november 1977: "Lijkje opgegraven achter sexclub | Bardame bekent doden van baby"

ROERMOND - In een Roermondse bar is maandagmiddag de 25-jarige buffetjuffrouw A.K. uit die plaats aangehouden door de rijkspolitie in samenwerking met de gemeentepolitie van Roermond. Zij wordt ervan verdacht haar pasgeboren baby te hebben gedood. Zij werkte in een sexclub in Helden-Beringe. Het lijkje van haar baby had zij daar in een plastic zak in de grond gestopt. De bardame woonde achter de sexclub „Romantica" aan de Meijelseweg in een caravan. De politie heeft daar het lijkje van de baby laten opgraven.

Tijdens het verhoor maandagmiddag heeft zij al toegegeven haar baby te hebben gedood. Zij kon (of wilde) niet vertellen wie de vader is geweest. Ruim een week geleden had zij haar werk in Beringe bij Romantica moeten beëindigen op last van de exploitant. Er zijn grote moeilijkheden rond deze bar. De inwoners van Beringe hebben met een handtekeningenactie bij het gemeentebestuur van Helden aangedrongen op sluiting van die sexclub.

Het onderzoek in deze moordzaak is nog niet afgerond. Nagegaan moet worden, of het animeermeisje bij de moord geholpen is door een medeplichtige.