Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

1986, vondeling Maria van Rijswijk, Voorburg

Adres Onbekend, 29 maart 2015: "José van Diepen zoekt vondelingen"

Verhaal van Petra van Breukelen - Jansson
[...] Ja, dat klopt. Mijn dochter Tessa Maria van Rijswijk, want dat was de familienaam op dat moment, was klein. En degene waar ik op dat moment kinderen voor opving, het kinderhuis in Voorburg, die bracht een pasgevonden baby'tje van één dag oud bij mij. En de directrice van dat kinderhuis had steeds gezegd dat ze de oorspronkelijke doopnaam van mijn eigen dochter zo mooi vond dat ze toen het baby'tje dat gevonden werd een naam moest krijgen besloot het meteen die naam te geven die zij nou eenmaal ook zo mooi vond, dus we noemen het meisje Maria van Rijswijk.

- Het is jou aangeboden, heb je eerst thuis rustig overlegd?

Nee, nee. Dat is een heel bijzonder verhaal. Maar mijn toenmalige echtgenoot was die dag ook ver weg en mobiele telefoons hadden we niet. En de andere kinderen die er bij ons waren die zeiden wel de hele dag "hoe ga je dat straks aan papa vertellen dat we ineens een baby bij is. Maar ja, dat kon in die situatie toen probleemloos.

- Is het een bijzondere periode geweest, en hoe lang heeft die geduurd?

Dat weet ik niet meer precies. Een aantal maanden, driekwart jaar heeft Maria van Rijswijk, zoals ze toen genoemd is door de kinderrechter, denk ik, bij ons gewoond. Is even via een ander opvangadres uiteindelijk geadopteerd. En dan is het helemaal kwijt, het spoor.

- Enig idee waarheen?

Nee, daar gaan verschillende verhalen, ergens in Noord-Holland vertelt mijn, degene bij wie ze ook even geweest is. We weten het niet, wij weten het niet.

- Een jaar of 29 moet ze nu zijn en ze is onvindbaar. En je moet natuurlijk hopen dat de pleegouders die dat kindje hebben aangenomen weten dat in de registers Maria van Rijswijk staat. Dat is het kansje, lijkt me.

Ja, ja.