Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

26 november 2017, vondeling Amir, Amsterdam

Strafzaak

Rechtbank Amsterdam, 29 oktober 2018, ECLI:NL:RBAMS:2018:7669.
De 40-jarige vrouw die haar 3-jarige zoontje achterliet op het Centraal Station in Amsterdam krijgt 19 dagen gevangenisstraf (gelijk aan de tijd die ze in voorlopige hechtenis doorbracht) en 60 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

Politie.nl, 29 november 2017: "Kind aangetroffen op Amsterdam Centraal Station"

Zondagmiddag 26 november is een jongetje zonder begeleiding aangetroffen op het Centraal Station in Amsterdam. Het is op dit moment niet duidelijk wie het jongetje is en aan wie hij toebehoort. De politie vermoedt dat het kind mogelijk is achtergelaten op het station. Onderzoek naar camerabeelden op het station heeft duidelijk gemaakt dat de jongen eerder in het gezelschap was van een vrouw.

Update
De vrouw die gezocht werd in verband met het aangetroffen jongetje op Amsterdam Centraal Station is dankzij tips van alerte burgers zojuist aangehouden in Amsterdam. Naar haar betrokkenheid wordt verder onderzoek gedaan. Op dit moment wordt geen aanvullende informatie verstrekt.

Omschrijving
Het kindje, vermoedelijk rond de vier of vijf jaar oud, verkeert in goede gezondheid en hij is opgevangen door een pleeggezin. Tot op heden heeft niemand contact opgenomen met de politie om zijn vermissing te melden. Het is niet duidelijk uit welk land hij komt.

AD, 29 november 2017: "Achtergelaten jongetje Amsterdam CS zegt geen woord"

Ruben Koenes. UPDATE | De Amsterdamse politie is op zoek naar een nog onbekende vrouw die een jongetje heeft achtergelaten op station Amsterdam Centraal. Dat is zondag al gebeurd, maar de politie heeft het nu pas bekendgemaakt. Het jongetje, vermoedelijk zo'n vier of vijf jaar oud, verkeert in goede gezondheid, maar zegt geen woord. ,,Een ongebruikelijke zaak", aldus een woordvoerder van de politie Amsterdam. Op het moment is het onderzoek in volle gang. De politie heeft nog geen idee uit welk land het kind afkomstig is. Meerdere tolken hebben al geprobeerd contact te leggen met het jongetje ,,Hij praat niet en zegt zelfs niks over zijn naam. Dat komt niet vaak voor. Het is überhaupt al zeldzaam dat een kindje wordt achtergelaten op het station.

Onderzoek van de camerabeelden op het station heeft duidelijk gemaakt dat de jongen eerder in het gezelschap was van een vrouw. Om de zaak zo snel mogelijk tot een goed einde te brengen heeft de politie besloten om de beelden van de vrouw openbaar te maken. Op het beeldmateriaal is te zien dat de vrouw met twee rolkoffers door Amsterdam Centraal Station loopt. De politie houdt er dan ook sterk rekening mee dat de vrouw niet uit Nederland komt. Tot op heden heeft niemand contact opgenomen met de politie om de vermissing van het jongetje te melden. Mocht niemand zich melden, dan kan de politie besluiten om ook beeldmateriaal van het ventje te publiceren. ,,Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen. Het onderzoek is nog in volle gang." Het jongetje is inmiddels opgevangen in een pleeggezin en maakt het goed. De Raad voor de Kinderbescherming doet onderzoek naar wat het best is voor het kind.

Komt dit vaker voor?
Het Nederlands Instituut voor de Documentatie van Anoniem Afstanddoen (NIDAA) is een stichting en kenniscentrum dat zich bezighoudt met actualiteiten, onderzoek en achtergronden op dit gebied. Zo blijkt dat in de afgelopen twintig jaar het aantal kinderen dat te vondeling wordt gelegd in Nederland per jaar iets hoger ligt dan één. In ruim de helft van de gevallen gaat het om kinderen van minder dan een week oud. Daarbij vinden veruit de meeste gevallen plaats in de Randstad. Amsterdam, Den Haag en Rotterdam gelden als koplopers van ons land. Vondelingen, zoals het recente jongetje, krijgen vrijwel direct via de rechter een tijdelijk voogd aangewezen, legt een woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming uit. Het kind wordt ook meteen in een pleeggezin geplaatst. De Kinderbescherming doet daarna onderzoek naar de vondeling. ,,Wat is er met het kind? Daarbij worden tolken en speltherapeuten ingezet. Je laat niet iedereen los op zo'n kind."

Luca
Het is niet de eerste keer dat een kindje wordt achtergelaten op Amsterdam Centraal. In 2002 werd er een 6-jarig Chinees jongetje genaamd Luca achtergelaten in een fastfoodrestaurant. Zijn moeder, uiteindelijk veroordeeld tot drie maanden cel, liet het ventje achter omdat een Chinese priester haar had gewaarschuwd dat het slecht met jongetje af zou lopen. Luca zou worden belaagd door de geest van een overleden familielid. De voorspellingen kwamen volgens haar uit: Luca was vaak ziek, verloor al zijn haar en kampte ook met psychische problemen. Luca zelf kwam in een pleeggezin terecht in Amsterdam. Zo'n anderhalf jaar later verhuisde hij alsnog naar Italië, waar hij samen met vier andere pleegkinderen zou opgroeien.

In 2003 was het opnieuw raak. Ook toen werd een kindje met Chinees uiterlijk en zonder haren gevonden op het station. Na enkele weken speurwerk bleek een 19-jarige vrouw uit een asielzoekerscentrum de moeder van het zeven maanden oude kind. De verwarde vrouw hoefde uiteindelijk niet de cel in.

Hart van Nederland, 29 november 2017: "Vrouw aangehouden die jongetje achterliet op Amsterdam CS"

De vrouw die mogelijk een klein jongetje heeft achtergelaten op Amsterdam CS, is gevonden en aangehouden. Dat maakt de politie zojuist bekend. Het jochie van ongeveer 5 jaar oud liep afgelopen zondag moederziel alleen rond op Amsterdam Centraal Station. De politie ontfermde zich over hem. Niemand meldde de vermissing bij de politie. Sindsdien werd naarstig gezocht naar de vrouw die volgens beelden van bewakingscamera’s bij het jongetje had rondgelopen. Woensdag bracht de politie afbeeldingen naar buiten van bewakingscamera’s. Dankzij tips die de politie binnen heeft gekregen, is ze uiteindelijk gevonden. Ze is nog niet gehoord door de politie. Het jongetje is opgenomen bij een pleeggezin en is in goede gezondheid.

Het Parool, 29 november 2017: "Jongetje aangetroffen op CS, vermoedelijk achtergelaten"

De politie heeft zondag een kind zonder begeleiding aangetroffen op Centraal Station. Vermoedelijk is het jongetje achtergelaten op het station. Het kind, vermoedelijk rond de vier of vijf jaar oud, verkeert in goede gezondheid en is tijdelijk opgevangen door een pleeggezin. Er is sinds zondag nog geen contact opgenomen met de politie over het jongetje en het is onduidelijk uit welk land het kind komt. Met behulp van tolken is geprobeerd zijn nationaliteit te achterhalen, maar de politie is daar nog niet veel wijzer van geworden, omdat het jongetje überhaupt niets zegt. Op camerabeelden, die de politie woensdag heeft vrijgegeven, is te zien dat het jongetje eerder in gezelschap was van een vrouw. Op andere beelden is de vrouw alleen op het station te zien. Wie de vrouw is, is vooralsnog onduidelijk. De politie wil met haar in contact komen.

De Telegraaf, 29 november 2017: "Politie tast in duister over kind Amsterdam CS"

AMSTERDAM - UPDATE 10.27 uur - De politie heeft geen idee waar het jongetje dat zondag moederziel alleen op Amsterdam Centraal is gevonden vandaan komt. Het kind wordt geschat op vier tot vijf jaar oud en heeft nog geen woord uitgebracht tegen de politie. Ook verscheidene tolken zijn er niet in geslaagd om met de jongen te praten. De politie kan ook niet zeggen of het kind uit Nederland komt. Vooralsnog heeft niemand contact opgenomen met de politie om zijn vermissing te melden.

Op camerabeelden is te zien dat het jongetje samen met een vrouw door het station loopt. Vermoedelijk is de jongen door haar achtergelaten. De politie is daarom op zoek naar de vrouw. Zij is duidelijk te zien op vrijgegeven camerabeelden. De jongen is geblurd te zien vanwege zijn privacy. Als de gezochte vrouw zich niet meldt, zal de politie meer informatie vrijgeven over het uiterlijk van de jongen. Tot op heden heeft niemand contact opgenomen met de politie om zijn vermissing te melden. Het kind is opgevangen in een pleeggezin. De Raad voor de Kinderbescherming doet onderzoek naar wat het best is voor het kind.

'Vondeling zeldzaam'
Vondelingen ouder dan een jaar zijn uiterst zeldzaam, zo zegt de Raad voor de Kinderbescherming in een reactie. De laatste was het Italiaanse jongetje Luca dat in 2002 bij de Burger King op eveneens Amsterdam Centraal werd gevonden. Pas weken later dook zijn moeder op. Babyvondelingen worden een tot twee keer per jaar gevonden.

Direct naar voogd
De kinderen krijgen vrijwel direct via de rechter een tijdelijk voogd aangewezen. Het kind wordt ook meteen in een pleeggezin geplaatst. De Kinderbescherming doet daarna onderzoek naar de vondeling. „Wat is er met het kind? Daarbij worden tolken en speltherapeuten ingezet. Je laat niet iedereen los op zo’n kind”, aldus een woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming. Als de ouders zijn gevonden, wordt er eerst onderzocht of er wel een hereniging kan plaatsvinden. „Zeker als het kind is achter gelaten, heeft zo’n moeder vaak wel hulp nodig.”

De Telegraaf, 29 november 2017: "Politie tast nog in het duister, jochie zegt geen woord. Vrouw die kind op Amsterdam CS achterliet aangehouden"

AMSTERDAM - UPDATE - De vrouw die werd gezocht in verband met de vondst van een kind op Amsterdam Centraal Station, is aangehouden. Dat gebeurde op straat in Amsterdam. Wie ze is, wat de relatie is met het jongetje en waarom zij hem moederziel alleen achterliet, moet nog worden uitgezocht. Ze moet nog worden verhoord. De politie kwam de vrouw op het spoor nadat camerabeelden van haar waren verspreid. Daarop kwamen verscheidene tips van alerte burgers binnen. Gecombineerd met de informatie die de politie zelf al had, leidde dat woensdag tot de aanhouding van de vrouw. Details over de identiteit van de vrouw zijn nog onbekend. Ook moet worden uitgezocht wat haar relatie met het kind is, bijvoorbeeld of zij de moeder van het jochie is. Het kind, dat zondag in zijn eentje op het station werd aangetroffen, is opgevangen in een pleeggezin. Hij is tot op heden door niemand als vermist opgegeven.

Geen woord
Het kind wordt geschat op vier tot vijf jaar oud en heeft drie dagen lang nog geen woord uitgebracht tegen de politie. Zijn naam, leeftijd en land van herkomst zijn dan ook niet bekend. Zelfs de inzet van tolken heeft er niet voor kunnen zorgen dat het jochie begint te praten. Met zijn gezondheid is verder niets mis, laat de politie weten.

'Vondeling zeldzaam'
Vondelingen ouder dan een jaar zijn uiterst zeldzaam, zo zegt de Raad voor de Kinderbescherming in een reactie. De laatste was het Italiaanse jongetje Luca dat in 2002 bij de Burger King op eveneens Amsterdam Centraal werd gevonden. Pas weken later dook zijn moeder op. Babyvondelingen worden een tot twee keer per jaar gevonden.

Openbaar Ministerie, 1 december 2017: "Begeleiding voor moeder die zoontje achterliet"

e vrouw die dinsdag 28 november is aangehouden nadat ze die zondag daarvoor een jongetje op het Centraal Station in Amsterdam had achtergelaten, is vandaag door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Vastgesteld is dat zij de moeder is van het jongetje. Het jongetje is inmiddels ondergebracht bij een pleeggezin, waar hij het naar omstandigheden goed maakt.

Er lijkt bij de 39-jarige vrouw, die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, sprake van de nodige sociale problematiek. Mogelijk heeft dat ook een rol gespeeld bij haar beslissing haar vierjarig zoontje op het Amsterdamse Centraal Station achter te laten. De Reclassering zal, al dan niet in samenwerking met de Raad voor de Kinderbescherming, onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de vrouw te begeleiden en te ondersteunen. In afwachting van een geschikte opvanglocatie en begeleidingsplan heeft de rechter-commissaris besloten de vrouw in bewaring te stellen.

RTLNieuws.nl, 21 december 2017: "Moeder die kind achterliet op Amsterdam CS weer vrij"

De vrouw die onlangs haar 4-jarige zoontje achterliet op het Centraal Station van Amsterdam, zit sinds maandag niet meer vast. De vrouw is ondergebracht op een plek waar ze 'passende begeleiding' krijgt, meldt het Openbaar Ministerie aan RTL Nieuws.

Jongetje in pleeggezin
De 39-jarige vrouw, die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, zal worden vervolgd voor het te vondeling leggen van een kind onder de zeven jaar. Bij de behandeling zal rekening worden gehouden met de sociale problemen die de vrouw heeft. Met het jongetje gaat het naar omstandigheden goed. Hij is ondergebracht in een pleeggezin.

De Telegraaf, 10 september 2018: "Moeder vondeling CS voor de rechter"

Door SASKIA BELLEMAN | AMSTERDAM - De 40-jarige moeder van het jongetje dat vorig jaar november op 26 november werd achtergelaten op het Centraal Station, moet volgende week dinsdag verschijnen voor de rechtbank in Amsterdam. Nabila R. wordt verdacht van het te vondeling leggen van de toen bijna vier jaar oude kleuter. De politie tastte dagenlang in het duister over de leeftijd, de naam en het land van herkomst van het kind. Hij sprak geen woord. Ook de inzet van tolken mocht niet baten. De jongen werd ondergebracht in een pleeggezin. Drie dagen later werd Nabila R. op straat in Amsterdam aangehouden. Burgers herkenden haar op de camerabeelden die de politie had verspreid. Daarop loopt ze met twee rolkoffers door het station, met haar zoontje naast haar.

Op het te vondeling leggen van een kind staat volgens de wet een gevangenisstraf van 4,5 jaar. Als de vader of moeder zoiets doet, kan de straf met een derde worden verhoogd. Waarom Nabila R. haar zoontje achterliet op het Centraal Station is niet duidelijk. Het Openbaar Ministerie zei na haar aanhouding dat Nabila R. last leek te hebben van „de nodige sociale problematiek.” Haar advocate Romy Hartman wilde nog niet zeggen of de vrouw is onderzocht door een psychiater of psycholoog.

Het is niet de eerste keer dat een kind wordt achtergelaten op het Centraal Station. In 2002 zat de 6-jarige Luca moederziel alleen in de Burger King op het CS. Hij had een briefje in zijn hand waarin werd gevraagd om goed voor hem te zorgen. Zijn moeder meldde zich anderhalve maand later. Ze vertelde dat een Chinese priester haar had gezegd dat haar kind werd geplaagd door de geest van een overleden familielid en dat het slecht met hem zou aflopen. Ze werd tot drie maanden gevangenisstraf veroordeeld. Luca bleef anderhalf jaar in een Amsterdams pleeggezin, en verhuisde daarna naar Italië. In 2003 liet een 19-jarige asielzoekster een baby van zeven maanden achter op het CS. Zij werd vanwege haar geestestoestand niet veroordeeld. De zitting tegen Nabila R. volgende week dinsdag is nog niet inhoudelijk.

Het Parool, 18 september 2018: "Zaak vondeling op CS in oktober voor de rechter"

Door Hanneloes Pen | De inmiddels 40-jarige Marokkaanse moeder Nabila R., die eind november haar destijds vierjarig zoontje achterliet op het Centraal Station, stond dinsdagochtend tijdens een pro forma zitting voor de rechter. Omdat er geen nadere onderzoekswensen zijn, wordt de zaak op 15 oktober inhoudelijk behandeld.

De vrouw met roze hoofddoek kijkt strak voor zich uit, terwijl ze in de hal van de rechtbank op de behandeling van haar zaak zit te wachten. Na een tijdje trekt ze haar hoofddoek over haar gezicht. Al te best gaat het niet met haar, zegt advocaat Romy Hartman.

Geregeld bezoek
Haar zoon woont nog steeds in een pleeggezin. Zij zelf zit bij het Leger des Heils. Het gaat met haar zoon beter dan in het begin, maar hij eet nog steeds niet goed, beaamt R., met een tolk aan haar zijde, in de rechtszaak. R. ziet haar zoon geregeld: één keer per week. Het jongetje werd zondag 26 november vorig jaar op het Centraal Station aangetroffen door de politie. Het kind werd meegenomen en opgevangen in een pleeggezin.

Gouden tip
Daags na de vondst van het jongetje verspreidde de politie bewakingsbeelden, waarop te zien was dat hij in gezelschap was van een vrouw met twee rolkoffertjes. Deze vrouw, de moeder van het jongetje, kon kort worden gearresteerd door een 'gouden tip' van iemand die haar herkende. Ze zat bijna een maand vast. R. heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. Zij werd zelf ondergebracht op een opvanglocatie waar ze 'passende zorg' krijgt. R. wordt vervolgd voor het te vondeling leggen ofwel achterlaten van een kind onder de zeven jaar. Bij de behandeling van de zaak zal ook de sociale problematiek van de moeder uitgebreid aan de orde komen.

De Telegraaf, 15 oktober 2018: "Voorwaardelijke straf geëist tegen moeder vondeling CS"

Door MASCHA DE JONG | AMSTERDAM - Tegen de vrouw, die vorig jaar november haar bijna 4-jarige zoon achterliet op het Centraal Station in Amsterdam, is een voorwaardelijke straf van zestig dagen gevangenisstraf geëist met een proeftijd van twee jaar. Op deze wijze kan de reclassering haar in de gaten blijven houden.

De 40-jarige Nabila R. blijkt een Marokkaanse met een tijdelijke Italiaanse verblijfsvergunning. Ze kwam met de 3-jarige Amir uit Zuid-Europa, waar ze de jongen nauwelijks aankon. Hij was niet zindelijk, praatte niet en schreeuwde alleen maar. Niemand wilde met haar omgaan door het kind en ze werd zelfs uit huis geplaatst, vertelde ze tijdens de rechtszaak. Ook in Nederland zette een vriendin haar uit huis, omdat het kind zich zou misdragen.

Uit pure wanhoop liet ze de jongen op zondagmiddag 26 november 2017 achter op het Centraal Station. De camerabeelden gingen heel Nederland door hoe zij samen nog op het station liepen. Na haar vertrek rende de jongen door de hal. Op zoek naar zijn moeder. Uit het onderonsje tussen de rechters en moeder bleek zij een uur en kwartier later nog een keer op het station te zijn gaan kijken. De rechters vonden die poging niet overtuigend. ,,Maar u bent allen moeder, u weet dat een moederhart een kind nooit loslaat”, snikte zij.

Hoewel er in haar tas een treinkaartje naar Schiphol en een ticket naar Casablanca werden gevonden, drie dagen later bij haar aanhouding, hield Nabila R. bij hoog en laag vol dat ze niet wilde vertrekken. Ze zei zich ervan bewust te zijn dat op een plek met zoveel camera’s toch wel werd achterhaald dat zij haar zoontje had achtergelaten.

Daarmee werd de daad in de rechtbank vervormd tot een schreeuw om hulp. De advocate van de analfabete en zwakbegaafde Nabila R., die tijdens de daad aan depressies leed, vertelde dat het de enige mogelijkheid was voor haar cliënte om support af te dwingen. R. bevestigde die lezing: ,,Want op het CS is het zo druk, daar durft niemand hem aan te raken. Maar daar gaan ze hem wel helpen.”

De rechters hielden haar voor dat het een wonder was dat een aardige buschauffeur het eenzame jongetje zag en niet iemand met slechte bedoelingen.

Uiteindelijk is het wel zo uitgepakt, zoals Nabila R. hoopte. De jongen is in een pleeggezin geplaatst en hij zit daar nog steeds. De rust doet hem goed. Hij praat, gaat naar school en hij mag zijn biologische moeder één keer per week zien. ,,Hij doet het echt goed”, zei R. om daar aan toe te voegen dat zij hem in de toekomst wel weer terug wil.

Dat zal niet zomaar gaan. De rechters waren zeer begaan met het lot van de jongen en wilden dat hij ook in de nabije toekomst zo goed mogelijk geholpen wordt. Daar paste een vrijspraak van moeder niet in. Omdat haar verblijfstatus ongewis is, kan de reclassering haar alleen helpen als zij in het straftraject zit. De eis van de officier van justitie was daar ook op afgestemd: naast de 19 jagen gevangenisstraf, die R. al uitzat in voorarrest, hoorde de vrouw nog 60 dagen voorwaardelijk eisen met een proeftijd van 2 jaar. De afgevaardigde van de reclassering stelde daar wel bij dat R. zich moet onderwerpen aan hulp, zoals dagbesteding. De advocate van R. vertelde dat het ook het leren van Nederlands of een moederkind-traject kan behelzen.

De uitspraak van de rechter volgt op 29 oktober.

Het Parool, 15 oktober 2018: "OM eist 19 dagen cel voor moeder van vondeling CS"

DOOR: HANNELOES PEN | Nabila R., de 40-jarige Marokkaanse moeder die eind vorig jaar haar driejarig zoontje achterliet op Amsterdam CS, hoeft van justitie niet terug in de cel. Ze zag geen uitweg voor haar kind, zegt ze zelf. Volgens R. had ze problemen met haar zoon en kon ze nergens hulp vinden. "Amir was agressief en sprak niet. Niemand kon hem helpen. Mijn zoon werd zieker en zieker, en kreeg aanvallen. De enige oplossing was hem achter te laten," zei ze maandagochtend in de rechtbank. De officier van justitie eiste een onvoorwaardelijke celstraf van 19 dagen, die ze al heeft uitgezeten, en een voorwaardelijke straf van 60 dagen.

Nabila R., analfabeet en zwak­begaafd, liet op zondag 26 november 2017 haar destijds driejarig zoontje achter op CS. Op camerabeelden is te zien dat hij er na zijn achterlating in zijn eentje rondrende. Een buschauffeur merkte het jongetje op en bracht hem naar de politie.

Vliegticket
Daags na de vondst van het jongetje verspreidde de politie bewakingsbeelden waarna de moeder na een tip werd gevonden in de Warmoesstraat. In haar tas werd een vliegticket naar Casablanca aangetroffen. "Ik kon niet helder denken. Ik wilde bij mijn zoon zijn. Ik kon niet slapen en hoorde steeds zijn stem. Ik probeerde hem te vinden. Niemand kan zijn kinderen loslaten," vertelt R. die sinds haar vrijlating bij het Leger des Heils verblijft. De moeder woonde eerder in Italië en leefde met haar zoon op straat nadat ze door haar partner uit huis was ­gezet. Ze ging naar een vriendin in Nederland omdat ze hulp wilde hebben voor haar zoon. Die vriendin stuurde haar ook weg.

Geholpen
Ze ging die zondag naar CS. "Ik was aan het denken en piekeren. Ik wist dat er camera's hingen zodat we gezien zouden worden." Op de vraag van de rechter waarom ze zo'n klein jongetje alleen heeft gelaten, antwoordde R. huilend: "Dan wordt hij tenminste geholpen. Dat is beter dan bij mij zijn." Amir is ondergebracht bij een pleeggezin. Het gaat beter met hem. In het pleeggezin is Amir, die voor een jaar onder voogdij staat, gaan praten. Hij gaat inmiddels naar school. "Er wordt gedacht dat hij een vorm van autisme heeft," zegt de rechter.

Verblijfsstatus
"Ik accepteer dat niet. Ik zie hem als een normaal persoon," reageert R., die in Italië een tijdelijke verblijfs­status had en nog een dochter heeft in ­Marokko. Ze heeft inmiddels wekelijks contact met Amir. Er wordt momenteel 'hard gewerkt' om een verblijfsstatus voor R. te regelen. De officier eiste naast de 19 dagen cel een voorwaardelijke celstraf van 60 dagen met de voorwaarden dat R. een moeder-kindtraject volgt, naar dagbesteding gaat en Nederlands leert. "Nu is het een aardige buschauffeur die Amir vond, maar het had heel anders kunnen aflopen," ­aldus de officier. De uitspraak is op 29 oktober.