Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

11 april 2020, babylijkje Ivo, Haaksbergen

Strafzaak

Rechtbank Overijssel, 11 juni 2021, ECLI:NL:RBOVE:2021:2363.
De rechtbank veroordeelt een 31-jarige vrouw uit Haaksbergen voor het doden van haar pasgeboren zoontje tot een celstraf van 8 jaar en tbs met dwangverpleging. Het jongetje is op brute wijze verwond en gewurgd. Hij werd slechts een half uur oud.

ad.nl, 21 april 2020: "Moeder (30) van overleden baby Haaksbergen aangehouden"

Een 30-jarige vrouw uit Haaksbergen is vanochtend aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van haar pasgeboren baby. Sinds eerste paasdag doet de politie al onderzoek bij het huis van de ouders in Haaksbergen.

In de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 april kreeg de politie een melding vanuit ziekenhuis MST in Enschede dat daar een 30-jarige vrouw met haar pasgeboren overleden baby was binnengekomen. De doodsoorzaak van het kindje was onduidelijk. Omdat de baby mogelijk thuis was overleden, werd het huis van de moeder en haar partner aan de Jan Vermeerstraat afgezet en doorzocht op forensische sporen. De afgelopen dagen bleef het lang onduidelijk wat er in en rond het huis was gebeurd. Een rechercheteam van de politie doet onderzoek naar de doodsoorzaak van de baby.

rtvoost.nl, 21 april 2020: "Haaksbergse moeder had al eerder dode baby, ook vader verdachte"

Jan Colijn | De 30-jarige moeder uit Haaksbergen, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van haar pasgeboren kind, had al eerder een dode baby. De politie maakte vandaag bekend dat de vrouw eerder vanochtend is aangehouden. Ook de vader blijkt verdachte in deze spraakmakende zaak. De politie wil niet kwijt of er nu ook een onderzoek wordt ingesteld naar het overlijden van de eerste dode baby.

De zaak kwam aan het rollen nadat de vader en moeder zich in de nacht voor Eerste Paasdag met de dode baby in het ziekenhuis hadden gemeld. Blijkbaar waren de omstandigheden waaronder dat gebeurde dusdanig verdacht dat de artsen alarm sloegen.

Woning doorzocht
Daarop werd de woning aan de Jan Vermeerstraat in Haaksbergen dagenlang hermetisch afgesloten voor forensisch onderzoek. Aanvankelijk werd ook de voortuin afgesloten voor dit onderzoek, maar de zwarte schermen zijn teruggeplaatst waardoor alleen de voorgevel is afgeschermd en de omwonenden niet voortdurend tegen een grote stellage aan hoeven te kijken. Aanvankelijk werden er in deze zaak nog geen aanhoudingen verricht, maar verbleef het stel elders, bij familie buiten Haaksbergen. Dinsdagochtend maakte de politie echter bekend dat de moeder is aangehouden. Ze wordt verdacht van "betrokkenheid bij de dood van haar pasgeboren baby".

Ook vader verdachte
Ook de vader blijkt verdachte in deze zaak. De politie bevestigt dit, maar wil verder niets kwijt over zijn mogelijke rol. Waar de moeder is aangehouden, blijft de vader vooralsnog op vrije voeten. De politie zegt dat het onderzoek naar de doodsoorzaak en toedracht rond het misdrijf verdergaat. Wel is inmiddels sectie verricht op het lichaam van de baby. "Over de uitkomsten daarvan doen we geen mededelingen", aldus politiewoordvoerster Chantal Westerhoff.

Al eerder bevallen
Bronnen melden tegenover RTV Oost dat de vrouw in het recente verleden ook al eens is bevallen van een baby en dat ook dit kind kort daarop overleed. De politie zegt hiervan op de hoogte te zijn. "We kennen deze informatie, maar gaan hier verder niet inhoudelijk op in. Het mag duidelijk zijn dat deze zaak uiterst gevoelig ligt", aldus de woordvoerster. In de kennissenkring was niet bekend dat de moeder zwanger was van een tweede baby, zo melden bronnen. Ook de buren wisten van niets. Omwonenden vertellen dat de moeder heeft verklaard dat ze zelf ook niet wist dat ze zwanger was.

nos.nl, 24 april 2020: "Moeder dode baby Haaksbergen verdachte, vader vrij"

De vader in de zaak van de dode baby in Haaksbergen is geen verdachte meer. De 30-jarige moeder is dat nog wel en blijft in voorarrest. Ook is er opnieuw onderzoek gedaan in de woning van het gezin.

De ouders kwamen in het paasweekeinde met hun overleden kind naar het ziekenhuis. De artsen sloegen alarm, omdat ze het niet vertrouwden. Daarop deed politie uitgebreid onderzoek in de woning van de ouders in Haaksbergen. Het kindje was daar overleden.

Betrokkenheid bij de dood
De moeder wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van "betrokkenheid bij de dood van haar pasgeboren baby", zoals de aanklacht luidt volgens RTV Oost. Aanvankelijk werd ook de vader van het kind als verdachte beschouwd, maar vanochtend is bekendgemaakt dat dat niet langer het geval is. Waarom de vader vrijuit gaat, wil OM-woordvoerder Annette Toonen niet zeggen. "Zeker omdat hij nu ook geen verdachte meer is."

Zoals eerder gemeld is enkele jaren geleden ook al een baby van de vrouw kort na de geboorte overleden. Onbekend is of er nu ook nader onderzoek wordt gedaan naar dit eerste overlijden.

rtvoost.nl, 27 juli 2020: "Dode baby Haaksbergen: justitie legt moeder moord ten laste"

Jan Colijn | Justitie gaat ervan uit dat de moeder uit Haaksbergen die haar baby zou hebben omgebracht, het kind met een vooropgezet plan heeft gedood. Het OM legt de moeder namelijk moord ten laste. Dat melden bronnen aan RTV Oost. Justitie wil niet reageren. De vrouw, die al maanden in voorarrest zit, moet zich volgende week voor het eerst in het openbaar voor de rechter verantwoorden. Tot op heden wilde justitie slechts kwijt dat de vrouw wordt verdacht van 'betrokkenheid bij de dood van haar kind'. Naar nu blijkt legt justitie de vrouw dus moord ten laste. En als dat niet bewezen kan worden, moet ze volgens het OM worden veroordeeld voor doodslag.

Duidelijk plan
Bij moord gaat justitie ervan uit dat de vrouw van tevoren duidelijk het plan had haar baby om te brengen. Bij doodslag zou ze dat in een opwelling kunnen hebben gedaan. De spraakmakende zaak kwam dit voorjaar aan het rollen nadat de moeder en haar partner zich in het weekend voor Pasen met hun dode baby in het ziekenhuis van Enschede hadden gemeld. De omstandigheden waaronder dat gebeurde, waren dusdanig verdacht dat de artsen de politie alarmeerden.

Moeder alleen thuis
Tijdens de bevalling was de moeder overigens alleen thuis. Nadat haar partner was thuisgekomen, zijn de ouders met de dode baby naar het ziekenhuis gereden. Aanvankelijk werden de vader en moeder alleen gehoord en mochten ze op vrije voeten blijven. Enkele dagen later werd de moeder alsnog aangehouden. De vader was in eerste instantie ook verdachte in deze zaak, maar hij is dat intussen niet meer.

Eerder bevallen
De vrouw zou niet hebben geweten dat ze zwanger was. Bekend is dat de moeder eerder al is bevallen van een kind dat heel kort heeft geleefd. Ook bij deze eerdere bevalling zou ze niet hebben geweten dat ze zwanger was, zo vertelde ze in haar kennissenkring. Daarvoor zou een medische oorzaak zijn. Onduidelijk is nog of de politie dit eerdere sterfgeval heeft onderzocht. Mogelijk komt dit tijdens de eerste pro-formazitting aan de orde.

Alles uit de kast
Advocaat Mariska Pekkeriet wil niet zeggen of de moeder tijdens de vele politieverhoren een verklaring heeft afgelegd. Ook wil ze niet ingaan op de vraag of de moeder tijdens de rechtszaak een toelichting zal geven of dat ze verder het zwijgen ertoe zal doen. Justitie heeft tijdens het onderzoek alles uit de kast gehaald. Zo is het huis aan de Jan Vermeerstraat dagenlang helemaal uitgekamd op zoek naar forensische sporen. Ook werd er een videoreconstructie gehouden. Daarbij was de moeder aanwezig, waarna op haar aanwijzingen op film is vastgelegd hoe het er in die fatale nacht aan toe moet zijn gegaan.

Speciaal team Defensie
Bovendien deed een gespecialiseerd team van Defensie twee dagen lang onderzoek in en rond de woning. Dit zogeheten Advanced Search Team doorzocht met radarapparatuur de woning en de rest van het perceel. Met deze apparatuur kan metersdiep in de grond worden gekeken of er sprake is van bodemverstoringen. Ook kan er in huizen dwars door muren worden gekeken. Bij deze zoekactie werden ook honden ingezet en werd met prikstokken de bodem doorzocht.

Woning vrijgegeven
Pas medio juni werd de woning aan de Jan Vermeerstraat vrijgegeven. Daarop is het pand meteen door vrienden en/of familie van de moeder en haar partner leeggehaald. Justitie wilde over de diverse onderzoeken slechts kwijt dat die nodig waren in het kader van 'waarheidsvinding'.

rtvoost.nl, 3 augustus 2020: "Dode baby Haaksbergen: 'Moeder wurgde zoontje met ceintuur badjas'"

Jan Colijn | De 30-jarige moeder uit Haaksbergen die al maanden in voorarrest zit omdat ze betrokken zou zijn bij de dood van haar pasgeboren baby, wordt er door justitie van verdacht dat ze haar zoontje Ivo met geweld van het leven heeft beroofd. Dat bleek vanochtend tijdens het begin van de rechtszaak tegen de moeder. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat ze haar baby met de ceintuur van haar badjas heeft gewurgd.

De moeder moest vanochtend voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank verschijnen, maar liet verstek gaan. Zoals RTV Oost vorige week al meldde, legt het Openbaar Ministerie de vrouw moord ten laste. Zelf zegt ze zich niets meer te herinneren van de bewuste nacht. Ze geeft dan ook geen verklaring. "Zoek het maar uit, onderzoek zal het wel uitwijzen“, zo verklaarde de moeder tijdens de politieverhoren, zo maakte justitie vanochtend bekend. Na de dood van de baby schakelde de Haaksbergse geen medische hulp in. Wel appte ze volgens justitie met anderen over 'koetjes en kalfjes'.

Gruwelijke details
Daarbij maakte justitie bekend dat de vrouw ervan wordt verdacht dat ze haar pasgeboren zoontje Ivo 'verwondingen heeft toegebracht op het lichaam', zoals de aanklacht luidt. Ze zou het kind opzettelijk hebben verwond. De baby had een schedelbreuk van acht centimeter en had een bloeduitstorting op de tong.

Vooropgezet plan
De moeder wordt moord ten laste gelegd, wat inhoudt dat ze met voorbedachte rade heeft gehandeld. Volgens het OM heeft de moeder haar zoontje volgens een vooropgezet plan om het leven gebracht. Als dit niet kan worden bewezen, wil het OM dat de rechtbank de vrouw veroordeelt wegens doodslag. Bij moord gaat justitie ervan uit dat de vrouw van tevoren duidelijk het plan had haar baby om te brengen. Bij doodslag zou ze dat in een opwelling kunnen hebben gedaan. Voor de rechtbank Almelo ging het vanochtend om een zogenoemde pro-formazitting. Op 19 oktober is er een regiezitting.

Verdachte omstandigheden
De zaak kwam aan het rollen toen de vrouw en haar partner zich in de nacht voor Eerste Paasdag met het kind in het ziekenhuis van Enschede meldden. De omstandigheden waaronder dat gebeurde, waren dusdanig verdacht dat artsen de politie alarmeerden. Daarna volgden tal van onderzoeken in de woning aan de Jan Vermeerstraat. Nadat eerst forensisch experts de woning en het omliggende perceel hadden uitgekamd, volgde onder meer een videoreconstructie. Daarbij was de moeder aanwezig, waarna op haar aanwijzingen op video werd vastgelegd hoe die fatale nacht er volgens haar had uitgezien.

Zoekteam Defensie
Daarna volgde nog een laatste onderzoek door een speciaal zoekteam van Defensie. Daarbij werd speciale radarapparatuur ingezet, waarmee onder meer tot zes meter diep in de bodem kan worden doorzocht en dwars door muren kan worden gekeken. Nadat de ouders dit voorjaar tegenover de politie een eerste verklaring hadden afgelegd, werden beiden weer op vrije voeten gesteld. De moeder werd enkele dagen later alsnog aangehouden. De vader werd aanvankelijk door justitie ook als verdachte aangemerkt, maar hij is dat intussen niet meer.

Eerder bevallen
De moeder was overigens al eens eerder bevallen van een kind dat slechts korte tijd leefde. Zowel nu als bij haar eerdere baby wist haar naaste omgeving niet dat ze zwanger was. Tegenover vrienden en familie verklaarde de Haaksbergse dat ze dit zelf ook niet wist. Daar zou een medische oorzaak voor zijn.

nos.nl, 28 mei 2021: "Vijf jaar cel en tbs geëist tegen moeder dode baby Haaksbergen"

Het OM eist tegen een 31-jarige vrouw uit Haaksbergen een celstraf van vijf jaar en tbs met verpleging voor het doden van haar pasgeboren zoon. De vrouw heeft wisselend verklaard over of het kindje na de geboorte wel of niet heeft geleefd. Het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat de vrouw verantwoordelijk is voor de dood van haar zoon. Op 11 april vorig jaar bracht zij volgens het OM de baby om het leven, die maximaal een half uur daarvoor was geboren.

Het OM stelt dat alleen de vrouw de baby om het leven kan hebben gebracht. "Na uitgebreid onderzoek is onomstotelijk vastgesteld dat de verdachte als enige in de woning aanwezig was tijdens de geboorte en het half uur daarna waarin de baby moet zijn gedood," De 31-jarige vrouw heeft de baby gewurgd, zegt het OM. Ook zou de vrouw hem met opzet hebben verwond. De vrouw heeft geen verklaring gegeven voor het letsel van het kind.

Wist niet dat ze zwanger was
Ze zegt niet te hebben geweten dat ze zwanger was. Wat er na de bevalling precies is gebeurd, is onduidelijk. De verdachte herinnert zich dat ze heeft gedoucht en heeft opgeruimd. Ze stuurde volgens het OM ook appjes 'over koetjes en kalfjes' naar anderen. Op de meeste vragen gaf de vrouw geen duidelijk antwoord. "Door ontwijkende antwoorden lijkt ze zich te willen neerzetten als een slachtoffer in plaats van een dader." Na de dood van de baby schakelde ze geen medische hulp in. Ze ging pas tegen middernacht naar het ziekenhuis van Enschede. Artsen vertrouwden het niet en schakelden de politie in. De vrouw werd enige tijd daarna aangehouden. De vader werd ook gearresteerd, maar later weer vrijgelaten.

Volgens de advocaat van de vrouw valt de moeder niks te verwijten. Er is volgens haar sprake van een menselijk drama. "Er is geen sprake van moedwillig zwijgen, maar van verwarring." De vrouw kan zich volgens haar echt niet herinneren wat er is gebeurd.

ad.nl, 11 juni 2021: "Acht jaar en tbs voor moeder uit Haaksbergen die baby Ivo doodde"

Gerben Kuitert | Linde de W. (31) uit Haaksbergen is door de rechtbank veroordeeld tot acht jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het doden van haar pasgeboren zoontje Ivo. De W. werd op 11 april 2020 aangehouden toen ze met haar partner en de overleden baby in het Enschedese ziekenhuis kwam.

Deskundigen stelden later vast dat de baby kort na de geboorte met geweld om het leven moet zijn gebracht. Het jongetje had verschillende verwondingen, waar onder een scheur van acht centimeter in de schedel, en wurgsporen in de nek met het patroon van de ceintuur van de ochtendjas van Linde de W. De door de rechtbank opgelegde straf was drie jaar hoger dan de eis van officier van justitie Karel van der Valk. Die zei twee weken geleden bij de behandeling van de zaak dat Ivo waarschijnlijk niet langer dan een minuut of tien heeft geleefd. De doodsoorzaak is verwurging. Op de ceintuur van de ochtendjas, die moeder Linde meteen na de dood van Ivo in een emmer met zeepsop deed, is verdund bloed gevonden.

Schokkende hoeveelheid geweld
De rechtbank acht moord niet bewezen, maar doodslag wel. „Ivo is met een schokkende hoeveelheid gevarieerd geweld om het leven gebracht. De letsels zijn bij leven toegebracht tot maximaal een half uur na de geboorte”, aldus het vonnis. „Er is sprake van zeer ernstige geweldshandelingen. Verdachte wilde Ivo doden.” De vrouw zou er alles aan hebben gedaan haar zwangerschap en de bevalling te verbergen. Vlak na de geboorte appte ze met haar partner en vroeg hem hoe laat hij thuis was. Om te kijken hoeveel tijd ze nog had om de badkamer, waar ze beviel, schoon te maken en het babylijkje te verbergen, volgens justitie. Pas toen bleek dat ze daarvoor tijd tekort had, vertelde ze haar partner over de geboorte toen hij thuiskwam.

Geheugenverlies
Dat Linde de W. beweerde op de zitting dat ze niet wist dat ze zwanger was, maar op haar telefoon werd informatie gevonden dat ze zocht naar speciale piercings voor zwangere vrouwen. Daarnaast zocht ze op een website naar bijwerkingen van een medicijn bij zwangerschap. In de woning van het stel aan Jan Vermeerstraat werd later een gebruikte zwangerschapstest gevonden. De Haaksbergse moeder heeft steeds volgehouden dat ze niet meer weet dat ze Ivo doodde. Ze zou aan geheugenverlies lijden, mogelijk als gevolg van een trauma van een eerder dood geboren kindje. Daarover zegt de rechtbank: „Het geheugenverlies is niet geloofwaardig. De rapportages die daarover zijn uitgebracht door psychiater en psycholoog zijn onvoldoende onderbouwd.” De rechtbank acht Linde wel verminderd toerekeningsvatbaar ‘vanwege haar beperkte ontwikkeling van de geestvermogens’.