Skip to main content

8 oktober 2015, twee babylijkjes Skye en Caitlyn, Heerhugowaard

Zie ook dossier 3 december 2014, babylijkje Angel, Alkmaar.

Politie.nl, 8 oktober 2015: "Overleden baby aangetroffen"

Heerhugowaard - Op de Schelde is donderdagmiddag rond 14.00 uur een overleden baby aangetroffen in een tas die op straat stond. De politie doet op dit moment verder onderzoek op de plaats waar het kindje is aangetroffen en heeft op dit moment nog geen verdere informatie over het geslacht of de leeftijd van de baby. Verdere informatie volgt later.

RTV NH, 8 oktober 2015: "Baby dood gevonden in tas op straat in Heerhugowaard"

HEERHUGOWAARD In Heerhugowaard is een baby dood gevonden in een tas op straat, de Schelde in de Rivierenwijk. Dat meldt de politie. De baby werd rond 14.00 uur gevonden. De politie doet op dit moment verder onderzoek op de plaats waar het kindje is aangetroffen en heeft op dit moment nog geen verdere informatie over het geslacht of de leeftijd van de baby.

'Oudere baby'
Volgens buurtbewoners gaat het om een wat oudere baby, bovendien zou het kindje al enige tijd dood in huis hebben gelegen. De politie laat weten nog geen verdachte op het oog te hebben.

RTV NH, 8 oktober 2015: "Vindster babylijkje: "Toen ik het openmaakte zag ik haartjes""

HEERHUGOWAARD Het babylijkje dat vandaag in Heerhugowaard werd gevonden, werd bij toeval ontdekt. De bewoonster zou al een tijdje spullen van een vriendin hebben opgeslagen in haar schuur. Omdat de geur die uit de schuur kwam zo heftig was, besloot ze samen met haar overbuurvrouw te gaan kijken wat er in de tas zat.

"Ik werd gehaald door de buurvrouw, die vroeg of ik wat voor haar wilde uitpakken", vertelt de vrouw aangeslagen. "Er kwamen spullen uit de schuur en er zat iets tussen waarvan de lucht niet te verdragen was. Ik hoop niet dat iemand dat ooit hoeft te ruiken. Toen ik het openmaakte zag ik haartjes. Ik zei dat we meteen de politie moesten bellen." Dat er een lijkje in de tas zat kwam voor de dames als een grote schok. "Ze was niet bang voor wat erin zat. Het meisje van wie de spullen waren maakt namelijk vaak vlees. Het had net zo goed vergeten kipfilet kunnen zijn", aldus de vrouw. "Maar de politie kon meteen bevestigen dat het om een baby ging."

Verhoren
Volgens de politie is de baby al een tijdje dood. Over de identiteit en de doodsorzaak is nog niets bekend. De politie is druk bezig met het onderzoek en verhoort mensen uit de buurt. De buurt is in rep en roer door de gruwelijke vondst. "Het dringt nog niet tot me door, maar zo'n beeld vergeet je nooit meer", vertelt de buurvrouw. "Het is een baby'tje, geen ding wat je maar in de schuur douwt." De vindsters van het lijkje krijgen slachtofferhulp aangeboden.

RTV NH, 8 oktober 2015: "Buurt geschokt na vondst babylijkje: "Dit is wel heel extreem""

HEERHUGOWAARD De vondst van het babylijkje gisteren in Heerhugowaard houdt de gemoederen in de buurt flink bezig. Inwoners van de Rivierenwijk zijn geschokt en er doen veel verhalen de ronde over wat er gebeurd zou zijn.

"Ik zag steeds meer agenten en een groot deel van de straat werd afgezet", zegt een jongen uit de buurt. "Ik vroeg wat er aan de hand was en dan krijg je te horen dat er een dood jongetje gevonden is. Later bleek het te gaan om een baby. Dat is wel heel extreem." Een buurvrouw is enorm aangedaan. "Het is onwijs schrikken, dit doet zeker wat met me", vertelt ze. "Dit komt bij iedereen aan, dat merk je in de buurt. Normaal staan mensen ook wel buiten met elkaar te kletsen, maar niet zo. Het is toch een baby."

Het lijkje werd gisteren rond 14.00 uur gevonden in een tas in een schuur. De eigenaresse van de schuur bewaarde daar wat spullen voor een kennis. Uit één zak kwam zo'n heftige geur, dat ze samen met een buurvrouw ging kijken. "Toen ik het openmaakte zag ik haartjes. Ik zei dat we meteen de politie moesten bellen", aldus de buurvrouw na de vondst. Er is nog weinig bekend over wat er zich heeft afgespeeld. "Er is nog niet zoveel informatie over hoe oud het kindje is en over het geslacht. Ook of het een misdrijf is moeten we uitzoeken", aldus een woordvoerder van de politie. "Het lichaampje is nu in het mortuarium en wordt later vervoerd naar het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag, waar verder onderzoek gedaan wordt", gaat ze verder. "Er zijn nog geen verdachten aangehouden, maar we zijn wel mensen aan het verhoren."

Noordhollands Dagblad, 8 oktober 2015: "Overbuurvrouw na vondst babylijkje: ’Nou bellen we de politie’"

Door Gert van der Maten - 8-10-2015, 21:56 (Update 8-10-2015, 23:49)
HEERHUGOWAARD - Het is dat de bewoonster van Schelde 24 in Heerhugowaard op zoek ging in haar schuur naar een campingbedje anders had het nu gevonden dode kindje er wellicht nog tijden gelegen. Overbuurvrouw en vriendin Deborah van der Jagt, vindt het belangrijk dat het juiste verhaal in de krant komt. "Het moet echt duidelijk worden dat mijn vriendin hier niets mee te maken heeft."

Het kindje moet een jaar in de schuur verstopt hebben gelegen. Het lag immers tussen spullen die iemand anders een jaar geleden bij de bewoonster in de schuur had opgeslagen. Wie dat is, wil Deborah niet zeggen. "Maar dat hebben we wel aan de politie verteld."

Boterhamzakjes
Gistermiddag rond kwart over één werd Deborah door haar vriendin te hulp geroepen. "Toen ik daar kwam ging ik meteen zowat over m’n nek. Die lucht. Vreselijk. Toen stond zij al met boterhamzakjes om haar handen het pakket open te maken." In de buitenlucht maakten ze de bundel zo ver open tot duidelijk werd dat het geen dood dier of iets dergelijks was dat ze in handen hadden. "Ik zei: nou moeten we de politie bellen." Volgens Deborah was het heel duidelijk een overleden kindje van enkele maanden oud. "Ik zag haartjes. Maar het huidje bleef al aan onze boterhamzakjes kleven. Ik vergeet dat nooit meer en ik wens het niemand toe. Dat beeld raak ik nooit meer kwijt. En die geur..."

Overtrek
De buurman van nummer 22, met een aangrenzende schuur, zegt nooit iets geroken te hebben. "Terwijl er toch van die ventilatieopeningen tussen onze schuren zitten." Volgens Deborah komt dat omdat het kindje heel goed verpakt was. "Het was in handdoeken gewikkeld en in een overtrek. En daaromheen vuilniszakken, helemaal dichtgemaakt met ducttape." Haar vriendin kwam niet vaak in de schuur. Anders had ze de bundel misschien wel eerder gevonden. "Het is niet zo’n opruimertje", zegt Deborah. En ook zij zelf heeft nooit iets gemerkt. "Een half jaar geleden was ik er nog. Toen heb ik dit meegenomen." En ze tikt met haar voet een fiets in haar voortuin aan. Waar haar vriendin nu is, zegt ze niet. "We hebben haar bewust even een tijdje ergens anders ondergebracht."

AD, 9 oktober 2015: "Bewoonster die babylijkje vond: Tas lag er al een jaar"

Sandra Popma ontdekte donderdag tot haar grote afschuw een dode baby in een tas in haar schuurtje. De 34-jarige vrouw uit Heerhugowaard vermoedt dat de baby in het schuurtje is gelegd door een dakloze vriendin die wat spullen in Sandra's schuur mocht opbergen. Nadat de vriendin de spullen had neergezet, is Sandra bijna nooit meer in het schuurtje geweest. Tot donderdagmiddag.

Of de betreffende vriendin daadwerkelijk in verband kan worden gebracht met het dode kindje is nog niet bekend. Toch is Sandra woest, vertelt ze tegen het AD. "Ze heeft die spullen een jaar geleden neergezet. Ik heb haar al maanden niet meer gesproken. Ik ben ontzettend geschrokken, ik kan mijn huis niet meer in, alles is afgezet. Op Facebook heb ik woedende reacties gekregen."

Vreemde geur
Omdat Sandra bijna nooit in het schuurtje komt, had ze de baby, die daar waarschijnlijk al geruime tijd lag, niet eerder ontdekt. "Ik wilde een campingbedje pakken dat in het schuurtje lag. Toen ik bukte om het bedje te zoeken, rook ik een vreemde geur. Het rook naar oud vuilnis. Toen ik de zak waar de lucht vandaan kwam opende, ben ik me doodgeschrokken. Ik heb een vriendin gebeld. Die is meteen gekomen." Vriendin Deborah van der Jagt (35) herkende direct dat het een baby was toen ze de zak openmaakte. "Ik herkende een hoofdje tussen het plastic. We hebben meteen de politie gebeld."

Boodschappentas
De blanke baby was gewikkeld in vuilniszakken en een verfrommelde boodschappentas. Het lag in de foetushouding, aldus de twee vrouwen. Ze denken te weten dat de baby dood geboren is, maar zeker zijn ze daar niet van. Ook weten ze niet of het om een jongetje of een meisje gaat. Sandra logeert op dit moment bij een vriendin die twee straten verderop woont. Ze weet niet waar de vriendin op dit moment is. ,,Ik heb geen telefoonnummer van haar, en weet ook niet waar ze woont." De politie is op de hoogte van het bestaan van de dakloze vriendin. Het is nog niet bekend of de vrouw inmiddels is aangehouden.

Stille tocht
In de buurt worden plannen gemaakt om een stille tocht te organiseren voor de baby, aldus Sandra en Deborah.

RTV NH, 10 oktober 2015: "Locoburgemeester bezoekt vindplaats babylijkje"

HEERHUGOWAARD Locoburgemeester Carolien van Diemen van Heerhugowaard heeft vanmiddag met buurtbewoners gepraat in de buurt waar donderdagmiddag een babylijkje in een schuur werd gevonden. Na het tekenen van het condoleanceregister in het wijkcentrum ging Van Diemen de straat op. "We willen graag met de bewoners die daar behoefte aan hebben in gesprek. Daarom zijn we hier gekomen om ons gezicht te laten zien en om de bewoners de kans te geven er over te praten.

Buurtbewoonster Bianca Borremans is blij dat er Van Diemen haar gezicht in de wijk laat zien. "Dat vind ik wel netjes ja, het speelt heel erg in de buurt." Het lichaam van het kindje werd gevonden in een schuur aan de Schelde in Heerhugowaard. De baby was al een tijd lang dood toen het werd gevonden in een kartonnen doos. Aankomende donderdag wordt er een stille tocht georganiseerd ter nagedachtenis aan het kindje.

AD, 13 oktober 2015: "'Mogelijke moeder babylijk zit al in cel, maar is onschuldig'"

Een van de vrouwen die wordt genoemd als de mogelijke moeder van het gevonden babylijkje in Heerhugowaard, zit sinds kort in de cel vanwege winkeldiefstal en openstaande boetes. De 35-jarige vrouw heeft al vrijwillig DNA afgestaan, zegt haar broer. "Zij zegt dat ze niet de moeder is."

Het babylijkje werd vorige week donderdag gevonden in een tas in een schuur van een rijtjeswoning in Heerhugowaard. De bewoonster van het huis, Sandra Popma, vertelde al snel dat de tas van een dakloze vriendin is, die wat spullen in Sandra's schuur mocht oplaan. De tas zou al een jaar in de schuur hebben gestaan. Het babylichaampje zat in plastic verpakt en daar zaten weer dekens omheen. Van die genoemde dakloze vriendin, Madeleine B., ontbrak elk spoor. Haar broer Manfred vertelt nu dat ze al in de gevangenis zit, sinds korte tijd, vanwege een aantal openstaande boetes en winkeldiefstal. Volgens Manfred heeft zijn zus nu vrijwillig DNA afgestaan.

Drie kinderen
"Ik heb een tijd niet heel goed contact met haar gehad," vertelt de broer, "en ik weet natuurlijk ook niet wat ze allemaal uitspookt. Maar bij mijn weten, en dat zeggen ook vrienden van haar, was ze niet zwanger. Ze heeft al drie kinderen, alleen die zitten in een pleeggezin. Maar als ze wéér zwanger is geweest, was dat echt wel opgevallen." Volgens Manfred heeft de bewoonster van het huis waar het babylichaampje lag, Sandra Popma, juist geweigerd DNA af te staan. Sandra zelf wilde maandag geen commentaar meer geven en verwijst naar haar advocaat. Die was echter niet bereikbaar voor commentaar. Sandra en een buurvrouw zouden de baby vorige week in Sandra's schuur hebben 'ontdekt' toen ze een campingbedje zochten. De politie zegt nog geen verdachten te hebben aangehouden in deze zaak.

Nu.nl, 13 oktober 2015: "Tweede dode baby gevonden bij onderzoek Heerhugowaard"

De politie heeft in Heerhugowaard een tweede dode baby gevonden. Op 8 oktober was al een dode baby in een tas gevonden aan de Schelde. Tijdens het onderzoek dat volgde in een woning in deze straat is nog een lichaampje van een baby gevonden. De vondst van de tweede baby werd door de politie niet eerder gemeld omdat de politie eerst DNA-onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft laten doen om te onderzoeken of de baby's verwantschap hadden met de 34-jarige bewoonster of de 35-jarige vrouw die spullen in de woning in opslag had staan. Geen van beiden blijkt de moeder van de baby’s te zijn. Hun rol in deze zaak wordt verder onderzocht.

Baby's
Of beide baby's verwantschap hebben met elkaar en wat hun geslacht is, maakt de politie nog niet bekend. "De politie kan zich voorstellen dat deze bijzondere zaak emoties losmaakt en vragen oproept. Wij vragen echter begrip voor onze terughoudendheid in de informatieverstrekking", staat in een verklaring. "Er is al veel informatie publiek geworden. Dat kan het onderzoek bemoeilijken. Zowel mogelijke getuigen als verdachten kunnen immers beïnvloed zijn."

Dichtbij.nl, 20 oktober 2015: "Geen tweede stille tocht na vondst nieuw babylijkje"

Door Milo Lambers, Dichtbijredacteur. HEERHUGOWAARD - Er komt geen tweede stille tocht nu blijkt dat er nog een dode baby aan de Schelde is aangetroffen. Dat laten de beheerders van de Facebook-groep Heerhugowaardse Sterrenkindjes weten. Wel blijft de Facebook-groep de plek voor Heerhugowaarders om hun emoties en zorgen te uiten. Dat laat beheerder Monique Katuin aan dichtbij.nl weten. Zij is zeer geschokt van het nieuws dat er een tweede dode baby aan de Schelde is gevonden. 'Dit is onvoorstelbaar. Het lijkt wel een horrorfilm. Je gaat toch toch denken: was het een tweeling? Hebben die baby's lang geleefd?'

Bijeenkomst
Katuin geeft aan dat er grote onrust onder bewoners leeft. 'Mensen zijn vaak te geschokt om iets uit te kunnen brengen. Iedereen maakt zich zorgen. Het wordt tijd dat de gemeente een informatiebijeenkomst organiseert. Er leven zoveel vragen.' De Facebook-groep blijft actief, zo geeft Katuin aan. 'We hebben besloten om geen tweede tocht te organiseren. Wel blijft de pagina voor mensen de plek om hun emoties te uiten. We blijven ons daarvoor inzetten.' De afgelopen weken liepen de gemoederen af en toe hoog op de pagina. De beheerders houden dit in de gaten: 'Alle speculaties en aantijgingen worden verwijderd.'

AD, 20 oktober 2015: "Tweede dode baby gevonden in Heerhugowaard"

De politie heeft in Heerhugowaard een tweede dode baby gevonden. Op 8 oktober was al een dode baby in een tas gevonden in een schuurtje aan de Schelde. Tijdens het onderzoek dat volgde is nog een lichaampje aangetroffen in dezelfde woning. De eerste gruwelijke vondst werd gedaan door een buurtbewoonster. Ze vond het babylijkje twee weken geleden in een tas in een schuurtje van een rijtjeswoning in Heerhugowaard. De bewoonster van het huis, Sandra Popma, vertelde al snel dat de tas van een dakloze vriendin was, die wat spullen in Sandra's schuur mocht oplaan en dat ze van niks wist. De tas zou al een jaar in de schuur hebben gestaan. Het babylichaampje zat in plastic verpakt en daar zaten weer dekens omheen.

Verwantschap
De vondst van de tweede baby werd door de politie niet eerder gemeld omdat de politie eerst DNA-onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft laten doen om te onderzoeken of de baby's verwantschap hadden met de 34-jarige bewoonster of de 35-jarige vrouw die spullen in de woning in opslag had staan. Geen van beiden blijkt de moeder van de baby's te zijn. Hun rol in deze zaak wordt verder onderzocht. Of beide baby's verwantschap hebben met elkaar en wat hun geslacht is, maakt de politie nog niet bekend. "De politie kan zich voorstellen dat deze bijzondere zaak emoties losmaakt en vragen oproept. Wij vragen echter begrip voor onze terughoudendheid in de informatieverstrekking", staat in een verklaring. "Er is al veel informatie publiek geworden. Dat kan het onderzoek bemoeilijken. Zowel mogelijke getuigen als verdachten kunnen immers beïnvloed zijn."

Vrijwillig
Van de genoemde dakloze vriendin, ontbrak in eerste instantie elk spoor. Haar broer Manfred vertelde dat ze al in de gevangenis zit, sinds korte tijd, vanwege een aantal openstaande boetes en winkeldiefstal. Volgens Manfred heeft zijn zus vrijwillig DNA afgestaan. ,"De vondst van een tweede baby is voor mij net zo'n grote verrassing als iedereen. De kindjes zijn niet van mijn zus, dat blijkt uit het DNA-onderzoek. Ze is gelukkig vrijgepleit." Burgemeester Han ter Heegde van Heerhugowaard is zeer geschokt door de vondst van een tweede babylijkje in zijn gemeente. "Het is een nieuwe dreun, zeker ook voor de buurt", zegt hij. Ook de buurt reageert geschrokken op de tweede vondst. Afgelopen donderdag organiseerden zij een stille tocht voor het eerste babytje, maar er zijn geen plannen voor een tweede tocht. De buurt vraagt zich vooral af hoe het mogelijk is dat er twee lijkjes zijn gevonden, terwijl de eigenaresse van de woning van niks wist. Welzijnsorganisaties zijn in de wijk aanwezig om de mensen op te vangen. De burgemeester gaat woensdagmiddag de wijk in om te praten met de bewoners. De buurtbewoners zijn per brief geïnformeerd door de gemeente. In de brief aan de bewoners doet de burgemeester een oproep om rustig te blijven.

RTVNH, 20 oktober 2015: "Buurtbewoners diep geraakt door vondst tweede babylijkje: "Ik brand thuis een kaarsje""

HEERHUGOWAARD De vondst van een tweede babylijkje in een huis aan de Schelde in Heerhugowaard zorgt voor verbijstering in de buurt. "We zijn diep geraakt en getroffen." De vindster van het eerste kindje is vreselijk aangeslagen. De vreselijke gebeurtenissen van de afgelopen weken bezorgen haar slapeloze nachten. "Ik slaap er slecht van en ben heel verdrietig", vertelt de buurvrouw. "Alle aandacht en chaos eromheen is slopend. Ik heb geen rust, dat maakt het nog erger." Ook een andere buurman is diep geraakt. Hij brandt kaarsjes en wierook voor de dode kindjes. 15 oktober organiseerde de buurt een stille tocht voor het Sterrenkindje, zoals de baby genoemd wordt. Volgens de buurman moet er voor dit kindje ook een stille tocht komen, omdat elk overleden kind dat verdient.

Bij het huis aan de Schelde zijn de afgelopen dagen veel bloemen neergelegd. Op één van de kaartjes staat de aangrijpende tekst: "Baby zonder kans. Ongewild geboren en gedumpt in een zak als oud vuil. Niemand hoorde ooit jouw gehuil of lach. Hoop dat je als Sterretje voortleven mag. In de buurt wordt veel met elkaar gesproken over de gebeurtenissen. Ook kunnen buurtbewoners terecht bij sociaal werkers. Burgemeester Han ter Heegde roept in een brief aan de bewoners van de Schelde op "de rust te bewaren en niet te oordelen zonder dat alle feiten bekend zijn”. Dat meldt Alkmaar Centraal. Hij vraagt hen hier vooral aan te denken "als de media u benaderen of bij speculaties op sociale media".

Aan het begin van de middag werd door de politie bekendgemaakt dat er een tweede babylijkje gevonden werd in de woning waar op 8 oktober een dode baby in de schuur werd gevonden. De politie heeft de vondst van de tweede baby stilgehouden omdat er eerst DNA-onderzoek moest worden gedaan. Nu dat onderzoek is afgerond, blijkt dat de 34-jarige bewoonster van het huis niet de moeder van de baby's is. Ook haar 35-jarige vriendin, die spullen in haar schuur opsloeg, is niet de moeder van de kindjes.

RTLNieuws, 20 oktober 2015: "Buurt in shock na vondst tweede babylijkje: 'Dit is zo bizar'"

Bewoners van Heerhugowaard hebben er geen woorden voor: in het huis waar twee weken geleden een dode baby werd gevonden, blijkt nog een dood kindje te hebben gelegen. "Dit is zo'n bizar verhaal." De politie heeft nog geen idee wie de moeder is. Wat het verhaal achter de twee dode baby's is, is voor de buurt één groot raadsel. Volgens een buurvrouw gaan er allerlei spookverhalen de ronde. "Het is ook zo bizar. Er zijn heel veel vragen: wie heeft er wat mee te maken? Wie is de moeder? We hebben werkelijk geen idee."

Hevig geëmotioneerd
Ook een buurman verderop in de straat is hevig geëmotioneerd. "Dat er één dode baby gevonden is, is al erg genoeg. Maar nu blijkt dat er een tweede baby is gevonden. Dat verwacht je niet." Buurtbewoners kregen de vondst van de tweede baby per brief te horen. "Het is een nieuwe dreun. Zeker ook voor de buurt", zei burgemeester Han ter Heefde eerder al tegen RTL Nieuws.

Weinig bekend
Er is nog weinig bekend over de baby's. Volgens RTL Nieuws-verslaggever Britta Sanders richt het onderzoek zich nu vooral op de baby's en hoe zij in het huis in Heerhugowaard terecht zijn gekomen. "En de politie is druk bezig om te achterhalen wie de moeder(s) is of zijn."

Dna onderzocht
De politie heeft al wel het dna van de bewoonster van het huis waar de babylijkjes werden gevonden, onderzocht. Daaruit blijkt dat zij niet de moeder is. Ook het dna van de vrouw die spullen in het schuurtje in opslag had staan, is onderzocht. Ook zij blijkt niet de moeder te zijn van de baby's. Volgens een politiewoordvoerder is het ook nog niet duidelijk of de baby's verwant zijn aan elkaar. Hoe de kindjes zijn overleden en hoe oud ze zijn, is ook nog niet duidelijk.

RTLNieuws, 21 oktober 2015: "Burgemeester: onderzoek dode baby's gaat lang duren"

Burgemeester Han ter Heegde van Heerhugowaard denkt dat het 'nog een hele tijd gaat duren' voordat er meer duidelijkheid komt over de twee dode baby's die in zijn stad zijn gevonden. "In gezinssituaties heb je soms te maken met heel gecompliceerde toestanden", zegt hij. Volgens Ter Heegde is het nog niet bekend wie de moeder of moeders zijn. "Dat leidt tot allerlei speculaties (...) Hierdoor kunnen mensen worden gekwetst".

De burgemeester ging in gesprek met buurtbewoners om ze een hart onder de riem te steken, na de vondst van het lichaam van een tweede baby. "De stille tocht vorige week donderdag leek de afronding van een beroerde week. Dit is nu een extra teleurstelling. We leven met de bewoners mee", zegt Ter Heegde. Als er nieuwe initiatieven of herdenkingen komen, dan zal de gemeente die steunen. Buurtbewoners kregen per brief te horen dat in het huis waar twee weken geleden een dode baby werd gevonden, nog een kinderlijkje is gevonden. Hoe de kindjes zijn overleden is niet duidelijk.

Politie.nl, 28 oktober 2015: "Moeder overleden baby’s bekend"

Heerhugowaard/Alkmaar - Woensdagochtend is een 31-jarige vrouw uit Alkmaar aangehouden in verband met het onderzoek naar de aangetroffen overleden baby’s in Heerhugowaard. Het DNA van de vrouw komt overeen met de twee baby’tjes die begin deze maand werden aangetroffen in een woning aan de Schelde in Heerhugowaard. De verdachte zit in de beperkingen. Dit betekent dat zij alleen met haar advocaat contact mag hebben. Om die reden worden er verder geen mededelingen gedaan over het onderzoek.

NU.nl, 28 oktober 2015: "Moeder (31) aangehouden in onderzoek dode baby's Heerhugowaard"

In het onderzoek naar de twee dode baby's in Heerhugowaard is woensdagochtend de 31-jarige moeder aangehouden. Dat meldt de politie woensdag. Op 8 oktober werd in een tas aan de Schelde een dode baby aangetroffen. Later werd nog een lichaam van een baby gevonden in een huis in dezelfde straat. Het onderzoek heeft uiteindelijk geleid naar de moeder. Ze komt uit Alkmaar. Het dna van de vrouw komt overheen met de twee overleden baby's. De vrouw zit in beperkingen en mag alleen contact hebben met haar advocaat.

Geen mededelingen
De politie doet verder geen mededelingen over het onderzoek. Het is nog niet duidelijk of de moeder verdacht wordt van doodslag. Over de vader is ook nog niks bekend, evenals het geslacht van de baby's. "In het kader van het onderzoek houden we het geslacht voorlopig nog geheim", aldus een woordvoerder van de politie tegen NU.nl. De politie kijkt ook nog steeds naar de 34-jarige bewoonster van de woning waar de tweede baby is gevonden. "Het onderzoek naar haar loopt nog, maar ook daar doen we verder geen mededelingen over", aldus de politie.

AD, 29 oktober 2015: "Moeder dode baby's moet in blinde paniek zijn geweest"

Victor Schildkamp | Carla van der Wal
De moeder van de twee dode baby's in een woning in Heerhugowaard is gevonden. Een dna-match leidde naar Yasmine M. (31) uit Alkmaar, een vriendin van de bewoonster van het huis waar de babylijkjes waren verstopt. Op Facebook laat Yasmine trots foto's van haar zoontje zien. Het is een kindje van haar dat nog leeft, in tegenstelling tot twee andere kinderen die ze heeft gebaard. Of die twee kinderen dood geboren waren of nog hebben geleefd, is nog steeds onduidelijk. Maar de lichaampjes die 9 oktober in een rijtjeswoning aan de Schelde in Heerhugowaard waren gevonden, zijn ontegenzeggelijk van Yasmine. Haar dna-materiaal bleek al in de Nederlandse dna-databank te zitten, wat betekent dat Yasmine ooit al eens is veroordeeld. Maar veel belangrijker: haar dna toonde aan dat zij de moeder is van de twee lichaampjes aan de Schelde. De lugubere vondst van de lijkjes werd gedaan in het huis van Sandra Popma, die de hulp van overbuurvrouw Deborah van der Jagt inriep om een vreemd pakketje te openen. Deborah wist niet wat haar overkwam, toen ze in de handdoek inderdaad een klein kindje zag. De politie trof later in de woning nog een babylijkje aan.

Vriendin
Vooral Sandra (34) wees de dag na de vondst naar 'een verslaafde vriendin', Madeleine Bruinenberg (35). De tas waarin een babylijkje was gevonden, zou van Madeleine zijn geweest: zij had spullen bij Sandra opgeslagen liggen. Maar dna sloot Madeleine uit als moeder. Daarna speculeerden buurtgenoten erop los en circuleerden allerlei namen, inclusief die van bewoonster Sandra zelf. Sandra, vrijwilligster bij Heerhugowaard Helpt (een organisatie die leuke dingen doet voor arme kinderen) liet weten dat 'minstens zeven mensen de sleutel van haar huis hebben'. Diverse bekenden van haar met wie het niet zo goed ging, kwamen bij Sandra over de vloer. Duidelijk is dat ook de in Alkmaar wonende Yasmine bevriend is met Sandra. Die reageert nu woedend: "Ik weet niks!" Volgens Petrie Koenen van politie Noord-Holland wordt de rol van Sandra nog steeds onderzocht.

Zwangerschap
Andere bekenden van Yasmine reageren geschokt op haar aanhouding, gistermorgen vroeg. Tranen liepen over de wangen van een van Yasmines oude vriendinnen (die niet met naam in de krant wil). "Ik kon gistermiddag niks anders doen dan heel hard huilen. Ik kan er niet over uit. Voor onze hele vriendengroep is het onwerkelijk. Ik vraag me af: had ik kunnen helpen, wanneer heeft dit kunnen gebeuren? Het is niemand opgevallen dat ze zwanger was, ook niet de vrienden die haar de afgelopen tijd frequenter zagen dan ik."

Ze kan zich niet voorstellen dat Yasmine - die al twee kinderen heeft en sinds kort weer een relatie heeft - haar kinderen iets aan zou doen. Of dat er sprake zou zijn van een koelbloedige daad. "Yasmine is geen impulsieve dame, ze is juist een heel goedaardig mens. Er moet sprake zijn geweest van blinde paniek. Maar ik wil niet speculeren: we weten niet wat er is gebeurd. Ik kan alleen zeggen: Yasmine zou dit niet zomaar doen." Toch noemt een ex-vriend van Yasmine uit een verder verleden haar 'psychisch niet in orde'.

Park
In Heerhugowaard is enige blijdschap en opluchting dat duidelijk is wie de moeder van de baby'tjes is. Toch blijven nog tal van vragen onbeantwoord. Omdat de opgepakte Yasmine uit Alkmaar komt, gaat de politie nu óók onderzoeken of zij iets te maken kan hebben met het dode baby'tje dat in december 2014 in een Alkmaars park werd gevonden, bevestigt een woordvoerster van politie Noord-Holland. Pas gistermiddag werd Yasmine voor het eerst verhoord. Zo lang dat duurt, mag Yasmine M. geen contact met de buitenwereld hebben en alleen overleggen met haar advocaat.

Noordhollands Dagblad, 31 oktober 2015: "Moeder liep zelf mee in stille tochten voor dode baby's"

Hans Brandsma
ALKMAAR - Yasmine M. heeft zelf meegelopen in de stille tochten in Heerhugowaard en Alkmaar die voor haar dode baby's zijn georganiseerd. Zowel bij de tocht voor 'Baby Angel' in Alkmaar als bij de bijeenkomst in omgeving van de Schelde in Heerhugowaard heeft ze geëmotioneerde betrokkenen getroost.

René van Schaik, organisator van de stille tocht voor Angel op 11 december 2014 in Alkmaar, is op de hoogte. "Medeorganisatoren van de stille tocht kennen haar en weten dat ze er bij was", aldus Van Schaik. Datzelfde geldt voor de organisatoren van de stille tocht die op 15 oktober in de Heerhugowaardse Rivierenwijk werd gehouden. "Achteraf blijkt dat ze haar arm om de schouder van geëmotioneerde mensen heeft geslagen en ze heeft getroost", zegt een bekende van Yasmine. Van Schaik had al er al rekening mee gehouden dat de 31-jarige Yasmine ook de moeder zou zijn van baby Angel. "Alkmaar en Heerhugowaard liggen heel dicht bij elkaar en zo vaak komt het niet voor dat babylijkjes worden gevonden. Ik snap alleen niet dat uit de DNA-gegevens niet eerder is gebleken dat Angel een dochter van Yasmine was." M. is behalve moeder van de drie dode baby's, ook de moeder van twee jongetjes die uit huis zijn geplaatst.

Saillant detail is dat morgen tijdens Allerzielen de gedenksteen van baby Angel uit de Alkmaarse kerk de Blije Mare wordt geplaatst door predikante Sibilla Verhagen. Het zorgt bij Van Schaik voor gemengde gevoelens. "We zijn onthutst door de vondst van drie babylijkjes die door dezelfde moeder zijn gebaard, maar ook bezorgd. We hopen dat Yasmine de hulp krijgt die ze verdient. En dat de drie dode baby's samenkomen." Baby Angel is op 24 september begraven op de Algemene Begraafplaats in Alkmaar.

AD, 31 oktober 2015: "Familie Yasmine wil dode baby's netjes begraven"

Victor Schildkamp
De familie van Yasmine M., de vrouw die de moeder blijkt te zijn van de twee dode baby's in Heerhugowaard en van een dode baby in Alkmaar, wil alle overleden kinderen een naam geven en netjes begraven. Dat heeft een broer van Yasmine gezegd tegen het AD. De familie van Yasmine (31 jaar) is totaal kapot, laat haar broer Timo weten. De familie heeft niks geweten van de geheime zwangerschappen van Yasmine, die naast de drie dode baby's ook twee zoons baarde die nu 8 en 12 jaar oud zijn. Omdat Yasmine een aantal jaar geleden in geldproblemen kwam, wonen de jongens bij haar ouders. Yasmine heeft een zus en broer en is opgevoed door twee moeders. Yasmine M. werd woensdagmorgen vroeg aangehouden in Alkmaar. In diezelfde plaats werd begin december 2014 een dood babymeisje gevonden dat 7 tot 9 jaar daarvoor was overleden. Die baby zou in de vriezer zijn bewaard. De moeder werd nooit gevonden. Tot nu. De politie denkt niet dat er nóg meer baby's zijn. Yasmine is een vriendin van bewoonster Sandra Popma van het huis in Heerhugowaard, waar eerder deze maand twee dode baby's werden gevonden. Yasmine kwam als moeder van de baby's bovendrijven via haar dna, dat in de landelijke databank bleek te zitten, wat betekent dat ze een strafblad moet hebben. Onbekend is voor welk vergrijp.

Psychisch onderzoek
Yasmine heeft al jaren een knipperlichtrelatie met een man die zelf kinderen heeft, maar niet met Yasmine. Deze Daniël is (nog) geen verdachte. Vrienden en familie van Yasmine reageren met verdriet op het nieuws en vragen zich af hoe ze de zwangerschappen hebben kunnen missen. Onderzocht wordt of de baby's in Heerhugowaard ook al jaren geleden zijn geboren. Ook Yasmines psychische toestand wordt onderzocht. Volgens Timo wil de familie alle drie de baby's een naam en een begrafenis geven. De politie zegt niets over het geslacht van de baby's in Heerhugowaard.

Andere babydrama's
Yasmine M. is niet de eerste moeder die diverse dode baby'tjes wist te verbergen. In 2010 verbijsterde Sietske H. uit het Friese Nij Beets heel Nederland. Zij bleek vier baby's te hebben gekregen én omgebracht, terwijl ze bij haar ouders woonde. Ze verborg de lijkjes in koffers op zolder. Datzelfde jaar dook in Geleen nog zo'n drama op. Anita C. bleek drie baby's te hebben gekregen die ze in en om haar tuin had verborgen. Haar man had niets gemerkt. Bij Anita werd nooit bewezen dat ze de baby's had omgebracht. Ze kunnen ook dood zijn geboren.

AD, 2 november 2015: "Wie is Yasmine, de vrouw die haar dode baby's verstopte?"

Victor Schildkamp en Peter Winterman
Wat ging er mis met de 31-jarige Yasmine M. uit Alkmaar die haar drie dode baby's verstopte in een park in Alkmaar en in het huis van een vriendin in Heerhugowaard? Een vrouw die opgroeide bij twee lesbische moeders en al heel jong twee kinderen kreeg bij twee vaders. Misschien gaf Yasmine M. zelf wel een antwoord tijdens de stille tocht voor de dode baby 'Angel', die 3 december 2014 werd gevonden in het Rekerhoutpark in Alkmaar. Ze wandelde mee in de stoet, Yasmine, om het trieste lot te gedenken van het baby'tje. Alleen zij wist dat ze Angel zelf ter wereld had gebracht. Links en rechts sprak Yasmine troostende woorden. En probeerde begrip te kweken voor 'de moeder'. "Die kon er ook niks aan doen. Die was in een psychose." Niemand wist toen nog dat ze over zichzelf sprak. "Bizar," zegt Rene van Schaik, de organisator van die stille tocht. "Ze moet het psychisch wel héél zwaar hebben gehad." Heeft Yasmine in een psychose gehandeld? Sinds dna aan het licht bracht dat Yasmine de moeder is van liefst drie dood gevonden baby's, verhoort de politie haar stapje voor stapje. "Je moet voorzichtig zijn zo iemand ineens alles voor de voeten te werpen", zegt politie Noord-Holland.

Zaaddonor
Yasmine groeide op in een nogal aparte gezinssituatie, vertelt haar broer Timo van de Lustgraaf. Ze werd geboren in Den Helder. Haar ouders kregen twee dochters. De oudste woont al jaren op Curaçao. Vader was vaak van huis als machinist op een booreiland. Toen Yasmine nog een kleuter was, kreeg haar moeder een relatie met een vrouw. "Mijn moeder", vertelt Timo. "Ikzelf ben het product van een zaaddonor." Timo is 3 jaar jonger dan Yasmine. "Ik ben dus al van kleins af aan met Yasmine opgegroeid. Ze is mijn stiefzus, maar ik zie haar als mijn zus."

Hertrouwd
Yasmines vader Jan is 12 jaar terug hertrouwd en woont in Nieuwegein. Jan uitte op Facebook zijn verdriet over het drama rond zijn dochter, die sinds een jaar of 5 geen contact meer met hem wil. Jan bemoeide zich in de ogen van Yasmine 'te veel' met haar financiële ellende. Hij had nog wel contact toen Yasmine als jonge vrouw haar twee zoons kreeg. "Ze leeft als huismoeder, dan weer met die en dan weer met die", zegt Jan. "Dat is het leven dat ze gekozen heeft." Yasmine (31) werd heel jong moeder. De twee vaders van haar zoons van 12 en 8 jaar oud komen uit het zuiden van het land en zijn, volgens Timo, wel 'betrokken' bij de opvoeding. Hoe precies, wil Timo niet zeggen. "Maar ze zijn nu ook betrokken bij de verwerking van dit drama." Wat Yasmine heeft bezield, weten Timo en Jan niet. Geldproblemen waren er zat, en verschillende mannen. Een ex die 'een jaar of 6, 7 geleden een week wat met haar had', vond haar 'psychisch niet in orde'.

Visfanaat
Sinds 2013 heeft Yasmine een relatie met de werkloze visfanaat Daniël van der Wekken. Maar, zegt Timo, die relatie duurt in verschillende periodes al veel langer. Met veel heftige ruzies. Met name geldzorgen zorgden ervoor dat Yasmines zoontjes al jaren bij hun oma's wonen. ,,Yasmine en Daniël leven allebei van een uitkering." Hun troosteloze flat in Alkmaar, kijkt uit op een kale parkeerplaats. Net als de buurt in Heerhugowaard waar de twee dode baby'tjes werden gevonden, verstopt in het huis van een vriendin, staat ook deze wijk slecht bekend. 6 jaar geleden werd een drugscrimineel op de stoep voor de flat doorzeefd met kogels. Daniël - die volgens de politie geen verdachte is - wordt afgeschermd door vrienden en buren. Een man die zegt een vriend van Daniël te zijn, spreekt dreigende taal. "Iedereen is er kapot van. Als je nu niet gaat, slaan we je helemaal dood."

Verbijsterd
Veel zal Daniël ook niet willen vertellen. Eind vorige week, toen z'n buurtgenoten de barricaden nog niet hadden opgetrokken, zei hij 'verbijsterd te zijn en van niets te hebben geweten'. "Tja, hm, nou ja, afwachten", zegt Timo, haar broer. In Heerhugowaard blijf men speculeren. Eerst over de vraag 'wie?' Nu over de vraag 'waarom?' "Yasmine wilde altijd graag een meisje", weet een buurtbewoonster. "En baby Angel was een meisje." Het NFI onderzoekt nog het geslacht van de lijkjes in Heerhugowaard. En wat de doodsoorzaak was. Baby Angel is gisteren herdacht tijdens een kerkdienst in Alkmaar. Bij haar gedenksteentje in de kerk legde predikant Sibilla Verhagen een bloem. Intussen legden Yasmines broer en haar twee zoontjes een knuffel bij Angels begraafplaats. De steen wil predikant Verhagen ooit aan Yasmine geven. "Ik wijs haar niet af. Ze blíjft de moeder."

AD, 2 november 2015: "Nog geen sporen van geweld gevonden op dode baby's"

Victor Schildkamp
Op de lichaampjes van de dode baby's die enkele weken geleden in een woning in Heerhugowaard werden gevonden, zijn tot nu toe geen aanwijzingen gevonden dat ze door geweld om het leven zijn gekomen. Dat zegt Gert Kaaij, advocaat van Yasmine M., de vrouw die de moeder is van die twee dode baby'tjes én van een vorig jaar in Alkmaar gevonden dode baby. Advocaat Kaaij zegt er wel bij dat het gaat om 'de eerste bevindingen' van het NFI. ,,Er moet nog meer onderzoek worden gedaan. Bovendien zijn de baby's al in verre staat van ontbinding, waaruit men mag concluderen dat ze al langer geleden geboren zijn. Hoe lang, daar laat ik me nog niet over uit."

Kwetsbaar
Vorige week bleek dat de 31-jarige Yasmine M. moeder is van de twee dode baby's die in het huis van een vriendin in Heerhugowaard waren gevonden én van de baby die in december 2014 in een park in Alkmaar werd gevonden. Volgens Kaaij is M. een 'uiterst kwetsbare vrouw' die de afgelopen jaren door allerlei problemen vaak heeft moeten verhuizen en veel narigheid heeft gekend. Bekend is inmiddels dat Yasmine twee zoons heeft (12 en 8 jaar oud) die vanwege enorme geldproblemen niet meer bij haar wonen. Ook moest ze vanwege geldzorgen enkele jaren terug haar huis in Heerhugowaard verlaten, waar ze toen al een tijdje zonder gas en water woonde.

Verwaarlozing
De laatste jaren woonde ze in Alkmaar samen met een man waar ze, volgens haar broer, al jaren een knipperlichtrelatie mee heeft. Volgens Kaaij wordt Yasmine uiterst voorzichtig verhoord en wordt ze pas deze dagen - zes dagen na haar aanhouding - ondervraagd over wat er met de baby's is gebeurd. Voorlopig verdenkt justitie haar nog van kinderdoodslag en daarnaast van verwaarlozing van de kinderen.

AD, 11 november 2015: "Moeder dode baby's naar Pieter Baan Centrum"

De moeder van de drie doodgevonden baby's in Alkmaar en Heerhugowaard heeft ingestemd met een opname in het Pieter Baan Centrum. Het Openbaar Ministerie heeft woensdag een opnameverzoek ingediend bij de rechter. Dat vertelt haar advocaat tegen RTVNH. Gert Kaaij, de advocaat van Yasmine M., heeft zijn cliënte woensdagmorgen op de hoogte gesteld van het verzoek. Ze wil volgens hem graag meewerken. ,,Tijdens politieverhoren heeft ze gezegd dat ze wil weten wat er met haar aan de hand is. Dus is deze stap niet onverwacht en is ze bereid mee te werken", vertelde hij tegen journalist Arno Ruitenbeek van NZG. Volgens de advocaat gaan de onderzoekers in het PBC onder meer kijken naar de omstandigheden waaronder de drie kinderen zijn gestorven. Zo zou Yasmine zou niet meer weten welke van de drie baby's dood is geboren, en of ze de andere twee baby's opzettelijk heeft gedood. M. zou volgens Ruitenbeek niet meer weten of ze de baby's te lang zonder eten, drinken en verzorging heeft achtergelaten.

Volgende week neemt de rechtbank een officiële beslissing over de plaatsing. Het kan nog maanden duurden voordat Yasmine M. daadwerkelijk wordt opgenomen: het PBC heeft een beperkte capaciteit, wat lange wachttijden als gevolg heeft. De vrouw verblijft op dit moment op een psychiatrische afdeling, waar ze volgens de advocaat wil blijven. "Ze voelt zich daar veilig en op haar gemak. Ze eet en slaapt eindelijk weer sinds haar arrestatie."

Schuur
Een van de drie baby's werd in december 2014 gevonden in park de Rekerhout in Alkmaar, de andere twee werden eind oktober 2015 gevonden in een schuur in Heerhugowaard.

AD, 4 februari 2016: "Vader dode baby Heerhugowaard nog zoek"

De drie dode baby's van Yasmine M. uit Heerhugowaard zijn van drie verschillende vaders. Twee vaders zijn geïdentificeerd. Wie de vader is van de derde baby, is nog onbekend. De twee inmiddels bekende vaders wisten niets van de zwangerschap van Yasmine, zegt advocaat Gert Kaaij van Yasmine. De identiteit van de derde vader is nog niet bekend. ,,Daaruit kunt u concluderen dat zijn dna niet in de dna-banken zit,'' zegt Kaaij. Nadat de baby's waren gevonden is onder meer dna afgenomen van vrienden en bekenden van Yasmine. Kaaij wil niets zeggen over de identiteit van de vaders. Yasmine had al een paar jaar een relatie toen ze werd aangehouden. Alledrie de baby's waren meisjes.

Rechtszaak
De 31-jarige vrouw moet donderdag verschijnen voor de rechter in Alkmaar voor een nog niet-inhoudelijke behandeling van haar zaak. "Ze zal er niet zijn," weet advocaat Kaaij. "Haar onderzoek in het Pieter Baan Centrum is nog niet afgerond." Yasmine M. bleek in het najaar van 2015 de moeder te zijn van twee dode baby's die in een schuur en de woning van een vriendin in Heerhugowaard lagen. Die vrouw wist daar zelf niks van, voor zover bekend. Yasmine sloeg spullen bij haar op. Niet veel later werd bekend dat Yasmine ook de moeder is van een dood kindje dat in december 2014 werd gevonden in het Rekerhoutpark in Alkmaar, waar ze woonde. Ze liep zelf mee in de stille tocht. De baby's waren al in verregaande staat van ontbinding. Volgens Kaaij heeft onderzoek uitgewezen dat ze 'globaal' 7, 4 en 2 jaar geleden moeten zijn geboren. De baby in Alkmaar (die inmiddels baby 'Angelina' is genoemd door familieleden van Yasmine) zou 'de oudste' zijn.

Doodsoorzaak
Over de doodsoorzaak is nog weinig bekend. Yasmine M. wordt in eerste instantie vervolgd voor drievoudige kindermoord. Uit de vriendenkring van Yasmine komt naar voren dat ze zelf zou hebben gezegd dat het eerste kindje dood is geboren. De andere twee zouden door Yasmines toedoen om het leven zijn gekomen. Yasmine heeft zelf erkend dat de baby's van haar zijn. Daarom mocht ze in het Pieter Baan Centrum directe familie ontvangen.

AD, 19 februari 2016: "Robert blijkt plots vader in babydrama Heerhugowaard"

Door: Victor Schildkamp. De 36-jarige Robert uit Heerhugowaard kreeg een maand geleden griezelig nieuws: jij bent de vader van een van de drie dode en gedumpte baby's van Yasmine M. Sindsdien malen vragen door zijn hoofd. "Bizar dat je maar moet hopen dat je kind dood geboren is, omdat ze anders dus is vermoord." De dag dat hij te horen kreeg dat hij een van de vaders is van het babydrama uit Heerhugowaard, zal Robert niet snel vergeten. Het voelde als een dreun in zijn gezicht toen de recherche hem het nieuws vertelde. Vervolgens werd Robert behandeld als een verdachte. "Ik kreeg amper tijd om na te denken, meteen tal van vragen. Wat wist ik ervan? Waar kende ik haar van? Wanneer was het gebeurd? Ik kreeg foto's te zien van huizen waar ze allemaal had gewoond. De ene vraag na de andere, maar slachtofferhulp voor mij? Nee hoor, ze zien mij niet als slachtoffer. Ik ben niks, alleen maar de biologische vader."

Yasmine M.
De boomlange Robert (36 jaar, ex-staalbouwer, maar om medische redenen al jaren op zoek naar lichter werk) is een van de vaders van de drie dode baby's van Yasmine M., de vrouw uit Heerhugowaard die vastzit op verdenking van moord op haar eigen kinderen. Dat babydrama werd in oktober landelijk nieuws. Eerst werden twee babylichaampjes gevonden in de schuur van een woning in Heerhugowaard. Later bleek dat de moeder van die twee kindjes óók de moeder is van het baby'tje dat eind 2014 was gevonden in een park in Alkmaar. Wát er precies met de kindjes is gebeurd, is nog steeds onduidelijk. Wel zijn twee van de drie vaders gevonden. Eén daarvan is Robert, de helft van een eeneiige tweeling die om die reden enige bekendheid geniet in Heerhugowaard. "Als 'de tweeling van 't dorp', hè, zoveel heb je er hier niet", lachen Robert én zijn broer Arnold. Ze trekken dezer dagen veel met elkaar op. Af en toe kunnen ze gelukkig nog lachen. Maar emotionele dagen zijn het wel.

Eén keer seks
Toen Yasmine M. eind oktober vorig jaar werd opgespoord als de moeder van liefst drie in het geheim geboren, overleden en gedumpte baby's, voelde Robert al nattigheid. Ja, 'een weekje' had hij vijf jaar geleden met Yasmine gescharreld. Eén keer seks gehad. Na haar aanhouding kwam ook hij in beeld als een van de mogelijke vaders. Robert stond DNA af en wachtte twee maanden op antwoord. Toen kwam het: "Ik moest op het bureau komen. Hóópte al die tijd dat het niet waar was. Maar ze zeiden: jij wordt gelinkt aan baby Angel. De baby uit Alkmaar dus, die buurtbewoners toen Angel hebben genoemd. Ik klapte helemaal dicht. Mijn moeder was mee, die begon te huilen. Ja, het is ook haar kleinkind, hè."
"Na dat weekje met Yasmine vijf jaar geleden, hoorde ik niks meer van haar. Later begreep ik dat ze terug was bij haar vriend. Ik heb haar daarna eigenlijk nooit meer gezien. Ik wist dus ook echt niet dat ze zwanger was. En dat kon ik gelukkig ook aantonen bij de politie, omdat ik nogal goed bijhoud wat ik allemaal doe."

Tatoeage
Robert vertelt zijn verhaal (zij het zonder achternaam) voor één keer. "Hierna willen ik en mijn familie met rust gelaten worden." Robert wil benadrukken dat hij niks wist van haar zwangerschap en omdat hij zich óók slachtoffer voelt, maar niet als zodanig is behandeld, vindt hij. En hij heeft vragen: Robert wordt gelinkt aan baby Angel, maar die zou volgens een schatting van het NFI zeven tot negen jaar geleden geboren zijn. Volgens Robert moet dat dus vier jaar geleden zijn. "Ja, ik weet dat de zeven tot negen jaar van het NFI een schatting is, maar zitten ze er echt minstens drie jaar naast?" zegt Robert. "Het is voor mij heel belangrijk. Voor de verwerking. Ik wil de naam 'Angel' laten tatoeëren. Ik weet dat de familie van Yasmine de baby nu 'Angelina' heeft genoemd, maar voor mij blijft het Angel. Zo bizar trouwens: ik heb een kat die al zes jaar Angel heet. Alsof het zo moest zijn. Ik ben ook al naar de plek geweest waar Angel ligt begraven. Ik heb een glasgravure gemaakt met een getekend engeltje en haar naam erop. Ik wil dus zéker weten dat baby Angel mijn kindje is. Ik heb het natuurlijk extra nagevraagd bij de politie. Zij zeiden: echt, jouw DNA wordt gelinkt aan dat van baby Angel."

Rechtszaak
Het is maar één vraag waar hij nog mee rondloopt. Er zijn er meer. "Heeft ze nog geleefd? Was ze 'compleet'? Ik hoop natuurlijk dat ik de vader was van een gezond kindje, maar tegelijkertijd kan ze misschien beter dood geboren zijn, anders moet ze zijn vermoord of verwaarloosd. Dat zijn de dingen die ik een plaats moet zien te geven. Eind april is de rechtszaak tegen Yasmine, daar wil ik heen. Antwoord op vragen zien te krijgen, maar men heeft me al gewaarschuwd dat je die misschien nooit zult krijgen."

rtvnh, 27 februari 2016: "Moeder Yasmine M. spreekt: "Mijn hart was groot genoeg om voor deze meisjes te zorgen""

HEERHUGOWAARD De moeder van Yasmine M.(31), de Heerhugowaardse die vorig jaar werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van haar drie baby's, had de zorg voor haar kleinkinderen graag op zich genomen. Dat zegt ze in een interview met NH. "Mijn hart was groot genoeg geweest om voor deze drie meisjes te zorgen." Maanden na de lugubere ontdekking zit ze nog altijd vol vragen. "Waarom heeft ze dit gedaan?" Ze vindt het bijzonder moeilijk om te accepteren dat ze er drie kleindochters bij had kunnen hebben. "Het is gewoon niet te bevatten. Het is natuurlijk voor vreemde mensen al niet te bevatten, maar voor ons al helemaal niet."

rtvnh, 28 februari 2016: "Moeder Yasmine M. vermoedde eerder al betrokkenheid dochter bij babylijkjes: "Gevoel is juist geweest""

HEERHUGOWAARD Nog voordat Yasmine M. in beeld was in het onderzoek naar de dood gevonden baby'tjes in Alkmaar en Heerhugowaard, had Yasmines moeder Madeleine al het gevoel dat wel eens om haar kleinkinderen kon gaan. Dat zegt Madeleine tegen NH. Ze vertelt dat ze na de vondst van het eerste babylijkje in Heerhugowaard direct naar het politiebureau is gegaan. "Ik zei: ik kom hier om dna af te staan omdat ik wil uitsluiten dat ik niet de oma ben van het baby'tje dat nu gevonden is."

Madeleines gevoel kwam niet volledig uit de lucht vallen. Ze wist namelijk dat haar dochter Yasmine spullen had opgeslagen bij vriendin Sandra, bij wie in de woning eerst één en later een tweede babylijkje werd gevonden. "Ik heb haar toen opgebeld en gevraagd: weet jij daar iets van? Maar ze wist er niets van. Dan zal ik het wel verkeerd gedacht hebben. Toen voelde ik me schuldig dat ik naar het politiebureau was gegaan. Maar het was een gevoel. Dat heb je als moeder. Dat kun je niet uitleggen. Maar het gevoel is wel juist geweest."

nu.nl, 28 april 2016: "OM eist vier jaar cel tegen moeder van drie dood gevonden baby's"

Het Openbaar Ministerie heeft vier jaar cel en therapie geëist tegen de 31-jarige moeder van drie dood gevonden baby's. Yasmine M. (31) uit Alkmaar verklaarde donderdag in de rechtbank dat zij niet heeft gemerkt dat ze in verwachting was.

De vrouw wordt beschuldigd van het ombrengen van één van haar drie babies, Skye, en het wegmaken van drie lichaampjes. M. werd afgelopen najaar opgepakt nadat in Heerhugowaard twee babylijkjes waren gevonden. Later bleek ook een dode baby die eind 2014 in een Alkmaars park werd aangetroffen van haar. De baby's waren alle drie meisjes: Skye, Caitlyn en Angelina. In twee gevallen was sprake van een voldragen zwangerschap. Angelina, die werd gevonden in Alkmaar, was vroegtijdig geboren.

In geen van de gevallen kon worden vastgesteld of de baby's dood of levend waren geboren of wat de eventuele doodsoorzaak was. M., die zich weinig kan herinneren, weet wel dat ze een van de kindjes, Skye, nog enkele dagen heeft verzorgd. Het kindje overleed vermoedelijk toen de moeder haar achterliet in een badje. De beide andere baby's maakten volgens M. geen geluid na de geboorte. M. heeft ook nog twee zoons. Die werden direct na haar arrestatie uit huis geplaatst.

De ondervraging van M. door de rechtbank verliep moeizaam. Ze kan zich weinig herinneren en gaf korte antwoorden. Ze was rond de geboortes bang voor alles en iedereen in haar omgeving, "want alles wat ik deed was toch niet goed". Op de vraag of ze om die reden geen hulp durfde inschakelen, zei ze: "Ik weet het niet, misschien, ik denk het wel". De aanklager formuleert donderdagmiddag de strafeis tegen Yasmine M.

ad.nl, 28 april 2016: "Eis tegen moeder dode baby's: 4 jaar cel en therapie"

Door: Victor Schildkamp & Davine Lambert. De Officier van Justitie eist 4 jaar cel, waarvan 1 jaar voorwaardelijk tegen Yasmine M. (31). De moeder van drie dode baby's die in 2014 en 2015 werden gevonden in Alkmaar en Heerhugowaard, zou bewust hebben gehandeld bij het doden van één van de baby's en bij het verstoppen van de drie lijkjes. De rechtbank doet op 12 mei uitspraak.

Het OM wil dat aan de voorwaardelijke straf een proeftijd van tien jaar wordt gekoppeld. In die periode moet Yasmine onder toezicht komen te staan voor controle op eventuele zwangerschappen. Daarnaast wil het OM dat zij wordt behandeld aan een persoonlijkheidsstoornis. "Er moet voor worden gezorgd dat dit niet meer gebeurt", aldus de Officier van Justitie.

Het babydrama rond Yasmine M. begon eind 2014 toen in een Alkmaars park een babylijkje in een plastic zak werd gevonden. De baby had een jurkje aan en was gewikkeld in een kussensloop en deken. Het kind, later Angelina genoemd, was volgens Yasmine in 2012 geboren. In oktober 2015 werden nog twee lijkjes gevonden in een huis in Heerhugowaard. De stank in de schuur leidde naar baby Caithlyn, verpakt in zakken en dekens en waarschijnlijk in 2014 geboren. Baby Skye werd even later op zolder gevonden. Zij zou in 2010 geboren zijn. De politie hield Yasmine M. eind 2015 aan na tips van haar moeder.

Baby in wc
De ondervraging van Yasmine door de rechtbank verliep moeizaam. Ze kan zich weinig herinneren en gaf korte antwoorden. Yasmine zegt niet te hebben geweten dat ze zwanger was. "Ik moest naar de wc en ineens lag de baby daar", verklaart zij tegenover de rechter over baby Caithlyn. Het leek erop dat Caithlyn dood was geboren. "Ik was bang dat alles wat ik deed niet goed was." Baby Angelina is waarschijnlijk ook doodgeboren op een wc en is kort hierna door Yasmine verstopt in het Rekerhoutpark in Alkmaar. "Ik schrok en ging gewoon weg", aldus Yasmine M.

Baby Skye heeft wel even geleefd. Na drie dagen trof Yasmine haar dood aan in het badwater. Ze snapt niet goed hoe dit heeft kunnen gebeuren. "Ik zou haar zelf niet kunnen doden. Dat heb ik niet gedaan", verklaarde ze tegenover de rechter. "Ik denk dat ik haar wel verzorgd heb, anders zou ik haar niet in bad doen." Volgens de OvJ heeft Yasmine baby Skye bewust in bad gedaan en een risico genomen toen ze Skye alleen liet.

Vaders
De baby's hebben drie verschillende vaders. Twee van hen zijn donderdag aanwezig in de rechtszaal. "Bizar dat je maar moet hopen dat je kind dood geboren is, omdat ze anders dus is vermoord", zei Robert, de vader van baby Angelina, eerder. Ook de vader van baby Caithlyn was aanwezig tijdens de rechtszaak. Hij zou niets hebben geweten over de dode baby's. Volgens Yasmine is hij nog steeds haar partner. Omdat de doodsoorzaak van twee baby'tjes niet is te achterhalen, vervolgt het Openbaar Ministerie Yasmine M. 'slechts' voor de doodslag op één van haar kindjes en het wegmaken van de twee andere babylijkjes.

Laag IQ
Yasmine zegt dat ze een ongewoon leven had. "Ik was bang voor alles en iedereen en ben nu ook in therapie." De 31-jarige vrouw (die nog twee oudere, uit huis geplaatste kinderen van 12 en 8 heeft) heeft een laag IQ. Uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum blijkt dat ze niet met problemen kan omgaan en emotioneel kwetsbaar is. "Het verbergen van haar zwangerschappen past bij haar probleem vermijdend karakter", aldus gedragsdeskundigen over Yasmine. Volgens deskundigen was Yasmine verminderd toerekeningsvatbaar, behalve bij het actief doden van baby Skye.