Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

10 januari 1991, vondeling Leo Schakel, Aalsmeer

Het Vrije Volk, 15 januari 1991

AALSMEER — Een baby van slechts enkele dagen oud is op donderdag 10 januari in Aalsmeer te vondeling gelegd. Het jongetje werd, gewikkeld in een omslagdoek, in een vuilniszak aangetroffen bij de Nederlands Hervormde kerk aan de Hortensialaan in Aalsmeer. Het kind werd met onderkoelingsverschijnselen opgenomen in een ziekenhuis en verkeert volgens een woordvoerder van justitie 'in een niet-stralende toestand.'

Nieuwsblad van het Noorden, 15 januari 1991

AALSMEER — Een baby van enkele dagen oud is - naar gisteren pas bekend is geworden - donderdag 10 januari in Aalsmeer te vondeling gelegd. Het jongetje werd, gewikkeld in een omslagdoek, in een vuilniszak aangetroffen bij de Nederlands Hervormde kerk in Aalsmeer.

Het kind werd met onderkoelingsverschijnselen opgenomen in een ziekenhuis. Zijn gezondheidstoestand wordt door de artsen 'kritiek' genoemd.

De baby werd om kwart voor twee 's middags gevonden. De politie van Aalsmeer denkt dat het kind tussen twaalf uur en kwart voor twee bij de kerk moet zijn neergelegd. Het is nog niet duidelijk of het kind van Nederlandse of buitenlandse herkomst is.

Zij houdt er rekening mee dat degene die de baby heeft achtergelaten lange tijd op zoek is geweest naar een geschikte plaats en op meer plaatsen in Aalsmeer gezien kan zijn. Volgens de politie is absoluut niet duidelijk of de baby afkomstig is van een inwoner van Aalsmeer.

De rijkspolitie Aalsmeer heeft mensen die denken informatie te kunnen geven over de vondeling, opgeroepen te bellen. Bovendien is de Amsterdamse vertrouwensarts A. Koers beschikbaar voor informatie.

Limburgsch Dagblad, 15 januari 1991

Een baby van slechts enkele dagen oud is - naar gisteren pas bekend is geworden - vorige week donderdag in Aalsmeer te vondeling gelegd. Het jongetje werd, gewikkeld in een omslagdoek, in een vuilniszak aangetroffen. Het kind werd met derkoelingsverschijnselen opgenomen in een ziekenhuis en verkeert, volgens persofficier' van justitie in Haarlem mr. C. Hemmes-Boender, 'in een niet stralende toestand'. Het is nog niet duidelijk of het kind van Nederlandse of buitenlands herkomst is.

Nederlands Dagblad, 15 januari 1991

AALSMEER (ANP) - Een baby van slechts enkele dagen oud is — naar gisteren pas bekend is geworden — vorige week donderdag in Aalsmeer te vondeling gelegd. Het jongetje werd, gewikkeld in een omslagdoek, in een vuilniszak aangetroffen bij de Nederlands Hervormde kerk aan de Hortensialaan in Aalsmeer.

Het kind werd met onderkoelingsverschijnselen opgenomen in een ziekenhuis en Verkeert, volgens persofficier van justitie in Haarlem mr. C. Hemmes-Boender, „in een niet-stralende toestand".

De baby werd rond kwart voor twee 's middags gevonden. De politie van Aalsmeer denkt dat het kind tussen twaalf uur en kwart voor twee bij de kerk moet zijn neergelegd. Het is nog niet duidelijk of het kind van Nederlandse of buitenlands herkomst is.

De politie houdt er rekening mee dat degene die de baby heeft achtergelaten gedurende langere tijd op zoek is geweest naar een geschikte plaats en op meerdere plaatsen in Aalsmeer gezien kan zijn. Volgens Hemmes-Boender is absoluut niet duidelijk of de baby afkomstig is van een inwoner van Aalsmeer.

De Telegraaf, 15 januari 1991

AALSMEER, dinsdag. Een jongetje van tussen de drie en vier dagen oud is vorige week donderdag te vondeling gelegd in Aalsmeer. Gistermiddag werd dat bekendgemaakt door de officier van justitie, mr. C. Hemmes-Boender, in Haarlem. Met het naar buiten brengen van de bijzondere vondst is gewacht tot er meer gegevens waren over onder andere de gezondheid van de baby.

Een voorbijganger zag donderdagmiddag rond kwart voor drie een plastic vuilniszak tegen de muur van de Hervormde Kerk aan de Hortensialaan liggen. Op het moment dat hij passeerde, bewoog de zak. Nieuwsgierig geworden, keek de man erin. Het jongetje was gewikkeld in een omslagdoek.

De Telegraaf, 15 januari 1991

De baby werd direct naar het ziekenhuis gebracht. Uit het onderzoek is nog niet naar voren gekomen of de baby van Nederlandse afkomst is. „Wij vermoeden dat degene die verantwoordelijk is voor de vondeling enige tijd in Aalsmeer heeft rondgereden om een geschikte plaats te vinden. Wij zouden graag getuigen willen hebben die wat dat betreft iets opvallends hebben gezien, vooral bij de Hervormde Kerk, of iets weten over verdachte omstandigheden van bepaalde mensen," aldus mevrouw Hemmes.

Getuigen kunnen zich melden bij de politie (02977-41111).

Het Vrije Volk, 16 januari 1991

AMSTERDAM — Het Aalsmeerse vondelingetje zal voorlopig onder de naam Leo Schakel door het leven gaan. De burgemeester mr J. Hoffscholte van Aalsmeer ontving gisteren van de officier van justitie in het arrondissement Haarlem het officiële 'bevel met aanwijzing inzake de geboorteaangifte' van het jongetje, waarna de akte van vondeling kon worden opgemaakt.

Zijn nieuwe voornaam dankt het jongetje aan degene die hem vond, de koster van de Nederlands Hervormde kerk, Leo van der Linden; Voor de achternaam viel de keus op Schakel, omdat dat de naam is van het verenigingsgebouw waar de baby werd aangetroffen. Het verenigingsgebouw is gevestigd in de Nederlands Hervormde kerk aan de Hortensialaan in Aalsmeer.

De baby ligt in het VU-ziekenhuis in Amsterdam en heeft nog steeds intensieve begeleiding nodig. Volgens persofficier van Justitie mr C. Hemmes-Boender was er gistermiddag in zijn gezondheidstoestand nog geen verandering opgetreden. Het kind is inmiddels onder de zorg geplaatst van de Raad voor de Kinderbescherming.

Nieuwsblad van het Noorden, 16 januari 1991

Van onze correspondent AMSTERDAM — Het Aalsmeerse vondelingetje zal voorlopig onder de naam Leo Schakel door het leven gaan. Dat heeft burgemeester Hoffscholte van Aalsmeer gistermiddag meegedeeld.

De burgemeester ontving van de officier van Justitie in het arrondissement Haarlem het officiële "bevel met aanwijzing inzake de geboorteaangifte" van het jongetje, waarna de akte van vondeling kon worden opgemaakt.

Zijn nieuwe voornaam dankt het jongetje aan degene die hem vond, de koster van de Nederlands Hervormde kerk, Leo van der Linden. Voor de achternaam viel de keus op Schakel, omdat dat de naam is van het verenigingsgebouw waar de baby werd aangetroffen.

De baby ligt in het VU-ziekenhuis in Amsterdam en heeft nog steeds intensieve begeleiding nodig. De gezondheidstoestand van het kind is nog onveranderd slecht.

Limburgsch Dagblad, 16 januari 1991

Het gaat niet goed met de baby die op donderdag 10 januari in Aalsmeer te vondeling werd gelegd. Zijn gezondheidstoestand is momenteel zeer slecht. Dat heeft de Haarlemse persofficier van justitie mr C. Hemmes- Boender gistermorgen meegedeeld. Volgens mr Hemmes- Boender zijn er nog geen tips over de herkomst van het jongetje binnen gekomen.

Nederlands Dagblad, 16 januari 1991

AMSTERDAM (ANP) - Het gaat niet goed met de baby die op donderdag 10 januari in Aalsmeer te vondeling werd gelegd. Zijn gezondheidstoestand is momenteel zeer slecht. Dat heeft de Haarlemse persofficier van justitie mr. C. Hemmes-Boender gisteren meegedeeld.

Volgens mr. Hemmes-Boender zijn er nog geen tips over de herkomst van het jongetje binnen gekomen. Door medisch onderzoek is inmiddels wel vast komen te staan dat het jongetje van Aziatische afkomst is.

De baby werd donderdag rond kwart voor twee gevonden bij de Nederlands Hervormde kerk in Aalsmeer. Hij was gewikkeld in een omslagdoek en in een vuilniszak gestopt. Vermoedelijk heeft het kind daar bijna twee uur gelegen. Hij werd met sterke onderkoelingsverschijnselen in een ziekenhuis opgenomen.

De Telegraaf, 16 januari 1991

Van een onzer verslaggevers AALSMEER, woensdag. De lichamelijke toestand van de verleden week in Alsmeer te vondeling gelegde baby is slecht. Artsen van het ziekenhuis, waar de baby is opgenomen, maken zich ernstig zorgen over zijn gezondheid.

De vondeling heeft een naam gekregen: Leo Schakel. Zijn voornaam dankt de baby aan die van de koster van de Hervormde Kerk in Aalsmeer, Leo van der Linden, die de baby onlangs vond en Schakel is de naam van het kerkgebouw. Tegen de muur van dit gebouw werd de plastic zak met daarin de baby vorige week neergezet. Gistermiddag werd de baby als Leo Schakel bij het bevolkingsregister van Aalsmeer ingeschreven, zo liet burgemeester mr. J.I.M. Hoffscholte weten. Uit een onderzoek is inmiddels gebleken dat de vondeling vermoedelijk van ouders is die uit het verre Oosten afkomstig zijn. Het jongetje werd vorige week donderdagmiddag gevonden.

De Telegraaf, 17 januari 1991

Van een onzer verslaggevers AALSMEER, donderdag. De televisie-oproep voor getuigen in verband met de Aalsmeerse vondeling heeft tientallen tips opgeleverd. Zij worden door de politie allemaal nagetrokken, maar tot en met gisteravond was er nog geen bruikbare bij.

Tijdens de tv-oproep werden een sjaal, een omslagdoek en een dekentje getoond, die in de plastic zak waarin de baby lag werden gevonden. In de gezondheidstoestand van de baby was gisteren nog niet veel verbetering gekomen.

Het Vrije Volk, 19 januari 1991

AMSTERDAM - Het Aalsmeerse vondelingetje Leo Schakel is buiten levensgevaar. De baby mag de intensive-care-afdeling van het VU-ziekenhuis in Amsterdam verlaten. Het kind blijkt echter wel een stoornis in de hersenen te hebben die zal leiden tot een blijvende handicap. Volgens officier van Justitie mr C. Hemmes-Boender is niet duidelijk of de beschadiging van de hersenen een gevolg is van de uren die de baby in de kou bij de Nederlands Hervormde kerk in Aalsmeer heeft doorgebracht.

Leeuwarder Courant, 19 januari 1991

AMSTERDAM (ANP) - Het Aalsmeerse vondelingetje Leo Schakel is buiten levensgevaar. De baby mag de intensive-care-afdeling van het VU-ziekenhuis in Amsterdam verlaten. Het kind blijkt echter een stoornis in de hersenen te hebben die zal leiden tot een blijvende handicap.

Volgens persofficier van justitie in het arrondissement Haarlem, C. Hemmes, is niet duidelijk of de beschadiging van de hersenen een gevolg is van de uren' die de baby in de kou bij de Nederlands Hervormde kerk in Aalsmeer heeft doorgebracht. Het kind werd vorige week te vondeling gelegd in een vuilniszak en gewikkeld in een shawl. Ondanks inschakeling van de media is nog geen enkel spoor dat naar de ouders zou kunnen leiden.

Nieuwsblad van het Noorden, 19 januari 1991

Van onze redactie binnenland AMSTERDAM — Het Aalsmeerse vondelingetje Leo Schakel is buiten levensgevaar. De baby mag de intensive-care-afdeling van het VU-ziekenhuis in Amsterdam verlaten. Het kind blijkt echter wel een stoornis in de hersenen te hebben die zal leiden tot een blijvende handicap.

Persofficier van justitie in het arrondissement Haarlem mr. C. Hemmes-Boender heeft dat vrijdag meegedeeld. Volgens mr. Hemmes is niet duidelijk of de beschadiging van de hersenen een gevolg is van de uren die de baby in de kou bij de Nederlands Hervormde kerk in Aalsmeer heeft doorgebracht.

Het kind werd vorige week donderdag te vondeling gelegd, in een vuilniszak en gewikkeld in een shawl. Diverse oproepen via de media hebben tot nu toe tussen de twintig en veertig tips opgeleverd, maar nog geen enkel spoor naar de ouders. Het enige aanknopingspunt dat de Aalsmeerse politie heeft is dat het kind mogelijk van Aziatische afkomst is.

Limburgsch Dagblad, 19 januari 1991

Het Aalsmeerse vondelingetje Leo Schakel is buiten levensgevaar. De baby mag de intensive-care-afdeling van het VU-ziekenhuis in Amsterdam verlaten. Het kind blijkt echter wel een stoornis in de hersenen te hebben die zal leiden tot een blijvende handicap. Het is niet duidelijk of de beschadiging van de hersenen een gevolg is van de uren die de baby in de kou bij de Nederlands Hervormde kerk in Aalsmeer heeft doorgebracht. Het kind werd vorige week donderdag te vondeling gelegd, in een vuilniszak en gewikkeld in een shawl. De ouders zijn nog niet bekend.

Amigoe, 21 januari 1991

Het Aalsmeerse vondelingetje Leo Schakel is buiten levensgevaar. De baby mag de intensive-care-afdeling van het VU-ziekenhuis in Amsterdam verlaten. Het kind blijkt echter wel een stoornis in de hersenen te nebben die zal leiden tot een blijvende handicap. Persofficier van justitie in het arrondissement Haarlem mr. C. Hemmes- Boender heeft dat vrijdag meegedeeld. Volgens mr. Hemmes is niet duidelijk of de beschadiging van de hersenen een gevolg is van de uren die de baby in de kou bij de Nederlands hervormde kerk in Aalsmeer heeft doorgebracht. Het kind werd vorige week donderdag te vondeling gelegd, in een vuilniszak en gewikkeld in een shawl. Diverse oproepen via de media hebben tot nu toe tussen de twintig en veertig tips opgeleverd, maar nog geen enkel spoor naar de ouders. Het enige aanknopingspunt dat de Aalsmeerse politie heeft is dat het kind mogelijk van Aziatische afkomst is.

Trouw, 17 november 2000: "Een valse start"

[...] Waarschijnlijk omdat het te vondeling leggen van baby'tjes in Nederland niet vaak voorkomt. Toch zijn ze er wel, de kinderen zoals 'Leo', die naakt en sterk onderkoeld werd gevonden in een kerk. Door zijn slechte start leefde Leo zijn leven blind, doof, epileptisch en met een hersenletsel. Na negen jaar stierf hij. Juist deze kinderen én hun moeders verdienen alle aandacht van de politiek en andere betrokken instanties. Dat maakt de documentaire 'Het Vondelingenluik' van Joël Batenburg in elk geval wél duidelijk.