Vondelingen en babylijkjes in Nederland

11 augustus 1977, vondeling jongetje, Den Haag

De Telegraaf, 15 augustus 1977: "Moeder van „vondeling" bekend, maar nog spoorloos"

Van onze Haagse redactie DEN HAAG, maandag De Haagse kinderpolitie is er na intensief onderzoek in de Haagse Schilderswijk het afgelopen weekeinde achter gekomen wie de moeder is, die donderdagmiddag haar drie maanden oude zoontje in een restaurant aan de Hoefkade heeft achtergelaten. Het betreft een Turkse vrouw, die echter nog steeds spoorloos is.

De baby, die er overigens prima verzorgd uitzag, is voorlopig ondergebracht in een tehuis in Voorburg. Daar wordt niemand bij het kind toegelaten, behalve de verzorgsters, omdat de Raad voor de Kinderbescherming van mening is, dat er al genoeg is gesold met het kindje, dat al een hele zwerftocht door Den Haag maakte, voordat vrijdag de politie werd ingeschakeld.

De moeder liet het jongetje in het restaurant achter met de mededeling dat ze het baby'tje „over vijf minuten" weer zou komen ophalen. Sindsdien is ze niet meer teruggekeerd.

Nieuwsblad van het Noorden, 15 augustus 1977: "Turkse vrouw is moeder van Haagse vondeling"

De vrouw die haar drie maanden oude zoontje vrijdagavond in een Haags café had achtergelaten, blijkt de 24-jarige Turkse Sacude A. te zijn. De vrouw is ondergedoken in Den Haag, omdat zij bang is uitgewezen te worden als ze zich bij de politie meldt om haar kind terug te krijgen.

De Turkse kwam ons land als toeriste binnen en heeft geen verblijfsvergunning. Zij ging in Den Haag een relatie aan met een landgenoot. Met hem wil de vrouw de band niet breken om niet het land te worden uitgezet. De overigens goed verzorgde baby is inmiddels ondergebracht in een tehuis in Voorburg. Het kind had een hele zwerftocht door Den Haag gemaakt. Zijn moeder had hem in een café bij een vriend achtergelaten met de mededeling dat ze haar zoontje over „vijf minuten" zou komen ophalen. De vriend bracht het kind, toen de vrouw niet meer kwam opdagen, naar zijn broer een caféhouder, die het jongetje weer naar zijn zuster bracht. Deze belde de politie die zich over het kind ontfermde.