Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

11 augustus 1977, vondeling jongetje, Den Haag

De Telegraaf, 15 augustus 1977: "Moeder van „vondeling" bekend, maar nog spoorloos"

Van onze Haagse redactie DEN HAAG, maandag De Haagse kinderpolitie is er na intensief onderzoek in de Haagse Schilderswijk het afgelopen weekeinde achter gekomen wie de moeder is, die donderdagmiddag haar drie maanden oude zoontje in een restaurant aan de Hoefkade heeft achtergelaten. Het betreft een Turkse vrouw, die echter nog steeds spoorloos is.

De baby, die er overigens prima verzorgd uitzag, is voorlopig ondergebracht in een tehuis in Voorburg. Daar wordt niemand bij het kind toegelaten, behalve de verzorgsters, omdat de Raad voor de Kinderbescherming van mening is, dat er al genoeg is gesold met het kindje, dat al een hele zwerftocht door Den Haag maakte, voordat vrijdag de politie werd ingeschakeld.

De moeder liet het jongetje in het restaurant achter met de mededeling dat ze het baby'tje „over vijf minuten" weer zou komen ophalen. Sindsdien is ze niet meer teruggekeerd.

Nieuwsblad van het Noorden, 15 augustus 1977: "Turkse vrouw is moeder van Haagse vondeling"

De vrouw die haar drie maanden oude zoontje vrijdagavond in een Haags café had achtergelaten, blijkt de 24-jarige Turkse Sacude A. te zijn. De vrouw is ondergedoken in Den Haag, omdat zij bang is uitgewezen te worden als ze zich bij de politie meldt om haar kind terug te krijgen.

De Turkse kwam ons land als toeriste binnen en heeft geen verblijfsvergunning. Zij ging in Den Haag een relatie aan met een landgenoot. Met hem wil de vrouw de band niet breken om niet het land te worden uitgezet. De overigens goed verzorgde baby is inmiddels ondergebracht in een tehuis in Voorburg. Het kind had een hele zwerftocht door Den Haag gemaakt. Zijn moeder had hem in een café bij een vriend achtergelaten met de mededeling dat ze haar zoontje over „vijf minuten" zou komen ophalen. De vriend bracht het kind, toen de vrouw niet meer kwam opdagen, naar zijn broer een caféhouder, die het jongetje weer naar zijn zuster bracht. Deze belde de politie die zich over het kind ontfermde.

ad.nl, 18 mei 2023: "Drie maanden oude baby achtergelaten in Schilderswijk, zoektocht naar moeder"

Hans Hemmes | PLAATS DELICT - Den Haag is in augustus 1977 een aantal dagen in de ban van een baby die is achtergelaten door zijn moeder in de Schilderswijk. Het groeit uit tot een soort feuilleton in de kranten. Het begint ermee dat een vrouw ‘s ochtends met het kindje van drie maanden een Turks restaurant aan de Hoefkade binnenstapt.

Ze vraagt de eigenaar en gasten vijf minuten op het kereltje te passen. Ze zou snel weer terugkomen, maar dat gebeurt niet. De eigenaar probeert de identiteit van de vrouw te achterhalen door met veel mensen te praten. Hij denkt dat ze iets te maken heeft met een café aan de Parallelweg. Hij brengt het kind er ‘s middags naar toe. Maar daarmee eindigt de zwerftocht van de vondeling niet. Uren later belt een man aan bij een huis aan de Ruysdaelstraat. Een 13-jarig meisje doet open en krijgt de baby in haar handen gedrukt, waarop de onbekende man in een auto weg rijdt. Het meisje belt de politie en die ontfermt zich over de vondeling. Dat trekt veel bekijks in de straat. Ook de vrouw van onze fotograaf raakt vertederd door de baby.

In een verklaring stelt de politie dat het jongetje er goed verzorgd uitziet. Hij wordt tijdelijk ondergebracht in een tehuis. Het vermoeden is dat de moeder van Turkse of Marokkaanse afkomst is die zich schuilhoudt. Later weet de politie iets meer; het gaat om een Turkse vrouw van 24 jaar. Er doen ook allerlei geruchten de ronde, waarover de kranten berichten. De moeder zou zich niet durven te melden uit angst dat ze wordt opgepakt en over de grens gezet. Ze zou het land zijn binnengekomen als toerist en heeft dus geen verblijfsvergunning. Ze zou hier willen blijven en een relatie hebben met een landgenoot in Den Haag.

Geheim adres
De politie weigert deze geruchten te bevestigen of te ontkennen. Ze zijn pas te controleren als agenten de vrouw hebben gevonden. Dat gebeurt vier dagen nadat de baby te vondeling is gelegd. Op een geheim adres spreekt een rechercheur met de moeder. Via een tussenpersoon is het contact gelegd. De baby is haar tweede kind, zo vertelt ze. Het verhaal dat ze in Nederland wil blijven klopt. Verschillende instellingen gaan zich nu bemoeien met de zaak. De politie noemt haar situatie ‘triest’. ,,Het moet niet onmogelijk worden geacht de moeder en het kind te herenigen”, schrijft de Haagsche Courant. Er wordt gewerkt aan een verblijfsvergunning.

De lezers kunnen weer opgelucht ademhalen. Het nieuws wordt dan gedomineerd door de dood van Elvis Presley.