Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

11 februari 1997, babylijkje meisje, Den Haag

Reformatorisch Dagblad, 12 februari 1997: "Opnieuw lichaam van baby gevonden"

In een sloot aan de Wijndaelerweg in Den Haag is gistermorgen een babylijkje gevonden. Groentoezichthouders van de gemeente die bezig waren met de controle van sloten in de wijk zagen een vuilniszak in het water liggen waarin een babylijkje bleek te zitten.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het om een meisje gaat. Over de doodsoorzaak en de leeftijd van het meisje is nog niets bekend. De politie van Bureau Loosduinen heeft een uitgebreid onderzoek ingesteld. Ook zijn honden ingezet om eventuele sporen te vinden. Het lichaampje is direct overgebracht naar het Gerechtelijk Laboratorium in Rijswijk. Sectie moet daar uitwijzen wat de doodsoorzaak is. De politie kan op dit moment nog geen verdere mededelingen doen. Ze heeft zes mensen op de zaak gezet.

De artsen die het lichaam hebben onderzocht van het meisje dat zondag in de duinen van Santpoort-Noord is gevonden, hebben geen sporen van uiterlijke geweld gevonden. Ze konden ook niet zeggen wat de doodsoorzaak was. Het meisje lag gewikkeld in een roze badlaken en was in een vuilniszak gestopt. De navelstreng was niet afgebonden, waaruit valt af te leiden dat bij de bevalling geen deskundige hulp aanwezig is geweest.

Het is de vijfde keer in één jaar tijd dat in Nederland een babylijkje is aangetroffen. December vorig jaar werd in Heesch een dood jongetje aangetroffen dat pas enkele weken oud was. In mei vond een sportvisser in de Rotterdamse wijk Katendrecht ook een babylijkje van een jongetje. In maart trof de politie in Houten een dode baby aan in het Kooikerspark in Houten. De baby bleek enkele uren na haar geboorte aan gebrek aan verzorging te zijn gestorven. De moeder is toen aangehouden.