Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

11 juli 1984, vondeling Celine van de Kastelen (later: Celine Stroucken), Helmond

Het Vrije Volk, 12 juli 1984: "Vondeling in hal van flat"

HELMOND — In de hal van een flatgebouw aan de Helmondse Kasteeltraverse heeft een 25-jarige bewoner gisteravond een te vondeling gelegde baby, een meisje, gevonden.

Het kind dat pas enkele uren oud was, werd met onderkoelingsverschijnselen opgenomen in het plaatselijke Lambertusziekenhuis maar maakte het vanmorgen al weer uitstekend.

De politie kreeg vanmorgen een tiental tips binnen. Tot opsporing van de moeder heeft dat echter nog niet geleid. Volgens de Helmondse politiewoordvoerder was de flatbewoner gisteravond laat thuisgekomen toen hij in de hal een herencolbert zag liggen. Bij nader onderzoek bleek daarin de baby te zijn gewikkeld. Het kind had een luier om.

Zusters van het ziekenhuis hebben het vondelingetje voorlopig ingeschreven onder de naam Seline, een idee van een rechercheur. De burgemeester van Helmond zal het kind morgen een officiële naam geven.

[fotobijschrift] Het vondelingetje, inmiddels weer in blakende welstand, in de armen van een verpleger...

Nieuwsblad van het Noorden, 12 juli 1984: "Vondeling"

In de hal van een flatwoning aan de Kasteeltraperse in Helmond is gisteravond laat een te vondeling gelegde baby, een meisje, gevonden. Het meisje was volgens de politie slechts enkele uren oud. Ze droeg een luier en was gewikkeld in een lichtkleurig herencolbert. Het kind is opgenomen in het Lambertus-ziekenhuis in Helmond en er wegens lichte onderkoeling in een couveuse geplaatst. Verder verkeert het kind volgens de woordvoerder van de politie in blakende gezondheid. Een onderzoek identiteit van de ouders heeft nog niets opgeleverd. (Foto: ANP)

Leeuwarder courant, 12 juli 1984: "Vondelingetje in Helmond"

In de hal van een flatgeoouw in Helmond is dinsdagavond laat dit meisje te vondeling gelegd. De baby droeg een luier en was gewikkeld in een lichtkleurig herencolbert. Volgens de politie was de vondeling nog maar enkele uren oud. Een onderzoek naar de identiteit van de ouders heeft nog niets opgeleverd. Het kind is, omdat het een beetje te zeer was afgekoeld, opgenomen in het Lambertusziekenhuis te Helmond. Verder verkeert het in blakende welstand. Het vondelingetje kreeg van de betrokken politiemensen en het verplegend personeel de voornaam Seline. De achternaam wordt door de burgemeester vastgesteld.

De Telegraaf, 12 juli 1984: "Baby in hal van flat gevonden"

Van onze correspondent. HELMOND, donderdag. In de hal van een flatgebouw in Helmond is dinsdagavond laat een baby te vondeling gelegd die amper 2,5 uur eerder geboren moet zijn. Het donkergekleurde meisje, dat gewikkeld was in een colbertjasje en 3.200 gram woog, werd gevonden door een flatbewoner. De man belde direct het naast de flat gelegen politiebureau op, waarna het kerngezonde vondelingetje naar de kinderafdeling van het plaatselijke St. Lambertusziekenhuis werd gebracht. Omtrent de identiteit van de moeder van de baby, die door de verpleegster als Seline werd ingeschreven, is volgens de politie nog niets bekend.

Nederlands Dagblad, 13 juli 1984: "Vondeling"

HELMOND (ANP) - In de hal van een flatwoning aan de Kasteeltraverse in Helmond is een te vondeling gelegd meisje gevonden.

Het gezonde meisje droeg een luier en was gewikkeld in een lichtkleurig herencolbert. Het was volgens de politie pas enkele uren oud. Het kind is opgenomen in het Lambertusziekenhuis in Helmond. Een onderzoek naar de identiteit van de ouders heeft geen enkel resultaat opgeleverd.

De waarheid, 13 juli 1984: "Vondeling"

In de hal van een flatgebouw in Helmond is dinsdagavond laat een te vondeling gelegd meisje gevonden. Volgens de politie was het kindje slechts enkele uren oud. Zij verkeert in goede gezondheid. Een onderzoek naar de identiteit van de ouders heeft nog niets opgeleverd.

Nieuwsblad van het Noorden, 24 juli 1984: "Onderzoek herkomst vondeling stopgezet"

HELMOND — De Helmondse gemeentepolitie heeft het onderzoek naar de herkomst van het meisje dat op 11 juli in de hal van een flat aan de Kasteeltraverse werd gevonden stopgezet. Dat heeft een woordvoerder van de politie meegedeeld. Het tot nu toe gevoerde onderzoek heeft geen enkele aanwijzing opgeleverd.

Het Vrije Volk, 24 juli 1984: "Vondeling (Celine) nu bij pleegouders"

HELMOND — Het vondelingetje dat twee weken geleden in de hal van een flatgebouw aan de Kasteeltraverse in Helmond werd ontdekt, heeft een naam gekregen. Het kind, een meisje, zal voortaan Celine van de Kastelen heten. Het onderzoek naar de moeder van de baby is inmiddels stopgezet. Volgens de politie hebben de naspeuringen geen enkel resultaat opgeleverd. Het meisje werd in het flatgebouw ontdekt door een 25-jarige bewoner die laat in de avond thuiskwam. Het was gewikkeld in een herencolbert en had een luier om. In het ziekenhuis waar ze met onderkoelingsverschijnselen was heengebracht, kreeg het meisje van een rechercheur haar voornaam Celine. De burgemeester bedacht haar achternaam. Via de Raad voor de Kinderbescherming is het vondelingetje inmiddels ondergebracht bij een gastgezin.

Leeuwarder courant, 24 juli 1984: "Politie-onderzoek herkomst vondeling stopgezet"

HELMOND - De Helmondse gemeentepolitie heeft het onderzoek naar de herkomst van het meisje dat op 11 juli in de hal van een flat aan de Kasteeltraverse werd gevonden stopgezet Dat heeft een woordvoerder van de Helmondse politie gistermiddag meegedeeld. Het tot nu toe gevoerde onderzoek heeft geen enkele aanwijzing opgeleverd. Het kind dat pas enkele uren oud was toen het werd gevonden, heeft de naam Celine van de Kastelen gekregen. Via de Raad voor de Kinderbescherming is het meisje inmiddels ondergebracht bij een gastgezin.

KRO Spoorloos, 26 januari 2004: "Celine"

KRO Spoorloos, 26 januari 2004.

KRO Spoorloos, 3 februari 2014: "Vondeling in het trapportaal"

In deze aflevering van KRO Spoorloos (maandag 3 februari, 21.15 uur, Nederland 1) het verhaal van Celine. Ze is vlak na haar geboorte in 1984 te vondeling gelegd in het trapportaal van een flat in Helmond. Agent Gert Jacobs had dienst toen er rond 10 uur in de avond een vreemde melding binnenkwam. De wachtcommandant kon zich aanvankelijk niet voorstellen dat het om een serieuze melding ging, maar in de hal van een naast het politiebureau gelegen flat bleek later toch echt een baby te liggen.

Aangekomen in het portiek zag Jacobs in een hoek een beige colbert liggen. Hij vouwde het jasje open en keek tot zijn stomme verbazing in de ogen van een pasgeboren kind. De baby werd overgedragen aan de kinderbescherming. Omdat de ouders niet getraceerd konden worden, kwam het kindje uiteindelijk in een adoptiegezin terecht. Het kind in kwestie heet Celine. Het is alweer 10 jaar geleden dat ze voor het eerst een omroep deed in KRO Spoorloos. Celine hoopte dat er kijkers waren die haar dichter bij haar ouders zouden kunnen brengen. Maar de oproep leverde helaas niets op.

Onlangs kwam Celine iets dichterbij de ontknoping van haar zoektocht. Dankzij nieuwe technieken kan met zekerheid worden gezegd wat het genetische paspoort van haar vader en moeder is. Kan Celine met deze nieuwe informatie een volgende stap zetten in haar zoektocht? KRO Spoorloos, maandag 3 februari om 21.15 uur op Nederland 1.

rtlnieuws.nl, 17 mei 2016: "Celine werd te vondeling gelegd: 'Als ik in de spiegel kijk, vraag ik me altijd af op wie ik lijk'"

Ze schrok ontzettend toen ze vanochtend in de auto hoorde over het kindje dat is neergelegd in een vondelingenkamer in Groningen. Celine Stroucken werd bijna 32-jaar geleden zelf te vondeling gelegd. "Ik ben vooral heel erg boos, als kind zit je straks met een zwart gat." "Dit is niet de oplossing voor ongewenste zwangerschappen. Je neemt de identiteit van het kind af en die beslissing ligt helemaal alleen bij de moeder", vertelt Celine. Bovendien is het bij wet verboden om een kind te vondeling te leggen, zegt ze. "Ik snap niet dat we dit in Nederland gedogen."

In een portiek neergelegd
Op 10 juli 1984 werd Celine Stroucken geboren, een paar uur nadat ze ter wereld kwam, werd ze neergelegd in de portiek van een flat in Helmond. "Ik was onderkoeld en in een colbertje gewikkeld. Maar ik was wel helemaal schoongemaakt." Ze werd gevonden door een bewoner van de flat, die vervolgens de politie inschakelde. Celine woonde daarna drie maanden bij een pleeggezin, voordat ze bij haar huidige familie terechtkwam. "Daar woonde al een Indiaas meisje, mijn zusje, en later werd ook mijn broertje geadopteerd." Ze wist daarom al op hele jonge leeftijd dat haar ouders niet haar biologische ouders waren.

'We weten niet waar je vandaan komt'
Op haar elfde hoorde ze dat ze niet alleen geadopteerd was, maar ook te vondeling gelegd was. "Mijn moeder vertelde het me toen we met zijn tweeën in de auto zaten. Ze zei: 'Je bent te vondeling gelegd bij een flat en we weten niet waar je vandaan komt'." "Er ging van alles door me heen, ook omdat je als 11-jarige niet precies weet wat het betekent. Je voelt verdriet. Je voelt je in de steek gelaten, boos en onbegrip." Lange tijd worstelde ze met die gevoelens en dat terwijl ze heel gelukkig opgroeide. "Je steekt er zoveel energie en tijd in, dat had ik ook in andere dingen kunnen steken." Celine besloot naar haar biologische ouders op zoek te gaan. Tot twee keer toe zocht ze samen met het programma Spoorloos. Een tweede keer kwam ze er via een DNA-test achter dat ze half-Afrikaans en half-Indisch is. Maar haar biologische ouders vinden deed ze niet.

'Kindje moet doormaken, wat ik heb meegemaakt'
Na die zoektochten kon ze haar afkomst wel een plek geven, ten minste dat dacht ze. Tot ze vanochtend het nieuws op de radio hoorde. "Ik voelde plots weer dat verdriet, die boosheid, maar ook een stuk zorg. Kijk het gebeurt weer. Nu moet een kindje mogelijk opnieuw doormaken, wat ik heb meegemaakt. Ik ben bij een heel liefdevol gezin terecht gekomen, maar wat als dat niet gebeurt?" De vondelingenluikjes vindt Celine dan ook een heel slecht idee. "Moeders in nood denken straks dat dit een oplossing is, terwijl je in Nederland ook onder geheimhouding kunt bevallen en dan krijgen moeder en kind de hulp die ze nodig hebben." Ze besluit: "Ik had heel erg graag geweten wie mijn ouders zijn. Als ik in de spiegel kijk, dan vraag ik me nog altijd af op wie ik lijk. Welke karaktertrekken heb ik van wie? Ik weet nog niet eens waar ik vandaan kom."

rtlnieuws.nl, 22 februari 2021: "Celine werd als baby te vondeling gelegd: 'Ik heb veel onbeantwoorde vragen'"

Ook Celine Stroucken werd als baby door haar ouders achtergelaten. Ze is een paar uur na haar geboorte te vondeling gelegd in Helmond. "Mijn adoptiemoeder vertelde het me op mijn elfde. Toen besefte ik nog niet echt wat het betekende", vertelt ze aan EditieNL. "Toch was het een teleurstelling. Ik voelde me heel alleen en was boos."

Zoektocht
Ze weet nog steeds niet wie haar biologische ouders zijn. "Ik heb twee keer meegedaan aan het tv-programma Spoorloos met een oproep, maar daar is niks uitgekomen."

Veel vragen
Celine weet niets over haar afkomst. "Ik ben een binnenlandse adoptie, maar het zou kunnen dat mijn biologische ouders een andere afkomst hebben. Zo heb ik nog veel vragen. Op wie lijk ik? Heb ik broertjes en zusjes? Waarom ben ik afgestaan? Op dat soort grote vragen zou ik graag antwoord willen."

Hoop
Celine blijft hopen dat haar moeder zich op een dag nog zal melden. "Misschien heeft ze mijn oproepjes niet gezien. Als ik contact zou krijgen met mijn moeder zou dat me een hoop rust en blijdschap geven. Ook als ze geen contact wil zou ik dat graag willen weten. Dan kan ik daarna verder met mijn leven."