Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

11 maart 1990, babylijkje, Rotterdam

De Telegraaf, 12 maart 1990: "Kinderen vinden lijkje van pasgeboren baby"

Van onze Rotterdamse redactie
ROTTERDAM, maandag. Spelende kinderen hebben gisteren in Rotterdam het stoffelijk overschot gevonden van een pasgeboren baby. Het is niet duidelijk, of het kind na de gebroorte in leven is geweest. De baby was ongekleed. De navelstreng was nog aanwezig. Naast het kind lag een doek. De macabere vondst werd gedaan in het struikgewas tussen twee hoogbouwflats in de nieuwbouwwijk Alexanderpolder.

Het Vrije Volk, 12 maart 1990: "Babylijkje gevonden"

ROTTERDAM — Spelende kinderen hebben gistermiddag een babylijkje gevonden in de Alexanderpolder in Rotterdam. De baby is kennelijk al enige tijd geleden overleden en moet vlak na de geboorte in de bosjes aan de Vinkenbrinckstraat zijn neergelegd. Naast de baby, die geen opvallende verwondingen had, lag een doek. Vlak bij de vindplaats staan vier flats. De kinderen waarschuwden na hun ontdekking een vrouw die voorbij kwam. Zij waarschuwde de politie. Inmiddels is een buurtonderzoek gestart. De politie is er niet zeker van of de moeder van de baby in één van de flats moet worden gezocht. Het is nog onduidelijk hoe lang het kind dood is. Ook de doodsoorzaak moet nog worden vastgesteld.

Leeuwarder courant, 12 maart 1990: "Onderzoek na vinden van lijkje van baby"

ROTTERDAM (ANP) - Een gistermiddag in de Rotterdamse wijk Alexanderpolder gevonden babylijkje is onderwerp van een uitgebreid buurtonderzoek. Dat speelt zich af in vier flats van dertien verdiepingen, die in de vorm van een ster om de vindplaats staan. In verband met dit onderzoek wil de politie het geslacht van het lijkje niet meedelen. De politie is er niet zeker van, of de baby uit een van de flats afkomstig is of daar misschien alleen maar is neergelegd. Zeven spelende kinderen, allen onder de tien jaar, vonden gistermiddag het lijkje in de struiken. Sommigen dachten dat het een pop was. Zij spraken een vrouw aan, die de politie waarschuwde.

Nieuwsblad van het Noorden, 12 maart 1990: "Babylijkje langs weg"

ROTTERDAM — Spelende kinderen hebben gistermiddag in de Rotterdamse wijk Alexanderpolder het ongeklede lijkje gevonden van een pasgeboren baby. De baby lag in de struiken langs een weg. De politie heeft direct een uitgebreid buurtonderzoek ingesteld. Dat speelt zich af in vier flats van dertien verdiepingen, die stervormig om de vindplaats staan. In verband met dit onderzoek wil de politie het geslacht van het lijkje niet meedelen. De politie is er niet zeker van of het lijkje uit één van de flats afkomstig is of daar misschien neergelegd is door iemand van elders. De doodsoorzaak was gisteren nog onbekend.

De Telegraaf, 21 maart 1990: "Kind is levend geboren - Moeder (16) van dood gevonden baby opgepakt"

ROTTERDAM, woensdag. De Rotterdamse politie heeft de 16-jarige moeder gearresteerd van de baby die tien dagen geleden dood werd gevonden in het bosschage in de nieuwbouwwijk Alexanderpolder.

Het meisje wordt ervan verdacht schuld te hebben aan het overlijden van haar baby. Ze heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd. Haar motief is vooralsnog onduidelijk. Sectie op het stoffelijk overschot heeft uitgewezen dat de baby levend ter wereld is gekomen en na de geboorte nog enige tijd moet hebben geleefd. Waar het kind is is geboren, is niet duidelijk.

Evenmin is duidelijk of de baby dood of levend in het bosschage is gelegd. Daarom wordt het meisje zowel doodslag als het te vondeling leggen ten laste gelegd.

Voor zover bekend waren bij het overlijden van de baby geen ouders of een vriend betrokken. Het meisje heeft zelfstandig gehandeld.

Ze woont in de buurt van de Vinckenbrinckstraat, de plaats waar het babylijkje werd gevonden. Het stoffelijk overschot van de baby lag naakt in het bosschage. Het lijkje werd vorige week zondag gevonden door enkele spelende kinderen. De politie kwam het meisje op het spoor via het buurtonderzoek dat werd verricht onder de bewoners van de omliggende flats. De Rotterdamse jeugd- en zedenpolitie spreekt van „een trieste zaak".

Het Vrije Volk, 21 maart 1990: "Dode baby was van 16-jarige"

ROTTERDAM — De politie heeft maandagavond de vrouw gearresteerd die in de Alexanderpolder haar baby heeft achtergelaten. Het lijkje van de baby werd ruim een week geleden gevonden. De verdachte is een meisje van zestien jaar. De Jeugd- en Zedenpolitie verwacht de zaak spoedig opgelost te hebben. Waar de baby ter wereld kwam is nog niet duidelijk. Eveneens is nog niet bekend of het kind dood of levend in de bosjes werd gelegd. Het baby'tje werd zondagmiddag 11 maart door kinderen gevonden in de bosjes aan de Vinckenbrinckstraat, die centraal liggen tussen vier stervormig opgestelde flats van dertien verdiepingen.