Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

12 maart 2008, babylijkje Willem van Oosterhout, Oosterhout

Strafzaak

Rechtbank Breda, 22 maart 2012, LJN BV9664.
De moeder wordt veroordeeld tot dertien maanden cel waarvan twaalf maanden voorwaardelijk en 240 uur taakstraf omdat ze het kind te vondeling legde met fatale gevolgen. Naar vonnis.

Rechtbank Zeeland - West-Brabant, 18 april 2013, parketnummer 810769-08.
De zaak tegen de vader van de in 2008 overleden vondeling Willem van Oosterhout wordt geseponeerd. Hij krijgt een schadevergoeding van € 6.250,-, zo bepaalt de rechtbank in Breda. Ook krijgt hij een vergoeding van € 1.000,- voor gederfde inkomsten.

Omroep Brabant, 20 maart 2008: "Babylijkje gevonden in Oosterhout"

Omroep Brabant, 4 juni 2008: "Politie flyert voor baby Willem"

ANP, 9 juni 2008: "Twee aanhoudingen zaak dode vondeling Oosterhout"

OOSTERHOUT (ANP) - De politie heeft maandag een man (33) en een vrouw (31) aangehouden wegens mogelijke betrokkenheid bij de dode baby die op 12 maart in het Brabantse Oosterhout werd gevonden. De politie heeft dat maandag bekendgemaakt. Beide verdachten zijn inwoners van Oosterhout.

De dode baby, een jongetje, werd op 12 maart door voorbijgangers gevonden in een bosperceel langs het Wilhelminakanaal-Zuid in Oosterhout. De vondeling kreeg de naam Willem van Oosterhout mee. De woning van de verdachten en een woning waar het duo recent verbleef, worden door de recherche onderzocht.

Persofficier Tom Hendriks kon maandagmiddag geen verdere mededelingen doen over de identiteit van de aangehouden personen en hun betrokkenheid bij de dood van het jongetje. Wel vertelde hij dat de aanhoudingen een gevolg waren van het technisch onderzoek in combinatie met de publiekacties die de politie de afgelopen periode heeft gehouden. De politie schakelde de tv-programma's Opsporing Verzocht en Bureau Brabant in en hield een flyeractie in de omgeving van de vindplaats van het babylijkje.

BN DeStem, 9 juni 2008: "Twee verdachten in zaak babylijkje Oosterhout"

Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad, 10 juni 2008: "Aanhouding echtpaar in zaak dode vondeling | BABY Lijkje in maart gevonden"

OOSTERHOUT - De politie heeft gisterochtend in het Brabantse Oosterhout een echtpaar uit die plaats aangehouden in verband met de zaak rond het baby'tje dat op 12 maart dood is gevonden in de bosschages langs het Wilhelminakanaal- Zuid. De 33-jarige man en 31-jarige vrouw worden verdacht van 'betrokkenheid bij het overlijden van de baby'. Volgens de persofficier van justitie heeft de politie één van de echtgenoten aangehouden in hun Oosterhoutse woning en de ander opgepakt op straat. De persofficier wilde gisteren geen bijzonderheden geven over tips of aanwijzingen die tot de arrestaties hebben geleid. Zowel het technisch onderzoek als medewerking van het publiek hebben naar deze verdachten geleid", aldus de persofficier.

De politie heeft vorige week 2700 flyers over de zaak verspreid. Eerder is de zaak aan de orde gebracht in het tv-programma Opsporing Verzocht en het regionale Brabantse opsporingsprogramma Bureau Brabant. Rechercheurs zijn gisteren begonnen met een technisch onderzoek in de woning van het echtpaar. Ook een andere Oosterhoutse woning, waar het echtpaar volgens het OM recent verbleef, wordt uitgekamd. De overleden vondeling kreeg kort na de vondst van de Oosterhoutse burgemeester de naam 'Willem van Oosterhout'. Het stoffelijk overschot is inmiddels begraven in Oosterhout.

Omroep Brabant, 11 juni 2008: "Arrestaties in zaak babylijkje Oosterhout"

De Telegraaf, 24 juni 2008: "Verdachten blijken ouders dode vondeling"

BREDA/OOSTERHOUT - De twee verdachten die twee weken geleden werden aangehouden wegens betrokkenheid bij de dood van een vondeling in Oosterhout in maart zijn de ouders van het kind. Verhoor en DNA-onderzoek hebben dat uitgewezen, meldde het Openbaar Ministerie (OM) in Breda dinsdag. Het dode jongetje werd op 12 maart door voorbijgangers gevonden in een bosperceel langs het Wilhelminakanaal in Oosterhout. De 31-jarige moeder en haar 33-jarige echtgenoot zitten sinds hun aanhouding vast. De raadkamer van de rechtbank in Breda beslist woensdag over hun voorlopige hechtenis.

ANP, 26 juni 2008: "Vader vondeling Oosterhout vrijgelaten"

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft donderdag de 33-jarige vader van de dode baby die in maart in Oosterhout werd gevonden, vrijgelaten. De verdenking is onvoldoende, oordeelde de rechter. De hechtenis van de 31-jarige moeder van het kind is wel met twee weken verlengd. Een woordvoerster van de rechtbank heeft dat bekendgemaakt.

Het echtpaar Y. (Yildiz) werd twee weken geleden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de vondeling. Uit verhoor en DNA-onderzoek bleek dat het gaat om de ouders. Het Openbaar Ministerie beschuldigt de ouders van moord. Volgens hun advocaten heeft de rechter-commissaris alleen geoordeeld over het verwijt dat ze de baby te vondeling hebben gelegd en dat het kind daardoor is overleden.

De 33-jarige man zegt dat hij niet wist dat zijn vrouw zwanger was. Volgens zijn advocaat Suzian van Fraaijenhove van der Maas staat bovendien nog niet definitief vast dat hij de vader van het kind is. Ze heeft om nader DNA-onderzoek gevraagd. Justitie overweegt in beroep te gaan tegen de vrijlating van de vader.

De Telegraaf, 26 juni 2008: "Vader vondeling Oosterhout vrijgelaten"

BREDA - De rechtbank in Breda heeft donderdag de 33-jarige vader van de dode baby die in maart in Oosterhout werd gevonden, vrijgelaten. De hechtenis van de 31-jarige moeder van het kind is met twee weken verlengd. Een woordvoerster van de rechtbank heeft dat bekendgemaakt.

Het echtpaar Y. werd twee weken geleden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de vondeling. Uit verhoor en DNA-onderzoek bleek dat het gaat om de ouders. Het Openbaar Ministerie beschuldigt de ouders van moord. Volgens hun advocaten heeft de rechter-commissaris alleen geoordeeld over het verwijt dat ze de baby te vondeling hebben gelegd en dat het kind daardoor is overleden. De 33-jarige man zegt dat hij niet wist dat zijn vrouw zwanger was. Volgens zijn advocaat Suzian van Fraaijenhove van der Maas staat bovendien nog niet definitief vast dat hij de vader van het kind is. Ze heeft om nader DNA-onderzoek gevraagd. Justitie overweegt in beroep te gaan tegen de vrijlating van de vader.

Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad, 4 juli 2008: "Grootouders verdacht in zaak dode baby"

OOSTERHOUT De grootouders van de overleden vondeling die in maart in een bos langs het Brabantse Wilhelminakanaal werd aangetroffen, zijn gisteren in hun woonplaats Oosterhout aangehouden. De ouders van de moeder van vondeling worden volgens het OM verdacht van betrokkenheid bij de dood van de baby.

De Stentor*, 4 juli 2008: "Grootouders vast na dood vondeling"

*Sallands Dagblad, Zutphens Dagblad, Veluws Dagblad, Apeldoornse Courant, Deventer Dagblad, Dagblad Flevoland, Gelders Dagblad, Nieuw Kamper Dagblad, Zwolse Courant

OOSTERHOUT - De grootouders van de overleden vondeling 'Willem' die in maart in een bos langs het Brabantse Wilhelminakanaal werd aangetroffen, zijn in hun woonplaats Oosterhout aangehouden. De ouders van de moeder van vondeling Willem worden volgens het Openbaar Ministerie in Breda verdacht van betrokkenheid bij de dood van de baby. Advocaat Dirk Schoof van de opa van Willem kan geen details geven. De 33-jarige vader is onlangs vrijgelaten hoewel hij formeel nog steeds verdachte is. Moeder E.Y. (31) zit nog vast.

BN DeStem, 30 mei 2011: "Moeder vondeling Willem van Oosterhout vervolgd voor doodslag"

BREDA - Een 34-jarige Oosterhoutse vrouw moet op 16 juni voor de rechter komen op verdenking van doodslag of het te vondeling leggen van de vondeling 'Willem van Oosterhout' met de dood tot gevolg. De baby werd in maart 2008 dood gevonden in de bossen bij het Wilhelminakanaal in Oosterhout, door leden van een trimclub. De burgemeester van Oosterhout gaf de vondeling een naam: Willem van Oosterhout.

De politie hield in juni 2008 een echtpaar uit Oosterhout aan. Na DNA-onderzoek bleken zij de ouders van de baby. Dat de vrouw pas drie jaar later voor de rechter komt, heeft volgens het Openbaar Ministerie te maken met rechtshulpverzoeken die het OM aan het buitenland deed (het echtpaar is van buitenlandse komaf). In eerste instantie wordt alleen de vrouw vervolgd. "Op basis van de rechtszaak tegen de vrouw, beslissen we over eventuele vervolging van haar echtgenoot en twee andere familieleden", aldus woordvoerster Elke Kool van het Openbaar Ministerie. De andere twee familieleden zijn de grootouders van de te vondeling gelegde baby.

De vondeling 'Willem van Oosterhout' - van wie ten tijde van de begrafenis zijn ouders nog niet bekend waren - werd in maart in Oosterhout begraven tijdens een besloten bijeenkomst met onder meer de burgemeester van Oosterhout, zijn vinders, enkele politiemensen en mensen van de GGD (die als eerste na de vondst ter plekke waren).

BN DeStem, 26 juni 2008: "Vader dode baby Oosterhout vrijgelaten"

De Gelderlander en Provinciale Zeeuwse Courant, 4 juli 2008: "Grootouders verdacht bij dood vondeling"

OOSTERHOUT - De grootouders van de overleden vondeling 'Willem' die in maart in een bos langs het Brabantse Wilhelminakanaal werd aangetroffen, zijn in hun woonplaats Oosterhout aangehouden. De ouders van de moeder van de vondeling worden volgens het openbaar ministerie in Breda verdacht van betrokkenheid bij de dood van de baby. Details over de verdenking ontbreken.

Omroep Brabant, 10 juli 2008: "Moeder dode vondeling vrijgelaten"

BREDA - De rechtbank in Breda heeft de 31-jarige moeder van 'Willem van Oosterhout' vrijgelaten. Het verzoek van justitie om haar langer vast te houden werd afgewezen. In maart werd het babylijkje door voorbijgangers gevonden in de buurt van het Wilhelminakanaal in Oosterhout.

De ouders van de dode baby werden een maand geleden aangehouden. Justitie beschuldigt het echtpaar van moord. Volgens de advocaten van het echtpaar heeft de rechter-commissaris tot nu toe alleen geoordeeld over het verwijt dat ze de baby te vondeling hebben gelegd. Daardoor zou het kind later overleden zijn. De 33-jarige vader van de het jongetje werd al eerder vrijgelaten.

BN DeStem, 12 augustus 2008: "Reconstructie van de dood van Willem van Oosterhout"

Omroep Brabant, 30 mei 2011: "Moeder 'baby van Oosterhout' voor de rechter"

Omroep Brabant, 8 maart 2012: "Twee jaar cel geëist voor de moeder van baby 'Willem van Oosterhout'"

Omroep Brabant, 22 maart 2012: "Werkstraf en maand cel voor moeder dode vondeling Willem van Oosterhout"

BREDA - De 35-jarige moeder van de dode baby 'Willem van Oosterhout' is veroordeeld tot dertien maanden cel waarvan twaalf maanden voorwaardelijk voor het te vondeling leggen van haar kind met de dood tot gevolg. Ook kreeg ze de maximale werkstraf van 240 uur. Dat heeft de rechtbank in Breda donderdag bepaald. Het babylijkje werd in maart 2008 door joggers gevonden in de buurt van het Wilhelminakanaal in Oosterhout. De burgemeester van Oosterhout gaf het onbekende jongetje destijds de naam Willem van Oosterhout.

Geen kinderdoodslag
Het Openbaar Ministerie had twee jaar celstraf geëist voor kinderdoodslag. Volgens de rechter is daarvoor geen bewijs. De moeder, een vrouw uit Oosterhout, hoeft niet terug de cel in, omdat ze de celstraf in voorarrest heeft uitgezeten. In het vonnis heeft de rechter rekening gehouden met de omstandigheden waarin ze verkeert. De vrouw moet voor haar twee kinderen zorgen en is zwanger van haar vierde kind. Tijdens de rechtszaak, twee weken geleden, beweerde de moeder dat ze tijdens een vakantie in Turkije is verkracht. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat haar echtgenoot de vader van het kind is. Ze hield de zwangerschap uit angst en schaamte voor de buitenwereld verborgen. Zelfs haar echtgenoot wist van niets.

Plastic zak
Na de bevalling in de badkamer wikkelde ze de baby in een handdoek en stopte hem in een plastic zak. Daarna heeft ze hem in de bosjes bij het Wilhelminakanaal neergelegd.

De Telegraaf, 22 maart 2012: "Moeder van dode vondeling niet terug naar cel"

BREDA - De 35-jarige moeder die haar pasgeboren baby in maart 2008 met fatale gevolgen te vondeling legde in Oosterhout is gestraft met 13 maanden celstraf waarvan 12 voorwaardelijk plus een werkstraf van 240 uur. De rechtbank in Breda vond kinderdoodslag niet bewezen maar veroordeelde haar donderdag voor het achterlaten van het kind met de dood tot gevolg.

Tegen de vrouw was wegens kinderdoodslag 2 jaar gevangenisstraf geëist. De vrouw hoeft met deze straf niet meer terug naar de gevangenis. Ze heeft de celstraf in voorarrest uitgezeten. De vrouw zegt dat ze tot haar daad is gekomen omdat ze dacht dat ze zwanger was van een andere man dan haar echtgenoot. Ze had de zwangerschap verborgen gehouden uit vrees voor verstoting uit haar (schoon)familie. Ze legde het jongetje in een bosje langs een weg zodat hij door iemand gevonden zou worden.