Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

13 september 2009, vondeling Lilly Bosboom, Utrecht

Strafzaak

Rechtbank Utrecht, 12 juli 2010, LJN BN0936.
De rechtbank veroordeelt de moeder wegens vondeling leggen tot een voorwaardelijk gevangenisstraf van vier maanden met een proeftijd van twee jaar.

ANP, 13 september 2009: "Baby te vondeling gelegd in Utrecht"

UTRECHT (ANP) - Bij ziekenhuis Diakonessenhuis in Utrecht is zondag een baby te vondeling gelegd. Dat meldt een politiewoordvoerder. Het meisje werd zondagmiddag gevonden door twee voorbijgangers. Naar omstandigheden gaat het goed met de baby van een paar dagen oud, aldus de politie. Ze ligt in de couveuse. Wie de moeder is van het meisje is niet bekend.

De Telegraaf, 13 september 2009: "Baby te vondeling gelegd in Utrecht"

UTRECHT - Bij ziekenhuis Diakonessenhuis in Utrecht is zondag een baby te vondeling gelegd. Dat meldt een politiewoordvoerder. Het meisje werd zondagmiddag gevonden door twee voorbijgangers. Naar omstandigheden gaat het goed met de baby van een paar dagen oud, aldus de politie. Ze ligt in de couveuse. Wie de moeder is van het meisje is niet bekend.

ANP, 14 september 2009: "Utrechtse vondeling heet Lilly"

UTRECHT (ANP) - De baby die zondag bij ziekenhuis Diakonessenhuis in Utrecht te vondeling werd gelegd heet Lilly. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt. De naam stond op een briefje dat bij het meisje werd gevonden.

De baby werd zondagmiddag ontdekt door twee voorbijgangers. De politie is op zoek naar getuigen die de mogelijke moeder van het meisje in de buurt van het ziekenhuis hebben gezien. "Getuigen hebben een bleke vrouw in lichte kleding, met halflang donker haar geknield zien zitten op de plek waar de baby is gevonden", zegt een politiewoordvoerder. "We weten niet of deze vrouw de moeder is, maar we vermoeden wel dat ze iets te maken heeft met de gevonden baby." Het kindje is volgens de politie een of twee dagen oud en maakt het goed.

Algemeen Dagblad, 14 september 2009: "Baby Lilly bij ziekenhuis in Utrecht te vondeling gelegd"

MAAIKE KOOISTRA - UTRECHT - Bij het Utrechtse Diakonessenhuis is gistermiddag een pasgeboren baby te vondeling gelegd. Twee kinderen vonden het blanke meisje, van wie wordt geschat dat ze twee tot drie dagen oud is. Op een bijgeleverd briefje stond dat het meisje Lilly heet en dat de moeder niet voor haar kan zorgen.

Volgens ziekenhuisdirecteur Rob Florijn werd het kindje gewikkeld in een handdoek aangetroffen aan de rand van een braakliggend terrein waar het ziekenhuis nieuwbouw heeft gepland. De kinderen die de baby vonden alarmeerden hun moeder, die het meisje naar de eerste hulp van het ziekenhuis bracht. Daar werd ze in de couveuse gelegd. "Voor zover wij ons kunnen herinneren is dit nog nooit gebeurd, zo midden in de stad. De verpleegkundigen op de Spoedeisende Hulp waren echt even van slag," zegt Florijn. Het kindje bleek bij onderzoek slechts 2500 gram te wegen en een lege maag te hebben. Verschijnselen van onderkoeling trokken volgens het ziekenhuis snel weg. Naar omstandigheden maakt het meisje het intussen goed.

Onderzoek naar de moeder is in volle gang. Een kind te vondeling leggen is strafbaar. Jeugdzorg heeft inmiddels het gezag over het meisje. Die bepaalt wanneer er geboorteaangifte wordt gedaan. De komende dagen blijft het meisje nog in het Diakonessenhuis om aan te sterken.

NRC Handelsblad, 14 september 2009: "Baby 'Lilly' te vondeling gelegd"

Utrecht, 14 sept. - Bij het Diakonessenhuis in Utrecht is gisteren een baby van een paar dagen oud te vondeling gelegd. Dat heeft de politie gemeld. Het meisje werd gistermiddag gevonden door twee voorbijgangers. Naar omstandigheden gaat het goed met de baby, aldus de politie. Ze ligt in de couveuse. Het is niet bekend wie de moeder is van het meisje. De voorbijgangers vonden ook een briefje, waarop staat dat de baby Lilly heet en dat haar moeder niet voor haar kan zorgen. (ANP)

Provinciale Zeeuwse Courant, 14 september 2009: "UTRECHT - Baby bij ziekenhuis te vondeling gelegd"

Bij ziekenhuis Diakonessenhuis in Utrecht is gisteren een baby te vondeling gelegd. Het meisje werd gevonden door twee voorbijgangers. Naar omstandigheden gaat het goed met de baby van een paar dagen oud, aldus de politie. Ze ligt in de couveuse. Wie de moeder is van het meisje, is niet bekend.

De Twentsche Courant Tubantia, 14 september 2009: "UTRECHT - Baby te vondeling gelegd"

Bij ziekenhuis Diakonessenhuis in Utrecht is gisteren een baby te vondeling gelegd. Het meisje werd gistermiddag gevonden door twee voorbijgangers. Naar omstandigheden gaat het goed met de baby van een paar dagen oud, aldus de politie. Ze ligt in de couveuse. Wie de moeder is van het meisje is niet bekend.

Trouw, 14 september 2009: "Baby te vondeling gelegd bij ziekenhuis Utrecht"

utrecht - Bij het Diakonessenhuis in Utrecht is gisteren een baby te vondeling gelegd. Het meisje werd 's middags bij het ziekenhuis gevonden door voorbijgangers. Naar omstandigheden gaat het goed met de baby van een paar dagen oud, aldus de politie. Ze ligt in de couveuse. Wie de moeder is van het meisje is niet bekend. Er zou een briefje bij het kind hebben gelegen waarop stond dat ze Lily heet en dat de moeder niet voor haar kan zorgen.

Reformatorisch Dagblad, 14 september 2009: "Baby te vondeling gelegd in Utrecht"

UTRECHT Bij het Diakonessen­huis in Utrecht is gisteren een baby te vondeling gelegd. Dat meldde een politiewoord­voerder. Het meisje werd gistermiddag gevonden door twee voorbijgangers. Naar omstandigheden gaat het goed met de baby van een paar dagen oud, aldus de politie. Ze ligt in de couveuse. Wie de moeder is van het meisje is niet bekend.

Spits, 14 september 2009: "Baby te vondeling gelegd in Utrecht"

UTRECHT Bij ziekenhuis Diakonessenhuis in Utrecht is gisteren een baby te vondeling gelegd. Dat meldt een politiewoordvoerder. Het meisje werd gistermiddag gevonden door twee voorbijgangers. Naar omstandigheden gaat het goed met de baby van een paar dagen oud, aldus de politie. Ze ligt in de couveuse. Wie de moeder is van het meisje is niet bekend. (ANP)

BN/DeStem, 14 september 2009: "UTRECHT - Baby bij ziekenhuis te vondeling gelegd"

Bij ziekenhuis Diakonessenhuis in Utrecht is gisteren een baby te vondeling gelegd. Dat meldt een politiewoordvoerder. Het meisje werd gevonden door twee voorbijgangers. Naar omstandigheden gaat het goed met de baby van een paar dagen oud, aldus de politie. Ze ligt in de couveuse. Wie de moeder is van het meisje is niet bekend.

Eindhovens Dagblad, 14 september 2009: "UTRECHT - Baby bij ziekenhuis te vondeling gelegd"

Bij ziekenhuis Diakonessenhuis in Utrecht is gisteren een baby te vondeling gelegd. Dat meldt een politiewoordvoerder. Het meisje werd gevonden door twee voorbijgangers. Naar omstandigheden gaat het goed met de baby van een paar dagen oud, aldus de politie. Ze ligt in de couveuse. Wie de moeder van het meisje is, is niet bekend.

Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad, 14 september 2009: "Baby te vondeling gelegd bij ziekenhuis"

UTRECHT Bij ziekenhuis Diakonessenhuis in Utrecht is gisteren een baby te vondeling gelegd. Dat heeft een politiewoordvoerder gisteravond bekendgemaakt. Het meisje werd 's middags gevonden door twee voorbijgangers. Naar omstandigheden gaat het goed met de baby, die een paar dagen oud is, aldus de politie. Ze ligt in een couveuse. Wie de moeder is van het meisje is vooralsnog niet bekend.

Leeuwarder Courant, 14 september 2009: "Baby te vondeling gelegd in Utrecht"

UTRECHT (ANP) - Bij ziekenhuis Diakonessenhuis in Utrecht is gisteren een baby te vondeling gelegd. Dat meldt een politiewoordvoerder. Het meisje werd op een grasveld gevonden door twee voorbijgangers. Naar omstandigheden gaat het goed met de baby van een paar dagen oud, aldus de politie. Ze was twee of drie dagen oud, weegt 2600 gram en ligt nu in de couveuse. Bij het meisje werd een briefje gevonden. Daarop stond dat ze Lily heet en dat haar moeder niet voor haar kan zorgen.

De Gelderlander, 14 september 2009: "Baby te vondeling gelegd in Utrecht"

UTRECHT - Bij ziekenhuis Diakonessenhuis in Utrecht is gisteren een baby te vondeling gelegd. Dat heeft een politiewoordvoerder gisteren meegedeeld. Het meisje werd gistermiddag gevonden door twee voorbijgangers. Naar omstandigheden gaat het goed met de baby van een paar dagen oud, aldus de politie. Ze ligt in de couveuse. Wie de moeder is van het meisje is niet bekend.

de Volkskrant, 14 september 2009: "Baby te vondeling gelegd in Utrecht"

UTRECHT Bij ziekenhuis Diakonessenhuis in Utrecht is zondag een baby te vondeling gelegd. Het meisje werd in de middag gevonden door twee voorbijgangers. Naar omstandigheden gaat het goed met het meisje van een paar dagen oud, aldus de politie. Ze ligt in de couveuse. Op een briefje dat bij het meisje lag, stond dat ze Lily heet en dat de moeder niet voor haar kan zorgen. Wie de moeder is van het meisje is niet bekend. ANP

Het Parool, 14 september 2009: "Baby te vondeling gelegd in Utrecht"

UTRECHT - Bij ziekenhuis Diakonessenhuis in Utrecht is een baby te vondeling gelegd. Het meisje werd gistermiddag gevonden door twee voorbijgangers. Naar omstandigheden gaat het goed met de baby van een paar dagen oud, aldus de politie. Ze ligt in de couveuse. Wie de moeder is van het meisje, is niet bekend. (ANP)

De Twentsche Courant Tubantia, 15 september 2009: "BABY LILLY Levend en hulpeloos achtergelaten - Moeder van vondeling wordt zelden gevonden"

Een naam heeft het meisje al, een voogd is inmiddels ook aangesteld. Maar wie is de moeder van Lilly, het pasgeboren meisje dat zondagmiddag bij het Diakonessenhuis in Utrecht te vondeling is gelegd? "Haar vinden is ons eerste doel", zegt Bernhard Jens van de Utrechtse politie. De kans dat dat lukt is niet zo groot: gemiddeld wordt er in Nederland jaarlijks één jong kind 'levend en hulpeloos achtergelaten', en sinds 2002, het jaar dat de Raad voor de Kinderbescherming het bijhoudt, is slechts één keer (in 2006) de moeder gevonden.

"Heel erg jammer dat dat zo moeilijk gaat", vindt Richard Bakker van de Raad voor de Kinderbescherming. "Voor de ontwikkeling van een kind is het ongelofelijk belangrijk om te weten waar het vandaan komt. Daarom is het belangrijk dat de politie alles op alles zet." Ziekenhuizen en huisartsen zijn verplicht de politie op de hoogte te stellen als zij met een vondeling geconfronteerd worden. De politie zet vervolgens haar opsporingsbevoegdheid in. "We moeten het voor een groot deel hebben van getuigen", zegt politiewoordvoerder Jens. Gistermiddag kwam hij met een signalement van een vrouw die zondagmiddag gebukt op de vindplaats werd gezien: een jonge vrouw in een lichte jas met een Spaans uiterlijk en zwart haar tot op de schouders. "Maar het wil niet zeggen dat zij de moeder is", voegt de woordvoerder daar aan toe. Het meisje, twee of drie dagen oud, werd in een handdoek achtergelaten aan de rand van het ziekenhuisterrein. Bij de baby van 2600 gram lag een briefje waarop staat dat de moeder niet voor haar kan zorgen. Wel heeft ze haar dochter een naam gegeven: Lilly.

Zeer waarschijnlijk heeft de moeder de bevalling op eigen houtje gedaan. "Meestal gaat er een enorm drama schuil achter een tevondelinglegging", zegt Richard Bakker. De moeders, die vaak kampen met emotionele, sociale of psychische problemen, zien geen uitweg meer en handelen in paniek of in een roes. Vaak heeft het volgens de Raad voor de Kinderbescherming te maken met 'strikte normen rond seksualiteit': de omgeving tolereert het niet dat een vrouw ongehuwd zwanger is of zwanger door een buitenechtelijke relatie. "Schuld en schaamte spelen een grote rol", zegt Bakker. Ook als de zwangerschap een gevolg is van verkrachting of incest of als de moeder bang is haar baan te verliezen of - bij illegaliteit - vreest het land uitgezet te worden, kan het te vondeling leggen als noodsprong worden gebruikt.

Lilly ligt in een couveuse. Volgens het ziekenhuis gaat het goed met haar. Inmiddels is er door de Raad voor de Kinderbescherming een voorlopige voogd aangesteld. Als haar familie niet wordt gevonden, gaat ze waarschijnlijk naar een pleeggezin. Zijn de ouders na drie maanden niet achterhaald, dan doet de rechter een uitspraak over de 'definitieve gezagsvoorziening' en komt het meisje in een definitief pleeggezin terecht.

Reformatorisch Dagblad, 15 september 2009: "Utrechtse vondeling heet Lilly"

UTRECHT De baby die zondagmiddag bij het Diakonessenhuis in Utrecht te vondeling werd gelegd, heet Lilly. Dat heeft de politie gisteren bekendgemaakt. De naam stond op een briefje dat bij het meisje werd gevonden. Ook zou erin staan dat de moeder niet voor haar kan zorgen.

De baby werd ontdekt door twee kinderen, die hun moeder alarmeerden. De politie is op zoek naar getuigen die de mogelijke moeder van het meisje in de buurt van het ziekenhuis hebben gezien. Getuigen hebben een bleke vrouw in lichte kleding, met een slank postuur en halflang donker haar geknield zien zitten op de plek waar de baby is gevonden , zegt een politiewoordvoerder. De vrouw droeg vermoedelijk een lichtblauwe jas. We weten niet of deze vrouw de moeder is, maar we vermoeden wel dat ze iets te maken heeft met de gevonden baby.

Het kindje maakt het volgens de politie goed. Het meisje is inmiddels uit de couveuse. In Nederland wordt zo n twee keer per jaar een baby te vondeling gelegd. Er gaan stemmen op om, net als België en Duitsland, vondelingenluikjes toe te staan, waarin moeders hun baby kunnen achterlaten.

de Volkskrant, 15 september 2009: "Getuige zag de moeder baby Lilly neerleggen"

AMSTERDAM Een getuige zegt te hebben gezien hoe de baby Lilly zondagmiddag te vondeling is gelegd bij het Diakonessenhuis in Utrecht. Dit bevestigt een woordvoerder van de politie. Het zou gaan om een jonge, bleke vrouw met een slank postuur en lange zwarte haren. Ze droeg vermoedelijk een lichtblauwe jas. Volgens de getuige legde de vrouw knielend iets neer in een straat achter het ziekenhuis. Dit zou gebeurd zijn rond drie uur 's middags.

De naam Lilly stond op een briefje dat werd gevonden bij het meisje van een à twee dagen oud. Ook zou erin staan dat de moeder niet voor haar kan zorgen. De baby maakt het volgens het Diakonessenhuis goed. Het is inmiddels uit de couveuse en ligt in een gewoon bedje. Ze werd ontdekt door twee kinderen die hun moeder alarmeerden.

Personen die claimen de ouders van Lilly te zijn hebben zich volgens de politie nog niet gemeld. 'In het verleden zijn er weleens mensen geweest die ten onrechte zeggen de ouders van een gevonden baby te zijn. Iemand die zich bij ons meldt wordt zorgvuldig onderzocht', verzekert de woordvoerder van de politie Utrecht. Het is nog onduidelijk of Bureau Jeugdzorg de voogdij van Lilly op zich neemt. In Nederland wordt naar schatting gemiddeld twee keer per jaar een baby te vondeling gelegd. Het jongste incident heeft de discussie rond vondelingen weer aangezwengeld. Er gaan stemmen op om in navolging van België en Duitsland zogenoemde vondelingenluikjes toe te staan waarin moeders hun baby kunnen achterlaten.

PvdA-Tweede Kamerlid Khadija Arib stelde in 2000 al eens Kamervragen over de wenselijkheid van de vondelingenluikjes. Ze laat weten nu opnieuw vragen te stellen. 'Vrouwen moeten eigenlijk op een veilige en anonieme plek kunnen bevallen zonder identificatieplicht. Op dit moment is dit niet mogelijk in Nederland.' De vrouwen kunnen dan vervolgens beslissen het kind af te staan voor adoptie.

De Telegraaf, 26 november 2009: "Moeder vondeling Lilly aangehouden"

UTRECHT - De moeder van de vondeling Lilly is woensdagmiddag aanhouden. Dit heeft de politie donderdag bekendgemaakt. De baby werd 13 september gevonden bij het Diakonessenhuis in Utrecht. De naam van de baby stond op een briefje. Bij de politie kwamen meerdere tips binnen over de identiteit van de vrouw. Naar aanleiding van deze tips werd een 23-jarige vrouw uit Utrecht aangehouden. Ze is voor verhoor meegenomen naar het bureau. De politie wil niets zeggen over de psychische toestand van de vrouw. „Wat ze heeft gedaan is strafbaar, maar we omringen haar wel met zorg van verschillende instanties” zegt een politiewoordvoerder. Bureau Jeugdzorg werd in oktober belast met de voorlopige voogdij over baby Lilly.

De Telegraaf, 27 november 2009: "Moeder vondeling Lilly voorlopig niet cel in"

UTRECHT - De 23-jarige moeder van vondeling Lilly zit niet meer vast. Vrijdag werd ze voorgeleid en besloot de rechter haar in vrijheid te stellen. Dat meldde een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht vrijdag. Het OM had niet geëist dat de vrouw in hechtenis moest blijven. Wel is gevraagd om een persoonlijkheidsonderzoek. Dat verzoek is toegewezen.

Het onderzoek kan enkele weken in beslag nemen. „Op basis daarvan beslissen we of we celstraf gaan eisen. Het is een behoorlijk zwaar feit dat ze heeft gepleegd, maar ook vrij uitzonderlijk. Het is nu nog niet te zeggen welke straf hierbij past”, aldus de woordvoerster. De moeder van Lilly werd woensdag aangehouden naar aanleiding van meerdere tips. In september had ze haar baby van enkele dagen oud te vondeling gelegd bij ziekenhuis Diakonessenhuis. Bureau Jeugdzorg is belast met de voorlopige voogdij over Lilly.

Nederlands Juridisch Dagblad, 24 september 2009: Voorlopige voogdij baby Lilly, vondeling Diakonessenhuis Utrecht, blijft bij Jeugdzorg

Rb Utrecht - Bureau Jeugdzorg blijft belast met de voorlopige voogdij over baby Lilly, het meisje dat vorige week zondag te vondeling werd gelegd bij het Diakonessenhuis in Utrecht. Dat heeft de familierechter in Utrecht dinsdag bepaald. De rechter heeft bij haar beslissing bepaald dat er nog een openbare oproeping van de moeder moet komen in de regionale krant. De moeder van het kind wordt zo in de gelegenheid gesteld om zich alsnog te melden bij de rechtbank. Zij mag ook een brief schrijven aan de rechtbank. De zaak wordt daarom op 5 oktober opnieuw (achter gesloten deuren) behandeld.

Voorlopige voogdij
In crisissituaties kan de kinderrechter een kind, vaak voorafgaand aan de ontzetting of ontheffing van de ouders uit de ouderlijke macht onder voorlopige voogdij van een voogdij-instelling plaatsen. Ook in een situatie als deze, waarin helemaal geen ouders bekend zijn, wordt de voorlopige voogdij over een kind bij Bureau Jeugdzorg gelegd. De rechter heeft kort na de vondst van Lilly al telefonisch de voorlopige voogdij uitgesproken. De wet schrijft voor dat er dan binnen veertien dagen een zitting wordt gehouden. Die zitting vond vandaag plaats. De kinderrechter heeft de bevoegdheid de voorlopige voogdij in te trekken, wanneer er toch een ouder met gezag blijkt te zijn. In die situatie wordt dan vaak op de zitting een voorlopige ondertoezichtstelling gevraagd door de Raad voor de Kinderbescherming, in afwachting van nader onderzoek.

RTV Utrecht, 28 juni 2010: "Eis: voorwaardelijk cel voor moeder Lilly"

UTRECHT - Tegen de moeder van het Utrechtse vondelingetje Lilly is een voorwaardelijke celstraf van vier maanden geëist met een proeftijd van twee jaar. Ook moet de 24-jarige Duitse zich laten behandelen door een psycholoog, vindt justitie. De hoogbegaafde vrouw liet haar pasgeboren baby in september achter bij het Diakonessenhuis in Utrecht. Ze had de naam van haar baby op een briefje geschreven. Na een speurtocht van twee maanden werd de moeder gevonden. De negen maanden oude Lilly woont inmiddels in een pleeggezin

De vrouw wist haar zwangerschap tot de laatste maand verborgen te houden. Ze vreesde de reacties van mensen in haar directe omgeving. Ze voegde eraan toe dat ze financieel en geestelijk niet in staat was om een kind op te voeden. De aanklager noemde het een gevaarlijke en verkeerde beslissing. B. heeft haar eigen angst om ontdekt te worden boven het belang van de baby gesteld, betoogde de officier.

De Telegraaf, 28 juni 2010: "Voorwaardelijke eis voor te vondeling leggen"

UTRECHT - Voor de rechtbank in Utrecht is maandag vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen de 24-jarige Katja B. uit Utrecht die haar baby te vondeling had gelegd. Volgens de aanklager wilde B. ontdekking van haar zwangerschap voorkomen. Twee dagen na de geboorte liet B. haar baby achter op een grasveldje vlakbij het Diakonessenziekenhuis in Utrecht. Ze vertelde aan de rechtbank dat niemand wist dat ze zwanger was. Ze voegde eraan toe dat ze financieel en geestelijk niet in staat was om een kind op te voeden.

De aanklager noemde het een gevaarlijke en verkeerde beslissing. B. heeft haar eigen angst om ontdekt te worden boven het belang van de baby gesteld, betoogde de officier. De vrouw was met haar pasgeboren kind naar het ziekenhuis gegaan, maar daar bleek niet zoals in Duitsland een luikje te zijn waar moeders anoniem hun ongewenste kinderen kunnen afgeven. De officier van justitie woog in het voordeel van de vrouw mee dat ze toen in paniek is geraakt. Hij benadrukte dat de baby onderkoeld had kunnen raken. De advocaat van de vrouw vroeg de rechtbank haar geen straf op te leggen. De rechtbank doet op 12 juli uitspraak.

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht deed na de vondst, bij gebrek aan een vader of een moeder, aangifte van de geboorte van de baby. Ze kreeg de naam Lilly.

RTV Utrecht, 28 juni 2010