Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

15 maart 2010, vondeling Luna, Rotterdam

De Telegraaf, 16 maart 2010: "Rotterdams vondelingetje maakt het goed"

ROTTERDAM - Het Rotterdamse baby'tje, dat maandag te vondeling werd gelegd aan de Waaldijk in Rotterdam, maakt het goed. Dat heeft het Erasmusziekenhuis gemeld aan de vrouw die het meisje aantrof tussen het huisvuil. Inmiddels is het kind onder toezicht geplaatst van Bureau Jeugdzorg, maar blijft voorlopig nog in het ziekenhuis. Dat meldt RTV Rijnmond.

Het meisje werd aangetroffen naast een vuilcontainer en was gewikkeld in een witgele handdoek. Het net geboren kindje had nog een navelstreng. Donderdag werd in Hoorn ook al een pasgeboren kind op straat gevonden. Het jongetje lag in een kartonnen doos.

RTV Rijnmond, 16 maart 2010: "Vondeling maakt het goed"

De Telegraaf, 17 maart 2010: "Rotterdamse vondeling krijgt naam Luna"

ROTTERDAM - Het meisje dat maandag naast een afvalcontainer in Rotterdam werd gevonden, heeft de naam Luna gekregen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft woensdagmiddag aangifte gedaan van haar geboorte bij de burgerlijke stand. De burgemeester heeft vooraf gebeld met de vindster, een buurtbewoonster die afval weggooide toen ze het meisje vond. „Hij heeft haar gecomplimenteerd met haar snelle handelen. Dat heeft ervoor gezorgd dat het nu goed gaat met het meisje”, aldus een woordvoerder van de burgemeester. Binnenkort gaat burgemeester Aboutaleb nog persoonlijk bij de vrouw langs.

Het net geboren kindje, dat in een witgele handdoek was gewikkeld, had nog een navelstreng en is maandag overgebracht naar het ziekenhuis. Een week geleden werd ook al een pasgeboren kind op straat gevonden, in Hoorn. Het jongetje lag in een kartonnen doos.

De Telegraaf, 31 maart 2010: "Vindster vondeling blijkt zelf de moeder"

ROTTERDAM - De politie heeft dinsdag de vrouw aangehouden die ruim twee weken geleden zei in Rotterdam naast een afvalcontainer een baby te hebben gevonden. Uit onderzoek is gebleken dat de vrouw de moeder van het meisje is, meldde de politie woensdag. Na de vondst van de baby werd een speciaal politieteam geformeerd. Dat onderzoek leidde begin deze week tot de aanhouding van de 'vindster', een 21-jarige Rotterdamse. Woensdag werd duidelijk dat ze de moeder is. Wat haar motief is, wordt nog onderzocht.

De baby is waarschijnlijk op 14 maart geboren. Ze werd een dag later door de vrouw 'gevonden'. De burgemeester van Rotterdam gaf het kind op 17 maart aan bij de burgerlijke stand en het kreeg de naam Luna. De vrouw wordt formeel verdacht van het verlaten van een kind. Ze zal niet worden voorgeleid, omdat hulpverlening aan moeder - en kind - vooropstaat. De andere kinderen van de vrouw zijn elders ondergebracht.

RTV Rijnmond, 1 april 2010: "Vriendinnen Saffira zijn verbijsterd"