Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

18 juni 1970, vondeling Gessyka Leroy, Terneuzen/België/Frankrijk

Het Vrije Volk, 19 juni 1970: "Baby gevonden"

TERNEUZEN (ANP) — De heer L. Smolders uit Terneuzen heeft donderdagmiddag op de oude begraafplaats een te vondeling gelegde baby van drie a vier maanden gevonden.

De Telegraaf, 19 juni 1970: "Baby lag te vondeling op begraafplaats"

Van een onzer verslaggevers. TERNEUZEN, vrijdag. Op de buiten gebruik zijnde Oude Begraafplaats in Terneuzen werd gistermiddag een te vondeling gelegde meisjesbaby van ongeveer drie maanden gevonden door de heer Smolders, die naast de begraafplaats woont. De heer Smolders, die zich samen met zijn vrouw voorlopig over het vondelingetje heeft ontfermd, bemerkte de aanwezigheid van de baby doordat deze begon te huilen. Het meisje heeft zwart haar en blauwe ogen. Het kind, dat over haar gewone, kleertjes een extra cape'je droeg en een wollen mutsje ophad, kan niet erg lang op de begraafplaats hebben gelegen, want de luier was nog droog. Naast de baby lag een fopspeen.

Leeuwarder courant, 19 juni 1970: "Meisje van vier maanden - Vondelingetje op begraafplaats in Terneuzen"

Met een vondeling op de arm, een meisje van drie tot vier maanden oud, stapte de Terneuzenaar L. J. Smolders gistermorgen zijn woning binnen. Hij had het kind gevonden tussen de zerken op een oude begraafplaats in Terneuzen. Uit een voorlopig onderzoek heeft de politie kunnen vaststellen dat het meisje er kort voor de vondst moet zijn neergelegd. „Het kind werd met een rose gekleurde fopspeen in de mond gevonden. Het was nog droog in de luier. De baby heeft er dus niet lang gelegen. Kennelijk was de moeder toch wel bezorgd over het feit dat ze misschien wel een nachtje zou moeten doorbrengen op het kerkhof. De kleding wijst daar wel op: een wollen mutsje met dit weer, gewikkeld in een witte cape en nog sokjes aan ook," aldus de politie in Terneuzen.

Het Vrije Volk, 20 juni 1970: "Baby (uit België?) in Terneuzen te vondeling"

(Van een onzer verslaggevers) TERNEUZEN - „Ik dacht dat er een kat in nood zat of zoiets. Maar een kind daar denk je niet aan." Dat zegt de 43-jarige verzekeringsagent L. Smolders uit Terneuzen die op de "Oude begraafplaats" achter zijn woning donderdag een baby vond. Een meisje van ongeveer vier maanden, dat in keurige kleertjes gewikkeld te vondeling was gelegd. De heer Smolders was zijn auto in de garage naast zijn huis aan het stallen toen hij gehuil op de begraafplaats hoorde. Hij kroop door een gat in de heg en vond de baby.

„Het kind moet er nog maar kort gelegen' hebben," zegt mevrouw Smolders, "want het was nog helemaal droog." Het echtpaar Smolders, dat zelf drie kinderen heeft, zal de baby weer afstaan. De politie heeft nog geen spoor van de ouders. Verondersteld wordt dat de baby uit België afkomstig is.

Limburgsch dagblad, 20 juni 1970: "Man vindt baby van 3 maanden op kerkhof"

TERNEUZEN, 20 juni — Op de voormalige begraafplaats van Terneuzen is donderdagmiddag een baby gevonden, die kort te voren te vondeling gelegd moet zijn. Het kind, een meisje is naar schatting drie a vier maanden oud. Het heeft zwart haar, blauwe ogen en het ziet er zeer goed verzorgd uit. Ook de kleertjes die het droeg toen het gevonden werd deden niet vermoeden dat het kind verwaarloosd werd.

De vinder is de 43-jarige inspecteur van een verzekering de heer L. Smolders uit Terneuzen. De man heeft al drie oudere kinderen, twee jongens en een meisje. Gisteren zei hij dat zijn vrouw er niets op tegen heeft het vondelingetje nog er bij te verzorgen. Het gezin heeft zich daarom voorlopig maar over het kind ontfermd. „Het is wel verschrikkelijk", aldus de heer Smolders, "dat een kind zo maar weggedaan wordt".

Nederlands Dagblad, 20 juni 1970: "Kindje te vondeling gelegd"

TERNEUZEN — De heer L. Smolders te Terneuzen heeft op de oude begraafplaats een te vondeling gelegde baby gevonden. Het bleek een meisje te zijn van drie a vier maanden oud. Het kindje was goed verzorgd en droeg normale baby kleertjes een wollen mutsje en licht blauwe sokjes. Het was in een witte cape gewikkeld. De heer en mevrouw Smolders hebben zich over de baby ontfermd.

Het Vrije Volk, 22 juni 1970: "Mysterie opgelost - Moeder legt baby te vondeling tussen grafzerken"

(Van een onzer verslaggevers) TERNEUZEN - Het mysterie rond de drie maanden oude baby, die donderdag tussen de grafzerken van de Terneuzense begraafplaats werd gevonden, is opgelost; Zaterdagavond is de moeder, de 20-jarige Française Juliana T. in Duinkerken gearresteerd. Zij heeft volledig bekend.

De op 12 maart geboren Gessyka was door haar moeder in de Clara Vrijkribbe, een crèche in Bosbeek bij Antwerpen, ondergebracht. Donderdag haalde Juliana T. haar kind uit de crèche, onder het mom, dat zij in Brussel ging werken en haar dochtertje daar bij zich wilde hebben. Een collega bracht haar met een Deux Chevaux met een Belgisch nummerbord naar Terneuzen. Daar zou het kind, zo had Juliana T. tegen haar verklaard, bij pleegouders ondergebracht worden. De baby, gekleed in een witte wollen cape voor een eventuele koude nacht op het kerkhof, werd donderdagmiddag door de heer L.J. Smolders uit Terneuzen gevonden en liefderijk in zijn gezin opgenomen. Na berichten in de dagbladen meldde de Terneuzenaar C. Michielsen zich als de man, die een Belgische „lelijke eend" had zien rijden. Daar was volgens zijn verklaring een vrouw met een kind op de arm uitgestapt. Een nauwe samenwerking tussen de Nederlandse, Belgische en Franse politie resulteerde zaterdag in de arrestatie van de moeder.

Wat er met het vondelingetje gaat gebeuren is nog niet bekend. Voorlopig zal Gessyka bij de familie Smolders blijven. De Raad van Kinderbescherming te Middelburg zal te zijner tijd in overleg met de Belgische en Franse autoriteiten een beslissing moeten nemen. Bij de politie in Terneuzen hebben zich intussen allerlei mensen gemeld, die het meisje willen adopteren.

In het Groningse Finsterwolde heeft zich het afgelopen weekeinde een soortgelijk geval voorgedaan. Kinderen ontdekten zaterdag in het recreatieplan Hardenberg bij het zwembad het lijkje van een pasgeboren baby, een meisje, dat in een plastic zak verpakt was. De rijkspolitie stelt een uitgebreid onderzoek in.

Limburgsch dagblad, 22 juni 1970: "Jonge moeder van vondeling aangehouden"

TERNEUZEN, 22 juni — De politie van Terneuzen heeft in samenwerking met de Belgische Rijkswacht het mysterie rond de verleden week donderdag op een begraafplaats te vondeling gelegde baby opgelost. Het betreffende kind is de op 12 maart van dit jaar geboren Gessyka L. De moeder, de 20-jarige Française J.T. werd zaterdagavond in Duinkerken aangehouden. De politie in Terneuzen kreeg het spoor in handen, toen een inwoner van die plaats meldde dat hij op donderdagmiddag een Belgisch 'lelijk eendje' had zien stoppen, waaruit een vrouw stapte met een baby op de arm. Deze vrouw meldde zich zaterdag bij de politie in Berchem bij Antwerpen. Blijkbaar was zij gealarmeerd door perspublicaties over de vondeling. De bestuurster verklaarde dat zij de Française en haar baby donderdag naar Terneuzen had gebracht. J.T. was daar uitgestapt met de mededeling dat zij het kindje bij pleegouders zou onderbrengen. De Française heeft een bekentenis afgelegd en zal vandaag door de Terneuzense politie en de recherche uit Duinkerken verhoord worden.

De Telegraaf, 22 juni 1970: "Moeder van vondeling in arrest"

Van onze correspondent. TERNEUZEN, maandag. De moeder van de donderdag op een begraafplaats in Terneuzen te vondeling gelegde baby is gevonden. Het is de 20-jarige ongehuwde Française Josiane T.

De baby werd op 12 maart in Antwerpen geboren uit een buitenechtelijke verhouding. Naar Belgisch gebruik kreeg het de naam van de natuurlijke vader en heette Gessyka L. Na de geboorte werd het kind ondergebracht in de crèche "Clara Feij kribbe" in Borstbeek bij Antwerpen.

Donderdagmorgen haalde de moeder het kind samen met een collega bij de crèche op. Naar ze zei, om het naar pleegouders te brengen. In de auto van haar collega, mevrouw L. uit Antwerpen, reden ze de grens over naar Terneuzen. Daar stapte de jonge moeder uit en ging te voet verder. Mevrouw L. bleef in de auto, onwetend dat Josiane T. van plan was haar drie maanden oude Gessyka op het kerkhof achter te laten.

Zaterdagmorgen toen het bericht van de te vondeling legging in de Belgische dagbladen verschenen was, ging mevrouw L. een licht op. Ze lichtte de politie in, die zaterdagavond nog de moeder in Duinkerken kon arresteren. De Nederlandse kinderbescherming zal uitmaken wat er met het kind moet gebeuren.

De Tijd, 22 juni 1970: "Zaak opgelost - Terneuzense vondeling van Française"

TERNEUZEN, 22 juni — De politie heeft in samenwerking met de Belgische Rijkswacht in Gent het mysterie rond de donderdagnamiddag op de begraafplaats in Terneuzen gevonden baby opgelost. Het gevonden meisje is de op 12 maart geboren Gessyka L. De moeder, de 20-jarige Française J. T. is zaterdagavond in Duinkerken gearresteerd.

De politie kreeg een spoor in handen toen een inwoner van Terneuzen meldde dat hij donderdagmiddag een Belgisch "lelijk eendje" had zien stoppen waaruit een vrouw stapte met een baby op de arm. Toen zaterdag een bericht over de vondeling in vele Belgische kranten verscheen meldde de bestuurster van de auto zich bij de politie te Berchem bij Antwerpen. Zij verklaarde dat zij donderdag de vrouw met de baby naar Terneuzen had gebracht en dat deze daar was uitgestapt, met de mededeling dat zij het kindje bij pleegouders zou brengen. De gearresteerde Française legde een bekentenis af en verklaarde onder meer dat haar dochtertje sedert 16 april in een crèche bij Antwerpen verbleef. Twee zusters van deze inrichting herkenden aan een hun getoonde foto het kind.

Leeuwarder courant, 22 juni 1970: "Moeder van vondelingetje opgespoord"

De Terneuzense gemeentepolitie heeft in samenwerking met de Belgische Rijkswacht te Gent het mysterie rond de donderdagmiddag op de begraafplaats in Terneuzen gevonden baby opgelost. Het gevonden meisje is de op 12 maart geboren Gessyka L. De moeder, de twintigjarige Française J. T. werd zaterdagavond in Duinkerken aangehouden.

De gemeentepolitie van Terneuzen kreeg een spoor in handen toen een inwoner van de havenplaats meldde, dat hij donderdagmiddag een Belgisch „Lelijk eendje" had zien stoppen waaruit een vrouw stapte met een baby op de arm. Toen zaterdag een bericht over de vondeling in vele Belgische kranten verscheen, meldde de bestuurster van de „lelijke eend" zich bij de politie te Berchem bij Antwerpen. Zij verklaarde dat zij donderdag de vrouw met de baby naar Terneuzen had gebracht en dat deze daar was uitgestapt met de mededeling dat zij het kindje bij pleegouders zou brengen. De Française legde een bekentenis af en verklaarde o.m. dat haar dochtertje sedert 16 april j.l. in een crèche te Borsbeek bij Antwerpen verbleef. Twee zusters van deze inrichting herkenden aan een hun getoonde foto de baby.

NRC Handelsblad, 26 januari 1971: "Frankrijk eist vondelingetje op"

Door onze correspondent TERNEUZEN, 26 jan. — De rechtbank in Duinkerken heeft bepaald dat de bijna een jaar oude Gessyka Leroy, die op 18 juni van het vorig jaar door haar ongehuwde moeder op het Terneuzense kerkhof te vondeling was gelegd, Frans onderdaan is en naar Frankrijk moet worden teruggebracht. Het kind is officieel geplaatst onder het toezicht van de vereniging voor kinderhulp in Noord-Frankrijk. Gessyka Leroy werd, nadat zij zeven maanden geleden door de Terneuzense verzekeringsinspecteur L. Smolders was gevonden, in diens gezin opgenomen.

Het Vrije Volk, 27 januari 1971: "Vondeling Gessyka terug naar Frankrijk"

TERNEUZEN - Het Franse vondelingetje Gessyka (tien maanden) dat de Terneuzense verzekeringsinspecteur L.J. Smolders 18 juni op de zerk van een oude begraafplaats vond, moet terug naar Frankrijk. Gisteren kreeg de familie Smolders, twee zoons en een dochter, een brief van de Franse consul-generaal, dat Gessyka morgen door een Franse kinderrechter en maatschappelijk werkster wordt afgehaald.

Het gezin Smolders vindt het vreselijk de baby te zien vertrekken. "Het is vreselijk, we zijn erg aan haar gehecht", zegt de heer Smolders. "Toch vinden wij het in het belang van het kind, dat het in Frankrijk wordt opgevoed. Men heeft ons verzekerd, dat Gessyka maar kort in een tehuis zal blijven en dan naar een pleeggezin gaat." Hij vindt, dat men vertrouwen in de Franse kinderbescherming moet hebben. Hij en zijn vrouw gaan morgen naar Frankrijk om te zien waar Gessyka terechtkomt. "We mogen contact met haar blijven houden", zegt hij. Gessyka gaat niet terug naar haar (ongehuwde) moeder Josiane.

De Telegraaf, 27 januari 1971: "Terneuzense vondeling moet terug"

Van een onzer verslaggevers. TERNEUZEN, woensdag. Gessyka, het meisje dat door de Terneuzense verzekeringsinspecteur L. J. Smolders op het kerkhof als vondeling werd aangetroffen en nu zeven maanden in het gezin Smolders vertoeft, is er deze week voor het laatst.

Enkele dagen na de vondst, lukte het door samenwerking van de Nederlandse en Belgische politie achter de identiteit van de moeder te komen. Zij werd gearresteerd en berecht. Uit het verhoor bleek dat de in Terneuzen te vondeling gelegde baby van Franse nationaliteit is en dus moesten de Franse autoriteiten verder beslissen over het lot van Gessyka. Dat alles heeft 7 maanden geduurd en pas deze week kregen de heer en mevrouw Smolders bericht dat vrijdag a.s. een afgevaardigde van de Franse rechtbank, samen met een Franse maatschappelijk werkster, de baby komt ophalen. Gessyka gaat dan naar een kindertehuis in Frankrijk, in afwachting van latere opneming in een Frans pleeggezin.

Het Vrije Volk, 28 januari 1971: "Gessyka wordt nog eenmaal geknuffeld"

Tien maanden oude blonde Gessyka wordt nog eens lekker geknuffeld door pleegzusje Liesbeth Smolders (15). Nu kan het nog. Vrijdag is het voor altijd afgelopen, want dan wordt de baby teruggebracht naar haar eigen land, Frankrijk. Zeven maanden lang is Gessyka met alle zorgen en liefde omringd in het gezin van verzekeringsinspecteur Smolders uit Terneuzen, die haar bij een grafzerk had gevonden. De moeder, een Française, had haar te vondeling gelegd. Maanden duurde het voor alles was uitgezocht. In huize Smolders zal het morgen plotseling stil worden. [Zie ook pagina 5.]

(Van een onzer verslaggevers) TERNEUZEN - Kraaiend van plezier slaat de tien maanden oude vertederend blonde Gessyka, haar handjes in de richting van „zusje" Liesbeth. Ze heeft er dan ook nog geen idee van dat ze vrijdag terug moet naar haar eigen land, Frankrijk, en dat het een van de laatste keren is dat ze haar eten heeft gekregen aan tafel van de familie Smolders.

Ruim zeven maanden geleden, op 18 juni, werd ze als een klein hoopje menselijke ellende op een grafzerk gevonden, op de begraafplaats vlak achter het huis van verzekeringsinspecteur L. J. Smolders, aan de Nassaustraat in Terneuzen. "Houdt u dat kind voorlopig maar als dat kan," zei de politie, bij wie de heer Smolders direct na zijn vondst aangifte deed. Later vroeg ook de kinderbescherming aan de familie Smolders of ze zolang de baby, wilde verzorgen. Toen wisten ze in Terneuzen al dat het blonde meisje Gessyka heette, enkele maanden daarvoor geboren was in Antwerpen en dat haar moeder, een Française uit Duinkerken, haar te vondeling had gelegd omdat ze wilde hertrouwen en 't kind daar niet bij kon gebruiken.

„U begrijpt het wel, een kind dat in Nederland te vondeling wordt gelegd door een Française die in België woont, dat loopt over zoveel schijven voordat men dat heeft uitgezocht, daar gaan maanden overheen," zegt mevrouw Smolders. In oktober hoorde de familie dat het kind weer terug zou moeten naar Frankrijk. Dinsdag kwam er een brief. Morgen wordt Gessyka gehaald. Na zeven maanden. "Ze moet eerst een paar dagen in een tehuis verblijven, maar ze hebben ons beloofd dat ze zo snel mogelijk een goed pleeggezin voor haar zoeken. We gaan vrijdag zelf mee om te kijken," zegt de wat verdrietige mevr. Smolders. Ze is verdrietig omdat ze in die zeven maanden erg van het Franse meisje is gaan houden. Naast alle zorg die zij besteedde aan een baby van nog geen jaar, die je bovendien geheel onverwacht op het dak geschoven krijgt, blijkt Gessyka een schat van een kind, nooit lastig en altijd vrolijk, aldus de pleegmoeder. Het is geen wonder dat het afscheid haar moeilijk valt. Ze is dol op de baby, evenals haar man en haar kinderen Paul (17) Liesbeth (15) en Hans (11).

Bovendien is mevrouw Smolders boos. Boos op alle mensen die haar lastig vallen met vragen in de trant van: „Ga je niet wat ondernemen om het kind te houden." „We willen alleen maar het beste voor het meisje," zegt ze. „Als we moeilijkheden maken dan worden de Franse instanties alleen maar boos en weigeren ze verder alle medewerking, die ze nu wel geven. Het is erg vervelend dat het zolang geduurd heeft voor de zaak was afgehandeld, vooral vervelend voor Gessyka. We willen niet dat het nog naarder voor haar wordt." Resoluut pakt ze het lachende blonde kind op en stopt het in bed: een van de laatste keren.