Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

18 februari 1959, vondeling Brigitte Bernadette Michèle, Parijs

De Telegraaf, 21 februari 1959: "Franse politie zoekt Ned. vrouw - Baby voor café te vondeling gelegd"

Van onze correspondent. PARIJS, vrijdag. De Franse politie verdenkt een Nederlandse man en vrouw ervan, woensdagmorgen vroeg in Maubeuge, aan de autoweg van Parijs naar Nederland, dicht bij de grens met België, een baby van enkele dagen oud in koude en mist te hebben gelegd. Het kind - blond haar en blauwe ogen - werd gevonden door een machinist, die op weg was naar zijn werk. Hij zag op de stoep van een café een pak liggen, waaruit het hoofdje van een baby stak. Hij riep de caféhoudster, die het kind direct bij de kachel verwarmde in afwachting van dokter en politie. Het kind was goed ingepakt geweest, o.a. in een gewatteerd dekentje met een rubber matje er omheen gewikkeld, doch desondanks was het ijskoud geworden.

In het ziekenhuis constateerden de dokters, dat het 4 à 5 dagen oud moest zijn, dat de bevalling zonder medische hulp moeten hebben plaatsgehad, maar dat het kind in blakende welstand verkeerde. Een priester heeft de baby gedoopt en op verzoek van de burgemeester en de politiecommissaris van Maubeuge de namen Brigitte Bernadette-Michèle gegeven. De politie neemt aan, dat het kind een eind buiten Maubeuge ter wereld gekomen is. Reeds in de eerste fase van het onderzoek was er sprake van, dat twee mensen in een buitenlandse auto de omgeving zouden hebben doorkruist en het kind ten slotte te vondeling zouden hebben gelegd. Zij zouden vervolgens naar Belgie zijn ontkomen.

Donderdag kreeg de politie echter een geheel nieuwe aanwijzing, van een hotelhoudster, die vertelde, dat een Nederlandse man en vrouw met een auto met een Nederlands nummerbord de nacht van dinsdag 17 op woensdag 18 februari bij haar hadden doorgebracht en 's morgens zeer vroeg waren vertrokken. De vrouw had een bundeltje bij zich gehad, waarin een baby was gewikkeld, en dit bundeltje beantwoordt aan het signalement dat de politie heeft opgegeven.