Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

7 oktober 1962, vondeling jongetje, Eindhoven

Het Vrije Volk, 9 oktober 1962: "Baby gevonden in Eindhoven op een keukenaanrecht"

EINDHOVEN (ANP) De Eindhovense politie breekt zich het hoofd over de geheimzinnige komst van een van welstand blakende baby, die zondag in het holst van de nacht op het keukenaanrecht van een kinderloos echtpaar in Eindhoven werd aangetroffen.

Dit echtpaar was een paar dagen op reis. Hun buren, die de hond zouden verzorgen, haalden het dier zondagavond om zes uur op en brachten het tegen middernacht terug. Tot hun verbazing en ontsteltenis vonden zij toen een flinke kartonnen doos op het keukenaanrecht van het lege huis. Daarin lag een flinke, goedverzorgde baby, een jongen van ongeveer tien dagen oud. Bij deze middernachtelijke vondst lagen een zuigfles en een fopspeen. De door de buren gewaarschuwde politie ging onmiddellijk aan het werk om te trachten de lieden, die het kind in huis brachten, op te sporen. De baby werd voorlopig onderdak gebracht in het Binnenziekenhuis. Op de doos stonden een firmanaam en een codenummer. Het is echter niet gelukt langs deze weg een aanknopingspunt te vinden. Alle mogelijke mensen worden ondervraagd om een spoor naar de ouders of althans de moeder van de baby te ontdekken.

Aangezien de vrouw van het uitstedige echtpaar meerdere malen de verzuchting heeft geslaakt gaarne een kind te willen hebben, wordt vermoed, dat het kind afkomstig is uit een kring, waarin men met wensen, doen en laten van het echtpaar op de hoogte is. Merkwaardig is, dat het kind waarschijnlijk door de voordeur geruisloos het huis, werd ingesmokkeld, namelijk toen de hond door de buren werd uitgelaten. Aangezien het betrokken echtpaar doorgaans een paar pensiongasten heeft is de mogelijkheid niet uitgesloten dat een vroegere gast of een relatie daarvan meer van deze geheimzinnige vondeling weet. De Eindhovense politie heeft aller medewerking verzocht om dit mysterie zo spoedig mogelijk te kunnen oplossen.

Leeuwarder Courant, 9 oktober 1962: "Bij kinderloos echtpaar - Baby te vondeling gelegd in Eindhovense keuken"

De Eindhovense politie breekt zich het hoofd over de geheimzinnige komst van een van welstand blakende baby, die zondag in het holst van de nacht op het keukenaanrecht van een kinderloos echtpaar in Eindhoven werd aangetroffen. Dit echtpaar was een paar dagen op reis. Hun buren, die de hond zouden verzorgen, haalden het dier zondagavond om zes uur op en brachten het tegen middernacht terug. Tot hun verbazing en ontsteltenis vonden zij toen een flinke kartonnen doos op het keukenaanrecht van het lege huis. Daarin lag een flinke, goedverzorgde baby, een jongen van ongeveer tien dagen oud. Bij deze levende middernachtelijke vondst lagen een zuigfles en een fopspeen.

De door de buren gewaarschuwde politie ging onmiddellijk aan het werk om te trachten de lieden, die het kind in huis brachten op te sporen. De baby werd voorlopig onderdak gebracht in het binnenziekenhuis. Op de doos stonden een firmanaam en een codenummer. Het is echter niet gelukt langs deze weg een aanknopingspunt te vinden. Alle mogelijke mensen worden uitgevraagd om een spoor naar de ouders of althans de moeder van de baby te ontdekken.

Aangezien de vrouw van het uitstedige echtpaar meerdere malen de verzuchting heeft geslaakt gaarne een kind te willen hebben, wordt vermoed, dat het kind afkomstig is uit een kring, waarin men met wensen, doen en laten van het echtpaar op de hoogte is. Merkwaardig is, dat het kind waarschijnlijk door de voordeur geruisloos het huis werd ingesmokkeld, namelijk toen de hond door de buren werd uitgelaten. Aangezien het betrokken echtpaar doorgaans een paar pensiongasten heeft is de mogelijkheid niet uitgesloten, dat een vroegere gast of een relatie daarvan meer van deze geheimzinnige vondeling weet.

De Waarheid, 9 oktober 1962: "Vondeling in Eindhovense keuken - Kraaiende baby in kartonnen doos"

In Eindhoven breekt men zich het hoofd over de geheimzinnige komst van een van welstand blakende baby, die zondag in het holst van de nacht op het keukenaanrecht van een kinderloos echtpaar werd aangetroffen. Dit echtpaar was een paar dagen op reis. Hun buren, die de hond zouden verzorgen, haalden het dier zondagavond om zes uur op en brachten het tegen middernacht terug.

Tot hun verbazing en ontsteltenis vonden zij toen een flinke kartonnen doos op het keukenaanrecht van het lege huis. Daarin lag een flinke, goed verzorgde baby, een jongen van ongeveer tien dagen oud. Bij deze levende middernachtelijke vondst lagen een zuigfles en een fopspeen. Op de doos stonden een firmanaam en een codenummer. Het is echter niet gelukt langs deze weg een aanknopingspunt te vinden. Alle mogelijke mensen worden uitgevraagd om een spoor naar de ouders of althans de moeder van de baby te ontdekken. Aangezien de vrouw van het uitstedige echtpaar meerdere malen de verzuchting heeft geslaakt gaarne een kind te willen hebben, wordt vermoed, dat het kind afkomstig is uit een kring, waarin men met wensen, doen en laten van het echtpaar op de hoogte is. Merkwaardig is, dat het kind waarschijnlijk door de voordeur geruisloos het huis werd ingesmokkeld, namelijk toen de hond door de buren werd uitgelaten.

De Telegraaf, 9 oktober 1962: "Kerngezonde baby lag te vondeling op aanrecht in keuken"

EINDHOVEN, dinsdag. De Eindhovense politie breekt zich het hoofd over de geheimzinnige komst van een van welstand blakende baby, die zondag in het in holst van de nacht op het keukenaanrecht van een kinderloos echtpaar in Eindhoven werd aangetroffen. Dit echtpaar was een paar dagen op reis. Zijn buren, die de hond zouden verzorgen, haalden het dier zondagavond om zes uur op en brachten het tegen middernacht terug. Tot hun verbazing en ontsteltenis vonden zij toen een flinke kartonnen doos op het keukenaanrecht van het lege huis. Daarin lagen een flinke, goedverzorgde baby, een jongen van ongeveer tien dagen oud, een zuigfles en een fopspeen.

De door de buren gewaarschuwde politie ging onmiddellijk aan het werk om te trachten de lieden, die het kind in huis brachten, op te sporen. De baby werd voorlopig onderdak gebracht in het Binnenziekenhuis. Op de doos stonden een firmanaam en een codenummer. Het is echter niet gelukt langs deze weg een aanknopingspunt te vinden. Alle mogelijke mensen worden uitgevraagd om een spoor naar de ouders of althans de moeder van de baby te ontdekken.

Aangezien de vrouw van het uitstedige echtpaar meermalen de verzuchting heeft geslaakt graag een kind te willen hebben, wordt vermoed, dat het kind afkomstig is uit een kring, waarin men met wensen, doen en laten van het echtpaar op de hoogte is. Merkwaardig is, dat het kind waarschijnlijk door de voordeur geruisloos het huis werd ingesmokkeld, namelijk toen de hond door de buren werd uitgelaten. De Eindhovense politie verzoekt aller medewerking om dit mysterie zo spoedig mogelijk te kunnen oplossen. (ANP)

De Tijd De Maasbode, 9 oktober 1962: "Baby op aanrecht aangetroffen - Eindhovense politie speurt naar herkomst van vondeling"

EINDHOVEN, 9 okt. — De politie hier breekt zich het hoofd over de geheimzinnige komst van een van welstand blakende baby, die zondag in het holst van de nacht op het keukenaanrecht van een kinderloos echtpaar hier werd aangetroffen. Dit echtpaar was een paar dagen op reis. Hun buren, die de hond zouden verzorgen, haalden het dier zondagavond om zes uur op en brachten het tegen middernacht terug. Tot hun verbazing en ontsteltenis vonden zij toen een flinke kartonnen doos op het keukenaanrecht van het lege huis. Daarin lag een flinke, goedverzorgde baby, een jongen van ongeveer tien dagen oud. Bij deze levende middernachtelijke vondst lagen een zuigfles en een fopspeen.

De gewaarschuwde politie ging onmiddellijk aan het werk om te trachten de lieden, die het kind in huis brachten op te sporen. De baby werd voorlopig onderdak gebracht in het Binnenziekenhuis. Op de doos stonden een firmanaam en een codenummer. Het is echter niet gelukt langs deze weg een aanknopingspunt te vinden. Alle mogelijke mensen worden gehoord om een spoor naar de ouders of althans de moeder van de baby te ontdekken. Aangezien de vrouw van het uitstedige echtpaar meerdere malen de verzuchting heeft geslaakt gaarne een kind te willen hebben, wordt vermoed, dat het kind afkomstig is uit een kring, waarin men met wensen en het doen en laten van het echtpaar op de hoogte is. Merkwaardig is, dat het kind waarschijnlijk door de voordeur geruisloos het huis werd ingesmokkeld, namelijk toen de hond door de buren werd uitgelaten. Het betrokken echtpaar heeft doorgaans enkele pensiongasten. Daarom is de mogelijkheid niet uitgesloten, dat een vroegere gast of een relatie meer weet van deze geheimzinnige vondeling.

Limburgsch dagblad, 9 oktober 1962: "Raadsel in Eindhoven - Vondelingetje op keukenaanrecht"
Friese Koerier, 9 oktober 1962: "In kartonnen doos op het aanrecht - Baby te vondeling gelegd in Eindhovense keuken"
Gereformeerd gezinsblad, 10 oktober 1962: "Vondeling in Eindhovense keuken"

EINDHOVEN, 8 okt. (ANP) — De Eindhovense politie breekt zich bet hoofd over de geheimzinnige komst van een van welstand blakende baby, die zondag in het holst van de nacht op het keukenaanrecht van een kinderloos echtpaar in Eindhoven werd aangetroffen. Dit echtpaar was een paar dagen op reis. Hun buren, die de hond zouden verzorgen, haalden het dier zondagavond om zes uur op en brachten het tegen middernacht terug. Tot hun verbazing en ontsteltenis vonden zij toen een flinke kartonnen doos op het keukenaanrecht van het lege huis. Daarin lag een flinke, goedverzorgde baby, een jongen van ongeveer tien dagen oud. Bij deze levende middernachtelijke vondst lagen een zuigfles en een fopspeen.

De door de buren gewaarschuwde politie ging onmiddellijk aan het werk om te trachten de lieden, die het kind in huis brachten op te sporen. De baby werd voorlopig voor onderdak gebracht in het Binnenziekenhuis. Op de doos stonden een firmanaam en een codenummer. Het is echter niet gelukt langs deze weg een aanknopingspunt te vinden. Alle mogelijke mensen worden uitgevraagd om een spoor naar de ouders of althans de moeder van de baby te ontdekken. Aangezien de vrouw van het uitstedige echtpaar meerdere malen de verzuchting heeft geslaakt gaarne een kind te willen hebben, wordt vermoed dat het kind afkomstig is uit een kring, waarin men met wensen, doen en laten van het echtpaar op de hoogte is. Merkwaardig is dat het kind waarschijnlijk door de voordeur geruisloos het huis werd ingesmokkeld, namelijk toen de hond door de buren werd uitgelaten. Aangezien het betrokken echtpaar doorgaans een paar pensiongasten heeft is de mogelijkheid niet uitgesloten, dat een vroegere gast of een relatie daarvan meer van deze geheimzinnige vondeling weet De Eindhovense politie verzoekt aller medewerking om dit mysterie zo spoedig mogelijk te kunnen oplossen.

Het Vrije Volk, 10 oktober 1962: "Ongehuwde moeder van vondelingetje is voortvluchtig"
Leeuwarder courant, 10 oktober 1962: "Vrouw nog spoorloos - Moeder Eindhovens vondeling is bekend"

(Van een onzer verslaggevers) De in Eindhoven op een keukenaanrecht te vondeling gelegde baby is volgens de politie het kind van een ongehuwde moeder. Het is bekend wie de vrouw is maar men heeft haar, omdat ze voortvluchtig is, nog niet kunnen aanhouden. In dit stadium van het onderzoek wilde de politie nog geen nadere bijzonderheden over deze zaak verstrekken. Het kind wordt nog verzorgd in het Binnenziekenhuis in Eindhoven.

De Tijd De Maasbode, 10 oktober 1962: "Raadsel Eindhovense vondeling opgelost"

EINDHOVEN. 10 okt. — De baby die in de woning van een kinderloos echtpaar hier tijdens afwezigheid van dit echtpaar te vondeling is gelegd, blijkt het kind van een ongehuwde moeder te zijn. De politie kent de moeder maar heeft de vrouw die voortvluchtig is, nog niet kunnen aanhouden. In dit stadium van het onderzoek ia de Eindhovense politie niet bereid nadere bijzonderheden te verstrekken.

Limburgsch dagblad, 10 oktober 1962: "Moeder van Eindhovense vondeling voortvluchtig"
Friese koerier, 10 oktober 1962: "Identiteit Eindhovense vondeling vastgesteld"
Gereformeerd gezinsblad, 11 oktober 1962: "De Eindhovense vondeling"

De baby, die in de woning van een kinderloos echtpaar aan de Gestelsestraat in Eindhoven tijdens afwezigheid van dit echtpaar te vondeling is gelegd, blijkt, naar het A.N.P. bij informatie van de politie te Eindhoven verneemt, het kind van een ongehuwde moeder te zijn. Het is de politie bekend, wie de moeder is, maar zij heeft de vrouw, die voortvluchtig is, nog niet kunnen aanhouden. In dit stadium van het onderzoek is de Eindhovense politie niet bereid nadere bijzonderheden te verstrekken. De baby bevindt zich nog steeds in het Binnenziekenhuis in Eindhoven.

De Telegraaf, 10 oktober 1962: "Moeder van Eindhovense vondeling voortvluchtig"

Van een onzer verslaggevers. EINDHOVEN, woensdag. De Eindhovense recherche is erin geslaagd de afkomst vast te stellen van de ca. 10 dagen oude baby, die zondagavond op het aanrecht van de keuken in een woning aan de Gestelsestraat in Eindhoven te vondeling werd gelegd. Het is de zoon van een ongehuwde moeder. "De identiteit van de jonge vrouw is ons ook bekend", zo deelde de politie mede.

Het Vrije Volk, 11 oktober 1962: "Na huwelijk - Ouders van vondeling willen kind toch terug"

(Van een onzer verslaggevers) De ouders van de zondagavond in Eindhoven te vondeling gelegde baby zijn bekend. Zij zijn afkomstig uit een kleine gemeente nabij 's-Hertogenbosch. De moeder van het kind, dochter uit een groot boerengezin, had uit schaamte voor haar familie en de omgeving, haar toestand tot het einde voor iedereen verborgen weten te houden. Alleen haar verloofd — en vader van het kind — was op de hoogte.

Begin oktober ging zij met haar verloofde met vakantie. In een door hen gehuurde tent op een terrein in Noord-Limburg werd het zoontje geboren. De vrouw werd bij haar bevalling slechts bijgestaan door haar verloofde. Medische hulp was niet aanwezig en is ook later niet ingeroepen. In plaats van de ouders van de vrouw met de werkelijkheid te confronteren, besloot het verloofde paar het kind onder te brengen bij een ver familielid in de Gestelsestraat in Eindhoven. Ongelukkigerwijze trof men de familie niet thuis. Daarom werd via de achterdeur het kind naar binnen gebracht en goed verzorgd op het aanrecht in de keuken achtergelaten. Intussen is de zaak geheel rond en zijn ook de verdere familieleden van een en ander op de hoogte. Zodra de moeder en de natuurlijke vader getrouwd zijn, zullen zij stappen ondernemen om het kindje, dat thans nog aan de zorg van de Raad voor de Kinderbescherming is toevertrouwd, weer bij zich te krijgen. Dat was ook de bedoeling van hen geweest, zo bleek uit afgelegde verklaringen. Voorshands hadden ze de baby liever aan de zorgen van de verre familieleden willen toevertrouwen.

Nieuw Suriname, 11 oktober 1962: "Eindhovense vondeling"

Eindhoven (ANP) - De Eindhovense politie breekt zich het hoofd over de geheimzinnige komst van een van welstand blakende baby, die zondag in het in holst van de nacht op het keukenaanrecht van een kinderloos echtpaar in Eindhoven werd aangetroffen. Dit echtpaar was een paar dagen op reis. Zijn buren, die de hond zouden verzorgen, haalden het dier zondagavond om zes uur op en brachten het tegen middernacht terug. Tot hun verbazing en ontsteltenis vonden zij toen een flinke kartonnen doos op het keukenaanrecht van het lege huis Daarin lagen een flinke, goedverzorgde baby, een jongen van ongeveer tien dagen oud, een zuigfles en een fopspeen.

De door de buren gewaarschuwde politie ging onmiddellijk aan het werk om te trachten de lieden, die het kind in huis brachten, op te sporen. De baby werd voorlopig onderdak gebracht in het Binnenziekenhuis.

Leeuwarder courant, 11 oktober 1962: "Ouders zullen trouwen - Vondeling werd in tent geboren"

De geschiedenis van de baby, die in het begin van deze week in een woning aan de Gestelsestraat in Eindhoven tijdens de afwezigheid van de bewoners te vondeling was gelegd schijnt een gelukkig slot te zullen krijgen: de vader en de moeder van het kindje hebben trouwplannen en willen, wanneer het huwelijk is gesloten, stappen ondernemen om de baby, die nu nog aan de zorg van de Raad voor de Kinderbescherming is toevertrouwd, weer bij zich te krijgen. De moeder is inmiddels op komen dagen en blijkt nog verre familie te zijn van het echtpaar, dat zij als voorlopige ouders voor haar baby had uitgekozen. De vrouw, die uit een boerengezin in een van de dorpen in de buurt van 's-Hertogenbosch komt, had voor haar familie en de omgeving haar zwangerschap tot het einde verborgen weten te houden.

Toen begin oktober de bevalling naderde ging zij met haar verloofde „op vakantie" en in een door het paar gehuurde tent in Noord-Limburg bracht zij met niet meer dan de hulp van de verloofde het kind ter wereld. Besloten werd het kind tijdelijk onder te brengen bij verre familie in Eindhoven. In de Gestelsestraat aangekomen trof het paar de familie niet thuis. De verloofde, die ter plaatse goed bekend was, wist echter via de achterdeur binnen te komen, waarna de baby in de keuken werd gedeponeerd in de hoop, dat alles goed zou komen.

De Waarheid, 11 oktober 1962: "Ouders van te vondeling gelegde baby melden zich - Kind in tent ter wereld gebracht"

De geschiedenis van de baby, die in het begin van deze week in een woning aan de Gestelse straat in Eindhoven tijdens de afwezigheid van de bewoners te vondeling was gelegd, schijnt, een gelukkig einde te zullen krijgen. De vader en de moeder van het kindje hebben trouwplannen. Ze willen, wanneer het huwelijk is gesloten, stappen ondernemen om de baby, die nu nog aan de zorg van de raad voor de kinderbescherming is toevertrouwd, weer bij zich te krijgen. De moeder is inmiddels op komen dagen en blijkt nog verre familie te zijn van het echtpaar, dat het als voorlopige ouders voor zijn baby had uitgekozen. De vrouw, die uit een boerengezin in een van de dorpen in de buurt van 's-Hertogenbosch komt, had voor haar familie en de omgeving haar zwangerschap tot het einde verborgen weten te houden. Toen begin oktober de bevalling naderde, ging zij met haar verloofd „op vacantie" ,en in een door het paar gehuurde tent in het Noordlimburgse bracht zij met niet meer dan de hulp van de verloofde het kind ter wereld. Besloten werd het kind tijdelijk onder te brengen bij verre familie in Eindhoven. In de Gestelsestraat aangekomen trof het paar de familie niet thuis. De verloofde, die ter plaatse goed bekend was, wist echter via de achterdeur binnen te komen, waarna de baby in de keuken werd gedeponeerd in de hoop, dat alles goed zou komen.

De Telegraaf, 11 oktober 1962: "Babymysterie opgelost"

Van onze speciale verslaggever. EINDHOVEN, woensdag. Het mysterie rondom de in Eindhoven te vondeling gelegde baby is opgelost. Vader en moeder hebben de gemeentepolitie van Eindhoven een verklaring gegeven, waarom zij het kind te vondeling hadden gelegd in de woning van de familie Hendriks aan de Gestelsestraat. Omdat deze achtergrond diep tragisch is werd niet tot aanhouding van de vader en moeder overgegaan. De vader en de moeder van de nu 12 dagen oude zoon zijn afkomstig uit een klein dorpje uit de omgeving van Eindhoven. Zij hebben lange tijd verkering gehad, hetgeen — althans zo dacht de vrouw — niet helemaal met instemming ging van haar conservatieve ouders.

De Tijd De Maasbode, 11 oktober 1962: "Gelukkig einde van vondelingmysterie"

EINDHOVEN, 11 okt. — De geschiedenis van de baby, die ia het begin van deze week in een woning aan de Gestelsestraat hier tijdens de afwezigheid van de bewoners te vondeling was gelegd schijnt een gelukkig einde te zullen krijgen: de vader en de moeder van het kindje hebben trouwplannen en willen, wanneer het huwelijk is gesloten, stappen ondernemen om de baby, die nu nog aan de zorg van de raad voor de kinderbescherming is toevertrouwd, weer bij zich krijgen.

De moeder is inmiddels op komen dagen en blijkt nog verre familie te zijn van het echtpaar, dat zij als voorlopige ouders voor naar baby had uitgekozen. Toen zij en haar verloofde zondag in de Gestelsestraat aankwamen trof het paar de familie niet thuis. De jonge vrouw, die ter plaatse goed bekend was, wist echter via de achterdeur binnen te komen, waarna de baby in de keuken werd gedeponeerd in de hoop, dat alles goed zou komen.

Limburgsch Dagblad, 11 oktober 1962: "Vondeling werd in tent geboren"
Nieuwsblad van het Noorden, 11 oktober 1962: "Mogelijk toch nog „happy end” - Moeder Eindhovense vondeling is terecht"

EINDHOVEN, 10 okt. (ANP) — De geschiedenis van de baby, die in het begin van deze week in een woning aan de Gestelse straat in Eindhoven tijdens de afwezigheid van de bewoners te vondeling was gelegd schijnt een happy ending te zullen krijgen: de vader en de moeder van het kindje hebben trouwplannen en willen, wanneer het huwelijk is gesloten, stappen ondernemen om de baby, die nu nog aan de zorg van de Raad voor de Kinderbescherming is toevertrouwd, weer bij zich te krijgen. De moeder is inmiddels op komen dagen en blijkt nog verre familie te zijn van het echtpaar, dat zij als voorlopige ouders voor haar baby had uitgekozen. De vrouw, die uit een boerengezin in een van de dorpen in de buurt van 's Hertogenbosch komt, had voor haar familie en de omgeving haar zwangerschap tot het einde verborgen weten te houden. Toen begin oktober de bevalling naderde ging zij met haar verloofde „op vakantie" en in een door het paar gehuurde tent in het Noord-Limburgse bracht zij met niet meer dan de hulp van de verloofde het kind ter wereld. Besloten werd het kind tijdelijk onder te brengen bij verre familie in Eindhoven. In de Gestelse straat aangekomen trof het paar de familie niet thuis. De verloofde, die ter plaatse goed bekend was, wist echter via de achterdeur binnen te komen, waarna de baby in de keuken werd gedeponeerd in de hoop, dat alles goed zou komen.

Friese koerier, 11 oktober 1962: "„Happy ending" voor Eindhovense vondeling?"

EINDHOVEN, 10 okt. (ANP) — De geschiedenis van de baby, die in het begin van deze week in een woning aan de Gestelse straat in Eindhoven tijdens de afwezigheid van de bewoners te vondeling was gelegd schijnt een happy ending te zullen krijgen: de vader en de moeder van het kindje hebben trouwplannen en willen, wanneer het huwelijk is gesloten, stappen ondernemen om de baby, die nu nog aan de zorg van de Raad voor de Kinderbescherming is toevertrouwd, weer bij zich te krijgen. De moeder is inmiddels op komen dagen en blijkt nog verre familie te zijn van het echtpaar, dat zij als voorlopige ouders voor haar baby had uitgekozen. De vrouw, die uit een boerengezin in een van de dorpen in de buurt van 's-Hertogenbosch komt, had voor haar familie en de omgeving haar zwangerschap tot het einde verborgen weten te houden. Toen begin oktober de bevalling naderde ging zij met haar verloofde „op vakantie" en in een door het paar gehuurde tent in het Noord-Limburgse bracht zij met niet meer dan de hulp van de verloofde het kind ter wereld.