Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

1 mei 1973, vondeling jongetje, Brummen

De Telegraaf, 8 mei 1973: "Politie zoekt moeder van vondeling"

Van een onzer verslaggevers. ZUTPHEN, dinsdag. De politie zoekt naar de moeder van een vijf dagen oud jongetje, dat vorige week in een dorpje bij Zutphen te vondeling werd gelegd. Een onbekende man of vrouw had de baby 's nachts in een kartonnen doos op de stoep voor een woning gezet. Het kindje werd ontdekt, toen een gezinslid door de ramen naar buiten keek omdat er was gebeld. Er was buiten niemand te zien. Het vondelingetje had nieuwe kleertjes aan en werd door een kruikje warm gehouden. Hij had ook een flesje met babyvoeding bij zich liggen.

In de doos lag voorts een briefje met de volgende inhoud: „Ik verzoek u deze baby als eigen kind te willen opnemen. Het is mij als moeder onmogelijk het kind op te voeden. Ik heb hierover wel nagedacht. Iemand die bemiddelt heeft mij verzekerd het kind bij goede ouders te zullen brengen. Ik wens de baby nadrukkelijk aan deze mensen af te staan", stond erop geschreven. De officier van Justitie in Zutphen, mr. G. J. M. Temmink en de rijkspolitie in het district Apeldoorn weigeren de naam te noemen van het dorp van de mensen bij wie het jongetje op de stoep lag.

Dat willen we niet vertellen om de moeder te sparen. Uit de brief blijkt dat zij een ander in de arm heeft genomen om het jongetje weg te brengen. Zij wil kennelijk niet weten waar het kind zich bevindt. Wij hopen wel dat de moeder zich bekend maakt", zegt officier Temmink. Het gebeurde speelde zich af in de nacht van 1 op 2 mei. Het jongetje is voorlopig in een gezin ondergebracht.

Nieuwsblad van het Noorden, 8 mei 1973: "Politie zoekt moeder van vondelingetje"

De politie is op zoek naar de moeder van een vijf dagen oud jongetje, dat vorige week in een dorpje bij Zutphen te vondeling werd gelegd. Een onbekende had de baby 's nachts (van 1 op 2 mei) in een kartonnen doos op de stoep voor een woning gezet. Een der bewoners van dit huis ontdekte de baby, nadat er gebeld was. Buiten was echter niemand meer te zien.

Het vondelingetje had nieuwe kleertjes aan en werd door een kruikje warm gehouden. Er lag ook een flesje met babyvoeding bij. In de doos lag een briefje: „Ik verzoek u deze baby als eigen kind te willen opnemen. Het is mij als moeder onmogelijk het kind op te voeden. Ik heb hierover wel nagedacht. Iemand die bemiddelt heeft mij verzekerd het kind bij goede ouders te zullen brengen. Ik wens de baby nadrukkelijk aan deze mensen af te staan". De officier van Justitie in Zutphen, mr. G. J. M. Temmink en de rijkspolitie in het district Apeldoorn willen de naam van het dorp waar de mensen wonen die het jongetje op de stoep vonden, niet noemen. Dit om de moeder te sparen. "Maar wij hopen wel dat de moeder zich alsnog bekend maakt."

Leeuwarder courant, 11 mei 1973: "Baby in doos gevonden"

ZUTPHEN - Dit jongetje is in de nacht van 1 op 2 mei, vijf dagen oud, in een kartonnen doos in een dorp in de omgeving van Zutphen bij een echtpaar op de stoep neergelegd. Het onderzoek van de politie naar de moeder die de baby te vondeling legde, heeft nog niets opgeleverd.

Gelders Archief

3211 Rijkspolitie, district Apeldoorn/Flevoland
04. Landgroep Brummen
215 Dossier inzake het te vondeling leggen van een kind in Brummen, 1973.