Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

5 juli 1981, vondeling Nadine Mercedes Wacha, Someren/Oberhausen (Duitsland)

Het Vrije Volk, 6 juli 1981

SOMEREN — Op een parkeerplaats langs de Zuidwillemsvaart bij de afslag naar Someren hebben voorbijgangers gistermiddag een baby gevonden. Het is een meisje van twee à drie maanden. De vondeling lag in een reiswieg.

De politie stelt een onderzoek in naar de herkomst en de identiteit van het kind, dat inmiddels bij particulieren is ondergebracht.

Leeuwarder Courant, 7 juli 1981

SOMEREN - De rijkspolitie in Someren heeft de identiteit van het twee tot drie maanden oude meisje dal zoals gemeld zondag te vondeling is gelegd langs de Zuid-Willemsvaart nog niet kunnen vaststellen. Er zijn bij de politie tal van telefoontjes binnengekomen van mensen die het kind willen adopteren. Ook hebben veel vrouwen gebeld met het aanbod het kind borstvoeding te geven. Er hebben zich echter nog geen getuigen met bruikbare tips gemeld.

De man of vrouw die het kind in de berm deponeerde heeft het kindje nog een schone luier omgedaan. Adjudant Van Heumen van de rijkspolitie Someren: „De mensen van de technische recherche troffen in een vuilnisbak, op nog geen meter afstand van de wieg, een vuile luier aan. In het wiegje zelf lagen twee luiers en een fopspeen. Het kind was gekleed in luxueuze kleding, die afkomstig blijkt te zijn uit West-Duitsland, en het was goed gevoed".

De Telegraaf, 7 juli 1981

Someren, dinsdag Er is nog geen spoor gevonden van de herkomst van het ongeveer drie maanden oude meisje, dat zondagmiddag in een reiswieg op een parkeerplaats in het Brabantse Someren te vondeling is gelegd, aldus de rijkspolitie in Eindhoven.

Er worden mensen gezocht, die zondagmiddag omstreeks vijf uur bij de parkeerplaats langs de Zuidwillemsvaart iets opvallends menen te hebben gezien. Het Geldrops echtpaar dat de baby vond, heeft alleen maar de exacte plaats kunnen aanwijzen; zodanig opvallend dat de eerste de beste automobilist die de parkeerplaats opreed de baby moest vinden.

Het kind is intussen ondergebracht op een geheim adres van particuliere pleegouders.

De Waarheid, 7 juli 1981

De rijkspolitie in Someren heeft de identiteit van het tot drie maanden oude meisje dat zondag te vondeling is gelegd op een parkeerplaats de Zuid-Willemsvaart nog niet kunnen vaststellen. Er zijn bij de politie tal van telefoontjes binnengekomen van mensen die het kind willen adopteren. Ook hebben veel vrouwen gebeld met het aanbod het kind borstvoeding te geven.

Nederlands Dagblad, 7 juli 1981

SOMEREN (ANP) - De rijkspolitie in Someren heeft de identiteit van een twee tot drie maanden oud meisje dat zondag te vondeling is gelegd op een parkeerplaats langs de Zuid- Willemsvaart nog niet kunnen vaststellen. Dat heeft een woordvoerder van de politie gisteren meegedeeld.

Het Vrije Volk, 8 juli 1981

SOMEREN — De moeder van de zondag in Someren te vondeling gelegde baby is waarschijnlijk het slachtoffer geworden van moord. Dat verband legde de politie gisteren nadat bekend werd dat in Oud-Turnhout (België) een jonge vrouw was doodgeschoten.

Fietsende kinderen vonden zondagmiddag omstreeks vier uur in een bosje aan de Dennenlaan in Oud-Turnhout het lijk van de vermoorde vrouw. Ze bleek met een 9 mm kogel vanaf korte afstand in het achterhoofd te zijn geschoten. De huls van de kogel is teruggevonden.

In de buurt van de Dennenlaan is rond vier uur door enkele getuigen een auto gezien die waarschijnlijk uit Duitsland afkomstig was. Er zaten een man en een vrouw in. De vermoorde vrouw was ongeveer twintig jaar oud. Ze had geen papieren bij zich en haar identiteit is nog niet opgehelderd.

Vijf kwartier na de ontdekking van de moord vond een echtpaar in het Noordbrabantse Someren de te vondeling gelegde baby, een meisje van twee à drie maanden. Ze lag in een reiswieg die goed in het oog was neergezet op een parkeerplaats langs de weg die parallel loopt aan de Zuidwillemsvaart. Volgens de politie is de afstand makkelijk in een uur te rijden. Ook in de buurt van de parkeerplaats is een auto gezien met waarschijnlijk Westduitse kentekenplaten."

Reiswieg en kleertjes van de baby hebben Duitse merken. Bovendien is in de luier een merkje gevonden van een ziekenhuis in het Westduitse Duisburg. Rechercheurs van de rijkspolitie zijn nu in Duisburg gegevens over de onbekende baby aan te natrekken. Vergelijking van foto's van het kind en het slachtoffer hebben geen duidelijk antwoord gegeven op de vraag of het om moeder en dochter gaat. Wel hebben beiden donker haar.

De Duitse politie is naarstig bezig uit te zoeken of er de laatste dagen aangifte is gedaan van vermissing van jonge vrouwen. Bij een tweede sectie op de vermoorde vrouw zal worden nagegaan of het slachtoffer kortgeleden is bevallen van een kind.

Nieuwsblad van het Noorden, 8 juli 1981

Het onderzoek naar de herkomst van de zondag in Someren te vondeling gelegde baby heeft de rijkspolitie in Eindhoven op het spoor gebracht van een mogelijk verband met de moord op een nog onbekende jonge vrouw in Oud-Turnhout. Het onderzoek wordt voortgezet in samenwerking met de Belgische en Duitse recherche.

De vondeling, een meisje van een maand of drie, droeg kleertjes van Duitse makelij. Ook de blauw-witte reiswieg is uit Duitsland afkomstig. Na contacten met de Duitse Kriminalpolizei heeft de rijkspolitie informatie ingewonnen bij de gerechtelijke politie in Turnhout, waar zondagmiddag het stoffelijk overschot van een tussen de 17- en 20-jarig meisje was gevonden.

Het onbekende slachtoffer is om het leven gebracht met een 9-mm-kogel, die onder haar linkeroog is binnengedrongen. Omstreeks drie uur zondagmiddag hebben voorbijgangers nabij de plaats waar het lichaam werd aangetroffen, een lichtkleurige Volkswagen met Duits kenteken gezien. In de auto zaten een man en een vrouw.

Ongeveer een uur na het vermoedelijke tijdstip van de moord in Oud-Turnhout werd de reiswieg met de baby op een parkeerterrein langs de Zuid-Willemsvaart onder Someren aangetroffen. Het lijkt niet onmogelijk, dat het gevonden meisje een dochter is van de vermoorde vrouw in Turnhout.

Limburgsch dagblad, 8 juli 1981

EINDHOVEN - Het onderzoek naar de herkomst van de zondag in Someren te vondeling gelegde baby heeft de rijkspolitie, district Eindhoven, op het spoor gebracht van een mogelijk verband met de moord op een nog onbekende jonge vrouw in Oud-Turnhout (België). Het onderzoek wordt voortgezet in samenwerking met de Belgische en Duitse recherche.

De vondeling, een meisje van een maand of drie, droeg kleertjes van Duitse makelij. Ook de blauwwitte reiswieg is uit Duitsland afkomstig. Na contacten met de Duitse Kriminalpolizei heeft de rijkspolitie informatie ingewonnen bij de gerechtelijke politie in Turnhout, waar zondagmiddag het stoffelijk overschot van een tussen de 17- en 20-jarig meisje was gevonden.

Het onbekende slachtoffer is om het leven gebracht met een 9-mm-kogel, die onder haar linkeroog is binnengedrongen. Omstreeks drie uur zondagmiddag hebben voorbijgangers nabij de plaats waar het lichaam werd aangetroffen, een lichtkleurige Volkswagen met Duits kenteken, waarschijnlijk een Scirocco, opgemerkt. In de auto zaten een man en een vrouw. Ongeveer een uur na het vermoedelijke tijdstip van de moord in Oud-Turnhout werd de reiswieg met de baby op een parkeerterrein langs de Zuid-Willemsvaart onder Someren aangetroffen. Het lijkt niet onmogelijk, dat het gevonden meisje een dochter is van de vermoorde vrouw in Turnhout.

Leeuwarder Courant, 8 juli 1981

EINDHOVEN - Het onderzoek naar de herkomst van de zondag in Someren te vondeling gelegde baby heeft de rijkspolitie, district Eindhoven, op het spoor gebracht van een mogelijk verband met de moord op een nog onbekende jonge vrouw in Oud-Turnhout (België). Het onderzoek wordt voortgezet in samenwerking met de Belgische en Duitse recherche.

De vondeling, een meisje van een maand of drie, droeg kleertjes van Duitse makelij. Ook de blauwwitte reiswieg is uit Duitsland afkomstig. De kleine is mogelijk opgenomen geweest in een ziekenhuis is het Westduitse Duisburg. In d eluier van het kind is een merkje van dat ziekenhuis gevonden. Rechercheurs van de rijkspolitie zijn gistermiddag naar Duisburg afgereisd. Zij hadden foto's en andere gegevens van het kind bij zich.

Na contacten met de Duitse Kriminalpolizei heeft de rijkspolitie ook informatie ingewonnen bij de gerechtelijke politie in Turnhout, waar zondagmiddag het stoffelijk overschot van een tussen de 17- en 20-jarig meisje was gevonden. De onbekende jonge vrouw was gedood door een kogel in het hoofd. Omstreeks drie uur zondagmiddag hebben voorbijgangers nabij de plaats waar het lichaam werd aangetroffen, een lichtkleurige Volkswagen met Duits kenteken, waarschijnlijk een Scirocco, opgemerkt. In de auto zaten een man en een vrouw.

Ongeveer een uur na het vermoedelijke tijdstip van de moord in Oud-Turnhout werd de reiswieg met de baby op een parkeerterrein langs de Zuid-Willemsvaart onder Someren aangetroffen. Het lijkt niet onmogelijk, dat het gevonden meisje een dochter is van de vermoorde vrouw in Turnhout, aldus een politiewoordvoerder.

Vergelijking van foto's van de baby en de vermoorde vrouw heeft de rijkspolitie geen duidelijk antwoord gegeven op de vraag of het om moeder en dochter gaat. Vast staat dat zowel de baby als de vermoorde vrouw donker haar hebben. Op het stoffelijk overschot is weliswaar sectie verricht, maar daarbij is niet nagegaan of de vrouw recentelijk is bevallen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt op korte termijn een nieuwe sectie verricht.

De Telegraaf, 8 juli 1981

SOMEREN, woensdag. De baby die zondagmiddag op een parkeerplaats in het Brabantse Someren te vondeling werd gelegd, is hoogstwaarschijnlijk in Duitsland geboren. De jonge moeder is dezelfde middag in het Belgische Turnhout vermoord. Met deze gegevens zijn rechercheurs van de rijkspolitie gistermiddag naar het Westduitse Duisburg afgereisd, waar men via het Betherdaziekenhuis de identiteit van het ongeveer drie maanden oude meisje hoopt te achterhalen, en daarmee tevens van de onbekende 20-jarige vrouw die zondagmiddag met een kogel in het hoofd levenloos in Oud-Turnhout in de bosjes langs de oude provinciale weg werd gevonden.

De politie legt verband tussen de baby en de vermoorde vrouw, omdat ooggetuigen zowel in Turnhout als in Someren een lichtkleurige Volkswagen type Sirocco hebben gezien met een Duits nummerbord op de momenten dat deze auto nog niet als verdacht voorkwam. Dat kwam pas na de vondst van het lijk, zondagmiddag om vier uur, en vijf kwartier later die van de baby op de parkeerplaats in Someren. In Turnhout heb ben kinderen in de auto een man en een vrouw gezien; in Someren betrof het alleen een man.

De afstand is binnen het tijdsbestek gemakkelijk te rijden. Het verband is voor de politie nog duidelijker, omdat de reiswieg en de kleertjes van liet kind van onmiskenbaar Duits fabrikaat zijn. Een merkje in de luier van de baby is afkomstig van het Betherdaziekenhuis. In de periode, dat het kind is geboren, zagen duizend baby's het levenslicht.

De betrokken man moet de moeder eerst hebben neergeschoten, daarna heeft hij het kind in Someren te vondeling gelegd. Op dat moment hadden fietsende kinderen in de bosjes aan de Dennenlaan in Oud-Turnhout al het lijk van de nog onbekende vrouw gevonden.

Nederlands Dagblad, 8 juli 1981

SOMEREN / OUD-TURNHOUT (BELGIË) - De Rijkspolitie legt een verband tussen het vinden van een ongeveer drie maanden oud meisje in Someren afgelopen zondag en de moord op een naar schatting 20-jarige vrouw in het Belgische Oud-Turnhout. De politie houdt er ernstig rekening mee dat het om moeder en dochter gaat. Dat heeft een woordvoerder van de Rijkspolitie gisteren desgevraagd bevestigd. Ook de moord vond zondag plaats.

Die dag vonden fietsende kinderen in Oud-Turnhout het lijk van een onbekende vrouw. Ze bleek met een 9 mm kogel door het achterhoofd te zijn geschoten. De vrouw had geen papieren bij zich. Het onderzoek naar de identiteit heeft tot nu toe niets opgeleverd. Uit getuigenverklaringen is gebleken dat er rond 16.00 in de omgeving van de vindplaats een auto is gezien met witte kentekenplaten en zwarte cijfers en letters. De politie vermoedt dat het om een westduitse auto gaat. In die auto zaten twee personen: een man en een vrouw.

Precies vijf kwartier later vond een echtpaar in Someren op een parkeerplaats langs de weg die parallel loopt aan de Zuid-Willemsvaart een reiswieg met daarin een twee tot drie maanden oude baby. Het meisje was op een goed in het oog vallende plaats te vondeling gelegd. Het is, aldus de politiewoordvoerder heel goed mogelijk om in ruim een uur de afstand tussen Oud-Turnhout en Someren per auto te overbruggen.

Het Vrije Volk, 9 juli 1981

DUISBURG — De vrouw die zondag vermoord in het Belgische Oud-Turnhout werd gevonden, is de moeder van de baby die in Someren te vondeling is gelegd. Zij woonde in Oberhausen (West-Duitsland). De vermoorde vrouw heette Heike Wacha en was 21 jaar. Haar twaalf weken oude kind heeft de namen Nadine Mercedes. De vrouw was niet getrouwd.

Dit heeft de politie in het Westduitse Duisburg gisteren boven water gekregen. Een gehuwde man van boven de veertig, met wie Heike een verhouding had en die de vader van het kind is, werd gisteren langdurig verhoord. „Als getuige", was alles wat de politie vanmorgen wilde loslaten. Het vermoeden dat de moord en de vondst van de baby met elkaar te maken hadden, werd bevestigd via een speurtocht door de kaartenbakken van het Bethesdaziekenhuis in Duisburg.

De rijkspolitie in Someren had in een luier van het vondelingetje een merkteken van het ziekenhuis gevonden. Één getuige die in Oud-Turnhout rond het tijdstip van de moord een Westduitse auto had gezien, kon zich de letters OB van het kenteken herinneren, de afkorting van Oberhausen. In het ziekenhuis was twaalf weken geleden een vrouw uit Oberhausen bevallen, zo bleek. Spoedig daarna kon de identiteit van het slachtoffer van de moord worden vastgesteld.

Heike Wacha, die zelfstandig woonde, was de enige dochter van een welgestelde ondernemer uit Oberhausen. Haar vader en moeder waren sinds enkele jaren gescheiden. Na de geboorte van het dochtertje onderhield ze weer contacten met haar moeder.

De verhouding met de twee keer zo oude, gehuwde man en de daaropvolgende zwangerschap haalden een streep door de studieplannen van Heike. Haar vader zorgde dat ze een eigen woning kreeg.

Op de dag van de moord was moeder Wacha met vakantie. Ze had haar auto achtergelaten, voor Heike, een lichtblauwe Ford Taunus (oud model), met kenteken 08-MW-60. Zaterdag heeft Heike haar oma gezegd dat ze het weekeinde met de auto weg zou gaan.' Deze auto is nog niet terug gevonden. De Duitse auto die getuigen hebben gezien in Oud-Turnhout, is een lichtbruine of beige Volkswagen Sirocco. Het meisje Nadine, dat de rijkspolitie bij een pleeggezin in Eindhoven heeft ondergebracht, zal waarschijnlijk naar haar oma gaan. Mevrouw Wacha heeft gezegd dat ze haar kleinkind wil grootbrengen. Haar ex-man zou zo snel mogelijk naar Eindhoven gaan om het kind te zien. Volgens de Raad voor de Kinderbescherming in Den Bosch zal de overdracht van het kind nog enige tijd vergen in verband met te vervullen formaliteiten.

Nieuwsblad van het Noorden, 9 juli 1981

De Westduitse politie heeft een 42-jarige man uit Oberhausen aangehouden, die ervan verdacht wordt afgelopen zondag in het Belgische Oud-Turnhout de 21-jarige Heiki Wacha te hebben vermoord. Na de moord zou hij het drie maanden oude dochtertje van het slachtoffer te vondeling hebben gelegd in Someren. Tegen de politie zei de man dat hij samen met de Belgische vrouw zelfmoord had willen plegen, maar nadat hij Heiki had gedood durfde hij zelf de beslissende stap niet te doen.

Limburgsch Dagblad, 9 juli 1981

SOMEREN - De zondag in Oud Turnhout (België) gevonden vermoorde vrouw en het meisje dat kort nadien te vondeling werd gelegd langs de Zuidwillemsvaart in Someren, blijken moeder en dochter te zijn. De vrouw is geïdentificeerd als Heiki Wacha (21) uit Oberhausen. Het meisje is haar bijna drie maanden oude dochter Nadine Mercedes.

Leeuwarder Courant, 9 juli 1981: "Van moord verdachte man gepakt | Vondeling dochter van doodgeschoten vrouw"

ROOSENDAAL/TURNHOUT - De doodgeschoten vrouw, die zondagmiddag in de bosjes in Oud-Turnhout is aangetroffen, blijkt, zoals men reeds vermoedde de moeder te zijn van de in Someren gevonden baby. Zij was, zo wees sectie uit, een uur voor het vinden van het kind vermoord op een stuk bouwgrond in Oud-Turnhout. De moeder is de 20-jarige ongehuwde Heiki Wacha uit het Westduitse, haar dochtertje de bijna drie maanden oude Nadine Mercedes.

In deze zaak blijken twee personenauto's een rol te spelen De al eerder genoemde Ford en een lichtgekleurde VW Scirocco. De Scirocco is gezien op de plaats van het misdrijf Het slachtoffer is niets vermoedend overgestapt in de auto van de dader. Getuigen hebben verklaard dat er een man, vrouw en baby inzaten. De vrouw gaf het kindje de fles. Uit niets bleek dat de vrouw daar tegen haar wil aanwezig was.

Die getuigen zijn gisteren geconfronteerd met een foto van de vermoorde vrouw. Zij herkenden haar „bijna zeker" als de vrouw in de auto. De man was moeilijk te identificeren omdat die met zijn rug naar het open portier zat.

De Westduitse politie heeft de man aangehouden die ervan wordt verdacht Heiki Wacha te hebben vermoord en later het drie maanden oude dochtertje van het slachtoffer te vondeling te hebben gelegd in Someren. Het is de 42-jarige D.Z. uit Oberhausen. De man heeft tegenover de politie verklaard dat hij van plan was samen met het slachtoffer zelfmoord te plegen. Nadat hij Heiki van het leven had beroofd durfde hij niet de hand aan zichzelf te slaan, aldus de lezing van de verdachte. Dit heeft de politie in Someren meegedeeld.

De man is de vader van het drie maanden oude kind dat hij in Someren te vondeling legde. Volgens zijn verklaring zou Heiki Wacha die niet gehuwd was en die zelfstandig woonde opnieuw van hem in verwachting zijn. Zij zou hem volgens zijn zeggen geprest hebben om met haar in het huwelijk te treden.

De Telegraaf, 9 juli 1981

Van onze correspondent André Herter. OBERHAUSEN, donderdag. De Westduitse politie heeft in nauwe samenwerking met Nederlandse en Belgische collega's de zaak van het mysterieuze vondelingetje in Someren bijna rond. Op dit moment wordt een man uit Oberhausen aan de tand gevoeld, die ervan wordt verdacht het kind zondagmiddag op een parkeerplaats in Someren te vondeling te hebben gelegd, na eerder over de grens in het Belgische Oud-Turnhout de moeder te hebben vermoord.

Het vondelingetje is de op 11 april in het Duisburgse Bethesda ziekenhuis geboren Nadine Mercedes Wacha. Haar 20-jarige moeder, die doodgeschoten langs de oude provinciale weg in Oud-Turnhout werd aangetroffen, heet Heike Wacha. Heike is de dochter van een vermogende voormalige 41-jarige bouwondernemer uit Oberhausen.

De verdachte is volgens de politie in Duisburg „een gehuwde man van boven de 40". De man heeft geruime tijd een verhouding met de vermoorde jonge vrouw gehad en is de vader van Nadine. Tijdens de eerste verhoren heeft de man verklaard een bruine volkswagen Scirocco en een 9 mm pistool te bezitten, hetzelfde type wapen, waarmee de vrouw werd gedood. Onafhankelijk van elkaar hebben zowel getuigen in Someren als in Turnhout verklaard op de parkeerplaats en langs de oude provinciale weg een beige of bruinachtige personenauto van dit type te hebben gezien.

Een geluk voor de politie was dat een Belgische getuige zich een deel van het nummerbord kon herinneren, o.m. de letters OB van Oberhausen. Deze informatie maakte het gisternacht de ploeg van de Duisburgse politie iets makkelijker bij hun heidens karwei. Zij worstelden zich door ongeveer 600 archiefkaarten van tussen januari en april in het Bethesda ziekenhuis geboren baby's. Daarbij was Oberhausen het eerste houvast.

Het tweede houvast was de verklaring van een kraamverpleegster die dienst had gedaan in de nacht, dat Nadine werd geboren. Zij herinnerde zich plotseling de moedervlek op het dijbeen van een van de jonge moeders, die zij bij de bevalling had geholpen. Eenzelfde moedervlek vertoonde het stoffelijk overschot van de in Oud-Turnhout gevonden jonge vrouw. Voor de familie Wacha is de moord op Heike een enorme schok. Vader en moeder leven gescheiden van elkaar. Toen de moord gebeurde bevond de moeder van Heike zich op vakantie. Vader Wacha reisde gisteren spoorslags naar het ziekenhuis in Eindhoven, waar Nadine voorlopig was ondergebracht. Heike wilde oorspronkelijk scheikunde studeren. Door de verhouding met een getrouwde man en de zwangerschap gaf zij vlak voor haar eindexamen gymnasium de brui aan de school. Van haar vader kreeg zij een eigen appartement, maar vaak zat zij bij haar moeder thuis. De meeste tijd bracht zij door met paardrijden. Van haar vader had ze ook een eigen rijpaard gekregen. Afgelopen weekeinde moet zij van plan zijn geweest ergens met de blauwe Ford Taunus (kenteken 08-MW-60) van haar moeder op stap te gaan. Omdat haar moeder met vakantie was, bracht zij zaterdagmorgen haar poedel Amigo naar haar grootmoeder. Zij vertelde haar oma niet waar ze naar toe ging, alleen maar dat ze zondagavond weer terug zou zijn. Van haar moeders wagen ontbreekt nog elk spoor.

Nederlands Dagblad, 9 juli 1981

SOMEREN (ANP) - De zondag in Oud-Turnhout (België) gevonden vermoorde vrouw en het meisje dat kort nadien te vondeling werd gelegd langs de Zuidwillemsvaart in Someren, blijken moeder en dochter te zijn. De vrouw is inmiddels geïdentificeerd als Heiki Wacha (21) uit Oberhausen. Het meisje is haar bijna drie maanden oude dochter Nadine Mercedes.

Heiki Wacha was niet gehuwd. Zij woonde zelfstandig. Het onderzoek naar de verdachte vindt verder plaats onder verantwoordelijkheid van de Belgische en Duitse justitie, aldus een woordvoerder van de rijkspolitie. Wel blijft de Nederlandse politie uitkijken naar de lichtblauwe Ford Taunus, oud model, met het Duitse kenteken 08-MW-60. Deze auto is in Oud- Turnhout gezien, vlakbij de plaats waar Heiki Wacha werd vermoord.

Wat er met de baby gaat gebeuren wist de woordvoerder van de rijkspolitie niet mee te delen. De moeder van Heiki Wacha zal, zo luidt de verwachting van de Raad voor de Kinderbescherming in Den Bosch om overgave van het kind vragen.

Het Vrije Volk, 10 juli 1981

DUISBURG/OBERHAUSEN — "Ik móést Heike Wacha wel doodschieten, want ze was wéér in verwachting geraakt en wilde zich niet laten aborteren." Deze bekentenis deed gisteren de minnaar van Heike, de 40-jarige Ditmar Z. uit Oberhausen. De politie van Duisburg heeft hem in hechtenis genomen.

Heike Wacha (20) werd zondag vermoord in de bossen van het Belgische Oud-Turnhout aangetroffen. De vrouw bleek te zijn gedood door een met een pistool afgevuurd schot in haar nek. Haar lijk werd vrij snel in verband gebracht met een te vondeling gelegd meisje van drie maanden, dat vijf kwartier daarna op een parkeerplaats in Someren werd aangetroffen.

Met het bekend worden van de identiteit van de baby werd Ditmar Z. voor de politie de belangrijkste hoofdverdachte. Z. ging uiteindelijk door de knieën door het bewijsmateriaal dat tegen hem verzameld was.

Hij gaf in zijn verhoor toe, dat Heike en hij zondag urenlang geruzied hadden, toen ze met zijn wagen een tochtje naar België maakten. Ditmar, die tevens de vader van de te vondeling gelegde baby was, wilde dat Heike dit keer haar zwangerschap onderbrak. Hij drong er bij haar op aan het kind te laten weghalen in een Nederlandse abortuskliniek. Omdat Heike volharde in haar wens het kind te willen houden, reed Ditmar naar de bossen, waar hij haar na een urenlange discussie uiteindelijk de keus liet tussen abortus of de dood.

Nieuwsblad van het Noorden, 10 juli 1981

Ook Wassenaar heeft nu een vondelingen-affaire. Zoals gisteren in een deel van onze edities gemeld vond een Haagse ruiter in de buurt van de renbaan Duindigt een enkele uren oude baby. Het kind, een jongetje, lag gedeeltelijk in een lakentje gewikkeld in de struiken langs een ruiterpad.

De Hagenaar waarschuwde de politie, waarna het kind met een ambulance naar het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag werd gebracht. Het jongetje is volgens de politie kerngezond. Niet helemaal uitgesloten is dat het kind ter plekke is geboren. De navelstreng is echter gewoon afgebonden. Het laken waarin het kindje, dat overigens geen kleertjes aan had, werd gevonden is voor onderzoek opgestuurd naar het gerechtelijk laboratorium. De baby wordt voorlopig verder verpleegd in het ziekenhuis.

Intussen heeft de 40-jarige gehuwde vertegenwoordiger Ditmar Z., die gisteren in zijn woonplaats Oberhausen werd aangehouden, bekend zondag de 21-jarige Heiki Wacha met een pistool om het leven te hebben gebracht. De vertegenwoordiger, vader van de drie maanden oude Nadine Mercedes, die in Someren langs een weg te vondeling was gelegd, verklaarde dat er tussen hem en het slachtoffer problemen waren gerezen over de betaling van alimentatiegelden. Ook zou het slachtoffer, dat opnieuw zwanger van hem zou zijn, hem hebben geprest met haar in het huwelijk te treden.

Volgens zijn verklaring hadden beiden besloten hun kind te doden en daarna zelfmoord te plegen. Na zijn vriendin met een nekschot te hebben afgemaakt, zou de man de moed hebben verloren om zichzelf en het kind van het leven te beroven. De verdachte zal in eigen land terecht moeten staan, omdat het in West-Duitsland niet gebruikelijk is dat onderdanen worden uitgeleverd.

Limburgsch Dagblad, 10 juli 1981

DUISBURG/DEN HAAG - De 42-jarige D.Z. uit het Westduitse Oberhausen, die gisteren tegenover de politie in Duisburg bekende zondag de 21-jarige Heiki Wacha te hebben vermoord, heeft gezegd het meisje om het leven te hebben gebracht omdat zij weigerde een abortus te ondergaan, nadat de man haar voor de tweede keer zwanger gemaakt.

Volgens de bekendmaking waren de man - die reeds is getrouwd en uit dat huwelijk nog geen kinderen heeft - en het meisje al sinds 1979 met elkaar bevriend. De man heeft tegenover de politie verklaard ook de vader te zijn van het drie maanden oude kind, dat hij in Someren te vondeling heeft gelegd. Tijdens een uitstapje met Heiki Wacha zou het meisje hem hebben verteld opnieuw van hem zwanger te zijn. Zijn voorstel abortus te laten plegen werd door het meisje verworpen. Daarna ontstond volgens de man de ruzie die het meisje het leven heeft gekost.

Leeuwarder Courant, 10 juli 1981

DUISBURG - De 42-jarige D. Z. uit het Westduitse Oberhausen, heeft gisteren tegenover de politie in Duisburg bekend zondag de 20-jarige Heiki Wacha te hebben vermoord. Hij heeft gezegd het meisje om het leven te hebben gebracht, omdat zij weigerde een abortus te ondergaan, nadat zij opnieuw zwanger van hem was geraakt. Dit is gisteren door de Duisburgse politie en het openbaar ministerie in die stad bekendgemaakt.

Volgens de bekendmaking waren de man - die reeds is getrouwd en uit dat huwelijk nog geen kinderen heeft - en het meisje al sinds 1979 met elkaar bevriend. De man heeft tegenover de politie verklaard ook de vader te zijn van het drie maanden oude kind, dat hij in Sommeren te vondeling heeft gelegd. Tijdens een uitstapje met Heiki Wacha zou het meisje hem hebben verteld opnieuw van hem zwanger te zijn. Zijn voorstel abortus te laten plegen werd door het meisje verworpen. Daarna ontstond volgens de man de ruzie die het meisje het leven heeft gekost.

In Wassenaar is gisterochtend in de nabijheid van de renbaan Duindigt een enkele uren oude baby gevonden door een Haagse ruiter. Het kind, een jongetje, lag gedeeltelijk in een lakentje gewikkeld in de struiken langs een ruiterpad. De Hagenaar waarschuwde na zijn vondst ogenblikkelijk de politie. Het kind werd met een ambulance weggehaald en naar het Bronovoziekenhuis in De Haag gebracht. Het jongetje verkeert op het ogenblik volgens de politie in een perfecte gezondheid.

Dat het kind ter plekke gebaard is wil de politie niet helemaal uitsluiten. De navelstreng is echter gewoon afgebonden en in net omliggende struikgewas werden verder geen sporen gevonden, liet laken waarin het kindje, dat overigens geen kleertjes aan had. werd gevonden is voor onderzoek opgestuurd naar het gerechtelijk laboratorium.

Hoe lang het kind langs het laantje heeft gelegen is niet duidelijk. Wel bleek een bewoner uit de directe omgeving die rond acht uur, een uur voordat de baby werd ontdekt, de hond uitliet, al kort een huilgeluid te hebben gehoord. Het risico dat het kind niet snel gevonden zou worden op deze plek was erg groot. Bij slecht weer komt daar 's ochtends helemaal niemand langs.

De baby wordt voorlopig verder verpleegd in een ziekenhuis. Wanneer de officier van justitie in Den Haag de stukken van het onderzoek in bezit heeft zal hij samen met de burgemeester van Wassenaar voor de naamgeving van het kind zorgen. De baby heeft blond haar. blauwe ogen, is 51 cm lang en weeg 3033 gram.

De Telegraaf, 10 juli 1981

Van een onzer verslaggevers OBERHAUSEN. vrijdag De 40-jarige bedrijfschef Ditmar Z. uit Oberhausen heeft gisteren tegenover de politie in zijn woonplaats bekend zondagmiddag in Turnhout de 20-jarige Heike Wacha te hebben vermoord, en daarna haar drie maanden oude dochter je in het Brabantse Someren op een parkeerplaats te vondeling te hebben gelegd. De dader was de vader van het kind. Hij is gehuwd met een andere vrouw, bij wie hij geen kinderen heeft. Reden voor het plegen van de moord was het feit dat zijn slachtoffer opnieuw van hem in verwachting was.

Na zijn aanhouding in Oberhausen ontkende de man aanvankelijk, doch hij zwichtte toen zijn opgegeven alibi voor zondag niet bleek te kloppen. Zijn lezing is, dat hij zich gechanteerd voelde door Heike Wacha, met wie hij een verhouding had waaruit in april de kleine Nadine geboren werd. Zijn vriendin zei enkele weken geleden weer van hem in verwachting te zijn, en dreigde daar weer een schandaal van te maken als hij nu niet met haar wilde trouwen. Met het eerste kind was zij eerder zijn familieen kennissenkring afgegaan. „We besloten nu er een weekend rustig over te praten", aldus Ditmar Z. in zijn bekentenis. „Daarom zijn we met de baby in mijn auto naar België gereden".

Heike bleek de nieuwe boreling te willen, terwijl haar vriend haar ertoe over trachtte te halen in Nederland abortus te laten plegen. Toen dat vergeefs bleek, en Heike met onthullingen dreigde als hij niet met haar wilde trouwen, besloot de man tijdens een korte wandeling haar te doden met het pistool dat hij uit zijn wapenverzameling had meegenomen. Hij schoot haar onverhoeds van dichtbij in het achterhoofd. Terugrijdend besloot hij de baby te vondeling te leggen. Sectie op de vrouw heeft uitgewezen dat zij inderdaad weer in verwachting was.

De Waarheid, 10 juli 1981

De zondag in Oud Turnhout (België) gevonden vermoorde vrouw en het meisje dat te vondeling werd gelegd langs de Zuidwillemsvaart in Someren, blijken inderdaad moeder en dochter te zijn. De vrouw is dinsdag geïdentificeerd als Heiki Wacha (21) uit het Westduitse Oberhausen. Het meisje is haar bijna drie maanden oude dochter Nadine Mercedes.

Heiki Wacha was niet gehuwd. Zij woonde zelfstandig. Het onderzoek naar de verdachte vindt verder plaats onder verantwoordelijkheid van de Belgische en Duitse justitie, aldus een woordvoerder van de Rijkspolitie. Wel blijft de Nederlandse politie uitkijken naar de auto met een Duits kenteken. Deze auto is in Oud Turnhout gezien, vlakbij de plaats waar Heiki Wacha werd vermoord. Ook wordt gezocht naar de auto van de vrouw zelf. Het slachtoffer is daarmee van huis weggereden. ook die auto is sedertdien spoorloos. Inmiddels heeft de moeder van Heiki Wacha een verzoek tot adoptie van de baby ingediend.