Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

12 maart 1994, babylijkje meisje, Stadskanaal

De Telegraaf, 14 maart 1994: "Vuilniszak met babylijkje gevonden in Stadskanaal"

door Hens Schonewille en Bert Wieringa. STADSKANAAL, maandag. In Stadskanaal is afgelopen zaterdag het lijk van een pasgeboren baby gevonden. De zuigeling, die niet meer dan enkele uren kan hebben geleefd, was verpakt in meerdere plastic zakken. De zakken waren met gereedschap verzwaard. Het lugubere pakket heeft volgens de politie vermoedelijk meer dan een maand in het water gelegen. Op het stoffelijk overschot wordt vandaag sectie verricht. Gisteren was nog niet bekend of het om een jongetje of een meisje gaat, omdat het lijkje in verregaande staat ontbinding verkeert. De gruwelijke vondst werd gedaan door een inwoonster van de Oost-Groningse plaats die de plastic zak in de berm van het Gedempte Vleddermond zag liggen. Mensen met informatie wordt gevraagd contact op te nemen met de politie Stadskanaal: 05990-16800.

Leeuwarder Courant, 14 maart 1994: "Dode baby gevonden bij Stadskanaal"

STADSKANAAL (ANP) - In een berm bij Stadskanaal is zaterdag het lijkje van een baby gevonden. Het in verregaande staat van ontbinding verkerende lichaampje was verpakt in een plastic zak die was verzwaard met gereedschap. Het stoffelijk overschot werd door een wandelaar aangetroffen. Een visser zag de zak vorige week al drijven. Omdat hij vermoedde dat het om afval ging, heeft de man de zak in de berm gelegd. Het lijkje heeft vermoedelijk meer dan een maand in het water gelegen.

Nieuwsblad van het Noorden, 14 maart 1994: "Babylijkje gevonden in Stadskanaal"

STADSKANAAL - Een voorbijgangster heeft zaterdagmorgen in een sloot die parallel loopt aan de Gedempte Vleddermond in Stadskanaal, het lijkje aangetroffen van een pasgeboren baby. Vermoedelijk heeft het stoffelijk overschot, dat was verpakt in een plastic tas, al een maand in het water gelegen. Het verkeerde bij vondst in een verregaande staat van ontbinding. Naast het lijkje trof de politie enkele stukken gereedschap aan, waarmee de plastic zak is verzwaard. Uit onderzoek is gebleken dat vorige week zondag een visser de plastic zak heeft zien drijven in het kanaal dat de verbinding vormt tussen het Stadskanaal en het A.G. Wildervanckkanaal. De man heeft de zak op het droge gehaald en in de berm gelegd. Hij dacht dat er afval in zat en meende dat die zak op deze wijze wel door de reinigingsdienst zou worden meegenomen. De politie sluit niet uit dat het lijkje vanuit Drenthe naar Stadskanaal is komen drijven. De politie stelt een nader onderzoek in naar de doodsoorzaak.

De Telegraaf, 15 maart 1994: "Ontdeksters van lijkje pasgeboren kind volledig van de kaart | „Was de baby maar te vondeling gelegd...”"

STADSKANAAL, dinsdag. „Was de baby toen het nog leefde maar bij ons op de stoep gelegd! Dan hadden wij er wel voor gezorgd dat alles prima in orde kwam," zegt de 43-jarige mevrouw R. de B. uit Stadskanaal uit de grond van haar hart. Afgelopen zaterdag vond ze samen met haar dochters Suzanne (21) en Sonja (20) het lijkje van een pasgeboren kindje.

Het stoffelijk overschot was verpakt in plastic zakken die waren verzwaard met gereedschap. Volgens de politie moet de hele bundel zeker een maand in het water hebben gelegen en moet de dader hebben gedacht dat de waarheid nooit aan het licht zou komen. Voor de vindsters was de schok van de ontdekking uiteraard enorm, maar op dit moment houdt vooral het drama achter het misdrijf de drie vrouwen uit hun slaap.

„We weten niet wat de moeder heeft bewogen om haar kindje zo te dumpen. Ze moet wanhopig zijn geweest. Maar tegen haar en alle andere vrouwen in zulke omstandigheden wil ik zeggen: Doe niet direct het ergste! Overal zijn namelijk mensen die graag willen helpen. Al leg je het maar ergens te vondeling zodat het kan worden verzorgd," aldus de inwoonster van Stadskanaal, die haar relaas over de gruwelijke ontdekking wil doen op voorwaarde dat haar naam niet in de krant komt.

Uit onderzoek is inmiddels duidelijk geworden dat een sportvisser meer dan een week geleden de plastic zak als voorbij heeft zien drijven in het kanaal De Vleddermond, vlakbij de vuilstortplaats op het industrieterrein van Stadskanaal. Milieubewust haalde hij de zak naar de kant in de veronderstelling dat het huishoudelijk afval was. De visser dacht dat de gemeentelijke reinigingsdienst het daar wel zou vinden en opruimen.

Daar stond het pakket tot Suzanne de B. vorige week vrijdag de bullmastiff van de familie op het jaagpad uitliet. De scherpe neus van de hond rook dwars door het plastic dat er iets vreemds aan de hand was met de grijze kunststof zak in de slootberm. Suzanne, die ging kijken wat de hond deed, zag tot haar afschuw dat er een stukje van een handdoek en een handvat (van wat later bleek een beitel te zijn) uit de bundel staken. Haar gevoel zei haar dat hier iets vreselijks aan de hand was, maar tegelijkertijd werd ze zo bang dat ze terugging naar huis. Daar besprak ze de zaak met haar moeder en jongere zus. De drie vrouwen raakten hevig aan het twijfelen.

"We dachten direct aan moord. Maar omdat de zak volgens Suzanne klein was kon het ook om een dood dier gaan. We waren bang dat kinderen in er zouden kijken, maar wilden ook niet direct de politie bellen, omdat het misschien vals alarm was. Tenslotte werd de onzekerheid zo groot dat we besloten om de volgende dag met z'n drieën opnieuw te gaan kijken." Met lood in de schoenen en vergezeld door de hond trokken moeder en dochters zaterdagochtend opnieuw naar het jaagpad.
Nadat ze een aantal lagen plastic hadden verwijderd, bleken de bange vermoedens juist. In de bundel zat een zuigeling. "Volgens ons was het een blank kindje. Het lag in een foetushouding. De navelstreng zat er nog aan. Er was geen bloed te zien," verzucht mevrouw De B. "We voelden ons heel erg naar worden, maar hebben toch direct de politie gehaald."

De regiopolitie in Groningen heeft naast het strafrechtelijke onderzoek een vertrouwensarts in de arm genomen. "Want het is mogelijk dat de betrokkenen niet naar de politie durven te stappen. Daarmee kan anoniem worden gebeld op telefoonnummer 050-272525," vertelt politiewoordvoerder Arjan van de Leur. Om vast te stellen of het kind nog leefde toen het werd gedumpt, zal sectie worden verricht.

Als er op korte termijn geen duidelijkheid komt over de identiteit van de baby, dan zal het aanstaande donderdagmiddag om drie uur ter aarde worden besteld op de gemeentelijke begraafplaats aan de Ceressstraat in Stadskanaal.

[fotobijschrift] Op het jaagpad (links) van dit kanaal, bij de gemeentelijke vuilstortplaats Vleddermond in Stadskanaal, vonden de drie vrouwen van de familie De B. het in plastic verpakte kinderlijkje. FOTO: BERT WIERINGA

Nieuwsblad van Friesland, 10 juni 1994: "Grafsteen voor gevonden baby"

STADSKANAAL - Op het graf van het meisje, dat op 12 maart in het afwateringskanaal langs de Gedempte Vleddermond dood in een i vuilniszak werd aangetroffen, wordt een grafsteen geplaatst door enkele inwoners van Ceresdorp. De baby, van wie de politie de identiteit nooit heeft achterhaald, ligt begraven op de begraafplaats achter de Ceresstraat. De gemeente Stadskanaal heeft de grond beschikbaar gesteld en zal het graf 25 jaar onderhouden. Een steen was er echter niet. Omwonenden hebben zo met het meisje te doen, dat ze een inzameling willen houden om daarvoor geld bijeen te krijgen. Het gemeentebestuur heeft vergunning voor de inzameling verleend. De politie heeft het onderzoek naar de herkomst van het kind inmiddels afgesloten. De baby dreef in een vuilniszak die in een Duitse Aldi-winkel is gekocht, maar dat hoeft volgens de politie niet te betekenen dat het kindje, dat ongeveer drie à vier maanden in het water heeft gedreven, uit Duitsland komt. Het kanaal langs de Vleddermond is een afwatering van een grote regio.

Nederlands Dagblad, 10 juni 1994: "Actie voor steen op graf gevonden babylijkje"

GRONINGEN - Drie vrouwen uit Musselkanaal in Oost-Groningen beginnen deze week met een actie voor een steen op het graf op het graf van een baby die in maart in een sloot in het dorp werd gevonden. Het babylijkje ligt nu in een naamloos graf op een begraafplaats in Stadskanaal. De drie vrouwen willen 1600 gulden inzamelen om de steen te kunnen plaatsen. inmiddels hebben de vrouwen al enkele spontane giften voor de steen ontvangen. Het babylijkje werd zaterdag 12 maart in een sloot in Musselkanaal gevonden. Het zat in een plastic zak, die was verzwaard met gereedschap. Uit het politie-onderzoek bleek dat het kind al wekenlang in het water had gelegen. Een sportvisser had een week voor de vondst de zak al in het water zien drijven. Hij had deze op het droge gelegd en daar laten liggen, in de overtuiging dat de zak gevuld was met huisvuil.