Skip to main content

2 september 1994, vondeling Hilversum

2 september 1994, vondeling meisje Zondag, Hilversum

ANP, 14 oktober 1996: "Vrouw voor rechter na te vondeling leggen baby"

De rechtbank in Arnhem behandelt op 23 oktober een strafzaak tegen een 23-jarige vrouw die ervan wordt verdacht haar pas geboren baby te vondeling te hebben gelegd. Volgens persofficier mr. S. Buijst komt het in Nederland zelden voor dat een vrouw hiervoor terecht moet staan.

Wat de zaak nog opmerkelijker maakt is dat de baby in kwestie nooit is gevonden. De vrouw zou op 2 september 1994 zijn bevallen. Tegenover de politie heeft zij verklaard dat zij de baby na de geboorte, uit vrees voor ontdekking, in een boodschappentas in een bos heeft achtergelaten.

Volgens persofficier Buijst heeft onderzoek aangetoond dat de vrouw omstreeks die bewuste tijd wel degelijk een baby moet hebben gebaard.

ANP, 23 oktober 1996: "Baby na te vondeling leggen spoorloos verdwenen"

Het pasgeboren kindje van A. Z.(Zondag) uit Druten is spoorloos verdwenen, nadat de vrouw de baby op 2 september 1994 te vondeling legde in een park in Hilversum. Politie, justitie en de Raad voor de Kinderbescherming staan voor een raadsel.

Dat bleek woensdag voor de rechtbank in Arnhem, waar officier van justitie mr. Denie vijftien maanden celstraf, waarvan vijf voorwaardelijk, eiste tegen de 23-jarige vrouw wegens het te vondeling leggen en het verdwijnen van haar kind.

Voor de rechtbank bleek dat de vrouw onder zware druk van haar vriend gehandeld heeft. Die bedreigde haar meermalen met de dood als zij zwanger zou worden. Het paar had al een kind en dat vond de man voldoende. De vriend mishandelde de Drutense ook verschillende malen. Zij moest daarvoor in het ziekenhuis behandeld worden.

De vrouw verborg haar zwangerschap. De bevalling deed zij in haar eentje. Na de geboorte kleedde zij haar baby aan en stopte hem in een plastic zak. Zij legde de zak op een plek waarvan ze wist dat er veel mensen langs kwamen.

De Raad voor de Kinderbescherming, die een oogje in het zeil hield bij het stel, wist van de zwangerschap. Toen de Raad negen maanden na de geboorte van de baby informeerde hoe de zwangerschap was afgelopen, bleek pas dat de vrouw haar kind te vondeling had gelegd. De baby bleek toen spoorloos.

Voor de rechtbank werden verschillende suggesties geopperd. Toevallige passanten kunnen het kind meegenomen hebben en opvoeden als hun eigen kind. De baby kan ook opgegeten zijn door honden of andere dieren. Volgens de officier van justitie is het nog nooit in Nederland voorgekomen dat een te vondeling gelegd kind van de aardbodem is verdwenen.

De rechtbank doet 6 november uitspraak.

Brabants Dagblad, 24 oktober 1996: "Rechtszaak verdwijning te vondeling gelegde baby | Rechtszaak over mysterieuze verdwijning | Te vondeling gelegde baby blijft spoorloos"

ARNHEM - Het pasgeboren kindje van een 23-jarige vrouw uit Druten is spoorloos verdwenen, nadat de vrouw de baby op 2 september 1994 te vondeling legde in een park in Hilversum. Politie, justitie en de Raad voor de Kinderbescherming staan voor een raadsel. Dat bleek gisteren voor de rechtbank in Arnhem, waar officier van justitie mr. Denie vijftien maanden celstraf, waarvan vijf voorwaardelijk, eiste tegen de 23-jarige vrouw wegens het te vondeling leggen en het verdwijnen van haar kind.

Voor de rechtbank bleek dat de vrouw onder zware druk van haar vriend gehandeld heeft. Die bedreigde haar meermalen met de dood als zij zwanger zou worden. Het paar had al een kind en dat vond de man voldoende. De vriend mishandelde de vrouw ook verschillende malen. Zij moest daarvoor in het ziekenhuis behandeld worden.

Bevalling
De vrouw verborg haar zwangerschap. Een uur na de bevalling - die zij zonder enige hulp op de wc van haar flatje heeft doorstaan - liep ze naar een vlakbij gelegen park. Met de baby, die ze in een deken had gewikkeld en in een boodschappentas had gestopt. Naast een drukbezocht wandelpad, op een plek waar veel mensen hun hond uitlaten en waar ook een speeltuintje ligt, legde ze het meisje te vondeling. De Raad voor de Kinderbescherming, die een oogje in het zeil hield bij het stel, wist van de zwangerschap. Pas toen de Raad negen maanden na de geboorte van de baby informeerde hoe de zwangerschap was afgelopen, bleek dat de vrouw haar kind te vondeling had gelegd. De baby bleek toen spoorloos.

Opgegeten
Voor de rechtbank werden verschillende suggesties geopperd. Toevallige passanten kunnen het kind meegenomen hebben en opvoeden als hun eigen kind. De baby kan ook opgegeten zijn door honden of andere dieren. Volgens de officier van justitie is het nog nooit in Nederland voorgekomen dat een te vondeling gelegd kind van de aardbodem is verdwenen. De rechtbank doet 6 november uitspraak.

Reformatorisch Dagblad, 24 oktober 1996: "Celstraf geëist tegen vrouw die haar kind te vondeling legde"

Het pasgeboren kindje van A. Z. uit Druten is spoorloos verdwenen nadat de vrouw de baby op 2 september 1994 te vondeling had gelegd in een park in Hilversum. Dat bleek gisteren voor de rechtbank in Arnhem. Officier van justitie mr. Denie eiste vijftien maanden celstraf, waarvan vijf voorwaardelijk, tegen de 23-jarige vrouw.

Voor de rechtbank bleek dat de vrouw onder zware druk van haar vriend gehandeld heeft. Die bedreigde haar diverse keren met de dood als zij zwanger zou worden. Het paar had al een kind en dat vond de man voldoende. De vrouw verborg haar zwangerschap. Bij de bevalling was verder niemand aanwezig. Na diens geboorte kleedde zij haar baby aan en stopte hem in een plastic zak. Zij legde de zak op een plek waarvan ze wist dat er veel mensen langs kwamen. Daarna is de baby spoorloos verdwenen.

Volgens de officier van justitie is het in Nederland nog nooit eerder voorgekomen dat een te vondeling gelegd kind van de aardbodem is verdwenen.

Trouw, 24 oktober 1996: "Te vondeling gelegde baby blijkt spoorloos verdwenen"

ARNHEM (ANP) - Het pasgeboren kindje van een 23-jarige vrouw uit Druten is verdwenen, nadat zij het op 2 september 1994 te vondeling legde in een park in Hilversum. Dat bleek gisteren voor de rechtbank in Arnhem, waar de officier 15 maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk, eiste tegen de vrouw.

De vrouw bleek onder zware druk van haar vriend te hebben gehandeld. Die dreigde haar met de dood als zij zwanger zou worden. Het paar had al een kind en dat vond de man voldoende. De vrouw verborg haar zwangerschap. De bevalling deed zij in haar eentje. Daarna kleedde zij haar baby aan, stopte hem in een plastic zak en legde die op een plek waarvan ze wist dat er veel mensen langs kwamen. De baby is sindsdien spoorloos. Voor de rechtbank werden verschillende suggesties geopperd. Toevallige passanten kunnen het kind meegenomen hebben en opvoeden als hun eigen kind. De baby kan ook zijn opgegeten door dieren. Uitspraak 6 november.

Het Parool, 24 oktober 1996: "Te vondeling gelegd kind verdwenen"

ARNHEM - Het pasgeboren kindje van de 23-jarige A. Z. uit Druten is spoorloos verdwenen, nadat de vrouw het op 2 september 1994 te vondeling had gelegd in een park in Hilversum. Dit bleek gisteren voor de rechtbank in Arnhem, waar zij vijftien maanden celstraf tegen zich hoorde eisen wegens het te vondeling leggen.

Voor de rechtbank bleek dat de vrouw onder zware druk van haar vriend heeft gehandeld. Die bedreigde haar meermalen met de dood als zij zwanger zou worden. Het paar had al een kind en dat vond de man voldoende. De vriend mishandelde de vrouw ook herhaaldelijk. Zij moest daarvoor in het ziekenhuis worden behandeld.

De Raad voor de Kinderbescherming, die een oogje in het zeil hield bij het stel, wist van de zwangerschap. Toen de Raad negen maanden na de geboorte van de baby informeerde hoe de zwangerschap was afgelopen, bleek pas dat de vrouw haar kind te vondeling had gelegd. De baby bleek toen spoorloos.

Uitspraak op 6 november. (ANP)

Volkskrant, 24 oktober 1996: "Te vondeling gelegde baby spoorloos"

Een pasgeboren baby is spoorloos verdwenen nadat de moeder haar kind op 2 september 1994 te vondeling had gelegd in Hilversum... Dat bleek woensdag voor de rechtbank in Arnhem, waar officier van justitie mr. Denie vijftien maanden celstraf, waarvan vijf voorwaardelijk, eiste tegen de 23-jarige vrouw uit Druten. Voor de rechtbank bleek dat de vrouw onder zware druk van haar vriend heeft gehandeld. De man bedreigde haar meermalen met de dood als zij zwanger zou worden. Het paar had al een kind en dat vond de man voldoende.

De Raad voor de Kinderbescherming, die een oogje in het zeil hield bij het stel, wist van de zwangerschap. De Raad informeerde negen maanden na de geboorte hoe de zwangerschap was afgelopen. Toen bleek pas dat de vrouw haar kind te vondeling had gelegd en de baby spoorloos was verdwenen.

ANP, 6 november 1996: "Celstraf voor moeder van spoorloos verdwenen baby"

De rechtbank in Arnhem heeft woensdag de 23-jarige A.Z. (Zondag) uit Druten veroordeeld tot een celstraf van twee jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk wegens het ten vondeling leggen van een kind. De vrouw legde op 2 september 1994 haar pasgeboren baby in een tas in een bos te Hilversum. Het kind werd nooit gevonden.

Het vonnis van de rechtbank pakte hoger uit dan de eis. Die was vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. De rechtbank vond het zeer ernstig dat de vrouw de baby in het bos achterliet waardoor de kans groot was dat het kind zou overlijden. De rechtbank achtte het bovendien niet aannemelijk dat de vrouw zo handelde uit vrees voor ontdekking van de bevalling.

De moeder zelf had gezegd dat het te vondeling leggen van haar kind een wanhoopsdaad was. Haar vriend had haar meermalen met de dood gedreigd als zij zwanger zou worden. Het paar had al een kind en dat vond de man voldoende. De vrouw, die volgens psychiaters sterk verminderd toerekeningsvatbaar moet worden geacht, zei dat ze haar zwangerschap dan ook verborgen had gehouden voor haar vriend. De rechtbank achtte dat onwaarschijnlijk omdat ze in de periode voor de bevalling geregeld met haar partner in hetzelfde bed geslapen had.

De vrouw had de baby na de eenzame bevalling aangekleed, in een plasticzak gestopt en neergelegd op een plek waar veel mensen langs kwamen. Desondanks werd er nooit een spoor van het kind gevonden. Pas negen maanden later ontdekte de Raad voor de Kinderbescherming het drama van de verdwenen vondeling.

Het Parool, 6 november 1996: "Twee jaar cel voor moeder vondeling"

ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft de 23-jarige A. Z. uit Druten vandaag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk wegens het ten vondeling leggen van een kind.

De vrouw legde op 2 september 1994 haar pasgeboren baby in een tas in een bos te Hilversum.Het kind werd nooit gevonden. Het vonnis van de rechtbank pakte hoger uit dan de eis. Die was vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. De rechtbank vond het zeer ernstig dat de vrouw de baby in het bos achterliet waardoor de kans groot was dat het kind zou overlijden.

De moeder zelf had gezegd dat het te vondeling leggen van haar kind een wanhoopsdaad was. Haar vriend had haar meermalen met de dood gedreigd als zij zwanger zou worden. (ANP)

de Volkskrant, 7 november 1996: "Vrouw bestraft wegens te vondeling leggen baby"

De rechtbank in Arnhem heeft woensdag een 23-jarige vrouw uit Druten veroordeeld tot een celstraf van twee jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, wegens het te vondeling leggen van een kind. De vrouw legde op 2 september 1994 haar pasgeboren baby in een tas in een bos te Hilversum. Het kind werd nooit gevonden.

Het vonnis pakte hoger uit dan de eis. Die was vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. De rechtbank vond het zeer ernstig dat de vrouw de baby in het bos achterliet waardoor de kans groot was dat het kind zou overlijden. De rechtbank achtte het niet aannemelijk dat ze zo handelde uit vrees voor ontdekking van de bevalling. De moeder noemde het te vondeling leggen van haar kind een wanhoopsdaad.

Brabants Dagblad, 7 november 1996: "Twee jaar cel voor te vondeling leggen meisje"

ARNHEM - Een vrouw die twee jaar geleden haar pasgeboren kindje in Hilversum te vondeling legde, is gisteren door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Volgens de inmiddels 23-jarige vrouw legde zij het meisje op 2 september 1994 in een boodschappentas in een bos, vlak naast een wandelpad bij een drukbezocht speelveldje. Er is echter nooit een melding binnengekomen dat daar een baby, dood of levend, gevonden is.

De officier van justitie eiste twee weken geleden vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. In haar uitspraak liet de rechtbank zwaar meewegen dat de vrouw de baby in het bos heeft achtergelaten. Volgens de rechtbank was het risico groot dat het kind daardoor zou overlijden. De rechtbank achtte het bovendien niet aannemelijk dat de vrouw, die volgens haar psychiaters intensieve hulp nodig heeft, handelde uit vrees voor haar vriend. Hij had gedreigd haar en het kind te doden als ze zwanger zou worden.

De verdediging gaat in hoger beroep, omdat de plek waar de moeder haar kind zou hebben achtergelaten, aantoonbaar drukbezocht is. Het risico op overlijden zou daardoor juist klein zijn geweest.