Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

30 juli 1996, vondeling jongetje, Maarssen

ANP, 31 juli 1996: "Vrouw vindt pasgeboren baby in afvalcontainer"

Een vrouw heeft woensdag een pasgeboren jongetje gevonden in een afvalcontainer in Maarssen. Zij trof de naakte vondeling aan in de container toen zij de deksel opende om schillenresten weg te gooien. De baby, die waarschijnlijk woensdagmorgen vroeg ter wereld is gekomen, is overgebracht naar een ziekenhuis in Utrecht. Hij maakt het goed. Uit voorzorg hebben de artsen hem in een couveuse gelegd.

Het babytje is vermoedelijk blank, maar doordat hij nog een blauwige kleur heeft is dat nog niet met zekerheid te zeggen. De vrouw trof het kind, waar de navelstreng nog aan vast zat, in de betonnen bak op afvalresten. Zij heeft het jongetje naar huis meegenomen en vervolgens de politie ingeschakeld.

De politie in Maarssen wilde aanvankelijk woensdag aangifte doen bij de burgerlijke stand. Agenten waren tegen de avond echter nog bezig een naam voor het kind te verzinnen, zodat de aangifte donderdag zal plaasthebben.

Het is niet ongebruikelijk dat een vondeling deels vernoemd wordt naar de vindplaats. Dit kind is gevonden in de omgeving van de Plesmanlaan. Woordvoerder Kooij: "We zullen zijn naam met zorg uitkiezen, want hij moet er natuurlijk z'n hele leven mee doen. Met zo'n slechte start zou hij een naam als Plesman, gezien diens bankrekening, wel kunnen gebruiken."

De baby zal worden overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming. De politie is een uitgebreid buurtonderzoek begonnen. "Het is duidelijk dat hier een drama achter steekt. Zelfs wanneer wij de moeder kunnen achterhalen is het nog maar de vraag of het jochie weer bij haar terecht komt. Zij heeft het waarschijnlijk niet voor niets achtergelaten," aldus de woordvoerder.

In maart werd in Houten ook een vondeling aangetroffen. Dat meisje, dat kort na de geboorte was overleden, werd door spelende kinderen aangetroffen in het Kooikerspark. Het kind is onder die naam begraven. De moeder is twee weken later aangehouden.

De Gelderlander, 1 augustus 1996: "Vrouw Maarssendorp vindt baby in afvalcontainer | Hier steekt een drama achter"

MAARSSEN - Een vrouw heeft gisteren een pasgeboren jongetje gevonden in een milieuafvalcontainer in Maarssendorp. Zij trof de naakte vondeling aan in de container toen zij de deksel opende om schillenresten weg te gooien. De baby, die waarschijnlijk gistermorgen vroeg ter wereld is gekomen, is overgebracht naar een ziekenhuis in Utrecht. Hij maakt het goed. Uit voorzorg hebben de artsen hem in een couveuse gelegd.

Het babytje is vermoedelijk blank, maar doordat hij nog een blauwige kleur heeft, is dat nog niet met zekerheid te zeggen. De vrouw trof het kind, waar de navelstreng nog aan vast zat, in de betonnen bak op afvalresten. Zij heeft het jongetje naar huis meegenomen en vervolgens de politie ingeschakeld. De politie in Maarssen wilde aanvankelijk gisteren aangifte doen bij de burgerlijke stand. Agenten waren tegen de avond echter nog bezig een naam voor het kind te verzinnen, zodat de aangifte vandaag zal plaasthebben. Het is niet ongebruikelijk dat een vondeling deels vernoemd wordt naar de vindplaats. Dit kind is gevonden in de omgeving van de Plesmanlaan. Woordvoerder Kooij: "We zullen zijn naam met zorg uitkiezen, want hij moet er natuurlijk z'n hele leven mee doen. Met zo'n slechte start zou hij een naam als Plesman, gezien diens bankrekening, wel kunnen gebruiken."

De baby zal worden overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming. De politie is een uitgebreid buurtonderzoek begonnen. "Het is duidelijk dat hier een drama achter steekt. Zelfs wanneer wij de moeder kunnen achterhalen, is het nog maar de vraag of het jochie weer bij haar terecht komt. Zij heeft het waarschijnlijk niet voor niets achtergelaten", aldus de woordvoerder. In maart werd in Houten ook een vondeling aangetroffen. Dat meisje, dat kort na de geboorte was overleden, werd door spelende kinderen aangetroffen in het Kooikerspark. Het kind is onder die naam begraven. De moeder is twee weken later aangehouden.

nrc.nl, 2 augustus 1996: "Politie vindt snel moeder vondeling"

AMSTERDAM, 2 AUG. De politie heeft gisteren de moeder opgespoord van de vondeling die dinsdag in Maarssen door een vrouw werd aangetroffen in een vuilcontainer. De 23-jarige moeder, die volgens de politie een verwarde indruk maakt, heeft verklaard dat zij het kind direct na de geboorte in de container heeft gestopt. De vrouw wil zelf het kind aangeven bij de burgerlijke stand. Daarom hoeven de officier van justitie, de burgemeester van Maarssen en agenten zich niet langer het hoofd te breken over een geschikte naam voor het kind.

De Volkskrant, 2 augustus 1996: "Politie spoort 'verwarde' moeder vondeling op"

De politie in Maarssen heeft na uitgebreid buurtonderzoek de moeder van een woensdag te vondeling gelegde baby opgespoord. Het betreft een 23-jarige vrouw uit Maarssen. Zij is in bewaring gesteld.

De vrouw maakt volgens een politiewoordvoerder een 'behoorlijk verwarde' indruk. Ze heeft bekend dat zij haar zoontje vlak na de geboorte in een plastic zak in een afvalcontainer heeft gestopt. Het te vondeling leggen van een baby is strafbaar.

Een buurtbewoonster vond de zuigeling 's morgens in de biobak toen zij schillen wilde weggooien. De vondeling werd overgebracht naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. De nog naamloze baby verkeert in goede gezondheid.

De Stem, 2 augustus 1996: "Politie spoort moeder van vondeling op"

Maarssen (anp) - De politie in Maarssen heeft na uitgebreid buurtonderzoek de moeder van de woensdag te vondeling gelegde baby opgespoord. Het betreft een 23-jarige vrouw uit Maarssen. Zij is in bewaring gesteld. Over de vader van het kind is niets bekend.

De vrouw maakt volgens een politiewoordvoerder een 'behoorlijk verwarde' indruk. Ze heeft bekend dat zij haar zoontje vlak na de geboorte in een plastic zak in een afvalcontainer heeft gestopt. Over de achtergronden van het drama wilde zij gisteren verder nog niets kwijt.

Een buurtbewoonster vond de zuigeling woensdagmorgen in de biobak toen zij schillen wilde weggooien. De vondeling werd overgebracht naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. De baby verkeert in goede gezondheid.

Algemeen Dagblad, 2 augustus 1996: "Moeder vondeling is flink 'verward'"

Maarssen - De politie heeft gistermiddag de moeder van het pasgeboren jongetje aangehouden dat woensdag uit een biobak in Maarssen werd gered. De 23-jarige vrouw uit Maarssen heeft bekend de baby te vondeling te hebben gelegd. Ze zit vast en de officier van justitie beslist binnenkort over strafvervolging.

De Maarssense heeft zich niet uit eigen initiatief gemeld. De politie kwam haar op het spoor tijdens een buurtonderzoek. Zij zal zelf aangifte doen van de geboorte. Dit betekent dat de moeder alsnog mag uitmaken hoe de baby gaat heten. De vrouw, die volgens de politie een 'behoorlijk verwarde' indruk maakt, krijgt medische begeleiding en zal worden bijgestaan door het Buro Slachtofferhulp.

Het kind werd ontdekt door een 63-jarige bewoonster van de Pieter de Hooghstraat toen zij schillen wilde weggooien. Een buurjongen viste de vondeling uit de betonnen GFT-bak. De baby maakt het nog steeds goed en is inmiddels minder blauw. Het ziet er naar uit dat hij binnenkort de couveuse mag verlaten.

Volgens P. Paar van de Raad voor de Kinderbescherming zal het jongetje na zijn verblijf in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht waarschijnlijk enige tijd in een kindertehuis voor pasgeborenen verblijven. Nu de moeder is gevonden wordt bekeken of zij de verantwoordelijkheid kan dragen voor het kind.

Het Parool, 2 augustus 1996: "Moeder vondeling in bewaring gesteld"

MAARSSEN - De politie in Maarssen heeft na uitgebreid buurtonderzoek de moeder van een woensdag te vondeling gelegde baby opgespoord. Het betreft een 23-jarige vrouw uit Maarssen. Zij is in bewaring gesteld.

De vrouw maakt volgens een politiewoordvoerder een 'behoorlijk verwarde' indruk. Ze heeft bekend dat zij haar zoontje vlak na de geboorte in een plastic zak in een afvalcontainer heeft gestopt. Over de achtergronden van het drama wilde zij gisteren verder nog niets kwijt.

Een buurtbewoonster vond de zuigeling 's morgens in de biobak toen zij schillen wilde weggooien. De vondeling werd overgebracht naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Hij verkeert in goede gezondheid. De baby blijft voorlopig onder toezicht van de Raad voor de Kinderbescherming. (ANP)

Eindhovens Dagblad, 2 augustus 1996: "Moeder vondeling Maarssen gevonden met analyse | Vondeling voelt zich verraden of verlaten"

NIJMEGEN - De baby die woensdag in een afvalbak in Maarssen werd gevonden, maakt het goed. Hij ligt nog steeds in een couveuse in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht en is gezond. Artsen zullen hem voorlopig observeren en verzorgen. Het Openbaar Ministerie in Utrecht heeft het kindje toevertrouwd aan de Raad voor de Kinderbescherming.

De moeder, die gisteren door de politie werd opgespoord, is door een arts onderzocht en maakt het redelijk. Voorlopig blijft zij, onder medisch toezicht, in bewaring. Over de vader van het kind is niets bekend. De vrouw heeft te kennen gegeven dat zij zelf aangifte zal doen bij de burgerlijke stand. Formeel heeft een ouder daar drie dagen de tijd voor. Het kind heeft nu nog geen officiele naam.

De baby blijft voorlopig onder toezicht van de Raad voor de Kinderbescherming. De politie gaat na wat zich heeft voorgedaan en of er stafrechtelijke gevolgen zijn voor de moeder. De Raad stelt advies op aan de kinderrechter. Hij beslist over wie definitief gezag krijgt over het kind. De Raad voor de Kinderbescherming heeft geen exacte cijfers van het aantal vondelingen in Nederland, maar schat het op vier tot vijf per jaar. Als de ouders onbekend blijven, wordt een vondeling toegewezen aan de Raad. Na drie maanden gaat zo'n baby dan naar een pleeggezin.

Pleeggezin
De goede zorgen van het pleeggezin kunnen vaak niet voorkomen dat de vondelingetjes vroeg of laat met problemen worden geconfronteerd als ze de waarheid over hun afkomst horen. "Ze voelen zich verraden of verlaten en hebben schuldgevoelens", zegt S. van den Heuvel van het Adoptiecentrum in Utrecht. Het centrum biedt de slachtoffers hulp om het verleden te verwerken. "Ze willen graag op zoek gaan, maar laten dat, uit angst voor de reacties die het losmaakt. De pleegouders en de omgeving begrijpen die drang naar het verleden niet en zeggen 'je hebt het bij ons toch altijd goed gehad'", meent Van den Heuvel.

Er zijn mensen die de stap wel durven te nemen. De stichting Afstammingsrecht, bij het Adoptiecentrum ondergebracht, gaat met hen op zoek naar de biologische ouders. "Dat besluit nemen vondelingen bijvoorbeeld als de adoptie-ouders sterven of als ze zelf kinderen krijgen", aldus Van den Heuvel.

Moeders die hun kindje te vondeling leggen, handelen meestal in paniek. Ze zijn ongewenst zwanger geraakt en willen hun baby na de geboorte zo snel mogelijk kwijt. "De vrouwen handelen in een extreme noodsituatie", zegt M. Maes van de stichting FIOM. Deze hulpverleningsorganisatie voor ongehuwde moeders komt in actie als de moeder zich meldt of als de politie haar opspoort.

De Gelderlander, 2 augustus 1996: "Politie Maarssen vindt moeder van vondeling"

MAARSSEN - De politie in Maarssen heeft de moeder van een woensdag te vondeling gelegde baby opgespoord. Het gaat om een 23-jarige vrouw uit Maarssen. Zij is in bewaring gesteld. De vrouw maakt volgens een politiewoordvoerder een 'behoorlijk verwarde' indruk. Ze heeft bekend dat zij haar zoontje vlak na de geboorte in een plastic zak in een afvalcontainer heeft gestopt. Over de achtergronden van het drama wilde zij nog niets kwijt.

ANP, 2 augustus 1996: "Moeder vondeling vrijgelaten"

De politie in Maarssen heeft vrijdag de moeder van een eerder deze week te vondeling gelegde baby vrijgelaten. De 23-jarige vrouw, die donderdag bij haar aanhouding een verwarde indruk maakte, is "toevertrouwd aan een hulpverlenende instantie", aldus de politie.

De inwoonster van Maarssen bekende tegenover de politie haar pasgeboren baby in een plastic zak in een afvalcontainer te hebben gestopt. De zuigeling werd daar door een vrouw gevonden die haar schillen in de bak wilde gooien. De vondeling werd overgebracht naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht en verkeert in goede gezondheid. De moeder heeft zelf aangifte gedaan van de geboorte van het kind. Het draagt nu haar achternaam. Hoe de baby is genoemd, is niet bekend gemaakt. Over de vader van het kind is niets bekend.

Het te vondeling leggen van een baby is strafbaar. De officier van justitie beslist de komende dagen of de voorlopig vrijgelaten vrouw wordt vervolgd.

De Gelderlander, 3 augustus 1996: "Moeder vondeling Maarssen vrijgelaten"

MAARSSEN (ANP) - De politie in Maarssen heeft gisteren de moeder van een eerder deze week te vondeling gelegde baby vrijgelaten. De 23-jarige vrouw, die donderdag bij haar aanhouding een verwarde indruk maakte, is "toevertrouwd aan een hulpverlenende instantie", aldus de politie.

De moeder heeft inmiddels zelf aangifte gedaan van de geboorte van het kind. Het draagt nu haar achternaam. Hoe de baby is genoemd, is niet bekend gemaakt. De officier van justitie beslist de komende dagen of de voorlopig vrijgelaten

NRC Handelsblad, 3 augustus 1996: "Moeder van vondeling vrij"

MAARSSEN, 3 aug. De politie in Maarssen heeft gistreren de moeder van een eerder deze week te vondeling gelegde baby vrijgelaten. De 23-jarige vrouw, die donderdag bij haar aanhouding een verwarde indruk maakte, is toevertrouwd aan een hulpverlenende instantie, aldus de politie. De inwoonster van Maarssen bekende haar pasgeboren baby in een plastic zak in een afvalcontainer te hebben gestopt.

De Gelderlander, 3 augustus 1996: "Moeder vondeling Maarssen vrijgelaten"

MAARSSEN (ANP) - De politie in Maarssen heeft gisteren de moeder van een eerder deze week te vondeling gelegde baby vrijgelaten. De 23-jarige vrouw, die donderdag bij haar aanhouding een verwarde indruk maakte, is "toevertrouwd aan een hulpverlenende instantie", aldus de politie. De moeder heeft inmiddels zelf aangifte gedaan van de geboorte van het kind. Het draagt nu haar achternaam. Hoe de baby is genoemd, is niet bekend gemaakt. De officier van justitie beslist de komende dagen of de voorlopig vrijgelaten

Reformatorisch Dagblad, 3 augustus 1996: "Moeder vondeling wil baby terug"

De moeder van de baby die deze week in een afvalbak in Maarssen is gevonden, wil haar kind weer terughebben. Dat heeft de woordvoerder van het politiedistrict Vecht en Venen gisteren meegedeeld. De Raad voor de Kinderbescherming kan nog niet zeggen of de 23-jarige vrouw haar kind zelf mag opvoeden. De politie omschrijft de toestand van de vrouw als "zeer labiel". Gisteren is ze weer op vrije voeten gesteld en "toevertrouwd aan een hulpverlenende instantie" aldus de politie.

De baby is opgenomen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht en verkeert in goede gezondheid. Bij het ziekenhuis zijn inmiddels tientallen telefoontjes binnengekomen van mensen die de baby willen adopteren. De moeder heeft gisteren zelf aangifte gedaan van de geboorte van het kind. Het draagt nu haar achternaam. Hoe de baby is genoemd, is niet bekendgemaakt. Over de vader van het kind is niets bekend. De 23-jarige vrouw werd donderdag door de politie opgespoord na een uitgebreid buurtonderzoek in de omgeving van de Pieter de Hooghstraat in Maarssen, de plaats waar een dag eerder de pasgeboren baby in een vuilcontainer was gevonden.

Algemeen Dagblad, 9 augustus 1996: "Justitie wacht met strafvervolging moeder vondeling"

Utrecht - Tegen de 23-jarige vrouw uit Maarssen, die haar baby vorige week in een biobak dumpte, wordt een gerechtelijk vooronderzoek ingesteld. Justitie wil zich eerst een beeld vormen van de persoonlijkheid van de verdachte, voordat eventueel tot strafvervolging wordt overgegaan.

Het te vondeling leggen van een baby is strafbaar. Als het jongetje was overleden kon dood door schuld ten laste worden gelegd. Het pasgeboren ventje werd vorige week door buurtbewoners gered van een wisse dood tussen de schillen. De volgende dag al hield de politie de moeder aan.

De Raad voor de Kinderbescherming heeft de baby ondergebracht bij een opvanggezin. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis, waar het jongetje in eerste instantie heen was gebracht, ontving vele steunbetuigingen, brieven en knuffeldieren van mensen die het kindje graag wilden adopteren. De Kinderbescherming onderzoekt op dit moment of de moeder in staat is het kind zelf op te voeden. De vrouw heeft haar zoon enkele dagen geleden aangegeven bij de burgerlijke stand en te kennen gegeven hem te willen houden.