Skip to main content

6 maart 1996, babylijkje meisje Kooikerspark, Houten

Reformatorisch Dagblad, 9 maart 1996: "Houtense baby is niet door geweld gestorven"

De baby die woensdag dood is aangetroffen in Houten is niet door geweld maar door gebrek aan verzorging om het leven gekomen. Dat is volgens de politie gebleken uit sectie. Het lijkje van het pasgeboren blanke meisje lag in het Kooikerspark. Het kind heeft enkele uren geleefd. De lijkschouwer heeft niet kunnen vaststellen of het baby'tje nog in leven was toen het in het park werd neergelegd.

Bij het lijkje vond de politie onder meer een plastic tas van de Bijenkorf met daarin de placenta en een stukje maandverband. Verder lagen er een beige trui met bruine strepen, een papieren zak van een modewinkel in het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne, een licht bebloede katoenen tas en een mintgroene handdoek. De politie hoopt dat deze spullen een spoor naar de moeder opleveren.

Opsporingsberichten op televisie hebben tot nu toe dertien tips opgeleverd. Politiewoordvoerder F. de Waal Malefijt vindt dat niet tegenvallen. "We gaan ervan uit dat het een lokale zaak is". Of er bruikbare aanwijzingen tussen zitten kon hij gisteravond nog niet zeggen. Een 20-koppig rechercheteam onderzoekt ze. Verder is de politie nog druk doende met buurtonderzoek in Houten.

Reformatorisch Dagblad, 22 maart 1996: "Moeder van dode vondeling aangehouden"

De politie heeft de moeder aangehouden van de baby die twee weken terug dood werd aangetroffen in het Kooikerspark in Houten. Dat is gisteren bekendgemaakt.

De vrouw zal vandaag worden voorgeleid aan de officier van justitie. In verband met het delicate karakter van de zaak weigert de politie mededelingen te doen over de leeftijd en de woonplaats van de moeder. Zij wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van haar pasgeboren baby. Het meisje stierf enkele uren na haar geboorte aan een gebrek aan verzorging.

Het babylijkje lag, toen het werd aangetroffen, gewikkeld in een handdoek in een tas, waarin ook de placenta en een stuk maandverband zaten. Het kind is vorige week vrijdag begraven als "Kooikerspark". Om de moeder op het spoor te komen, verspreidde het vijftienkoppige rechercheteam onder meer 4500 folders onder de Houtense bevolking. Ook zond de politie opsporingsberichten uit op televisie. De politie heeft nog niet bekendgemaakt hoe zij achter de identiteit van de de moeder is gekomen.