Skip to main content

15 september 1998, vondeling Peter, Boxtel

nrc.nl, 15 september 1998: "Vondeling in een studentencomplex"

BOXTEL, 15 SEPT. In een studentencomplex aan de Baroniestraat in Boxtel is vanochtend een enkele uren oud jongetje gevonden. Over de identiteit van de moeder is bij de politie nog niets bekend, maar uit een eerste onderzoek is gebleken dat zij niet in het complex woont. De vondeling is opgenomen in een ziekenhuis in Den Bosch. Zijn toestand is stabiel, aldus de politie.

Brabants Dagblad, 16 september 1998: "Vondeling moet wachten op naam"

DEN BOSCH - De vondeling, die gisteren in Boxtel werd gevonden zal, als het aan burgemeester J. van Homelen ligt, nog tot morgen moeten wachten voor hij een naam krijgt. "Wettelijk gezien mag aangifte bij de burgerlijke stand tot drie dagen na de geboorte. Ik wil het zo lang mogelijk uitstellen, voor het geval de moeder nog wordt gevonden", verduidelijkt Van Homelen.

In het geval van een vondeling is de burgemeester verplicht aangifte van de geboorte bij de burgerlijke stand te doen en het kind een naam te geven. "Er wordt vaak gezocht naar een relatie met de plaats waar het kind is gevonden." 'Van Boxtel' zou volgens Van Homelen dus een goede achternaam kunnen zijn. "Maar er zijn nog genoeg andere mogelijkheden. Ook 'Van Breukelen' zou kunnen", aldus Van Homelen, verwijzend naar de naam van de wijk waarin de baby werd gevonden. Bij het kiezen van een voornaam wordt dikwijls gebruik gemaakt van de voornaam van de vinder.

Patient
Het Carolus Liduina-ziekenhuis in Den Bosch geeft liever geen enkele informatie over de vondeling. Niemand krijgt het pasgeboren jongetje te zien, en foto's maken is helemaal niet aan de orde. "Laat ik het zo zeggen: als de baby hier opgenomen is, zullen we er goed voor zorgen", houdt directeur M. Meulemans zelfs een slag om de arm over de vraag waar de baby zich bevindt.

Het ziekenhuis, dat volgens Meulemans nog nooit eerder met een vondeling te maken heeft gehad, is evenmin van plan iets te zeggen over de gezondheidstoestand van de zuigeling. "Dat is onze taak niet. Wij geven geen informatie over patienten. Dat mogen we niet." Het feit dat in dit geval de familie niet bekend is en de 'patient' zelf geen toestemming kan geven, is voor het ziekenhuis geen reden van deze regel af te wijken. "We gaan er van uit dat hier een situatie is ontstaan waar niemand blij mee is. De moeder is ongetwijfeld in psychische nood en wij willen geen dingen naar buiten brengen die later voor problemen kunnen zorgen. Daarom krijgt alleen de politie van ons informatie." De kinderarts in het ziekenhuis heeft volgens de politie onmiddellijk de raad van de kinderbescherming ingelicht.

Brabants Dagblad, 16 september 1998: "Vondeling in studentenhuis Ut Klooster in Boxtel"

BOXTEL - Een vermoedelijk nog maar net geboren jongetje is gisternacht te vondeling gelegd in de hal van studentenhuis Ut Klooster in Boxtel. Het kind lag in een laken gewikkeld in een ruimte onder de postbussen van het complex. De bewoners reageerden verbijsterd.

De vondeling werd gistermorgen om 7.30 uur door een student aangetroffen in het voormalige Ursulinenklooster aan de Baroniestraat. De toegang tot die hal is vrij.

De zuigeling had een navelstreng van enkele centimeters lang. De baby was licht onderkoeld en zat iets onder het gewicht voor zijn lengte. Het jongetje is overgebracht naar het Carolusziekenhuis in Den Bosch. De vondeling maakt het volgens de politie goed.

Brabants Dagblad, 16 september 1998: "Vinder Bart Heijmans uit Boxtel wiegt vondelingh | 'Ik heb een kind gevonden!'"

Door Frans van Halder. Hij hoorde wat kreunende geluidjes in de hal van het Boxtelse studentenhuis waarin hij woont. Bart Heijnens vond in de hoek van die hal onder een dun lakentje een koud, bloot jongetje; een vondeling. "Schandalig dat iemand een kind zo achterlaat. Breng het dan naar een ziekenhuis."

Bart Heijnens (19) uit Boxtel heeft er de hele dag over na lopen denken en heeft aan z'n gepeins wat vragen over gehouden. "Waarom legt iemand een kind te vondeling? Wie doet zoiets?" En over zichzelf de verbijsterende constatering: "Ik heb een kind gevonden!"

Bart was gistermorgen gehaast op weg naar z'n stageadres. Juist voor hij vanuit studentenhuis Ut Klooster om 7.30 uur de Baroniestraat in Boxtel op wilde rennen, hoorde hij zachte kreuntjes in de hoek van de hal. De uit de buurt van het Limburgse Valkenburg afkomstige student dacht eerst aan een dier. Maar toen hij het met bloed besmeurde lakentje opende, ontdekte Heijnens een pasgeboren baby. "Ik was heel verbaasd. Op het hoofdje van het kind zaten nog wat bloedvlekken. De voetjes waren vrij koud."

Voor hij de vondeling aan de politie overdroeg, heeft Bart Heijnens de zuigeling nog wel even in z'n armen gehad. "Ik heb het zelfs wat heen en weer gewiegd om het stil te krijgen." Onlangs werd Bart peetoom. "Ik heb dus al wat ervaring met baby's", lacht de student aan de MTS Sint Lucas in Boxtel.

Schandalig
Nadat de eerste verbazing was geweken, bedacht Heijnens: "Schandalig dat iemand een kind zo achterlaat. Breng het dan naar een ziekenhuis." Later op de dag realiseerde hij zich dat in dit land niet iedere dag kinderen te vondeling worden gelegd. "Dat de moeder bijvoorbeeld ook een bang meisje kan zijn geweest dat de zwangerschap al die tijd verborgen heeft weten te houden. Of een vader die het niet eens was met de zwangerschap van z'n dochter. Een vader die mogelijk het kind zelf in de hal van het studentenhuis heeft neergelegd."

Originele smoes
De baas van Bart op het ontwerpbureau in Veldhoven waar hij stage loopt, vond het relaas over de vondeling wel een hele originele smoes om te laat te komen. Z'n collega's stelden voor om geboortekaartjes te ontwerpen.

"Ik denk niet dat het kind van iemand uit dit complex is. Negen maanden zwanger, dat zie je. Dat kun je niet verbergen. En als hier iemand bevalt hoor je dat. 't Is hier namelijk behoorlijk gehorig", weet Laura van der Meer (18). Ze woont net als Bart in Ut Klooster en studeert aan de Middelbare Agrarische School. Laura, even later bijgestaan door Geertje de Vries (18) is geschrokken van de politie die vanmorgen aanklopte voor een kort verhoor. Met drie man sterk kwamen ze de kamer binnen. "Ze zeiden niet wat er aan de hand was. Een heel vreemde ervaring." Het politie-onderzoek in het studentenhuis heeft overigens niets opgeleverd.

beeldengeluid.nl, 20 september 1998: "BABY TE VONDELING GELEGD IN STUDENTENHUIS IN BOXTEL"

Reportage over de baby die in de gang van een studentenhuis in Boxtel achter een prullenmand te vondeling is gelegd. De studenten zijn nog steeds beduusd over hun vondst van het kindje, waarvan zich nog steeds geen moeder heeft gemeld. De baby is onder de naam Peter, naar de beschermheilige van Boxtel, ingeschreven in het bevolkingsregister. In afwachting van de melding van de moeder of de plaatsing in een tijdelijk pleeggezin is de baby zolang naar een ziekenhuis in Den Bosch overgebracht. Na de reportage wordt er in het programma nog een oproep gedaan met het telefoonnummer van de politie te Boxtel.

INTERVIEWS met:
- I. Oosterbaan, politie Brabant-Noord, over het politie-onderzoek dat nog niets heeft opgeleverd;
- studente Wendy Rameckers, die de baby met ijskoude teentjes vond;
- J. van Eekelen (Stichting Jeugdzorg).

SHOTS van:
- int. en ext. studentenhuis: gang met prullenmand;
- div. foto's van de baby;
- ext. Carolus-Liduina Ziekenhuis in Den Bosch.
- inschrijving van de baby in het bevolkingsregister van Boxtel.

De adoptieouders hebben op 29-03-2011 en 26-11-2015 NIDAA gebeld met aanvullende, niet te publiceren informatie.