Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

20 maart 1985, vondeling Maurits Jules van der Linde, Rijswijk

Nieuwsblad van het Noorden, 21 maart 1985

RIJSWIJK — In de Olmstraat in Rijswijk is gistermiddag een pasgeboren baby gevonden. Het jongetje was naast een vuilniscontainer te vondeling gelegd in een plastic boodschappentasje.

Een vrouw ontdekte het vondelingetje en liep er de dichtstbijzijnde winkel mee binnen. Het jongetje is in het Juliana Kinderziekenhuis in een couveuse gelegd. Zijn leeftijd werd op enkele uren geschat. Zijn gezondheid werd redelijk genoemd.

Er is al een naam voor het vondelingetje geopperd: Maurits van Rijswijk. Maurits, omdat het jongetje vlakbij de Prins Mauritsschool is gevonden.

Het Vrije Volk, 21 maart 1985

RIJSWIJK — Een 62-jarige vrouw uit Rijswijk heeft gisteren een baby gevonden van nog maar enkele uren oud. Het kind was te vondeling gelegd in een plastic boodschappentasje naast de vuilcontainer van een Rijswijkse supermarkt.

De baby, die maar kort op straat moet hebben gelegen, ligt nu in een couveuse van het Julianakinderziekenhuis in Den Haag en maakt het goed.

De vrouw, die op huilgeluid uit de plastic tas was afgekomen, stormde overstuur met haar vondst de supermarkt binnen, van waaruit politie en GGD werden gebeld.

Nederlands Dagblad, 21 maart 1985

RIJSWIJK (NP) - In de Olmstraat in Rijswijk is gistermiddag een pasgeboren baby gevonden. Het jongetje was naast een vuilniscontainer te vondeling gelegd in een plastic boodschappentasje, zo heeft de politie verklaard. Een vrouw ontdekte het vondelingetje en liep er de dichtstbijzijnde winkel mee binnen. Daar werden de politie en een ambulance gewaarschuwd. Het jongetje is in het Juliana Kinderziekenhuis in een couveuse gelegd. Zijn leeftijd werd op enkele uren geschat. Zijn gezondheid werd redelijk genoemd. Er is al een naam voor het vondelingetje geopperd: Maurits van Rijswijk. Maurits, omdat het jongetje vlakbij de Prins Mauritsschool is gevonden.

De Telegraaf, 21 maart 1985

De Rijswijkse supermarkteigenaar Arie van Leeuwen zat gistermiddag opeens met een pasgeboren kirrend vondelingetje tussen de levensmiddelen. Een klant had het nauwelijks zes uur oude in een plastic zak gestopte babytje bij de vuilcontainer achter zijn bedrijf gevonden. Het vondelingetje, dat door de politie - naar een dichtbijgelegen school - Maurits van Rijswijk is gedoopt had een blauw wollen truitje en een maillot aan. In badlakens gewikkeld was hij rechtop in een boodschappentas gestopt. Arie van Leeuwen: „Hij was keurig aangekleed. Dat wel." Maurits van Rijswijk weegt vier kilo en één ons. De Rijswijkse politie stelt een buurtonderzoek in.

Het Vrije Volk, 27 maart 1985

RIJSWIJK — Het vondelingetje dat vorige week in Rijswijk is gevonden heeft een naam gekregen: Maurits Jules van der Linde. Burgemeester mevrouw, M.J. Daamen-van Houte heeft het vondelingetje gisteren aangegeven bij de burgerlijke stand.

Het kind is vernoemd naar de Prins Mauritsschool In Rijswijk, het Julianakinderziekenhuis en de Lindelaan. In die straat werd Maurits gevonden. Als het jongetje uit het ziekenhuis komt, wordt het door de Haagse kinderbescherming ondergebracht bij een pleeggezin. Het gemeentebestuur heeft voor de baby al een bankrekening geopend en daar vijfhonderd gulden op gestort. De politie van Rijswijk is overigens nog steeds op zoek naar de moeder van Maurits. Het te vondeling leggen van baby's is strafbaar.

De Telegraaf, 27 maart 1985

RIJSWIJK, woensdag. De burgemeester van Rijswijk, mevrouw M.J. Daamen-van Houte heeft gisteren de op 20 maart gevonden vondeling Maurits officieel bij de burgerlijke stand aangegeven.

De voorlopige namen van het jongetje zijn: Maurits Jules van der Linden. Voor Maurits is gekozen, „omdat de baby vlakbij de Prins Mauritsschool werd aangetroffen." De tweede voornaam Jules is afgeleid van het Juliana kinderziekenhuis, waar de vondeling wordt verpleegd. De achternaam van der Linden komt van de Lindelaan, waar het jongetje werd gevonden. „Bovendien," zo vertelde de burgemeester „zochten wij naar een algemeen voorkomende achternaam."

De gemeente Rijswijk heeft voor Maurits een spaarbankboekje geopend met een „beginkapitaal" van vijfhonderd gulden. Zodra hij uit het ziekenhuis komt volgt tijdelijke opname in een pleeggezin. Daarna zal Maurits worden overgedragen aan een nog door de Raad van de Kinderbescherming aan te wijzen adoptiegezin.