Skip to main content

20 februari 2003, vondeling Bai Xuan, Amsterdam

De Volkskrant, 7 maart 2003: "Weer vondeling bij Burger King op Amsterdam CS"

Door Willem Beusekamp en Willemijn Steutel − Opnieuw is voor Burger King op het Centraal Station van Amsterdam een kind te vondeling gelegd. Dit keer betreft het een meisje van zeven maanden...

Ook Luca is van Chinese afkomst. Zijn moeder woonde in Italië en meldde zich anderhalve maand later. Zij werd aangehouden en begin dit jaar wegens het verlaten van een kind jonger dan zeven jaar veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf waarvan de helft voorwaardelijk. Beide vondelingen vertonen opmerkelijke overeenkomsten. Luca heeft haar, noch wimpers of wenkbrauwen. Het meisje heeft die evenmin, zij is bovendien albino. De baby verkeert volgens de Raad voor de Kinderbescherming in goede gezondheid.

Het kind werd twee weken geleden door enkele personeelsleden van Burger King voor het restaurant gevonden. Het bureau Jeugdzorg van Amsterdam heeft zich over de baby ontfermd. De officier van Justitie die de zaak behandelt wil geen mededelingen doen 'in het belang van het onderzoek'. De politie onthoudt zich eveneens van commentaar. Luca bevindt zich ook nog steeds onder de hoede van het bureau Jeugdzorg. Zodra zijn moeder haar straf heeft uitgezeten, mag ze haar zoon meenemen naar Italië.

Politiebericht A'dam Amstelland, 18 maart 2003: "Moeder vondeling opgespoord"

De Amsterdamse Sociale Jeugd- en Zedenpolitie heeft eergisteren na ruim drie weken intensief speurwerk de moeder getraceerd van de vondeling die eind februari in de centrale hal van het Centraal Station werd achtergelaten. Het betreft een 19-jarige vrouw, waarvan de identiteit kort na de ontdekking van het kind al werd vastgesteld. Dit bood voldoende aanknopingspunten voor een succesvol vervolgonderzoek. Vier rechercheurs werkten onafgebroken aan deze zaak.

De baby werd op donderdagmiddag 20 februari door voorbijgangers in de centrale hal van het Centraal Station gevonden. Het betrof een meisje. Gealarmeerde agenten van de spoorwegpolitie ontfermden zich over het kind en schakelden de Jeugd- en Zedenpolitie in. De vondeling werd na bemiddeling door de Raad voor de Kinderbescherming ondergebracht op een professioneel opvangadres.

Onderzoek onder leiding van de officier van justitie van het parket Amsterdam, leidde de rechercheurs naar een asielzoekerscentrum. Medewerkers herkenden de baby. De moeder was met de noorderzon vertrokken. De rechercheurs hebben uitgebreid onderzoek verricht om de verblijfplaats van de moeder te achterhalen. Dit leidde afgelopen zondag tot de gouden tip. Iemand meldde telefonisch dat de moeder op het Centraal Station in Amsterdam zou lopen. Snel daarna werden onder alle politiemensen en toezichthouders rond het CS tientallen fotos van de vrouw verspreid. Dit leidde binnen een paar minuten tot succes. Zij werd rond vier uur aangetroffen en aangehouden en zal in de loop van de week voor de officier van justitie worden geleid.

ANP, 18 maart 2003: "Moeder van vondeling terecht"

De moeder van de vondeling die ruim drie weken geleden werd achtergelaten in de hal van het Centraal Station in Amsterdam, is opgespoord. De Sociale Jeugd- en Zedenpolitie heeft de 19-jarige moeder van de baby weten te traceren. De vrouw zit vast en wordt deze week voorgeleid aan justitie, deelde de politie dinsdag mee.

Voorbijgangers vonden het meisje eind februari in de hal van het Centraal Station. Agenten van de spoorwegpolitie ontfermden zich over het kind. Na bemiddeling van de Raad voor de Kinderbescherming werd het meisje ondergebracht op een opvangadres.

Afgelopen zondag kreeg de politie een tip dat de vrouw op het station zou lopen. Kort daarna werden onder politiemensen en toezichthouders rond het Centraal Station tientallen foto's van de vrouw verspreid. Binnen een paar minuten vond de politie de vrouw en kon ze worden ingerekend.

Eerder speurwerk van politie en justitie leidde naar een asielzoekerscentrum, waar de vrouw enige tijd verbleef. Medewerkers van het centrum herkenden de baby. De moeder was met de noorderzon vertrokken.

De Volkskrant, 25 oktober 2003: "Chinese vrouw verdwenen die kind te vondeling legde"

De Chinese vrouw die in februari dit jaar haar baby te vondeling legde op het Centraal Station in Amsterdam, is spoorloos verdwenen... Eerder dit jaar werd op het perron in een kinderwagentje een Chinese baby aangetroffen, vrijwel op zelfde plek waar een jaar eerder 'baby Luca' werd gevonden, ook een Chinese vondeling. Opmerkelijk was dit keer de uiterlijke verschijning van de baby, volgens de politierechter 'een blond Chineesje met rode ogen', een albino. Medisch onderzoek wees uit dat het acht maanden oude kind een oogafwijking heeft.

De moeder, de toen nog 18-jarige He He W., werd enkele weken later op het station aangehouden toen zij op zoek ging naar haar baby. Agenten herkenden haar aan het signalement dat zij in het Groningse asielcentrum van Uithuizen kregen voorgeschoteld, toen zij daar informeerden naar een Chinese vrouw met een albinobaby: iedereen kende haar. Zowel de officier van Justitie als de politierechter schilderde gisteren de lijdensweg die de jonge Chinese vrouw achter de rug heeft. Aan politie en hulpverleners vertelde zij hoe ze in 2001 een avondje op stap was geweest met een groep Chinese mannen, die haar dronken hadden gevoerd. Omdat de vrouw geen alcohol gewend was, kan zij zich niet meer herinneren wat er precies op die avond nabij het asielcentrum is gebeurd. Feit is dat ze exact negen maanden later, in juli 2002, beviel van een meisje: Bai Xuan. Vader onbekend. Feit is ook dat zij kort daarna definitief werd afgewezen als politiek vluchtelinge en Nederland moest verlaten. Volgens het Openbaar Ministerie gebruikte de vrouw daarop haar kind door het te vondeling te leggen, in de hoop dat zij alsnog een verblijfsvergunning zou krijgen. Vandaar zijn relatief hoge eis van drie maanden voorwaardelijk.

Nadat W. in april weer voorlopig op vrije voeten kwam, moet zij Nederland direct hebben verlaten. Omdat zij haar advocaat geen volmacht verstrekte, kon zij ook niet worden verdedigd. De politierechter nam de verdediging over en betwijfelde, gezien de wijze waarop het kind was verwekt, dat W. haar baby doelbewust had ingezet voor het verkrijgen van asiel. Volgens hem moet de vrouw radeloos zijn geweest. Twee maanden voorwaardelijk luidde het vonnis.

De Telegraaf, 25 oktober 2003: "Twee maanden cel voor te vondeling leggen van baby"

door Fred Soeteman. AMSTERDAM, zaterdag. De Chinese jonge moeder He He W., die in februari haar baby van 7 maanden te vondeling heeft gelegd, is gisteren veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. De vrouw is spoorloos sinds zij begin april uit voorlopige hechtenis werd vrijgelaten, en verscheen gisteren dus niet in de rechtszaal.

Zij nam indertijd direct de benen, mogelijk naar Italie. Volgens officier van justitie mr. A. van Dam liet W. haar kind, een albino met een slecht gezichtsvermogen, in een kinderwagen op het Centraal Station in Amsterdam achter toen haar asielverzoek in ons land was afgewezen. Een maand later keerde zij overigens terug naar het station. Zij wilde haar kind weer terug.

De baby Bai Xuang, nu 15 maanden, is inmiddels ondergebracht bij een pleeggezin. De officier van justitie gaat ervan uit dat hij in Nederland kan blijven, ook al ontbreekt nu nog een verblijfstitel.

ad.nl, 25 februari 2006: "Vondeling in grote boodschappentas"

[...] Februari: Voorbijgangers treffen op het Centraal Station in Amsterdam een zeven maanden oud meisje aan in een kinderwagen. De moeder wordt enkele weken later op dezelfde plek aangetroffen. Zij is daar op zoek naar haar dochter. In oktober krijgt de vrouw een straf van twee maanden voorwaardelijk. Zelf is ze bij de zitting niet aanwezig. [...]

Strafzaak

Rechtbank Amsterdam, oktober 2003.
De rechtbank veroordeelt de moeder tot twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.