Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

Februari 2004, babylijkje, Breda

Strafzaak

Rechtbank Breda, 7 juli 2004, AP8503.
De rechtbank veroordeelt de moeder tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Naar vonnis.

Arrondissementsparket Breda, 19 februari 2004: "Vrouw verdacht van betrokkenheid bij dood van baby - Raadkamer beveelt gevangenhouding"

De raadkamer van de rechtbank in Breda heeft gisteren de gevangenhouding bevolen voor een 23-jarige vrouw uit Breda. Zij werd op 5 februari naar aanleiding van een anonieme melding aangehouden. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van haar baby.

De politie van het district Breda trof enkele dagen na haar aanhouding in een schuur bij een woonhuis in Breda een levenloos lichaam van een baby aan. De precieze doodsoorzaak van de baby is onbekend. Het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk doet daar onderzoek naar.

Opsporingsactiviteiten - onder andere observatie - in het kader van het onderzoek naar eventuele strafbare feiten waren zichtbaar en zorgden in Prinsenbeek voor veel onrust. Naar aanleiding van de anonieme melding werd eerst gezocht op een bedrijfsterrein aan de Spoorstraat in Prinsenbeek. Het onderzoek wees echter uit dat op deze locatie geen sporen dan wel aanwijzingen van bovenstaand strafbaar feit te vinden zijn geweest.

De raadkamer van de rechtbank heeft de vrouw geschorst uit haar gevangenhouding.

Omroep Brabant, 19 februari 2004: "Bredase verdacht van betrokkenheid bij dood van baby"

BREDA - De vrouw uit Breda die sinds begin deze maand door de politie werd vastgehouden, wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van haar baby. Enkele dagen na haar arrestatie is het lijkje van de baby gevonden in een schuur bij een huis in Breda.

Dat maakte justitie in Breda donderdag bekend. De vrouw is donderdagochtend voorlopig vrijgelaten, maar blijft wel verdacht. De rechtbank vindt dat ze ook thuis beschikbaar kan blijven voor het tien agenten tellende rechercheteam dat het onderzoek uitvoert, onder meer naar DNA-sporen.

Het politie-onderzoek in deze zaak veroorzaakte in Prinsenbeek veel commotie, want daar zocht de politie aanvankelijk. De speurtocht in het dorp leverde uiteindelijk niets op.

Nu.nl, 7 juli 2004: "Half jaar voorwaardelijk voor doden baby "

BREDA - De rechtbank in Breda heeft woensdag de 24-jarige M.B. uit die stad veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor het doden van haar pasgeboren baby. De vrouw moet daarnaast deelnemen aan een begeleidwonenproject.

De Marokkaanse vrouw raakte vorig jaar ongewenst zwanger. Omdat haar familie haar drie jaar geleden verstootte wegens de geboorte van haar dochtertje uit een eerdere relatie, hield ze de zwangerschap zo lang mogelijk geheim. "Ik wilde niet weer de confrontatie aangaan met mijn familie, ik was bang", vertelde ze tijdens de rechtszitting twee weken geleden. "In onze cultuur is het een schande als je ongehuwd een kind krijgt."

Schuur
Eind oktober vorig jaar beviel B. van een zoontje terwijl ze in bad zat. Ze zou onwel zijn geworden, waardoor ze de navelstreng stuktrok. Het jongetje overleed volgens het medisch rapport door bloedverlies en door inname van water. Na drie dagen deed de vrouw het lijkje in een tas en nam de trein naar familieleden in Breda, waar ze het kind in een schuur verstopte. Na een anoniem telefoontje vond de politie het lijkje. De rechtbank vindt dat de vrouw nalatig heeft gehandeld. Door haar schuld is het kind volgens de rechtbank overleden.