Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

24 februari 2006, vondeling Bob/Andreas, Vlaardingen

Metro, 25 februari 2006: "Baby te vondeling in boodschappentas"

VLAARDINGEN (ANP) - Een nog geen 24 uur oude baby is vrijdagavond te vondeling gelegd voor de deur van een huisartsenpraktijk in Vlaardingen. De dokter vond het jongetje, nadat er was aangebeld. Volgens de politie lag de baby in een rode boodschappentas van Bas van der Heijden. Hij verkeert in goede gezondheid. De politie is op zoek naar getuigen.

ad.nl, 25 februari 2006: "Vondeling in grote boodschappentas"

VLAARDINGEN - Een klein baby’tje van nog geen 24 uur oud is vrijdagavond te vondeling gelegd in Vlaardingen. Het jongetje verkeert in blakende gezondheid. Rond kwart voor negen vrijdagavond opende een huisarts aan de Schiedamseweg zijn voordeur, nadat er was aangebeld. Er stond niemand meer voor de huisartsenpraktijk. Wel vond hij de grote boodschappentas van de Bas van der Heijden, met daarin de vondeling. Na controle bleek het om een pasgeboren, blank jongentje te gaan die in blakende gezondheid verkeerde.

In overleg met het bureau Jeugdzorg is het baby’tje tijdelijk opgevangen in een pleeggezin. De recherche is direct met een onderzoek gestart om de indentiteit van het jongetje en zijn ouders te achterhalen. Het achterlaten van een kind zonder verzorging is strafbaar. Het dekentje waarin de baby gewikkeld zat is naar het Nederlands Forensisch Instituut gestuurd voor DNA-onderzoek.

Getuigen, die iemand in de buurt van de Schiedamseweg hebben zien lopen met de rode shopper met de grote witte letters BAS erop, worden gevraagd zich te melden. Net als ieder ander, die meent dat hij vrijdagavond iets heeft gezien, dat met dit misdrijf te maken heeft. Verder worden mensen gevraagd te bellen, als een zwangere vrouw in hun omgeving recent is bevallen maar geen kindje heeft. Wie wil, kan Misdaad Anoniem bellen (0800-7000) of het gewone nummer van de politie (0900-8844).

Dagblad Tubantia/Twentsche Courant, 26 februari 2006: "Baby te vondeling in boodschappentas"

VLAARDINGEN - Een nog geen 24 uur oude baby is vrijdagavond te vondeling gelegd voor de deur van een huisartsenpraktijk in Vlaardingen. De dokter vond het jongetje, nadat er was aangebeld. Volgens de politie lag de baby in een rode boodschappentas van Bas van der Heijden. Hij verkeert in goede gezondheid. De politie is op zoek naar getuigen. (ANP)

De Telegraaf, 26 februari 2006: "Huisarts vindt baby op stoep"

VLAARDINGEN, zondag Op de stoep voor een huisartsenpraktijk in Vlaardingen is afgelopen vrijdagavond een jongetje te vondeling gelegd. De baby, met een blanke huidskleur, was nog geen 24 uur oud.

Om even over negen werd er aangebeld bij huisarts A.P. Scheek aan de Schiedamseweg. Toen de dokter de deur opendeed, zag hij alleen maar een grote, rode boodschappentas van supermarkt Bas van der Heijden. In de tas ontdekte de arts het pasgeboren kindje, dat in blakende gezondheid verkeerde. Volgens de vrouw van de Vlaardingse huisarts was haar man door de vondst met stomheid geslagen. "Het was een heel vreemde gewaarwording. De bel gaat en plotseling ligt er een vondelingetje op de stoep. Er is nog wel buiten gekeken maar we hebben niemand meer gezien."

Bob
Het pasgeboren kindje, dat onder andere was ingepakt in een dekentje en enkele doeken, wordt voorlopig opgevangen door het huisartsengezin zelf. Ze hebben het jochie de tijdelijke naam Bob gegeven, naar goudenmedaillewinnaar Bob de Jong. Het vermoeden bestaat dat de persoon die de baby te vondeling heeft gelegd de huisarts en zijn gezin kende. "We hebben meerdere pleegkinderen in huis. Misschien dat de moeder of de vader dat wist", aldus de echtgenote van de huisarts.

RTV Rijnmond, 27 februari 2006: "Tips over vondeling Vlaardingen"

De politie heeft twee tips binnengekregen over het jongetje dat vrijdag te vondeling werd gelegd voor de deur van een huisartsenpraktijk in Vlaardingen. Om wat voor tips het gaat, is niet bekend, maar de politie heeft al laten weten er niets mee te kunnen. De vondeling wordt voorlopig opgevangen door de huisarts waar het kind is achtergelaten.

De pasgeboren baby werd vrijdagavond op de stoep van de praktijk aan de Schiedamseweg neergelegd. De dokter vond hem rond 21.15 uur, nadat er was aangebeld. Het blanke jongetje lag in een rode boodschappentas van de supermarkt Bas van der Heijden. Het huisartsengezin heeft het kind voorlopig Bob genoemd, naar gouden-medaillewinnaar Bob de Jong. Loco-burgemeester Attema van Vlaardingen gaat aangifte doen van de geboorte van het vondelingetje. Dan wordt ook de definitieve naam van het kind vastgesteld. De politie zoekt nog naar de ouders van het kind.

nu.nl, 27 februari 2006: "Ouders vondeling Vlaardingen nog niet gevonden"

VLAARDINGEN - Nog niemand heeft zich gemeld voor de vondeling die vrijdag op een stoep van een huisarts in Vlaardingen was gelegd. Directeur J. Vermeer van Bureau Jeugdzorg in Rotterdam heeft goede hoop dat de moeder zich toch nog meldt. Bij de politie kwamen de afgelopen dagen twee tips binnen, maar die hebben volgens een politiewoordvoerster niets opgeleverd. Bureau Jeugdzorg heeft de voorlopige voogdij. Het jongetje is bij een pleeggezin ondergebracht. De directeur hoopt, op basis van eerdere ervaringen in Nederland, dat de moeder toch nog opduikt. In de regio Rijnmond zijn de afgelopen jaren geen baby's meer te vondeling gelegd, aldus Vermeer maandag. Het is voor het kind goed dat hij weet van wie hij is, zegt ze.

Ook wil jeugdzorg graag weten wat de hopeloze moeder ertoe bracht het kind af te staan. "Je kunt je niet voorstellen dat een moeder dat doet", aldus de directeur. De locoburgemeester van de gemeente Vlaardingen doet een dezer dagen aangifte bij de burgelijke stand. Dan krijgt de baby een naam. Officieus heet hij Bob. De huisarts heeft hem namelijk vernoemd naar schaatser Bob de Jong die vrijdag goud won op de Olympische Spelen. Het is, voor zover een woordvoerster zich kan herinneren, voor het eerst dat de gemeente te maken heeft met een vondeling.

Trouw, 27 februari 2006: "Baby te vondeling in boodschappentas"

vlaardingen - Een nog geen 24 uur oude baby is vrijdagavond te vondeling gelegd voor de deur van een huisartsenpraktijk in Vlaardingen. De dokter vond het jongetje, nadat er was aangebeld. Volgens de politie lag de baby in een rode boodschappentas. Hij verkeert in goede gezondheid. De politie is op zoek naar getuigen. Wie een kind te vondeling legt, is strafbaar. Toch weerhoudt dat wanhopige ouders er niet van hun kinderen achter te laten. Zo werd in december in het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven in de toiletruimte een meisje van enkele dagen oud aangetroffen. Het kind kreeg een plekje in een pleeggezin.

Leeuwarder Courant, 27 februari 2006: "Baby te vondeling in boodschappentas"

VLAARDINGEN (ANP) Een nog geen 24 uur oude baby is vrijdagavond te vondeling gelegd voor de deur van een huisartsenpraktijk in Vlaardingen. De dokter vond het jongetje, nadat er was aangebeld. Volgens de politie lag de baby in een rode boodschappentas. De baby verkeert in goede gezondheid. In december vorig jaar werd in het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven een meisje van enkele dagen oud aangetroffen. Het kind kreeg een plekje in een pleeggezin.

Reformatorisch Dagblad, 27 februari 2006: "Baby achtergelaten in boodschappentas"

VLAARDINGEN – Een baby van nog geen 24 uur oud is vrijdagavond te vondeling gelegd voor de deur van een huisartsenpraktijk in Vlaardingen. De dokter vond het jongetje nadat er was aangebeld.

Volgens de politie lag de baby in een rode boodschappentas van Bas van der Heijden. Het kind verkeert in goede gezondheid. De politie is op zoek naar getuigen. Wie een kind te vondeling legt, is strafbaar. Toch weerhoudt dat wanhopige ouders er niet van hun kinderen achter te laten.

In december vorig jaar werd in de toiletruimte van het Catharinaziekenhuis in Eindhoven een meisje van enkele dagen oud aangetroffen. Het kind kreeg een plekje in een pleeggezin. In juli 2003 vond de politie in de Amsterdamse Pijp een meisje van amper twee uur oud. In dezelfde week werd ook een jongetje aangetroffen bij een flatgebouw aan de Molenwijk in Amsterdam-Noord. Het kind was in een laken gewikkeld en lag in een vuilniszak. In september van hetzelfde jaar vond de politie een meisje van enkele uren oud in een doos langs de weg in Veenendaal.

Brabants Dagblad, 27 februari 2006: "Kort nieuws"

Vlaardingen - Een nog geen 24 uur oude baby is vrijdagavond te vondeling gelegd voor de deur van een huisartsenpraktijk in Vlaardingen. De dokter vond het jongetje, nadat er was aangebeld. Volgens de politie lag de baby in een rode boodschappentas van Bas van der Heijden. Hij verkeert in goede gezondheid.

Reformatorisch Dagblad, 28 februari 2006: "Ouders vondeling nog niet bekend"

VLAARDINGEN - Niemand heeft zich nog gemeld voor de vondeling die vrijdag op een stoep van een huisarts in Vlaardingen is gelegd. Directeur J. Vermeer van Bureau Jeugdzorg in Rotterdam heeft echter goede hoop dat de moeder zich toch nog meldt. Bij de politie kwamen de afgelopen dagen twee tips binnen, maar die leverden volgens een politiewoordvoerster niets op.

Bureau Jeugdzorg heeft de voorlopige voogdij. Het jongetje is bij een pleeggezin ondergebracht. De directeur hoopt, op basis van eerdere ervaringen in Nederland, dat de moeder toch nog opduikt. In de regio Rijnmond zijn de afgelopen jaren geen baby''s meer te vondeling gelegd, aldus Vermeer gisteren. Voor het kind, een jongetje, is het goed dat hij weet van wie hij is, zegt ze. Ook wil jeugdzorg graag weten wat de hopeloze moeder ertoe bracht het kind af te staan. "Je kunt je niet voorstellen dat een moeder dat doet", aldus de directeur. De locoburgemeester van Vlaardingen doet een dezer dagen aangifte bij de burgerlijke stand van de gemeente. Dan krijgt de baby een naam. Officieus heet hij Bob. De huisarts heeft hem namelijk vernoemd naar schaatser Bob de Jong, die vrijdag goud won op de Olympische Spelen. Het is, voor zover een woordvoerster zich kan herinneren, voor het eerst dat de gemeente te maken heeft met een vondeling.

Brabants Dagblad, 28 februari 2006: "Ouders van vondeling in Vlaardingen nog onvindbaar"

Vlaardingen Nog niemand heeft zich gemeld voor de vondeling die vrijdag op een stoep van een huisarts in Vlaardingen was gelegd. Directeur J. Vermeer van Bureau Jeugdzorg in Rotterdam heeft goede hoop dat de moeder zich toch nog meldt. Bij de politie kwamen de afgelopen dagen twee tips binnen, maar die hebben volgens een politiewoordvoerster niets opgeleverd.

Bureau Jeugdzorg heeft de voorlopige voogdij. Het jongetje is bij een pleeggezin ondergebracht. De directeur hoopt, op basis van eerdere ervaringen in Nederland, dat de moeder toch nog opduikt. In de regio Rijnmond zijn de afgelopen jaren geen baby's meer te vondeling gelegd, aldus Vermeer maandag. Het is voor het kind goed dat het weet van wie hij is, zegt ze. Ook wil jeugdzorg graag weten wat de hopeloze moeder ertoe bracht het kind af te staan. "Je kunt je niet voorstellen dat een moeder dat doet", aldus de directeur. De locoburgemeester van de gemeente Vlaardingen doet een dezer dagen aangifte bij de burgelijke stand. Dan krijgt de baby een naam. Officieus heet hij Bob. De huisarts heeft hem namelijk vernoemd naar schaatser Bob de Jong die vrijdag goud won op de Olympische Spelen.

AD/Rotterdams Dagblad, 28 februari 2006: "Tot nu toe"

In Nederland worden enkele kinderen per jaar te vondeling gelegd. De afgelopen vier jaar gebeurde dit acht keer, aldus de Raad voor de Kinderbescherming Vers in het geheugen ligt het meisje, dat verleden jaar rond de kerstdagen werd achtergelaten in het ziekenhuis in Eindhoven. Haar ouders zijn nog niet gevonden. De baby woont nu in een pleeggezin. In 2002 overleed een vondeling in het ziekenhuis. Het meisje was in Den Haag, gewikkeld in lakens achtergelaten in een doos. Het te vondeling leggen van een kind is strafbaar. Aan ouders die werden achterhaald, zijn in het verleden ook straffen uitgedeeld, veelal voorwaardelijke celstraffen. Als stok achter de deur om niet opnieuw in de fout te gaan. Baby Bob werd afgelopen vrijdagavond om kwart over negen gevonden door een Vlaardingse huisarts. Die opende de voordeur, nadat was aangebeld. De vondeling verkeert in blakende gezondheid.

BN/DeStem, 28 februari 2006: "Raadsels rond Vlaardingse vondeling"

VLAARDINGEN (ANP) - Nog niemand heeft zich gemeld voor de vondeling die vrijdag op een stoep van een huisarts in Vlaardingen was gelegd. Directeur J. Vermeer van Bureau Jeugdzorg in Rotterdam heeft goede hoop dat de moeder zich toch nog meldt. Bij de politie kwamen de afgelopen dagen twee tips binnen, maar die hebben volgens een politiewoordvoerster niets opgeleverd.

De locoburgemeester van de gemeente Vlaardingen doet een dezer dagen aangifte bij de burgelijke stand. Dan krijgt de baby een naam. Officieus heet hij Bob. De huisarts heeft hem namelijk vernoemd naar schaatser Bob de Jong die vrijdag goud won op de Olympische Spelen. Bureau Jeugdzorg heeft de voorlopige voogdij. Het jongetje is bij een pleeggezin ondergebracht. De directeur hoopt, op basis van eerdere ervaringen in Nederland, dat de moeder toch nog opduikt. In de regio Rijnmond zijn de afgelopen jaren geen baby's meer te vondeling gelegd, aldus Vermeer maandag.

Het is voor het kind goed dat hij weet van wie hij is, zegt ze. Ook wil jeugdzorg graag weten wat de hopeloze moeder ertoe bracht het kind af te staan. Het is, voor zover een woordvoerster zich kan herinneren, voor het eerst dat de gemeente te maken heeft met een vondeling.

AD/Rotterdams Dagblad, 28 februari 2006 (AD/De Dordtenaar en AD/Rivierenland, 3 maart 2006): "Met het Vlaardingse vondelingetje gaat het goed"

ADRIANNE DE KONING JEROEN VEENSTRA ROTTERDAM. Hij kreeg de naam van een overwinnaar, de kleine vondeling Bob. Op de avond dat zijn naamgever Bob de Jong het goud won op de Olympische Spelen werd de baby van nog geen 24 uur oud achtergelaten op de stoep van een huisarts in Vlaardingen. Nu wordt alles op alles gezet om de kleine jongen een goede start te geven voor een 'gouden' leven.

Hoe en waar hij te wereld kwam? Zolang zijn moeder niet is gevonden, is het slechts gissen naar de omstandigheden waarin hij werd geboren. Nog ongewassen, gewikkeld in een dekentje, werd het baby'tje van nog geen dag oud, in een rode shopper van de Bas van der Heijden 'weggebracht'. Blakend van gezondheid werd hij gevonden door huisarts Scheek. "Nadat de bel was gegaan, hebben we niemand horen vertrekken," vertelt de vrouw van de huisarts een dag later. Veel meer wil zij niet kwijt: "We hebben zelf nog andere kinderen, en die willen we graag in de luwte houden." Het gezin neemt de eerste zorg voor de baby op zich en geeft hem de naam 'Bob'.

Jeugdzorg Rotterdam, die de voorlopige voogdij krijgt, wil niet vertellen waar de vondeling nu verblijft. Rust is het allerbelangrijkste, zo is de verklaring. „Voor het pleeggezin en ook voor de baby. Maar het gaat nog steeds goed met hem,'' vertelt directrice José Vermeer.

De politie speurt ondertussen naar de ouders. De tas en het dekentje zijn naar het Nederlands Forensisch Instituur gebracht voor DNA-onderzoek. Getuigen worden gezocht. Een foto van de baby wordt niet verspreid. „Hij was nog zo jong, niemand heeft hem waarschijnlijk nog gezien."

De moeder vinden staat op 1 voor de recherche. twee binnengekomen tips leverden nog niets op. De moeder is op de eerste plaats belangrijk, omdat het strafbaar is om een kind in levensgevaar te brengen door het onverzorgd achter te laten. Maar bovenal omdat de vrouw waarschijnlijk met grote problemen kampt en hard hulp nodig heeft. Vermeer: "Je ziet ook dat er eigenlijk nooit celstraffen worden opgelegd. Want al keurt niemand het achterlaten van een baby goed, er is altijd wel begrip dat iemand zo klem zit dat dit als de enige uitweg wordt gezien."

Ook voor baby Bob is het belangrijk dat zijn moeder wordt gevonden. Is het niet nu, dan toch voor later. "Een kind wil op een gegeven moment toch weten waar het vandaan komt," weet de directeur van het bureau Jeugdzorg. "Het zal zich afvragen waarom hij niet gewenst was. Dit kan problemen opleveren met de eigen identiteit."

nrc.nl, 8 maart 2006: "Vermoedelijke ouders vondeling aangehouden"

VLAARDINGEN (ANP) - De politie heeft dinsdag een 31-jarige man en een 29-jarige vrouw aangehouden. Het stel wordt ervan verdacht dat het eind februari hun baby te vondeling heeft gelegd bij een huisartsenpraktijk aan de Schiedamseweg in Vlaardingen. De politie kwam de twee op het spoor na een tip. Het pasgeboren jongetje lag in een boodschappentas. De baby kreeg de naam Bob en werd ondergebracht in een pleeggezin. Het gaat goed met het kind. De man en vrouw moeten vrijdag voor de rechter-commissaris verschijnen. De politie doet geen nadere mededelingen over de ouders, of in welke gemeente zij zijn aangehouden. Ook kan een woordvoerder nog niets zeggen over het motief.

BN/DeStem, 9 maart 2006: "Vermoedelijke ouders van vondeling vast"

Door Remko Tanis VLAARDINGEN - De politie heeft een 29-jarige vrouw en een 31-jarige man gearresteerd die ervan worden verdacht dat ze bijna twee weken geleden hun pasgeboren zoontje in Vlaardingen te vondeling hebben gelegd. De baby werd op vrijdagavond 24 februari in een rode boodschappentas achtergelaten op de stoep van een Vlaardingse huisarts. Het kind was toen nog geen 24 uur oud.

De politie wil niet zeggen waar de man en vrouw zijn opgepakt. Het stel zit vast en wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. De baby, die de naam Bob heeft gekregen, is ondergebracht in een pleeggezin.

Het dekentje waar de baby in lag toen de huisarts hem vond, is bij het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht op DNA-materiaal. Op die manier zou de identiteit van de ouders duidelijk kunnen worden. Of de uitslag van dat onderzoek inderdaad heeft geleid tot de arrestatie van de man en vrouw, wil de politie niet zeggen. Het huisartsengezin heeft de vondeling vernoemd naar schaatser Bob de Jong, die olympisch goud op de tien kilometer won op de dag dat de baby werd achtergelaten.

Eindhovens Dagblad, 9 maart 2006: "Vermoedelijke ouders van vondeling vast"

VLAARDINGEN - De politie heeft een 29-jarige vrouw en een 31-jarige man gearresteerd die ervan worden verdacht dat ze bijna twee weken geleden hun pasgeboren zoontje in Vlaardingen te vondeling hebben gelegd. De baby werd op vrijdagavond 24 februari in een rode boodschappentas achtergelaten op de stoep van een Vlaardingse huisarts. Het kind was toen nog geen 24 uur oud. De baby is ondergebracht in een pleeggezin. De huisarts heeft de baby 'Bob' genoemd, naar de schaatser Bob de Jong die olympisch goud won op de dag dat het kind bij hun voordeur werd achtergelaten.

Provinciale Zeeuwse Courant, 9 maart 2006: "Vermoedelijke ouders van vondeling vast"

VLAARDINGEN - De politie heeft een 29-jarige vrouw en een 31-jarige man gearresteerd die ervan worden verdacht dat zij hun zoontje in Vlaardingen te vondeling hebben gelegd. De baby is vrijdagavond 24 februari in een rode boodschappentas achtergelaten op de stoep van een Vlaardingse huisarts. Het kind was toen nog geen 24 uur oud.

De politie wil niet zeggen waar de man en vrouw zijn opgepakt. Het stel zit vast en wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. De baby, die de naam Bob heeft gekregen, is ondergebracht in een pleeggezin. Het dekentje waar de baby in lag toen de huisarts hem vond, is bij het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht op DNA-materiaal. Zo zou de identiteit van de ouders duidelijk kunnen worden. Of de uitslag van dat onderzoek leidde tot de arrestaties wil de politie niet zeggen. GPD

Reformatorisch Dagblad, 9 maart 2006: "Vermoedelijke ouders vondeling aangehouden"

Van onze correspondent VLAARDINGEN – De Vlaardingse politie heeft dinsdag een 31-jarige man en een 29-jarige vrouw aangehouden. Het stel wordt ervan verdacht dat het hun baby eind februari te vondeling heeft gelegd bij een huisartsenpraktijk aan de Schiedamseweg in Vlaardingen. De politie kwam de twee op het spoor na een tip. Het pasgeboren jongetje lag in een boodschappentas. De baby kreeg de naam Bob en is ondergebracht in een pleeggezin. Het gaat goed met het kind.

De man en de vrouw moeten morgen voor de rechter-commissaris verschijnen. De politie doet geen nadere mededelingen over de zaak.

Leeuwarder Courant, 9 maart 2006: "Vermoedelijke ouders vondeling opgepakt"

VLAARDINGEN (GPD) De politie heeft een 29-jarige vrouw en een 31-jarige man gearresteerd die ervan worden verdacht dat ze bijna twee weken geleden hun pasgeboren zoontje in Vlaardingen te vondeling hebben gelegd. De baby werd op vrijdagavond 24 februari achtergelaten op de stoep van een Vlaardingse huisarts. De baby, die de naam Bob heeft gekregen, is ondergebracht in een pleeggezin.

De Gelderlander, 9 maart 2006: "VONDELING BOB - Vermoedelijke ouders aangehouden"

De politie heeft een 29-jarige vrouw en een 31-jarige man gearresteerd die ervan worden verdacht dat ze op vrijdag 24 februari hun pasgeboren zoontje in Vlaardingen te vondeling hebben gelegd. De baby werd achtergelaten in een rode boodschappentas op de stoep van een Vlaardingse huisarts. Het kind was toen nog geen 24 uur oud. De baby, die de naam Bob heeft gekregen omdat schaatser Bob de Jong die dag goud won, is ondergebracht in een pleeggezin.

AD/Algemeen Dagblad*, 9 maart 2006: "Politie arresteert vader en moeder van vondeling Bob"

*AD/De Dordtenaar, AD/Groene Hart, AD/Rotterdams Dagblad, AD/Haagsche Courant, AD/Utrechts Nieuwsblad, AD/Rivierenland, AD/Amersfoortse Courant

VLAARDINGEN De politie heeft de ouders van het eind vorige maand in Vlaardingen te vondeling gelegde jongetje aangehouden. De 31-jarige vader en 29-jarige moeder worden morgen voorgeleid voor de rechter-commissaris. De recherche werd op het spoor van de twee gezet door een tip uit hun 'directe omgeving'. Vast staat dat de ouders en de vondeling, die Bob is genoemd, niet uit Vlaardingen komen. Waarom de baby uitgerekend voor de deur van een Vlaardingse huisarts werd achtergelaten, wil de politie niet zeggen. Naar de achtergronden van de zaak wordt onderzoek gedaan door de afdeling Jeugdzaken.

Trouw, 10 maart 2006: "Mogelijke ouders vondeling Bob vrijgelaten"

(Novum) - De mogelijke ouders van vondeling Bob zijn vrijdag op vrije voeten gesteld. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. De 31-jarige man en de 29-jarige vrouw werden dinsdag aangehouden. Zij zouden twee weken geleden hun baby te vondeling hebben gelegd in Vlaardingen. De rechtbank in Rotterdam schorste hun voorlopige hechtenis wegens 'persoonlijke omstandigheden'. Het jongetje werd eind februari door een huisarts aangetroffen in een boodschappentas voor de deur van zijn praktijk. De baby kreeg de naam Bob en werd tijdelijk ondergebracht in een pleeggezin. De politie deed geen mededelingen over de achtergrond van de veronderstelde ouders. Of de man en vrouw vervolgd worden is nog onduidelijk. Het onderzoek is volgens het OM nog niet afgerond.

ad.nl, 10 maart 2006: "Vermoedelijke ouders vondeling Bob op vrije voeten"
Volkskrant, 10 maart 2006: "Vermoedelijke ouders vondeling Bob op vrije voeten"

ROTTERDAM - De vermoedelijke ouders van vondeling Bob zijn vrijdag op vrije voeten gesteld. De rechter-commissaris in Rotterdam schorste hun voorlopige hechtenis wegens persoonlijke omstandigheden. Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie vrijdag gezegd. De politie hield dinsdag de 31-jarige man en 29-jarige vrouw aan. Het OM verdenkt het stel dat het eind februari hun baby te vondeling heeft gelegd bij een huisartsenpraktijk aan de Schiedamseweg in Vlaardingen. Het pasgeboren jongetje lag in een boodschappentas. De baby kreeg de naam Bob en werd ondergebracht in een pleeggezin. Hij maakt het goed.

De politie kwam de twee op het spoor na een tip. Justitie moet nog een definitieve beslissing nemen of de man en vrouw worden vervolgd. Het OM en politie willen niets zeggen over de achtergronden van de verdachten. De huisarts vernoemde de baby naar schaatser Bob de Jong die goud won op de Olympische Spelen. Locoburgemeester A. Attema van de gemeente Vlaardingen heeft het jongetje bij de burgerlijke stand ingeschreven. (ANP)

Trouw, 11 maart 2006: "Vermoedelijke ouders vondeling Bob vrij"

rotterdam - De vermoedelijke ouders van vondeling Bob zijn gisteren op vrije voeten gesteld. De rechter-commissaris in Rotterdam schorste hun voorlopige hechtenis wegens persoonlijke omstandigheden. De politie hield dinsdag de 31-jarige man en 29-jarige vrouw aan. Het OM verdenkt het stel ervan dat het eind februari hun baby te vondeling heeft gelegd bij een huisartsenpraktijk aan de Schiedamseweg in Vlaardingen. Het pasgeboren jongetje lag in een boodschappentas. De baby kreeg de naam Bob en werd ondergebracht in een pleeggezin. Hij maakt het goed. De politie kwam de twee op het spoor na een tip.

AD/Algemeen Dagblad*, 11 maart 2006: "Mogelijke ouders van babyvondeling Bob vrij"

*AD/De Dordtenaar, AD/Groene Hart, AD/Rotterdams Dagblad, AD/Haagsche Courant, AD/Utrechts Nieuwsblad, AD/Rivierenland, AD/Amersfoortse Courant

ROTTERDAM De vermoedelijke ouders van de Vlaardingse babyvondeling Bob zijn weer op vrije voeten gesteld. De 31-jarige man en 29-jarige vrouw zijn gisteren door de rechtbank vrijgelaten vanwege persoonlijke omstandigheden. Het stel blijft nog wel verdacht van het te vondeling leggen van het knaapje, een misdrijf waarop maximaal 4,5 jaar celstraf staat.

Volgens de verdenking hebben de twee het nog geen 24 uur oude baby'tje eind februari in een boodschappentas te vondeling gelegd bij de huisartsenpraktijk A.P. Scheek aan de Schiedamseweg in Vlaardingen. Het jochie kreeg de naam Bob en werd ondergebracht in een pleeggezin. De baby, die is vernoemd naar olympisch schaatskampioen op de 10 kilometer Bob de Jong, maakt het goed.

De advocaten van de ouders, onder wie mr. Laheij, willen niet ingaan op vragen als waarom de ouders het kind te vondeling hebben gelegd.

De Telegraaf, 30 augustus 2007: "Rechter: ouders vondeling naar psycholoog"

ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft donderdag de ouders van de vondeling Bob een half jaar voorwaardelijke celstraf opgelegd met de verplichting een reclasseringstraject te volgen met daarin gesprekken met een psycholoog. De politierechter stelde de proeftijd op twee jaar vast. Het stel uit Brandwijk (gemeente Graafstroom) legde het een dag oude jongetje op 24 februari 2006 in een boodschappentas voor de deur van hun huisarts in Vlaardingen.

Het Openbaar Ministerie (OM) had een maand voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar geëist, onder de voorwaarden dat de gesprekken met de psycholoog worden voorgezet. Tegen de 31-jarige Angelique B. eiste het OM ook een taakstraf van 80 uur. Angelique B. vertelde de politierechter dat ze het baby'tje op de stoep had gelegd omdat ze het niet aankon. Haar partner Jacques den H. probeerde haar op andere gedachte te brengen, maar de volgende dag zag hij dat ze gelijk had. De politierechter begreep dat niet omdat ze met de opvoeding van haar twee oudste dochters geen problemen heeft.

Naast Bob en haar dochters hebben B. en Den H. drie kinderen. Deze zijn op haar verzoek in pleeggezinnen geplaatst. B.'s oudste dochter kreeg zij uit een andere relatie. Haar tweede dochter heeft een tijd in een pleeggezin gezeten voordat B. en Den H. de zorg weer overnamen. Haar eerste relatie werd gekenmerkt door geweld tegen haar en haar kind. Volgens hun advocaat zorgen die gewelddadige ervaringen en een moeder die haar op jonge leeftijd verliet voor de angst dat ze haar kinderen niet kan beschermen. "Zwangerschappen en het moederschap jagen haar angst aan." Haar laatste vier zwangerschappen verborg B.. Zelfs voor haar partner. Pas op het moment dat hij haar met buikpijnen naar het ziekenhuis bracht, ging een belletje rinkelen. Van Bob beviel B. alleen thuis, haar partner was er niet om haar naar het ziekenhuis te brengen.

De gebeurtenissen die op de bevalling volgden, zijn volgens de advocaat veroorzaakt door blinde paniek. "Er was sprake van psychische overmacht." De rechter vond dat niet. "Te vondeling leggen is strafbaar. Ook al is dat voor de deur van de huisarts en wacht je om de hoek tot is opengedaan." De rechter verwees naar de rapporten waarin de vrouw deels toerekeningsvatbaar is verklaard. Hij hoopt dat ze met de opgelegde psychologische hulp een positief zelfbeeld krijgt en uiteindelijk voor al haar kinderen kan zorgen. Het jongetje Bob verblijft bij een pleeggezin. Hij kreeg de naam Bob, omdat op de bewuste avond schaatser Bob de Jong tijdens de Olympische Spelen een gouden medaille won. De rechter wilde weten of de moeder een andere naam in gedachten had voor haar kind. "Andreas" was het antwoord.

De Telegraaf, 31 augustus 2007: "Ouders vondeling gesteriliseerd"

Het Brandwijkse stel dat vorig jaar februari een nog geen 24 uur oude baby te vondeling legde voor de deur van een huisarts in Vlaardingen, heeft zich laten steriliseren om herhaling te voorkomen. Het stel had voor 'Bob', zoals de vondeling bekend werd, al drie eerdere baby's kort na de bevalling afgestaan, omdat moeder Angelique telkens in paniek raakte. De vondeling werd door de huisarts naar schaatser Bob de Jong vernoemd, die dezelfde avond een gouden medaille op de Olympische Spelen won. Dat bleek gisteren voor de Rotterdamse rechtbank, waar de politierechter het stel tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeelde.

Verleden
Sjaak den H. (33) en Angelique B. (31) legden hun één dag oude baby in een supermarkttas voor de deur van een huisarts in Vlaardingen. Nadat ze hadden aangebeld en van een afstand zagen dat de huisarts opendeed, gingen ze ervandoor. Drie keer eerder stonden ze een kind kort na de bevalling af. Twee oudere kinderen wonen wel thuis. "Aan de ene kant wil ik het heel graag, aan de andere kant denk ik dat het niet kan", zo verklaarde de schuchtere Angelique gisteren tegenover de politierechter. "Het heeft ook met het verleden te maken." Op 16-jarige leeftijd werd Angelique voor het eerst zwanger. Tijdens en na haar zwangerschap werd ze door haar toenmalige vriend mishandeld. Nadat het kind eenmaal geboren was, moest die het ook ontgelden. Het inmiddels 14-jarige meisje liep destijds onder meer een armfractuur op. Uiteindelijk nam Angelique met haar dochtertje de benen. "Dat was een ingrijpende periode", aldus advocate Y. Schrevelius. "Zwangerschappen jagen haar sindsdien enorme angst aan. Ze heeft het idee dat ze haar kinderen niet goed kan beschermen."

Psycholoog
Met haar nieuwe vriend Sjaak kreeg Angelique nog een dochter, inmiddels acht jaar oud, maar daarna durfde ze het vier keer op rij niet meer aan een baby op te voeden. Opmerkelijk genoeg beviel Angelique gewoon thuis van Bob, zonder hulp. Na een nachtje slapen besloten ze het jongetje te droppen voor de deur van de huisarts, die al eerder kinderen van het stel had opgevangen. De officier van justitie had een maand voorwaardelijke gevangenisstraf geëist en een taakstraf van tachtig uur voor Angelique, maar de politierechter zag meer in een verplicht reclasseringstraject en gesprekken met een psycholoog. "U moet verder geholpen worden", aldus mr. W. Lok. "Dan komt het wel goed en moet u met uw andere kinderen een gezin gaan vormen."