Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

10 maart 2014, babylijkje Nicola, Eindhoven

Strafzaak

Rechtbank Oost-Brabant, 7 oktober 2015, ECLI:NL:RBOBR:2015:5776.
De rechtbank verklaart niet bewezen, dat verdachte het ten laste gelegde heeft begaan en spreekt haar daarvan vrij.

Inleiding

In een brandgang tussen de Klundertstraat en de Zevenbergenstraat in het Eindhovense stadsdeel Strijp vindt een buurtbewoonster op maandag 10 maart omstreeks 15.00 uur het stoffelijk overschot van een pasgeboren baby. Het meisje is gewikkeld in dekens en in een AH-boodschappentas gestopt.

Dezelfde avond worden een 27-jarige man en een 26-jarige vrouw opgepakt, de bewoners van een huis vlakbij de vindplaats. Begin juni wordt haar voorlopige hechtenis echter opgeheven; er is weliswaar voldoende bewijs dat de vrouw haar pasgeboren baby heeft gedood maar alleen uit vrees voor de ontdekking van haar zwangerschap, oordeelde de rechter. Op 20 augustus gaat de zaak weer verder.

De 27-jarige man is vrijgelaten en niet langer verdachte. Justitie is nog altijd op zoek naar de vader van het kindje. De verdachte geeft daar nog geen duidelijkheid over.

omroepbrabant.nl, 11 maart 2014: "Gevonden dode baby in Eindhoven is meisje"

Auteur: Saskia van Heyster
EINDHOVEN - De dode baby die maandag in een brandgang in Eindhoven werd gevonden, is een meisje. Of ze heeft geleefd of hoe ze is overleden, is nog onbekend. De politie houdt er rekening mee dat de 26-jarige vrouw die maandag werd aangehouden de moeder is. De man en vrouw zitten nog vast en worden verhoord. Dat maakte de politie dinsdagavond bekend. De politie is dinsdag een groot deel van de dag bezig geweest met aanvullend onderzoek in en om een woning in de Klundertstraat. Maandagavond werden in het huis een man en een vrouw aangehouden. Zij zouden mogelijk betrokken zijn bij de dood van de baby. Het gaat om de bewoners van het pand.

Uitslag sectie onbekend
Zij zijn verhoord over hun mogelijke betrokkenheid bij de dood van het meisje. Dinsdagmiddag heeft sectie plaatsgevonden op het lichaam van het meisje. De uitslag daarvan is nog niet bekend. Het technisch onderzoek in de woning van de verdachten is afgerond, meldt de politie. Gevonden sporen zijn meegenomen voor onderzoek. Dinsdagavond vindt nog wel aanvullend onderzoek plaats in de woning.

Geschokt
Buren in de Klundertstraat in Eindhoven zijn geschokt door de vondst van het babylijkje maandagavond in hun straat. De man en vrouw die in verband met de lugubere vondst zijn opgepakt zouden in hun straat wonen. Maar ze kennen de man en vrouw niet. "Ik weet dat er Polen zitten in dat huis, maar die spreken we eigenlijk nooit." "Verschrikkelijk, daar krijg je echt een brok van in je keel", reageert een buurtbewoner dinsdag. Ook hij kende het stel dat is opgepakt niet. "Da's het punt. Je weet niet wie er woont."

Verdrietig verhaal
Een buurvrouw denkt dat er een verdrietig verhaal moet zitten achter het gevonden lijkje. "Misschien wisten ze de weg niet. Wisten ze niet wat ze moesten doen. Ze spreken nauwelijks Nederlands voor zover ik weet. Alleen goedemiddag en goedemorgen." In het huis van de verdachten werd dinsdag nog onderzoek gedaan. Op het babylijkje wordt sectie verricht om te achterhalen hoe oud het kindje is en hoe het om het leven is gekomen.

omroepbrabant.nl, 14 maart 2014: "Dood gevonden baby Eindhoven levend geboren: aangehouden stel verdacht van moord of doodslag"

Auteur: Bert van Doorn
EINDHOVEN/DEN BOSCH - De man en vrouw die maandag werden aangehouden na de vondst van een babylijkje in Eindhoven worden beschuldigd van moord of doodslag. Het Openbaar Ministerie heeft dat vrijdag gemeld. De rechter-commissaris in Den Bosch verlengde hun voorarrest vrijdag met twee weken.

Sectie: baby levend geboren
Het dode meisje werd maandagmiddag rond drie uur in een tas in een brandgang in Eindhoven gevonden. Volgens de eerste uitkomsten van een sectie heeft de baby nog geleefd, zei een OM-woordvoerster. De 26-jarige vrouw en de 27-jarige man werden enkele uren na de gruwelijke ontdekking aangehouden. Ze wonen in een huis in de buurt. De politie gaat ervan uit dat de 26-jarige vrouw de moeder van de baby is.

'Baby was nog nat'
Het paar dat het babylijkje vond, verklaarde maandag aan Omroep Brabant dat duidelijk te zien was dat het om een pasgeboren kindje ging. "Dat kon je gewoon zien. Het was nog nat en gewikkeld in doeken."

omroepbrabant.nl, 21 maart 2014

Omroep Brabant, dinsdag 21 maart 2014, 19.28 uur

SBS6, Hart van Nederland, dinsdag 21 maart 2014, 19.00 uur

Fragment

ed.nl: "Twee aanhoudingen na vondst babylijkje in tas in Eindhoven "

omroepbrabant.nl, 26 maart 2014: "Babylijkje Eindhoven: man en vrouw langer vast"

Auteur: Sid van der Linden
EINDHOVEN - De man en de vrouw die eerder zijn aangehouden na de vondst van een babylijkje in Eindhoven, begin maart, blijven voorlopig vast. Hun voorarrest is woensdag met een maand verlengd. De 26-jarige vrouw en haar 27-jarige partner worden beschuldigd van moord of doodslag. Het dode meisje werd begin maart in een tas in een Eindhovense brandgang gevonden.

Baby leefde nog
Volgens de eerste uitkomsten van een sectie heeft de baby nog geleefd. Slechts enkele uren later werden de man en de vrouw aangehouden. Zij wonen daar in de buurt.

omroepbrabant.nl, 11 april 2014: "Man in zaak babylijkje Eindhoven geen verdachte meer, vrouw langer vast"

Auteur: Ron Vostermans
EINDHOVEN - De 27-jarige man die op 10 maart werd aangehouden na de vondst van een babylijkje in Eindhoven, is geen verdachte meer. Dat meldt de officier van justitie. Zijn partner, een 26-jarige vrouw, zit nog wel vast. Haar voorarrest is verlengd met drie maanden. Onderzoek wijst uit dat de man niet bij de dood van de baby betrokken was. De man is ook niet de vader van de baby. De 27-jarige man werd samen met zijn 26-jarige partner beschuldigd van moord of doodslag. De rol van de 26-jarige vrouw, de moeder van de baby, wordt verder onderzocht.

Dode baby
Het dode meisje werd begin maart in een tas in een Eindhovense brandgang gevonden. Volgens de eerste uitkomsten van een sectie heeft de baby nog geleefd. Slechts enkele uren later werden de man en de vrouw aangehouden. Zij wonen daar in de buurt.

omroepbrabant.nl, 11 april 2014: "Doodgevonden baby Eindhoven begraven"

Auteur: Youri Nijs
EINDHOVEN - Het dode baby'tje dat begin vorige maand werd gevonden in een brandgang in Eindhoven, is woensdag begraven. Dat laat de gemeente Eindhoven vrijdag weten. De 26-jarige Poolse moeder, die betrokken zou zijn bij de dood van het meisje en daarom vastzit, was onder politiebegeleiding bij de uitvaart aanwezig. Die vond plaats in besloten kring. De partner van de moeder, die vlak na de vondst van het kind ook werd opgepakt, is niet langer verdacht. Hij is niet de vader van het kind, benadrukt de gemeente.

Herdenkingsplek verplaatst
De gemeente maakte vrijdag verder bekend dat de herdenkingsplek die ontstond in de brandgang waar het kindje in een tas werd gevonden, vrijdag zal worden verplaatst naar begraafplaats De Oude Toren. Daar is het meisje begraven.

NOS, 21 september 2014: "Geen doodslag in zaak gevonden babylijkje"

De moeder van de dode baby die vorig jaar maart gevonden werd in Eindhoven wordt niet langer verdacht van doodslag. Uit de tenlastelegging blijkt dat de vrouw alleen nog wordt aangeklaagd voor het willen laten verdwijnen van een stoffelijk overschot. Woensdag dient de zaak tegen de vrouw.

In eerste instantie werd de vrouw verdacht van kindermoord of doodslag, omdat de baby, een meisje, geleefd heeft. Maar uit het onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut is niet duidelijk geworden waardoor de baby is overleden, en dus ook niet of de moeder daar de hand in heeft gehad.

De baby werd gevonden in het Eindhovense stadsdeel Strijp. Ze lag in een boodschappentas in een brandgang, bedekt met een doek. Een man en een vrouw werden opgepakt, de man werd twee weken later weer vrijgelaten.

Omroep Brabant, 21 september 2015: "Baby die dood werd gevonden in tas in Eindhoven leefde nog toen ze werd achtergelaten"

EINDHOVEN - Het pasgeboren meisje dat vorig jaar maart dood werd gevonden in een tas in een brandgang in Eindhoven, leefde nog toen ze werd achtergelaten. "Dit is gebleken uit forensisch onderzoek", meldt het Openbaar Ministerie aan Omroep Brabant. Eerder was verwarring over of de baby nog had geleefd. De 26-jarige moeder staat woensdag voor de rechter voor het laten verdwijnen van het babylijkje. Eerder werd de moeder verdacht van moord of doodslag. Deze verdenking is volgens het Eindhovens Dagblad van de aanklacht verdwenen. "De doodsoorzaak is niet te achterhalen", legt een woordvoerster van het OM uit. Daarom wordt de moeder nu alleen het laten verdwijnen van het lijkje ten laste gelegd.

Eerst ook partner verdacht
Enkele uren na de vondst van het meisje werden de moeder en haar partner aangehouden. De man werd al snel weer vrijgelaten. Onderzoek wees uit dat hij niet bij de dood van de baby betrokken was. De man was ook niet de vader van het meisje.

Omroep Brabant, 23 september 2015: "Eis zaak moeder dode vondeling Eindhoven: vier maanden voorwaardelijke celstraf"

DEN BOSCH - Tegen de moeder van een pasgeboren meisje dat vorig jaar maart dood werd gevonden in een tas in een brandgang in Eindhoven, is woensdagmiddag vier maanden voorwaardelijke celstraf geëist. Ze moest zich verantwoorden omdat ze het babylijkje liet verdwijnen. "Ik heb er ontzettend spijt van", aldus de moeder die meerdere malen in huilen uitbarstte tijdens de zitting. De 27-jarige Poolse vrouw werd in eerste instantie verdacht van babymoord, maar deze aanklacht is door justitie geschrapt.

"De doodsoorzaak is niet te achterhalen", legde een woordvoerster van het OM eerder deze week uit. De vrouw heeft verklaard dat ze niet wist dat ze zwanger was. Ze zegt dat ze compleet werd verrast toen de bevalling begon. Volgens haar werd het meisje dood geboren en raakte ze vervolgens in paniek.

'Baby leefde'
Justitie heeft een andere lezing. Uit forensisch onderzoek zou zijn gebleken dat het kindje wel heeft geleefd. Het is echter niet gelukt om de doodsoorzaak van de baby onomstotelijk vast te stellen. Bewijs voor moord of doodslag is er volgens justitie niet. In de rechtszaal vertelt de geëmotioneerde vrouw haar verhaal. "Ik vind het heel moeilijk om het terug te halen en sowieso om erover te praten", zegt ze. In eerste instantie ontkende de vrouw dat ze zwanger was. "Ik was in shock, nu heb ik er spijt van."

Was ik zwanger?
De vrouw zou naar eigen zeggen niet geweten hebben dat ze zwanger was. Volgens de rechter zouden meerdere mensen haar hebben gefeliciteerd met haar zwangerschap. De Poolse vrouw liet weten aan de rechter dat ze dacht dat die mensen een grapje maakten. De vrouw vertelde dat ze het kindje Nicola had genoemd. Ook liet de vrouw weten dat wel altijd graag kinderen heeft gewild. "Als ik geweten had dat ik zwanger was, zou het er heel anders uit gaan zien." Ook zou ze kinderen willen met haar huidige vriend. Ze zou bezig zijn een nieuwe toekomst op te bouwen.

Eerst ook partner aangehouden
Enkele uren na de vondst van het meisje werden de moeder en haar partner aangehouden. De man werd al snel weer vrijgelaten. Onderzoek wees uit dat hij niet bij de dood van de baby betrokken was. De man was niet de vader van het meisje.

Rechtspraak.nl, 7 oktober 2015: "'Vrouw niet veroordeeld voor verstoppen babylijkje in tas"

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 27-jarige vrouw uit Polen vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie verdacht de vrouw ervan haar pasgeboren en kort daarop overleden kindje te hebben verstopt om het overlijden van het kindje of de doodsoorzaak te verhullen.

Een passant vond op 10 maart vorig jaar in een brandgang in Eindhoven een open tas met daarin een pasgeboren kindje. Het meisje bleek overleden te zijn. De politie kwam via een buurtonderzoek al snel uit bij de 27-jarige vrouw, die na haar aanhouding bekende dat het haar kindje was. De vrouw verklaarde dat zij niet wist dat ze zwanger was, dat zij er van overtuigd was dat het kindje dood geboren was en niet wilde dat haar vriend wist dat zij bevallen was van een kind. Ze bekende het kindje in een blouse te hebben gewikkeld en in een tas te hebben gelegd, die ze vervolgens in de brandgang achter haar woning zette. De arts-patholoog die het lijkje van de baby onderzocht, kon niet met zekerheid vaststellen wat de doodsoorzaak is geweest. Vast staat wel dat het kindje niet dood ter wereld is gekomen. Volgens het Openbaar Ministerie verborg de vrouw het kindje om het overlijden te verhullen of om te verhullen wat de doodsoorzaak was.

De rechtbank concludeert uit de volhardende verklaringen van de vrouw bij de politie, rechter-commissaris en tijdens de zitting, dat zij niet wist dat zij zwanger was. Volgens de rechtbank handelde de vrouw na de bevalling in paniek en uit vrees voor ontdekking van de geboorte van haar kindje door haar vriend. De omstandigheden wijzen erop dat de vrouw geen opzet had het kindje voor anderen te verstoppen. Het hoofdje van het kindje was onbedekt en de tas stond open en was op een plek gezet waar veel mensen komen. De rechtbank vindt het aannemelijk dat zij het lijkje niet voor anderen dan haar vriend wilde verstoppen. Hoewel de rechtbank de handelingen van de vrouw verwerpelijk en schokkend acht, vallen deze niet onder het misdrijf dat het Openbaar Ministerie ten laste heeft gelegd. De rechtbank kan de vrouw daarom niet veroordelen.

Omroep Brabant, 7 oktober 2015: "'Verwerpelijk en schokkend', maar moeder die babylijkje dumpte in Eindhoven hoeft de cel niet in"

EINDHOVEN - De vrouw die vorig jaar maart haar pasgeboren dochtertje in een tas achterliet in een brandgang in Eindhoven hoeft niet de cel in. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch woensdagmiddag bepaald. Volgens de rechtbank handelde de vrouw in paniek, maar de rechter vindt het wel 'verwerpelijk en schokkend' wat ze heeft gedaan.

Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie vier maanden voorwaardelijke celstraf tegen de vrouw. De 27-jarige Poolse vrouw liet eerder weten 'ontzettend spijt te hebben', dat ze het babylijkje achter heeft gelaten. De vrouw zei dat ze niet wist dat ze zwanger was en dat ze compleet verrast was toen de bevalling ineens begon. De rechtbank gelooft de vrouw.

Kindje werd verstopt voor partner
De vrouw wilde haar pasgeboren kindje verstoppen, omdat haar partner er niet van mocht weten. 'Ze handelde uit vrees voor ontdekking van de geboorte van haar kind door haar vriend', zegt de rechtbank. Haar vriend was namelijk niet de vader van het meisje. Volgens de rechtbank wilde de vrouw haar dochter alleen maar verstoppen voor haar vriend en niet voor anderen. 'Het hoofdje van het kindje was onbedekt en de tas stond open en was op een plek gezet waar veel mensen komen', aldus de rechtbank.

Kindje leefde wel
Het kindje werd dood aangetroffen in de tas. Volgens de moeder werd het meisje doodgeboren. Uit onderzoek bleek echter dat het kindje wel heeft geleefd. Maar het is niet gelukt om de doodsoorzaak van het meisje onomstotelijk vast te stellen. Daarom werd de aanklacht voor babymoord door justitie eerder al geschrapt.

Ook partner werd aangehouden
Een paar uur nadat het dode meisje was gevonden, werden de vrouw en haar partner aangehouden. De man werd al weer snel vrijgelaten, toen bleek dat hij niets met de dood van het kindje te maken had.