Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

21 februari 2006, babylijkje meisje, Brunssum

Strafzaak

Rechtbank Maastricht, 24 juni 2008, LJN BD5264.
De rechtbank spreekt de moeder vrij omdat niet is komen vast te staan dat de dood van de baby is veroorzaakt door toedoen of nalaten van verdachte. Naar vonnis.

Inleiding

Op 21 februari 2006 wordt in koelvak nr. 35 van een koelkast in de keuken van het legeringsgebouw 'Haus Jordan' van de NAVO-basis aan de Rimburgerweg 44 te Brunssum, het lijkje van een baby gevonden. De moeder gelooft dat zij in september 2003 bemerkte dat zij zwanger was. Zij kreeg op enig moment buikpijn, is zij naar de badkamer gelopen en is bevallen.

Trouw, 24 juni 2008: "Moeder vrijgesproken van doden baby in vriezer"

(Novum) - De Duitse vrouwelijke militair die volgens justitie haar baby had gedood en in een vriesvak had gestopt gaat vrijuit. De rechtbank Maastricht heeft haar dinsdag vrijgesproken, omdat niet kon worden vastgesteld dat de baby door nalatigheid of handelen van de vrouw is overleden. Het Openbaar Ministerie had drie jaar celstraf geëist voor doodslag.

Volgens het OM had de vrouw de bevalling opgewekt door pijnstillers te slikken en het kindje vervolgens in een door haar gehuurd vriesvak op de Duitse Navo-basis in Brunssum gestopt. Het kindje werd in februari 2006 gevonden. Onderzoek wees uit dat de baby al ongeveer twee jaar in het vriesvak lag. De patholoog-anatoom kon echter geen doodsoorzaak vaststellen. Volgens justitie treft de vrouw blaam, of de baby nu dood geboren werd of door bevriezing om het leven is gekomen.

De vrouw heeft bekend dat zij de moeder is. Ze had haar zwangerschap en bevalling geheim gehouden en beviel alleen in het legeringsgebouw in een bad met warm water. Haar baby zou niet hebben bewogen en geen geluid hebben gemaakt. Volgens de rechtbank heeft ze de baby enige tijd alleen in het water laten liggen.

De advocaat van de vrouw stelde dat de baby dood werd geboren, waarna de moeder het lijkje in verwarde toestand in de vriezer stopte. Hij had gepleit voor vrijspraak.

In augustus vorig jaar besloot de rechtbank dat de vrouw niet kon worden vervolgd voor moord, omdat de baby mogelijk dood geboren was. Het OM ging in hoger beroep, waarna het hof besloot dat vervolging wel was toegestaan.