Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

21 januari 2012, vondeling jongetje, Groningen

Het verhaal van moeder Joyce en vondeling Mark staat in het boek 'Eigen Bloed' dat in 2012 is uitgegeven door Astrid Werdmuller van Stichting Ambulante Fiom. Hier boek bekijken en bestellen.

De Telegraaf, 21 januari 2012: "Vondeling bij politiebureau"

GRONINGEN - Bij een politiebureau in Groningen is zaterdag een baby te vondeling gelegd. Het gaat om een pasgeboren jongetje van Aziatische afkomst, zo meldde de politie. Hij ligt in het ziekenhuis. Het kind ligt in de couveuse en maakt het naar omstandigheden goed. Het kindje werd rond kwart voor zes 's avonds achtergelaten bij het politiebureau aan de Kostersgang, zo heeft een getuige de politie gemeld. Het kind was warm verpakt in een grote zwarte bontsjaal. Een onderzoek in de omgeving naar de vrouw die de baby er had neergelegd leverde geen resultaat op.

[Fotobijschrift] Het politiebureau aan de Rademarkt in Groningen waar het kindje werd achtergelaten. Het politiebureau aan de Rademarkt in Groningen waar het kindje werd achtergelaten. Foto: Jos Schuurman

Marcel Klip, 21 januari 2012: "Groningen - Pasgeboren Aziatisch jongetje te vondeling gelegd bij politiebureau"

De Telegraaf, 22 januari 2012: "Moeder vondeling in stad gesignaleerd"

Groningen - De politie in Groningen heeft "diverse" tips gekregen over de mogelijke moeder van het jongetje dat zaterdagavond bij een politiebureau te vondeling is gelegd. Volgens een woordvoerder zondag is de vrouw die middag zeker twee keer in de stad gesignaleerd. Rond half 3 is de vrouw gezien bij het UMCG en twee uur later bij het NS-station. Na berichten in de media zaterdag zijn "diverse" tips binnengekomen. "Mensen sloegen met name aan op de zwarte bontsjaal waarin het kind was gewikkeld en op een vrouw die met een huilende baby rondliep", aldus de woordvoerder.

Het gaat om een pasgeboren jongetje van Aziatische afkomst, zo meldde de politie. Hij ligt in het ziekenhuis. Het kind ligt in de couveuse en maakt het naar omstandigheden goed. Het kindje werd rond kwart voor zes 's avonds achtergelaten bij het politiebureau aan de Kostersgang, zo heeft een getuige de politie gemeld. Het kind was warm verpakt in een grote zwarte bontsjaal.

De Telegraaf, 22 januari 2012: "Moeder vondeling Groningen gevonden"

GRONINGEN - De politie heeft de vermoedelijke moeder van de baby die zaterdag te vondeling werd gelegd in Groningen gevonden. Het gaat om een 40-jarige vrouw uit de gemeente De Marne (Groningen). De vrouw verklaart zelf dat ze de moeder van het kindje is. De politie heeft de vrouw opgespoord door de tips die vandaag bij de politie binnenkwamen. In totaal waren dat er 23. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd.

Het kind werd zaterdag bij het politiebureau aan de Kostersgang neergelegd, gewikkeld in een zwarte bontsjaal. Een tip leidde naar het huisadres van de vrouw, over wie de politie verder niet veel kwijt wil. Onderzoek in het ziekenhuis moet uitwijzen of de vrouw daadwerkelijk de moeder is van het jongetje met het Aziatische uiterlijk. Hij ligt nog in het ziekenhuis en maakt het naar omstandigheden goed. De vrouw krijgt professionele hulp aangeboden en zal later door de politie gehoord worden.

De Telegraaf, 23 januari 2012: "Vondeling wordt overgedragen aan Jeugdzorg"

GRONINGEN - De pasgeboren baby die zaterdag bij een politiebureau in Groningen te vondeling is gelegd, wordt overgedragen aan Jeugdzorg. Dat maakte de politie Groningen maandag bekend. Het kindje wordt op dit moment verzorgd in het ziekenhuis en maakt het goed. Jeugdzorg gaat kijken of het kind in een pleeggezin kan worden ondergebracht.

De politie vond dit weekeinde na 23 tips de vermoedelijke moeder, een 40-jarige vrouw uit De Marne (Groningen). Zij verklaarde dat ze de moeder is. Hoewel DNA-onderzoek dat nog moet aantonen, heeft de politie geen enkele reden om aan die verklaring te twijfelen, aldus een woordvoerder.

Beeld en geluid

22 januari 2012
rtv noord23 januari 2012
rtv noord