Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

21 juni 1993, vondeling Kawi Smit, Katwijk

Leeuwarder Courant, 22 juni 1993

KATWIJK (GPD) - Een naar schatting driejarig meisje is gistermiddag achtergelaten in het Rijnlands Zeehospitium in Katwijk. Het kind dat zwaar lichamelijk en geestelijk gehandicapt is, is inmiddels overgebracht naar het Julianakinderziekenhuis in Den Haag. De identiteit van de vondelinge of de moeder was vanmorgen nog niet bekend.

Het personeel van de school De Vierbot die staat op het terrein van het Zeehospitium zag een vrouw met een kinderwagen de school binnenlopen. Een kwartier later trof een therapeut de wandelwagen met het huilende kind aan bij de gymzaal.

Nieuwsblad van het Noorden, 22 juni 1993

KATWIJK — Een naar schatting driejarig meisje is gistermiddag achtergelaten in het Rijnlands Zeehospitium in Katwijk. Het kind is zwaar lichamelijk en geestelijk gehandicapt.

Gistermiddag zag het personeel van de, op het terrein van het Zeehospitium staande, speciale school De Vierbot een onbekende vrouw achter een kinderwagen. Een kwartier later ontdekte een therapeut de wandelwagen met het inmiddels huilende kind bij de gymzaal. Een zoekactie naar de moeder op het terrein van het Zeehospitium leverde niets op. In de wandelwagen lagen luiers en melkpoeder. Op de kleding van het meisje waren kaartjes bevestigd met het opschrift 'Kawi Smit 3 year'.

Nieuwsblad van het Noorden, 23 juni 1993

KATWIJK — Het 3-jarige, gehandicapte meisje dat eergisteren bij het Rijnlands Zeehospitium in Katwijk te vondeling is gelegd, verkeert in een goede conditie. Ze is gisteren in het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag onderzocht. Daar zagen ze geen aanleiding het kind te houden. Ze is nu overgebracht naar een tehuis voor meervoudig complex gestoorde kinderen in Den Haag.

Het meisje had twee stel kleertjes over elkaar aan, zat in een oud wandelwagentje en had een kaartje op de borst gespeld met de tekst 'Kawi Smit, 3 year'.
De Katwijkse politie heeft inmiddels het onderzoek naar de herkomst van het kind ingezet. Bij de politie is men ervan overtuigd dat het kind van buitenlandse afkomst is.

Limburgsch Dagblad, 23 juni 1993

KATWIJK - Een driejarig meisje is maandagmiddag achtergelaten in het Rijnlands Zeehospitium in Katwijk. Het kind dat zwaar lichamelijk en geestelijk gehandicapt is, is inmiddels onderzocht in een kinderziekenhuis. Zij bleek in een goede conditie te verkeren. Het vondelingetje is nu overgebracht naar een tehuis voor meervoudig complex gestoorde kinderen, waar de verdere procedure wordt afgewacht.

Het meisje werd maandagmiddag door een vrouw achtergelaten bij Mytyl/Tyltylschool De Vierbot, die op het terrein van het Zeehospitium staat. Het meisje had twee stel kleertjes over elkaar aan, zat in een oud wandel wagentje en had een kaartje op de borst gespeld met de tekst 'Kawi Smit, 3 year'.

De Katwijkse politie heeft inmiddels het onderzoek naar de herkomst van het kind ingezet. Mogelijk volgt binnenkort een oproep op televisie. Bij de politie en het Zeehospitium is men ervan overtuigd dat het kind van buitenlandse afkomst is.

Het meisje is toevertrouwd aan de Raad voor de Kinderbescherming. Volgens een woordvoerder van de Raad is in eerste instantie alles erop gericht de ouders op te sporen. Worden de ouders niet gevonden, dan gaat de Raad op zoek naar een ander plek voor het meisje. „Het zal dan wel een kindertehuis worden, maar mogelijk dat later het kindje in een pleeggezin kan worden geplaatst en zelfs kan worden geadopteerd." Overigens zegt hij daar niet al te hoge verwachtingen van te hebben. „Voor een kindje dat lichamelijk en geestelijk gehandicapt is, staan de mensen over het algemeen niet in de rij. Heel anders is dat met pasgeboren baby's die te vondeling worden gelegd. Als dat bericht eenmaal in het nieuws komt, worden we hier overstelpt met brieven. Half Nederland wil zich dan over zo'n kindje ontfermen."

De Telegraaf, 23 juni 1993

KATWIJK, woensdag. Een driejarig meervoudig gehandicapt meisje is afgelopen maandagmiddag door haar waarschijnlijk buitenlandse moeder te vondeling gelegd in de hal van de Katwijkse Mytylschool De Vierbot. In de kleding van het hulpeloze kind staat haar vermoedelijke naam Kawy Smit.

De kinderbescherming heeft geschokt gereageerd. In het verleden zijn wel regelmatig (gezonde) baby's te vondeling gelegd, maar een drie jaar oud aan de dijk gezet gehandicapt kind is niet eerder voorgekomen.

De school waar de moeder het kind achterliet, is onderdeel van het Katwijkse Zeehospitium waar gehandicapte kinderen en volwassenen worden verzorgd.

Een getuige heeft gisteravond tegenover de Katwijkse politie verklaard dat de vrouw was gebracht door twee mannen in een bruine auto. De ooggetuige zag dat het kind uit de auto met onbekende nummerplaat werd gehaald.

De zwaar hulp behoevende kleuter is na onderzoek in het Juliana Kinder Ziekenhuis overgebracht naar een Haagse [...]

De Telegraaf, 25 juni 1993

KATWIJK, vrijdag. Het Katwijkse gehandicapte vondelingetje Kawy is waarschijnlijk van Oosteuropese afkomst. Dat concluderen medici na uitvoerig onderzoek van het meisje dat eerder deze week in Katwijk werd achtergelaten. Kawy Smit zoals een label op haar kleding meldde, heeft een plat achterhoofd. Dat duidt erop dat het kind lange tijd op de rug heeft gelegen.

De Telegraaf, 6 juli 1993

KATWIJK, dinsdag De Katwijkse politie heeft een nieuw spoor in de zaak van het gehandicapte vondelingetje Kawy Smit. Een marktkoopman uit de vissersplaats zegt het kind gezien te hebben op de markt aan de Noordparkeerplaats. Kawy werd daar uit een oude grijze Volkswagenbus met Duits kenteken geladen. De nummerplaat begon met de letter D. De politie heeft Interpol in Wiesbaden gevraagd een lijst met alle oude VW-bussen uit de steden Duisburg, Dortmund en Düsseldorf te sturen.

Het viel de Katwijkse koopman op dat de vrouw die in het busje zat, perfect Engels sprak. Hij zag de vrouw op afstand ruzie maken met de man in de Volkswagen. Inmiddels is vastgesteld dat de kinderwagen waarin het zwaargehandicapte driejarige meisje werd achtergelaten in Katwijk, afkomstig is uit Iran.