Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

22 september 2003, vondeling Noortje Ellen, Veenendaal

Strafzaak vader

Rechtbank Utrecht, 4 oktober 2004, LJN AR3110.
De rechtbank veroordeelt de vader tot drie maanden voorwaardelijke jeugddetentie.

De Gelderlander, 23 september 2003: "Vondeling in doos gelegd"

Door HAROLD SCHUIL. VEENENDAAL - Een enkele uren oude baby is gisterochtend in Veenendaal te vondeling gelegd. Het meisje de politie noemt haar tijdelijk Noortje Ellen ligt in het ziekenhuis in Ede en maakt het goed. Een buurtbewoonster trof de baby om tien over half acht aan toen ze haar honden uitliet. Het kind lag in een doos bij een bosje tegenover het huis van de vindster aan de Noorderkroon. De vindster wil geen vragen beantwoorden. Via de intercom zegt ze: " NO1 Ik heb het gevonden, maar ik zeg er verder niets over. NO Ik wil alleen kwijt dat het kind liefdevol is achtergelaten, zeker niet verwaarloosd." Een vijftien man sterk rechercheteam is op zoek naar de moeder. De politie startte gisteren een buurt- en passantenonderzoek. "Zo snel mogelijk de moeder vinden, is onze eerste prioriteit", zegt politiewoordvoerder B. Jens. "De moeder heeft dringend hulp nodig. Als een moeder zoiets doet, is er echt iets aan de hand." Jens bevestigt dat het kind redelijk verzorgd is achtergelaten: "Ze is niet zo maar in een kale doos achtergelaten." Tot de echte moeder gevonden is, wordt het meisje Noortje Ellen genoemd. Noortje naar de straat waar ze gevonden is. Een ouder, echtpaar dat pal tegenover de vindplaats woont, weet dat. De dochter van de vindster heet Ellen. De buren zijn erg opgelucht als ze horen dat het gevonden meisje het goed maakt.

Provinciale Zeeuwse Courant, 23 september 2003: "Vondeling in"

VEENENDAAL - De politie is op zoek naar de moeder van een pasgeboren kind, dat gisterochtend werd aangetroffen in een doos langs een weg in Veenendaal.

De vondeling is een meisje van enkele uren oud. De baby verkeert in goede gezondheid. Ze was, gegeven de omstandigheden, met de nodige zorg achtergelaten, aldus een woordvoerder van de politie. Het meisje is opgenomen in een ziekenhuis in Ede. ANP

Amersfoortse Courant/De Stentor Veluws Dagblad/Utrechts Nieuwsblad/Dagblad Rivierenland, 23 september 2003: "Vrouw vindt in plantsoen baby in doos "

Veenendaal. In een plantsoen in Veenendaal is gisteren een enkele uren oude baby gevonden. Het meisje ligt in het ziekenhuis in Ede en maakt het goed.

De politie zoekt met vijftien man naar de moeder. Een buurtbewoonster trof de baby 's morgens vroeg aan bij het uitlaten van haar honden. Het kind lag in een doos in een plantsoen tegenover het huis van de vindster. Volgens de vindster 'is het kind liefdevol achtergelaten, zeker niet verwaarloosd'. De politie is met een buurtonderzoek begonnen. Het kind is voorlopig Noortje Ellen genoemd.

Eerder dit jaar werd in Leerdam een vondeling aangetroffen. Dit kind was achtergelaten in een schuur. De biologische moeder en het kind zijn inmiddels weer herenigd. Het Openbaar Ministerie heeft de zaak om onbekende redenen geseponeerd. Vorige maand zijn een moeder en dochter tot 3 maanden voorwaardelijk veroordeeld voor het te vondeling leggen van een baby.

De Gelderlander, 24 september 2003: "Noortje Ellen maakt de tongen los"

Door HAROLD SCHUIL. De Veenendaalse vondeling Noortje Ellen was gisteren in De Vallei het gesprek van de dag. De politie is op zoek naar haar moeder, terwijl het meisje gezond en wel in het Edese ziekenhuis ligt.

Vondeling Noortje Ellen. Nog geen 48 uur oud en nu al het gesprek van de dag. Zelfs ver buiten Veenendaal waar ze maandag werd aangetroffen, en in Ede waar de gezonde baby nog steeds in het ziekenhuis verblijft.Als de politie vandaag de natuurlijke moeder niet vindt, zal het Noortje Ellen blijven heten. Noortje naar de vindplaats, Ellen naar de vinder. Het meisje werd maandagochtend in een luierdoos op de Noorderkroon in Veenendaal aangetroffen. Burgemeester Rombouts van Veenendaal zal uiterlijk morgen aangifte van de geboorte doen. Een kind moet maximaal na drie werkdagen worden ingeschreven. Omdat de moeder mogelijk nog op tijd wordt gevonden en zelf aangifte doet, wacht de burgemeester tot donderdag. Een achternaam mag Rombouts zelf verzinnen."Een zeer triest gebeuren", vindt de burgemeester van het voorval. "Gelukkig is dit in Veenendaal - zover ik kan achterhalen - niet eerder voorgekomen. Ik hoop en vertrouw erop dat de politie de moeder snel vindt."

Basisschool Het Erf ligt dicht bij de plek waar Noortje maandag werd achtergelaten."Ik heb er een paar collega's en moeders bij het hek over gehoord", zegt directeur Zwaan. "Bij de kinderen is het niet echt een hot item. Het zal in een aantal groepen wel besproken zijn. Een kind woont aan de Noorderkroon en die heeft er vanochtend over verteld, weet ik. Als kinderen echt overstuur waren, dan hadden we er in iedere klas aandacht aan besteed", zegt de directeur. Een van de klaslokalen van basisschool De Windroos kijkt uit op de plek waar het kindje is achtergelaten, maar ook hier maken de kinderen zich er niet drukker over dan nodig volgens directeur Andeweg.

Maandagmiddag is de politie meteen de wijk in gegaan om bewoners en passanten te vragen of ze iets gezien hebben. Bij een ouder echtpaar dat woont onder in de Venusflat - met uitzicht op de vindplaats - is maandagochtend al een agent langsgeweest."Wij waren nog niet wakker", zegt de vrouw. "We hebben dus niets gezien." Haar man en zij willen graag weten of het kindje nog leeft. Als ze horen dat dat zo is en dat het kind het prima maakt, zijn ze zichtbaar opgelucht. Ook de buurvrouw heeft een agent aan de deur gehad, maar ook zij heeft niets gezien. "Toen ik de gordijnen open deed, was de straat afgezet met politielinten. Ik heb een ambulance zien staan en vanochtend kwam er een agent langs. Zelf heb ik niets bijzonders gezien."

In buurthuis De Driehoek aan het Zuiderkruis, honderd meter van de vindplaats, zit dinsdagmiddag een aantal oudere mensen te kaarten. "Het gesprek van de dag? Nee, dat is het niet", zegt een welzijnswerker die naar de deur komt gespoed. "Ik sta er niet eens van te kijken", gaat hij zelf op de vondst in. "Dit gebeurt natuurlijk veel vaker. Gelukkig is het kind gezond."Een aantal kaartende dames weet wel degelijk waar het om gaat."Oh, over dat meisje. Ja, dat hoorde ik gisteravond", zegt er een. "Er is hier wel even over gesproken", geeft de welzijnswerker toe.

Het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, waar het meisje nog steeds ligt, gaat uit privacy-overweging niet in op de vraag of er spontaan steunbetuigingen, geboortekaartjes of knuffelberen voor Noortje Ellen zijn gebracht.

ANP, 2 oktober 2003: "Politie vindt moeder van vondeling"

De politie heeft woensdagavond de moeder gevonden van de vondeling, die op 22 september in Veenendaal werd aangetroffen. Het pasgeboren kind blijkt de dochter te zijn van een 16-jarige inwoonster van Veenendaal. Dat maakte de politie donderdag bekend.

De politie kwam de jonge moeder op het spoor aan de hand van tips, maar wil in het belang van het onderzoek geen verdere mededelingen doen. De baby van enkele uren oud werd gevonden in een kartonnen doos voor een woning aan de Noorderkroon. Het meisje maakte het gezien de omstandigheden goed. Ze is inmiddels ondergebracht in een opvanggezin.

De baby, Noortje Ellen genaamd, is woensdag naar een opvangpleeggezin overgebracht. In afwachting van het politieonderzoek verblijft zij daar. Pas als dat onderzoek is afgerond, kan een blijvende oplossing voor Noortje worden gezocht, meldt Bureau Jeugdzorg Utrecht. De voogdij is aan dit bureau toegewezen.

Reformatorisch Dagblad, 2 oktober 2003: "Moeder vondeling gevonden in Veenendaal"

VEENENDAAL (ANP) - De politie heeft gisteravond de moeder gevonden van de vondeling die op 22 september in Veenendaal werd aangetroffen. Het pasgeboren kind blijkt de dochter te zijn van een 16-jarige inwoonster van Veenendaal. Dat maakte de politie vandaag bekend. De politie kwam de jonge moeder op het spoor aan de hand van tips, maar wil in het belang van het onderzoek geen verdere mededelingen doen. De baby van enkele uren oud werd gevonden in een kartonnen doos voor een woning aan de Noorderkroon. Het meisje maakte het gezien de omstandigheden goed. De baby, Noortje Ellen genaamd, is gisteren naar een opvanggezin overgebracht. In afwachting van het politieonderzoek verblijft zij daar. Pas als dat onderzoek is afgerond, kan een blijvende oplossing voor Noortje worden gezocht, meldt Bureau Jeugdzorg Utrecht. De voogdij is aan dit bureau toegewezen.

nu.nl, 2 oktober 2003: "Politie vindt moeder van vondeling "

VEENENDAAL - De politie heeft woensdagavond de moeder gevonden van de vondeling, die op 22 september in Veenendaal werd aangetroffen. Het pasgeboren kind blijkt de dochter te zijn van een -jarige inwoonster van Veenendaal. Dat maakte de politie donderdag bekend. De politie kwam de jonge moeder op het spoor aan de hand van tips, maar wil in het belang van het onderzoek geen verdere mededelingen doen. De baby van enkele uren oud werd gevonden in een kartonnen doos voor een woning aan de Noorderkroon. Het meisje maakte het gezien de omstandigheden goed. Ze is inmiddels ondergebracht in een opvanggezin.

Provinciale Zeeuwse Courant, 3 oktober 2003: "Politie vindt moeder van vondeling"

VEENENDAAL - De politie heeft woensdagavond de moeder gevonden van de vondeling, die op 22 september in Veenendaal werd aangetroffen. Het pasgeboren kind blijkt de dochter te zijn van een zestienjarige inwoonster van Veenendaal. Dat maakte de politie gisteren bekend.

De politie kwam de jonge moeder op het spoor aan de hand van tips. De baby van enkele uren oud werd gevonden in een doos voor een woning aan de Noorderkroon. Het meisje maakte het gezien de omstandigheden goed. De baby, Noortje Ellen genaamd, is woensdag naar een opvangpleeggezin overgebracht. ANP

Haagsche Courant, 3 oktober 2003: "Meisje (16) moeder van vondeling"

VEENENDAAL - De moeder van de vorige week in Veenendaal te vondeling gelegde Noortje Ellen blijkt een meisje te zijn dat onlangs zestien jaar is geworden. De moeder is woensdagavond opgespoord, zo maakte de politie gisteren bekend. De vondeling werd maandagochtend vroeg aangetroffen in een doos op de stoep van een woning in Veenendaal. Inmiddels is de baby bij een gezin ondergebracht. Het te vondeling leggen van een kind is strafbaar, maar de zorg voor de jonge moeder heeft voor de politie voorrang boven het juridische traject. - ANP

De Gelderlander, 30 juni 2004: "Moeder vondelinge wel schuldig, niet de cel in"

VEENENDAAL De zestienjarige moeder van de pasgeboren baby die vorig jaar in Veenendaal te vondeling werd gelegd, is gisterem door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke jeugddetentie. Ze hoeft nu niet de cel in, tenzij ze binnen twee jaar opnieuw een vondeling achterlaat.

De Veenendaalse tienermoeder beviel op 22 september in een asielzoekersflat aan het Zuiderkruis van haar kind, dat vervolgens bij een woning aan de Noorderkroon te vondeling werd gelegd. Gezien de vindplaats werd de baby destijds door de hulpverleners Noortje Ellen genoemd. De moeder werd enkele dagen later achterhaald.

De rechter heeft haar nu formeel schuldig bevonden aan het bewust achterlaten van haar baby. De officier van justitie vond het vooral belangrijk dat de Veenendaalse,die sinds enkele maanden is herenigd met haar dochtertje, professionele hulp krijgt. Daarom is een extra voorwaarde bij de veroordeling dat de jeugdreclassering haar begeleidt.

De verwekker van het kind, een man uit Angola, zit nog in de juridische procedures. Onlangs zou de rechtszaak tegen hem zijn, maar er werd getwijfeld aan zijn leeftijd. Volgens de immigratiedienst, die botonderzoek bij hem uitvoerde, is hij 22 jaar. De man beweert echter dat hij zeventien jaar is, waardoor hij onder het jeugdrecht zou vallen.

De Gelderlander, 6 oktober 2004: "Ook vader vondeling niet de cel in"

Ook de vader van de Veenendaalse vondeling Noortje Ellen hoeft niet de cel in. Net als de moeder eerder al, werd de achttienjarige vader gisteren veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke celstraf. Hij legde, onder druk van de nu zestienjarige moeder, de baby vorig jaar september in een doos te vondeling voor een woning in Veenendaal. De geboorte verraste het stel. Het meisje wist niet dat ze zwanger was. Volgens de rechter had het kind ernstig onderkoeld kunnen raken, wat niet is gebeurd. Dat het stel nu onder toezicht voor het kind zorgt, spreekt volgens de rechter in hun voordeel.

voornamelijk.nl, 12 augustus 2005: "Namen Van Vondelingen (3)"

In een plantsoen in Veenendaal vindt een vrouw tijdens het uitlaten van haar honden een enkele uren oude baby in een doos. Het meisje wordt naar het ziekenhuis in Ede overgebracht. Later blijken een Togolese asielzoeker en de 15-jarige Veenendaalse Carolien de ouders van het meisje te zijn.

ad.nl, 25 februari 2006: "Vondeling in grote boodschappentas"

[...] September: De politie vindt een meisje van enkele uren oud in een doos langs de weg in Veenendaal. Het kind mankeert niets. Later blijkt dat een 16-jarige inwoonster van de stad haar dochter te vondeling heeft gelegd. [...]