Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

23 november 2007, babylijkje meisje, Leens

Strafzaak

Rechtbank Groningen, 24 april 2008, LJN BD0507.
De rechtbank verklaart de moeder schuldig aan kindermoord en veroordeelt haar tot drie jaar gevangenisstraf, waarvan achttien maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, en aanvullende voorwaarden.

Inleiding

Het babylijkje wordt gevonden in een container bij de woning van de dertigjarige moeder aan de Proosdij in Leens.

De moeder verklaart dat haar relatie niet goed was en een kindje paste niet in het totaalplaatje. Ook had ze een schuld bij de zorgverzekeraar en was ze bang dat die schuld door de komst van een kindje aan het licht zou komen. Daarom leefde ze gedurende de hele zwanger- schap in een roes en ontkende zij de zwangerschap en hield deze geheim. Ze hoopte dat het kindje dood geboren zou worden. Was dat niet het geval dan moest de daar zelf voor zorgen. Ze besloot anderhalve à één maand voor de bevalling dat zij het kindje, indien het levend ter wereld kwam, de keel dicht zou knijpen.

Hart van Nederland, 28 november 2007: "Moeder dode baby in Leens aangehouden"

De 30-jarige vrouw uit Leens die vrijdag 23 november beviel van een baby is dinsdagavond aangehouden. De vrouw wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de dood van de pasgeboren baby.

Sectie heeft namelijk uitgewezen dat het baby’tje een onnatuurlijke dood is gestorven. De baby werd op de dag van de bevalling levenloos in een container bij de woning aan de Proosdij gevonden. De vrouw was kort ervoor per ambulance naar een ziekenhuis gebracht om te bevallen. Daar beviel ze van de placenta. Dit leidde tot een onderzoek. Nadat de vrouw is ontslagen uit het ziekenhuis, werd ze aangehouden. Ze wordt overgebracht naar een penitentiaire inrichting, waar ook speciale zorg mogelijk is.

Trouw, 13 december 2007: "Moeder van dode baby Leens voorlopig niet vrij"

(Novum) - De vrouw uit het Groningse Leens die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van haar pasgeboren baby blijft nog zeker drie maanden vastzitten. De raadkamer van de Groningse rechtbank heeft haar voorlopige hechtenis verlengd, laat het Openbaar Ministerie donderdag weten.

De baby werd op 23 november levenloos in een container bij haar woning aan de Proosdij in Leens gevonden. De 30-jarige vrouw was kort daarvoor in een ziekenhuis bevallen van de placenta.

Sectie op het lichaam wees uit dat de baby een onnatuurlijke dood is gestorven. De moeder werd eind vorige maand aangehouden en werd overgebracht naar een gevangenis waar speciale zorg wordt verleend.

Beeld en geluid

24 november 2007
RTV Noord 'Politie start onderzoek naar doodsoorzaak baby'