Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

24 november 1992, vondeling jongetje, Westerbroek

Leeuwarder Courant, 26 november 1992

HOOGEZAND (GPD) - De politie van Hoogezand-Sappemeer heeft inmiddels de identiteit achterhaald van de peuter die dinsdagmiddag door een vrouw bij een woning in Westerbroek is achtergelaten. Het gaat om de drie jaar oude zoon van een zwaar depressieve 45-jarige vrouw uit Appingedam. Zij heeft in wanhoop haar kind bij de woning van Joke Huisman in Westerbroek in een wandelwagen neergezet. De vrouw liet de peuter achter met de woorden: „Ik kan niet langer voor hem zorgen. Zorgt u maar voor hem." Vanochtend werd de moeder in de binnenstad van Groningen door de politie aangehouden. Zij maakte een uiterst verwarde indruk. De vrouw is inmiddels overgebracht naar het politiebureau in Hoogezand. Het kind blijft voorlopig bij het pleeggezin waar het dinsdagavond was ondergebracht.

Nieuwsblad van het Noorden, 26 november 1992

Van onze verslaggever Gjalt van der Mark HOOGEZAND — De politie van Hoogezand-Sappemeer heeft inmiddels de identiteit achterhaald van de peuter die dinsdagmiddag door een vrouw bij een woning in Westerbroek is achtergelaten. Het gaat om de drie jaar oude zoon van een zwaar depressieve 45-jarige vrouw uit Appingedam. Zij heeft dinsdagmiddag in wanhoop haar kind bij de woning van Joke Huisman aan de Rijksweg-west in Westerbroek in een wandelwagen neergezet. De vrouw liet de peuter achter met de woorden: "Ik kan niet langer voor hem zorgen. Zorgt u maar voor hem."

Aanvankelijk kostte het de politie nogal wat moeite de moeder op te sporen. Vooral omdat het kind bijna geen woord zei. Gistermiddag werd door de politie een uitgebreid opsporingsbericht verzonden met signalement van de vrouw en het kind. In de loop van de avond kreeg de politie enkele tips uit de bevolking die leidden naar de identiteit van het kind. Vanochtend werd de moeder in de binnenstad van Groningen door de politie aangehouden. Zij liep op blote voeten over straat en maakte een uiterst verwarde indruk. De vrouw die in een zwaar depressieve toestand verkeert is inmiddels overgebracht naar het politiebureau in Hoogezand. De politie heeft haar nog niet gehoord en tast nog in het duister wat haar motief is geweest om haar zoon bij een wildvreemde achter te laten. Het kind blijft voorlopig bij het pleeggezin waar het dinsdagavond was ondergebracht. Nadat het kind bij haar was achtergelaten heeft Joke Huisman meteen de politie gebeld. "Ik heb niet geprobeerd de vrouw achterna te rennen. Ze was ook meteen verdwenen."

Limburgsch Dagblad, 26 november 1992

HOOGEZAND - De politie is op zoek naar een vrouw die dinsdagmiddag in het plaatsje Westerbroek een ongeveer drie jaar oud kind heeft achtergelaten. De nog onbekende, circa 50-jarige vrouw klopte die middag aan bij een willekeurige woning in Westerbroek (gemeente Hoogezand-Sappemeer). De vrouw liet de peuter in een wandelwagen achter met de woorden: „Ik kan niet langer voor hem zorgen. Zorgt u maar voor hem". Vervolgens maakte de vrouw zich uit de voeten. Het jongetje maakte een angstige indruk en wilde niets zeggen. Het staat daarom nog niet vast of het om een Nederlands, dan wel een buitenlands kind gaat. De politie, die er nog niet in is geslaagd de vrouw te vinden, heeft het kind in een pleeggezin ondergebracht.

De Telegraaf, 26 november 1992

WESTERBROEK, donderdag. De politie in Hoogezand is op zoek naar de ouders of verzorgers van een ongeveer drie jaar oud, mogelijk Surinaams jongetje. Het kind werd dinsdagmiddag volkomen onverwacht door een vrouw van middelbare leeftijd achtergelaten bij de 45-jarige mevrouw Huisman die woont aan de Rijksweg West in het Groningse dorpje Westerbroek.

Het politie-onderzoek naar de herkomst van het kind wordt ernstig bemoeilijkt, omdat de vondeling behalve 'nee, nee' en 'ja' geen woord los laat. Het inmiddels bij een pleeggezin ondergebrachte jongetje is overigens in prima conditie en lijkt zijn bizarre avontuur voorlopig vrolijk op te nemen.

Mevrouw Huisman was dinsdagmiddag in haar woonboerderij aan het werk, toen twintig minuten over drie werd aangebeld.

Leeuwarder Courant, 27 november 1992: "Peuter werd al eerder te vondeling gelegd"

HOOGEZAND (GPD) - De 45-jarige vrouw uit Appingedam die dinsdag haar driejarig zoontje bij een familie in Westerbroek achterliet, blijkt een paar maanden geleden dit ook al in haar woonplaats te hebben gedaan. De in psychische nood verkerende moeder liet de peuter op 12 september in een sloot in Appingedam alleen achter. Het onderkoelde kind werd toen al spoedig door buurtbewoners gevonden. De hevig verwarde vrouw is daarna in het psychiatrisch ziekenhuis in Wagenborgen opgenomen, het kind bij een pleeggezin ondergebracht.

Enige weken geleden is de moeder genezen verklaard en kreeg zij haar kind terug. De Raad voor de Kinderbescherming vond het niet meteen nodig het jongetje uit huis te plaatsen. Het onlangs stuklopen van haar relatie bracht de vrouw tot de wanhoopsdaad haar zoontje nu te vondeling te leggen in Westerbroek. Zij is inmiddels opgenomen in het psychiatrisch ziekenhuis in Zuidlaren.

Limburgsch Dagblad, 27 november 1992: "Verbroken relatie leidde tot wanhoopsdaad - Peuter (3) al eerder te vondeling gelegd"

HOOGEZAND - De 45-jarige vrouw uit Appingedam die afgelopen dinsdag haar 3-jarig zoontje bij een familie in Westerbroek achterliet, blijkt een paar maanden geleden dit ook al in Appingedam gedaan te hebben.

De in psychische nood verkerende vrouw had de peuter op 12 september in een sloot in Appingedam alleen achtergelaten. Het onderkoelde kind werd toen al spoedig door buurtbewoners gevonden. De hevig verwarde vrouw werd daarna in het psychiatrisch ziekenhuis in Wagenborgen opgenomen. Het kind werd bij een pleeggezin ondergebracht.

Enige weken geleden is de vrouw genezen verklaard en kreeg zij haar kind terug. Omdat de vrouw en haar kind niet alleen waren, vond de Raad voor de Kinderbescherming het niet meteen nodig het jongetje uit huis te plaatsen. Wel werd door de Raad voor de Kinderbescherming onderzoek gedaan of het nog langer verantwoord was dat zij de ouderlijke macht over het kind had.

Het onlangs stuklopen van haar relatie bracht de vrouw tot de hoopsdaad haar zoontje te vondeling te leggen in Westerbroek. De vrouw, die gisterochtend in verwarde toestand blootvoets in Groningen werd aangetroffen, is inmiddels opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis in Zuidlaren. Haar zoontje is voorlopig ondergebracht een pleeggezin.

Aanvankelijk kostte het de Politie nogal wat moeite de moeder te sporen. Vooral omdat het kind bijna geen woord zei. Woensdagmiddag werd door de politie een uitgebreid opsporingsbericht verzonden het signalement van de vrouw en het kind. In de loop van de avond kreeg de politie enkele tips uit de bevolking die duidelijkheid brachten over de identiteit van het kind.