Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

27 december 1971, vondeling Jasper, Rotterdam

NRC Handelsblad, 27 december 1971: "Kind te vondeling gelegd"

ROTTERDAM, 27 dec. — Een baby van 9 maanden oud is in de afgelopen nacht te vondeling gelegd voor de deur van een huis aan de Mathenesserdijk in Rotterdam. Het bleek een jongetje te zijn dat een armbandje met de naam Jasper droeg. Later in de nacht heeft de politie de 37-jarige havenarbeider A. 't J. uit Rotterdam aangehouden, die door buurtbewoners is herkend als de man die het kind voor de deur heeft gelegd. De zaak wordt onderzocht door de kinderpolitie.

De Telegraaf, 28 december 1971: "Grappenmaker legt zoontje te vondeling"

Van onze Rotterdamse redactie. ROTTERDAM, dinsdag. „Mijn zoon brengt ons door zijn gedrag nog eens van ellende in het graf. Ik schaam mij diep voor hem". Dit Is de reactie van mevr. J. 't J. uit Rotterdam op de zoveelste stunt van zoon Arie (37). Arie werd gisternacht door de Rotterdamse recherche van zijn bed gelicht, omdat hij kort tevoren zijn negen maanden oude zoontje Jasper, verpakt in een doos, op de stoep van een huis aan de Mathenesserdijk in Rotterdam te vondeling had gelegd.

Wat precies Arie's motieven waren, is niet duidelijk. Vermoed wordt, dat de havenarbeider, die ruim een jaar getrouwd is, na een borreltje zijn echtgenote wat wilde plagen. Rond twee uur gisternacht stapte Arie zijn huis uit met zoontje Jasper onder zijn arm. Hij legde de baby op de stoep van een oud-boksleraar van hem en belde aan. Toen diens familie door de overgordijnen keek, zag deze Arie hard weglopen. Ook de 32-jarige zwemleraar M. Trompert, die even verderop woont en zijn hond uitliet, zag Arie wegrennen. „Als hij een borrel op heeft, doet Arie altijd iets geks. Ik kan boekdelen over hem schrijven. Laat hij voorlopig niet onder mijn ogen komen", reageerde zijn moeder vanmorgen.

Zoon Jasper, die nadat Arie hem te vondeling had gelegd, door de familie van de boksleraar naar binnen werd gehaald, sliep zondagnacht bij de zwemleraar. De politie haalde de baby daar pas gistermiddag af en bracht hem naar het hoofdbureau, omdat men er nog steeds niet in is geslaagd de moeder van Jasper te vinden. Tussen politie en kinderbescherming wordt nog overleg gepleegd, waar het kind zal moeten worden ondergebracht. Gisteravond heeft de Rotterdamse recherche Arie 't J. weer op vrije voeten gesteld. In overleg met de Kinderbescherming zal de kinderpolitie nu nagaan of er tegen de havenarbeider een proces-verbaal zal worden opgemaakt naar aanleiding van het te vondeling leggen van zijn zoontje Jasper.

Het Vrije Volk, 30 december 1971: "Vondelingetje terug bij moeder"

(Van een onzer verslaggevers) ROTTERDAM — Baby Jasper is terug bij zijn moeder. De Rotterdamse Raad voor de Kinderbescherming zag geen aanleiding het 9 maanden oude jongetje dat op de avond van tweede kerstdag door zijn vader in Rotterdam te vondeling werd, gelegd, in een kindertehuis te plaatsen. „Het kind zag er goed gezond en verzorgd uit," aldus een woordvoerder van de kinderbescherming. De vader, Arie 't J., had zijn zoontje zondagavond "om zijn vrouw te pesten" op de stoep gelegd bij een huis aan de Mathenesserdijk, en aangebeld. De weghollende man was echter door een paar mensen gezien. Zijn moeder — zelf is hij ondergedoken - zegt dat hij enorme spijt van zijn daad heeft. „Het een stomme zet van Arie geweest om zijn zoon op 'n stoep te leggen. Dat mag je nooit doen. Toch houdt Arie erg van Jasper; hij is er dol op, maar hij kon de moeilijkheden die hij had, niet meer aan en dat heeft zich op de manier geuit. Het is een drama," aldus de moeder van Arie 't J.

Leeuwarder Courant, 30 december 1971: "Vondelingetje weer bij moeder"

ROTTERDAM — De Rotterdamse raad voor kinderbescherming heeft gisteren de negen maanden oude Jasper, die in de avond van de tweede kerstdag in Rotterdam door zijn vader te vondeling was gelegd, teruggegeven aan de moeder. Men zag geen aanleiding de baby in een kindertehuis te plaatsen. „Het kind zag er goed gezond en verzorgd uit," aldus een woordvoerder van de kinderbescherming.

De vader van het kind, Arie 't J. had Jasper bij een huis aan de Mathenesserdijk in Rotterdam op de stoep gelegd en vervolgens aangebeld. Nadat het babytje werd gevonden, heeft het twee nachtjes op het politiebureau gelogeerd. Het is nog niet bekend of de vader vervolgd zal worden. Op het te vondeling leggen staat maximaal 4 1/2 jaar.

De Telegraaf, 30 december 1971: "Vondelingetje nu terug bij moeder"

Van onze Rotterdamse redactie ROTTERDAM, donderdag De negen maanden oude Jasper, die in de nacht van maandag op dinsdag door zijn vader Arie 't J. uit plaagzucht te vondeling was gelegd op de Rotterdamse Mathenesserdijk, is weer terug bij zijn moeder. Een woordvoerder van de Rotterdamse Raad voor de Kinderbescherming zei: Direct nadat de moeder, die opgespannen voet leefde met haar echtgenoot, uit kranten vernam wat er was gebeurd, heeft zij zich gemeld. Aangezien gebleken is dat de verzorging van het kind perfect was, bestond er wat ons betreft geen enkel bezwaar om de baby weer aan de moeder terug te geven. Dit leek ons voor het kind beter, ongeacht de spanningen in het huwelijk die komen overal wel eens voor."

Nieuwsblad van het Noorden, 30 december 1971: "R'dams vondelingetje terug bij zijn moeder"

De Rotterdamse raad voor Kinderbescherming heeft de negen maanden oud Jasper, die in de avond van de tweede kerstdag in Rotterdam door zijn vader te vondeling was gelegd, teruggegeven aan de moeder. Men zag geen aanleiding de baby in een kindertehuis te plaatsen. Het is nog niet bekend of de vader vervolgd zal worden; op het te vondeling leggen staat maximaal 4 1/2 jaar.

Limburgsch Dagblad, 31 december 1971: "R'dams vondelingetje terug bij zijn moeder"

ROTTERDAM, 31 dec. — De Rotterdamse raad voor de kinderbescherming heeft de negen maanden oude Jasper, die in de avond van Tweede Kerstdag in Rotterdam door zijn vader te vondeling was gelegd, teruggegeven aan de moeder. Men zag geen aanleiding de baby in een kindertehuis te plaatsen. „Het kind zag er goed gezond en verzorgd uit", aldus een woordvoerder van de kinderbescherming.

De vader van het kind, Arie 't J., had Jasper bij een huis aan de Mathenesserdijk in Rotterdam op de stoep gelegd en vervolgens aangebeld. Nadat het babytje was gevonden, heeft het twee nachtjes op het politiebureau gelogeerd. Het is nog niet bekend of de vader vervolgd zal worden. Op het te vondeling leggen staat maximaal 4 1/2 jaar.